Her yıl milyarlarca lira vergi kacağını tespit eden vergi mufettişleri, ozluk hakları iyileştirilmediği icin ozel sektore kacıyor Vergi mufettişleri, her yıl milyarlaca lira vergi kacağını tespit ediyor, suc şebekeleriyle ve teror orgutleriyle mali yonden mucadele ediyor. Ancak uzun suredir ozluk haklarında bir duzelme olmadığı icin yetişmiş vergi mufettişleri ozel sektore gecmeye başladı.
Vergi Mufettişleri Derneği (VMD) bir acıklama yaparak "Denetim elemanlarının meslekte yetiştirilmelerinin uzun yıllar surduğu ve buyuk maliyetlere neden olduğu dikkate alındığında yetişmiş insan kaynağının kaybedilmesinin devletimize vereceği zararlar cok daha iyi anlaşılacaktır" dedi.
Vergi mufettişlerinin cok zorlu bir surecin ve ardından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile atandığını soyleyen VMD, mufettişlerin vergi kacakcılığıyla hazineyi zarara uğratan suc şebekeleriyle mucadele ettiğini de hatırlattı.
Yılda milyarca lirayı devlete kazandırıyorlar
"Devletimizin en buyuk finansman kaynağı olan ve ekonomimize beyan yoluyla intikal ettirilmemiş yıllık yuz milyarlarca liralık matrah farkları tespit edip hem vergi aslı hem de vergi cezaları oneren raporlar tanzim ederek gorevimizi layıkıyla ifa etmekteyiz" denilen acıklamada, son beş yılda, yıllık olarak ortalama 15-20 milyar lira vergi, 35-40 milyar lira vergi cezası tarhiyatı yapıldığı vurgulandı. Acıklamada ayrıca gecen yıl tarh edilen vergi ve ceza tutarının 75 milyar liranın uzerinde olduğunu kaydedildi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kurulan inceleme komisyonlarına da vergi mufettişlerinin başkanlık yaptığını hatırlatan VMD'nin acıklamasında, "Yuruttuğumuz incelemeler sonucu yazılan raporlar sayesinde FETO Teror Orgutunun mali yapılanmaları cokertilerek mal varlıklarının hazinemize intikali sağlanmıştır" denildi.
Fahiş fiyat artışlarıyla da suc şebekeleriyle de mucadele ediyorlar
VMD, vergi mufettişlerinin tum dunyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisinin ilk gunlerinden itibaren "denetim ordusu" olarak sahaya indiğini, vatandaşların alım gucunu daha da zora sokan haksız ya da fahiş fiyat artışları yapan sektorleri denetlediklerini, vergi indirimlerinin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığının denetimini de sağladıklarını ifade etti.
Akaryakıt sektorundeki vergi kacakcılığına yonelik "Silici" operasyonlarında da tum incelemeleri vergi mufettişlerinin yuruttuğunu ve milyarlarca liralık vergi kayıp ve kacağının tespit edildiğini belirten VMD, "koşullar zor olsa da mufettişlerin devlete hizmet etmenin onurunu yaşadık" dedi.
Ancak vergi mufettişleri uzun suredir ozluk haklarıyla ilgili sorunlar yaşıyor.
Bunlardan birinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda birinci derece kadroya atanma imkanı sağlayan duzenlemenin, "Tasarruf genelgesi" one surulerek vergi mufettişlerine uygulanmamasını gosteren VMD, duşuk ucret alan denetim elemanları arasında moral ve motivasyon kaybı olduğu, yetişmiş insan kaynağının ozel sektore gectiği ya da ek gelir getirici gorevlere yonelmelerine neden olduğu uyarısında bulundu.
"Denetim elemanlarının meslekte yetiştirilmelerinin uzun yıllar surduğu ve buyuk maliyetlere neden olduğu dikkate alındığında yetişmiş insan kaynağının kaybedilmesinin devletimize vereceği zararlar cok daha iyi anlaşılacaktır" denilen acıklamada sorunların cozulmesi icin şu taleplerde bulunuldu:
"375 sayılı KHK'ya ekli 3 sayılı cetvelin yeniden duzenlenerek her derecede gorev yapanlar icin ucret ve tazminat gostergeleri ayrı ayrı 20 biner memur maaş katsayısı rakamı kadar arttırılmalı veya hali hazırda uygulanan ucret ve tazminat rakamları denetim elemanlarına yuzde 50 ve uzeri bir oranda artırılarak uygulanmalı."
"Denetim elemanlarına, Adalet Mufettişlerine verilen ek tazminat tutarı kadar 30 bin gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda denetim tazminatı verilmeli."
"Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılarak denetim elemanlarının ek gosterge rakamlarının ve makam tazminatlarının temsil ettikleri makamlar, hiyerarşik konumları, sorumluluk duzeyleri, yurutmuş oldukları gorevin onemi ve kadro unvanı, derecesi gibi kriterler esas alınarak asgari 6 bin 400 olacak şekilde yeniden belirlenmeli."
"Kamu denetim elemanlarının tamamını icerecek şekilde Denetim Hizmetleri Sınıfı oluşturulmalı."
"Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi gereğince yapılan atama işlemlerinin denetim elemanları icin uygulanmasına engel olan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, denetim elemanlarını da kapsayacak şekilde guncellenmeli."
"Yeterli lojman olmayan illerde TOKİ marifetiyle lojman yaptırılarak, denetim elemanlarına tahsis edilmeli, lojman verilmemesi durumunda rayic bedel uzerinden kira desteği verilmeli."