Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Muzakere masasına geri donulecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nin tanınmasından gecmektedir." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, baş başa ve heyetler arası goruşmelerin ardından ortak basın toplantısı duzenledi.
Cumhurbaşkanı ve 28. Donem Milletvekili Genel Secimlerinin yuzde 86 katılımla gercekleştiğini, bunun dunyada "istisna" denilecek bir demokrasi şoleni olduğunu dile getiren Erdoğan, secimlerin Turkiye ve Turk milletine yakışır bir şekilde gercekleştiğini belirtti.
Erdoğan, "Aziz milletimizin teveccuhuyle cumhurbaşkanı sıfatıyla 5 sene daha ulkeme hizmet etme gorevini ustlenmiş bulunuyorum. Goreve başlamamızın ardından ilk yurt dışı ziyaretimi Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ne yaparak bu geleneğimizi devam ettirmiş bulunuyoruz. Buradan da Azerbaycan'a gececeğim, bu da bizim geleneğimizin bir diğer adımıdır. Bu gece Azerbaycan'dayım, orada goruşmelerimizi yapıp yarın Ankara'ya doneceğiz." ifadelerini kullandı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın şahsında 3 Haziran'da duzenlenen Goreve Başlama Toreni'ne katılanlara teşekkur eden, Tatar ciftinin, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Tore'nin, Başbakan Unal Ustel'in torende yer almasından duyduğu mutluluğu dile getiren Erdoğan, bugun de şahsına, eşi Emine Erdoğan'a ve Turkiye heyetine gosterilen husnukabulden oturu KKTC makamlarına şukranlarını sundu.
Ersin Tatar ile yaptıkları goruşmelerde, gundemlerindeki tum konuları ayrıntılarıyla ele aldıklarını soyleyen Erdoğan, şoyle devam etti:
"Bunların icerisinde şuphesiz ki elektrik sorunuyla ilgili Turkiye'den kablo yoluyla Kuzey Kıbrıs'a elektrik naklinin sağlanması en onemli adımımız olacaktır. Bununla artık Kuzey Kıbrıs'ta elektrik kesintileri gibi bir sorun kalmayacaktır. Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz'e ilişkin mevcut durumu değerlendirdik. Kıbrıs meselesinde Turk tarafı her zaman yapıcı ve sonuc odaklı tutum benimsemiştir. Ada'nın kadim ve asli unsuru Kıbrıs Turklerinin haklı talepleri acık ve nettir. Kıbrıs Turku asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Bu gercekleri gormezden gelenler, Ada'nın tek egemeni olma hayalleriyle avunmayı surduruyor. Bu kesimlere, artık saplantılarını bir kenara bırakmalarını ve Ada'nın gercekleriyle yuzleşmelerini tavsiye ediyorum.
Kıbrıs Turklerinin gayretlerine rağmen yarım asırdan fazla bir sure, Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammulu yoktur. Kıbrıs Turklerinin muktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statulerinin teyidi, bizler icin olmazsa olmazdır. Muzakere masasına geri donulecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nin tanınmasından gecmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın Cenevre'deki son gayriresmi toplantıda ortaya koyduğu, bizim de desteklediğimiz gercekci ve sonuc odaklı vizyon esasen bundan ibarettir."
- "Kıbrıs Turk tarafının sunduğu somut oneriler hala masada"
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile Kıbrıs meselesinin Doğu Akdeniz boyutunu da ele aldıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Turkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nin hak ve cıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Kıbrıs Adası ve etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının hakca paylaşımı icin Kıbrıs Turk tarafının sunduğu somut onerilerin hala masada olduğunu hatırlatmak istiyorum. Doğu Akdeniz'i ilgilendiren konularda bolgesel konferans duzenlenmesi yonunde yaptığım oneri de maalesef karşılık bulmadı." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, atılan vizyoner adımların karşılıksız bırakıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Buna rağmen garantor ulke olarak her zaman diyaloğa oncelik verdik. Ada'da ve bolgedeki dengelerin hilafına anlamsız silahlanma faaliyetlerine girişenler, bu teşebbuslerin getireceği riskleri iyice hesaplamalıdır. Ada'daki kardeşlerimizin huzur ve guvenliği bizim huzur ve guvenliğimiz demektir. Anavatan olarak tum imkan ve kabiliyetlerimizle Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nin yanındayız. Samimi cozum cabalarına desteğimizi surdururken Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ne yonelik katkılarımızı da devam ettireceğiz. Buradaki vatandaşlarımızın, Turkiye'deki vatandaşlarımızla eşit şartlarda kamudan sağlık hizmeti almasını sağlayacağız.
Derinya Bolgesi'nde 1192 sosyal konutun inşasına yakında başlıyoruz. Cift yonlu elektrik iletim kablosunun imalat ve doşenmesi onceliklerimiz arasındadır. Ulaşım alanında, Kuzey Kıbrıs'ta bugune kadar toplam 630 kilometre anayol yaptık. Toplam 62 kilometre uzunluğunda 5 ayrı yol projemizin inşası suruyor. Turkiye'den getirdiğimiz suyu, kısa sure icerisinde tarımsal sulama amacıyla ureticilerimizin istifadesine sunacağız. Lefkoşa 500 yataklı Devlet Hastanesi'nin ihalesine de yakında cıkıyoruz. Buna dair calışmaların eşgudumunu yardımcım Cevdet Bey yurutecek. Bu duşuncelerle Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak uzere, tum Kıbrıs Turku kardeşlerime misafirperverlikleri icin tekrar teşekkur ediyorum. Bugunku toplantılarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum."
Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ı, havalimanındaki eksikliklerin suratle giderilmesi icin KKTC'ye gondereceğini de bildirerek, "20 Temmuz'da buraya inmeyi planlıyorum. 20 Temmuz'da goruşmek uzere sizlere iyi gunler diliyorum." dedi.
- "Bizim yol haritamız zaten belli"
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, acıklamalarının ardından soruları yanıtladı.
Erdoğan, son donemde Turkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde ılımlı bir hava bulunduğu, secim zaferinin ardından tebrik icin arayan liderlerden birinin de eski Yunanistan Başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi Lideri Kiryakos Micotakis olduğunun hatırlatılmasının ardından, "Bu bağlamda baktığımızda yeni donemde Doğu Akdeniz'deki, Ege'deki sorunların cozumune ilişkin Turkiye'nin bir yol haritası olacak mı? Ankara-Atina hattında bir masa kurulursa Turkiye'nin bu masaya oturması icin bir on şartı olur mu?" sorusunu şoyle yanıtladı:
"Bizim yol haritamız zaten belli. Bu yol haritası barış uzerine endekslenmiştir. Zira bu denizlerde barıştan başka cıkış yolu yoktur ve barışı eğer engellemek isteyenler olursa o zaman farklı proje uygulamasına gecmek zorunda kalırız. Biz istiyoruz ki bu tur onumuze engeller cıkarılmasın ve Ege Denizi bir barış denizi olarak dunyaya mesajını versin."