Kurbanlık hayvanlar Kurban Bayramı'na sayılı gunler kala İstanbul'a getirilmeye başladı. Kente getirilen kurbanlıklar, Kuzey Marmara Otoyolu Beykoz Riva kavşağında oluşturulan denetim noktasında ekipler tarafından denetlendi.
İstanbul Tarım ve Orman Muduru Ahmet Yavuz Karaca, denetimlere ilişkin basın mensuplarına acıklamalarda bulundu.
Kurban hizmetleri tebliğinin yayınlanmasıyla beraber İstanbul'a kurbanlık hayvan giriş tarihinin belli olduğunu belirten Karaca, "13 Haziran itibarıyla girişlere izin veriyoruz. Denetim noktalarımızı oluşturduk. Hayvan pazarlarının satış ve kesim yerlerinin gerekli şartları sağlayıp sağlamadıklarını komisyonlarımız denetledikten sonra izinlendirme calışmalarını yaptık. Hemen hemen bitmek uzere o calışmalarımız. Şu anda hayvan girişlerimiz başladı." dedi.Riva Hayvan Sevk Kontrol noktası, Pendik Kurna, FSM, Mehmetcik tesislerinde ilk girişlerin kontrol edildiğini anlatan Karaca, "İstanbul'un bir ozelliği, Avrupa Yakası farklı bu taraf farklı. Avrupa Yakası'na gecmesi icin hayvanların kan analizlerinin yapılması ve gerekli testler uygulandıktan sonra gecişlerine izin veriyoruz. Trakya'ya geciş sertifikası olması lazım. Calışmalarımızı İl Jandarma Komutanlığımız, İl Emniyet Mudurluğumuz ve zabıta birimlerimizle beraber ortaklaşa gercekleştiriyoruz. Valiliğimizin koordinasyonunda birlikte gercekleştirdiğimiz bir calışma bu." diye konuştu.
Karaca, kurban kesecek vatandaşlara da hatırlatmalarda bulunarak şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımız kurbanlarını mutlaka izinli satış yerlerinden almalarını, izinli satış yerlerinde kesmelerini ve ehil insanlara kestirmelerini istiyoruz. Cunku bu cok onemli. Biz denetimlerimizi sıkılaştırdık. Bu bağlamda yaklaşık 60 tır yakalandı. Burada da 750 civarında buyukbaş, 1700 civarında kucukbaş hayvan kacak gecerken yakalandı şu ana kadar. 3 milyon lira civarında da idari para cezası uygulandı. İşlemleri devam ediyor."
Hayvanlarını satmak icin Tokat Erbaa'dan İstanbul'a gelen Orhan Akgun ise "50 hayvanım var. Avcılar'a goturuyorum. 13 saattir yoldayız. Allah nasip ederse hepsini satacağız. 26 yıldır İstanbul'a geliyorum. Bir sıkıntımız yok, raporları, kan tahlillerini yaptırdık." ifadelerini kullandı.