Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyaretleri donuşunde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten temmuz ayındaki goruşmelerde atılacak." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretleri donuşunde ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Her donemde olduğu gibi ekonominin guclendirme beklentisini yine devam ettirdiğini belirten Erdoğan, "Yani burada ekonomiyi bir kenara koyalım diyemezsiniz. Her ulkenin ilk işi ekonomidir. Ve burada da atılacak olan adımda, ozellikle gerek Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki gorevi gerek Merkez Bankasındaki değişiklik gerek BDDK'da attığımız adım, butun bunlarla beraber ekonomiyle ilgisi olan Bakanlarımız yani Ticaret Bakanımızdan Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, savunma sanayiine varıncaya kadar hepsi bu işle ilgili." dedi
"Finans sektorumuzu guclendirmenin gayreti icerisinde olacağız"
Gıda, tarım ve hayvancılığın en onemli adımlardan olduğunu vurgulayan Erdoğan, şoyle devam etti:
"Onun uzerinden de bizi vurmaya kalkıyorlar. Biz bunlara prim vermeden altyapı ve ustyapıda butun calışmalarımızı surdureceğiz. Bu konularla ilgili olarak bir taraftan da tabii finans sektorumuzu guclendirmenin gayreti icerisinde olacağız. Finans sektorunde kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Bizim bankalar noktasında sıkıntımız yok. Bizim bankacılık sektorumuz zaten gucludur. Fakat butun mesele şimdi finans yonetimini daha guclu hale getirelim ve finans yonetimini guclu hale getirmek suretiyle bir defa enflasyondaki duşuşu de daha aşağı indirelim."
"Şimdi de aynı anlayışla calışıyorum, aynı duşuncedeyim"
Faiz politikalarına da değinen Erdoğan, "Tabii bazı arkadaşlar "Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor" gibi bir yanılgının icine duşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki duşuncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları suratle, rahatlıkla Merkez Bankası'yla beraber atmasını kabullendik, "hayırlı olsun" dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye duşurmekteki kararlılığımızı da bildirdik." dedi.
Erdoğan, şoyle devam etti:
"Bunu neye dayanarak soyluyoruz? Biliyorsunuz Başbakanlığım doneminde biz (enflasyonu) tek haneye duşurduğumuzde faiz 4,6'ydı, enflasyon da 6,2'ydi. O zaman yine tabii bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları soyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız. Biz o zaman "duşuk faiz, duşuk enflasyon" teorisiyle calıştık. Şimdi de aynı anlayışla calışıyorum, aynı duşuncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum."

"Asgari ucrette de elimizden gelen gayreti gostereceğiz"
Asgari ucret konusunda da değerlendirme yapan Erdoğan, "Asgari ucret noktasında da biz kesinlikle işcimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ucrette de elimizden gelen gayreti gostereceğiz. İşcimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda calışmalar yapılıyor, bir an once de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten temmuz ayındaki goruşmelerde atılacak." dedi.