YKS kapsamında adayların muhakeme yeteneğini olcen Temel Yeterlilik Testi (TYT), adayların başarı sırasını yukseltmesi icin buyuk onem taşıyor. Uzmanlara gore, paragraf sorularının ağırlıkta olduğu bu sınavda başarı ise soruları dikkatli okumaktan geciyor 17-18 Haziran'da yapılacak 2023 Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), universite adaylarının başarı sırasını yukseltmek icin buyuk avantaj sağlıyor. Hem sure hem soruların niteliği bakımından TYT, universitenin kapılarını acabilecek anahtar niteliği taşıyor.

120 soruluk TYT'de sure 135 dakikadan 165 dakikaya cıktı. Bilgi yerine adayın muhakeme yeteneğini olcen TYT, sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) gore cok daha kolay bir sınav olacak. TYT'de alınan puan, YKS puanının yuzde 40'ını oluşturacak. Bu nedenle TYT'de her bir soru altın değerinde. TYT'de doğru cozulen her soru adayların başarı sıralamasını binlerce sıra ileri taşıyabilir.
SORULARI DİKKATLİ OKUYUN

Uzmanlar TYT testlerini cozerken adayların nasıl bir strateji izlemeleri gerektiğini şoyle sıraladı:

TURKCE: Uzun paragraf sorularını okurken onemli cumlelerin altını cizmek size zaman kazandıracaktır. Butun şıkları okumadan, soru koklerine dikkat etmeden yanıt vermeyin.

TEMEL MATEMATİK: Problem soruları uzun paragraflardan oluşabilir. Gozunuzu korkutmasın. Metinleri dikkatli okuyun.

FEN BİLİMLERİ: Gundelik hayatla ilişkilendirilmiş sorular bekleniyor. Soruları dikkatli okumalı ve sureye dikkat ederek butun şıkları gozden gecirmek yanlış yapmayı engelleyecektir.

SOSYAL BİLİMLER: Ozellikle sayısal alandaki oğrenciler sosyal bilimler testinde sıkılabiliyor. Cunku bu testte de genellikle uzun paragraf soruları oluyor. Bircok oğrenci TYT'deki bir sosyal bilgiler sorusunun matematik sorusu kadar değerli olduğunu bilmiyor. Paragraf sorularında once soruyu, daha sonra paragrafı okuyun. Boylece paragrafı okurken sorunun yanıtını icinde arayabilir, soruyu daha kolay cozebilirsiniz.
YKS'YE GİRECEK EN YAŞLI ADAY 89 YAŞINDA

Olcme Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 17-18 Haziran tarihlerinde gercekleştirilecek Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'nın (2023-YKS) hazırlıklarının tamamlandığını bildirdi. 2023-YKS hakkında değerlendirmelerde bulunan OSYM Başkanı Ersoy, "3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğu ve uc oturumdan oluşan YKS, KKTC Lefkoşa dahil olmak uzere toplam 228 sınav merkezinde uygulanacak. Ulusal capta buyuk bir sınav organizasyonunun calışmalarını başarıyla tamamladık" dedi. Başkan Ersoy başvurular hakkında ise, "Lise son sınıfta okumakta olan aday sayısı 881 bin 407, lise mezunu olup bir yuksekoğretim programına yerleşmemiş olan aday sayısı ise 1 milyon 438 bin 755, bir yuksekoğretim programına yerleşen fakat kayıt yaptırmayan aday sayısı 50 bin 41, bir yuksekoğretim programına kayıtlı aday sayısı 561 bin 707, yuksekoğretim programından mezun olan aday sayısı 514 bin 87, yuksekoğretimden kaydı silinen aday sayısı 81 bin 469 olmuştur. 2023-YKS'ye başvuran en genc aday 15, en yaşlı aday 89 yaşında" diye konuştu.
CEYDA KARAASLAN