"Toplantıya kabine şefim katıldı. Az once kendisiyle konuştum. Toplantının yapıcı bir atmosferde gectiğini, bir miktar ilerleme bulunduğunu bildirdi" NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Turkiye-İsvec-Finlandiya arasında bugun Ankara'da yapılan toplantının yapıcı bir atmosferde gectiğini, bir miktar ilerleme kaydedildiğini soyledi.
Stoltenberg, 15-16 Haziran'daki NATO Savunma Bakanları Toplantısı oncesinde duzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.
Turkiye, Finlandiya, İsvec ve NATO heyetlerinin yer aldığı uclu mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın 4. toplantısı Ankara'da yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da ve Ankara'da yakın zaman once goruşmeler yaptığını hatırlatan Stoltenberg, son goruşmede Turkiye, İsvec ve Finlandiya arasındaki ortak mekanizmanın toplanması konusunda uzlaştıklarını belirtti.
Jens Stoltenberg, Ankara'da bugun yapılan goruşmeye kendisinin kabine şefinin katıldığını belirterek, "Az once kendisiyle konuştum. Toplantının yapıcı bir atmosferde gectiğini, bir miktar ilerleme bulunduğunu bildirdi. İsvec'in uye olarak onaylanması konusunda calışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Uyelik konusunda bir takvim sunamayacağını vurgulayan Stoltenberg, şunları kaydetti:
"İsvec (taahhutlerini) yerine getirdi. Anayasayı değiştirdiler, terorle mucadele yasasını sıkılaştırdılar ve Turkiye'ye silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdılar. İsvec'in Turkiye ile uzlaşılanlar uzerinden daha fazla ne yapılabilir meselesini konuşmasını memnuniyetle karşılıyorum. Orneğin; bu hafta PKK bağlantılı bir kişinin iadesi soz konusuydu. Bu hem terorle mucadele bakımından iyi hem de İsvec'in organize sucla mucadele cabaları bakımından iyi. Cunku bu gruplar coğunlukla birbiriyle bağlantılı. İsvec'te organize suca bulaşanlarla Turkiye'deki teror eylemlerine karışanlar sıklıkla aynı kişiler. İsvec'i en yakın zamanda uye olarak kabul etmek icin calışmaya devam edeceğiz."