Milli Eğitim Bakanı Tekin: "(Oğretmen atamaları) Son atamalarla Malatya'da doluluk oranı yuzde 105'e ulaşmış durumda. Yani norm fazlası oğretmenimiz oluşmuş durumda. Bu da gerekli butun tedbirlerin alındığını gosteriyor" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da eylul ayında butun okullarda eğitim oğretimi sorunsuz şekilde başlatacaklarını soyledi.
Bakan Tekin, Malatya'da İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nda afet bolgesi eğitim oğretim faaliyetleri değerlendirme toplantısının ardından yaptığı konuşmada, mesailerinin buyuk bolumunu deprem bolgesine ayırdıklarını ifade etti.
"Asrın felaketi"nin yaralarını sarmanın o kadar da kolay olmadığını belirten Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda deprem bolgesindeki yaraları sarmak icin seferberlik ilan ettiklerini vurguladı.
Malatya'da depremden once 6 bin 177 derslikte hizmet verdiklerini anımsatan Tekin, şoyle konuştu:
"Bu dersliklerimizden 855'i şu an kullanılamayacak durumda ama bu 855 derslikle ilgili bir telafi ortamı oluşturulmadığı anlamına gelmiyor. Eylul ayı başladığında eğitim-oğretim yılı tekrar başladığında Milli Eğitim Bakanlığı olarak butun okullarımızda eğitim oğretimi sorunsuz bir şekilde başlatacağımızı taahhut ediyoruz. Burada kimsenin bir endişesi olmasın. Hatta burada bugun planlanan yatırımlar tamamlandığında ilin toplam derslik sayısı yaklaşık yuzde 15 oranında da artmış olacak. Bu da cok onemli bir artı."
Kentte derslikle ilgili ihtiyacları gidermelerinin gerektiğini, bunun icerisinde atolye, laboratuvar gibi ekipmanlar da bulunduğunu anlatan Tekin, o konuda da calıştıklarını, eylul ayına kadar belki daha hızlı yapılabilecek formulasyonlarla sorunu cozeceklerini, ihale surecleri de tamamlandığında Malatya'nın derslikle ilgili bir sorunu kalmayacağını ifade etti.
- "Malatya'da norm fazlası oğretmenimiz var"
Bakan Tekin, oğretmen konusunda da Malatya'nın tum ihtiyaclarının karşılanmış durumda olduğunu belirterek, sozlerini şoyle surdurdu:
"Son atamalarla Malatya'da doluluk oranı yuzde 105'e ulaşmış durumda. Yani norm fazlası oğretmenimiz oluşmuş durumda. Bu da gerekli butun tedbirlerin alındığını gosteriyor. Oğretmen sayısı problemimiz yok. Oğretmen arkadaşlarımızla ilgili konaklama ve barınma

hizmetleri, onunla ilgili de Bakanlık olarak bolgedeki 11 ilin il muduru arkadaşlarımızdan rica etmiştik, tek tek 'oğretmen arkadaşlarımızın konaklamayla ilgili durumlarını, barınmayla ilgili durumlarını oğrenin' diye. Arkadaşlarımız bizlere rakamlar verdiler, kendi evinde kalan, evi hasarsız olan, konaklayacak yer arayan butun arkadaşlarımızın bu şekilde dokumu yapıldı. Bakanlık olarak konaklama ihtiyacı olan oğretmen arkadaşlarımızın bu ihtiyaclarını giderebilecek tedbirler alıyoruz. Hızlı yapılabilecek celik oğretmen konukevi diyebileceğimiz yapılar, konteynerlerde barınma durumu ortaya cıkarsa valiliğimiz zaten konteynerler organize etmiş. İlave olarak Malatya'ya yeni atanan 690 oğretmen arkadaşımızla da bu şekilde irtibata gecirilerek konaklama ihtiyacları giderilmiş olacak. İnşallah o genc kardeşlerimizle hicbir sorun yaşamadan eğitim oğretimlerine başlamış olacaklar."
- "Konteyner kentlerdeki cocuklarımız taşıma hizmetinden faydalanacak"
Tekin, oğrencilerin hem akademik eksiklikleri hem de icerisinde bulundukları psikolojik sorunları icin de tedbirler aldıklarını dile getirerek, "İhtiyac duyan oğrencilerimiz icin psikososyal destek verebilecek rehberlik faaliyetleri yuruyecek. Mevcut durumda taşımalı eğitim sadece belediye sınırları dışarısında yapılabiliyordu ama Vali Bey'in bir cozum onerisi oldu, ozellikle konteyner kentlerdeki okulların yoğunluğunu azaltmak icin taşıma kapsamındaki mesafe aralığı azaltılabilir, onu da yapacağız. Konteyner kentlerdeki arkadaşlarımız da genc cocuklarımız, genclerimiz de taşıma hizmetinden faydalanmış olacaklar. Yine aynı şekilde yaygın eğitim kurumlarımız bolgedeki ozellikle ev kadınlarına hem kendilerine mesleki anlamda katkı sağlayacak hem de bu surecteki morallerini duzeltecek, psikolojilerini duzeltecek yaygın eğitim kursları ciddi sayıda acılmış durumda. O da aslında bu psikososyal destek unitesinin bir parcası olarak kabul edilebilir. Dort bine yakın orada kurs ceşidimiz var. Burada acılanlar değil acılmasını istenen kurslar varsa onlar da talep edilebilir." ifadelerini kullandı.
- "Biz bir aile gibiyiz"
Tekin, Bakanlık olarak deprem bolgesindeki her ilde bir koordinator gorevlendirdiklerini hatırlatarak, "Biz bir aile gibiyiz, aile ortamı oluşturacağız. Aile fertleri nasıl işlerini ortaklaşa yaparlar? Biz de oğretmenlerimizden başlayıp, idari personelimizden bakanlık merkez teşkilatındaki birim amirlerine kadar bir aile havası icerisinde bu sorunları cozmek icin seferber olduk. Allah yolumuzu acık etsin." diye konuştu.

Bakan Tekin daha sonra AK Parti Malatya İl Başkanlığını ziyaret etti. Parti binası onunde İl Başkanı Namık Goren ve yonetim kurulu uyelerince karşılanan Tekin'in ziyareti basına kapalı gercekleşti.