Uluslararası Medya Enformasyon Derneği'nin (UMED), medyadaki nefret soylemine ilişkin araştırmasında, bu tutumun en cok "kimlik" uzerinden yapıldığı sonucuna ulaşıldı. UMED, Turkiye genelinde rastgele secilen 605 kişiyle medyada nefret soylemi iceren ifadelerin toplumda yaygınlaşarak ayrımcılığa neden olup olmadığıyla ilgili araştırma yaptı.
Araştırmada, farklı ideolojileri benimseyen basın yayın organlarının haberlerindeki nefret soylemi iceren ifadeler incelendi ve katılımcılara bu konuda etkilenip etkilenmedikleri soruldu.
"Medyada nefret soylemi hakkında bilgin var mı?" sorusuna katılımcıların yuzde 87,6'sı, "bilgim var", yuzde 7,4'u "kararsızım", yuzde 5'i "hayır" yanıtını verdi.
"Televizyonda yapılan haberler arasında en cok hangi alanda nefret soylemi var?" sorusunu katılımcıların yuzde 41'i "kimlik" yanıtını verirken, yuzde 26'sı "siyaset", yuzde 17'si ise "din" konusundaki haberleri gosterdi.
"Nefret soylemleri fikir ozgurluğuyle ilişkili midir?" sorusuna, araştırmaya katılan 347 kişi "kesinlikle katılıyorum", 144 kişi de "katılıyorum" yanıtını verdi.
- "Etnik kimliği hedef alan nefret soylemi, olumsuz duşuncelere neden oluyor"
Araştırmada, "Medyada yer alan nefret soylemleri etnik, ulusal ve dini kimliği de hedef alabilmekte midir?" sorusunu, katılımcıların yuzde 63,3'u "kesinlikle katılıyorum", yuzde 24,8'i "katılıyorum" yanıtını vererek, medyadaki nefret soylemlerinin etnik, ulusal ve dini kimlikleri hedef alabildiği yonunde goruş belirtti.
"Etnik kokene dayalı ve ırkcı nefret soylemi bircok ulkenin ortak sorunu mudur?" sorusuna, araştırmaya katılan 392 kişi, "kesinlikle katılıyorum" cevabını verdi.
"Etnik kimliği hedef alan nefret soylemine dayalı haberler, mevcut kimlikler hakkında olumsuz duşuncelere neden olmakta mıdır?" sorusuna, katılımcılardan 348'i "kesinlikle katılıyorum", 157 kişi ise "katılıyorum" yanıtını verdi.
"Televizyon kanallarında Muslumanlara yonelik nefret soylemlerine denk geldiniz mi?" sorusuna, katılımcılardan 257'si "denk geldim", 175'i "denk gelmedim", 173'u ise "kararsızım" yanıtını verdi.
Araştırmaya katılan 605 kişiden 531'i, nefret soylemi ve fiillerin, toplumsal barış acısından guvenlik tehdidi oluşturduğunu ifade etti.