Ondokuz Mayıs Universitesi (OMU) Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezince Turkiye'nin farklı universitelerindeki araştırmacılara, deney hayvanları konusunda eğitim verildi. Ondokuz Mayıs Universitesi (OMU) Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezince Turkiye'nin farklı universitelerindeki araştırmacılara, deney hayvanları konusunda eğitim verildi.
Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezi Muduru Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, sertifika toreninde yaptığı konuşmada, Turkiye'nin ilk kurulan araştırma merkezlerinden biri olduklarını soyledi.
Fiziki kapasite, cihaz ve ekipman olarak Turkiye'de en onemli merkezler arasında olduklarına işaret eden Aksoy, "Hayvanlar uzerinde araştırma yapmak isteyen araştırmacıların mutlaka sertifika sahibi olması lazım. Bu, veteriner hekim de olsa tıp doktoru da olsa hayvanlar uzerinden bilimsel bir araştırma yapacaksa once universitemizin hayvan etik kuruluna başvuruyor. Etik kurulunda projeleri desteklendikten ve onaylandıktan sonra ilgili araştırmacı merkezimize geliyor. Uygun olan zamanda talep ettiği hayvanlar ve imkanlar sağlanarak araştırmanın yurutulmesi sağlanıyor. Gorevimiz sadece laboratuvar hayvanlarını yetiştirmek değil. Aynı zamanda eğitim de bu işin bir parcası." dedi.
Eğitim verdikleri araştırmacıların laboratuvar hayvanları uzerinde araştırma yapmak icin sertifika aldığını anlatan Aksoy, "Ozellikle Karadeniz Bolgesi'ndeki universitelerden gelen hayvan taleplerini araştırmacılara sağlamaya calışıyoruz. Hayvanlar uzerindeki araştırmalar gerekmedikce yapılmamaktadır. Genelde araştırmaları hayvan kullanılmadan alternatif yontemler uzerinden yapmaya calışıyoruz. Son care olarak hayvan kullanıyoruz. Kullandığımız hayvanlar ise laboratuvar hayvanlarıdır. İlac geliştirme, yeni cerrahi yontemler, yeni teknikler geliştirmek icin hayvanlar uzerinde deney yapılması temel bir gereksinimdir." ifadesini kullandı.
Aksoy, hayvanlar uzerinde araştırma yapmadan herhangi bir ilac, aşı veya cerrahi tekniğin insanlarda kullanılamayacağına dikkati cekerek, şunları kaydetti:
"Dunya Sağlık Orgutu de ilgili ulkelerin sağlık otoriteleri de buna izin vermiyor. Ruhsat alabilmek veya dunyaya kabul ettirmek icin tekniği mutlaka laboratuvar hayvanlarında kullanmanız gerekiyor. Universitemizde 10 projede laboratuvar hayvanları kullanılarak araştırma yapılmaktadır. Sırada bekleyen 4-5 projemiz var. Onumuzdeki donemlerde bilimsel araştırma sayısının artacağına inanıyoruz. Zaten artması da gerekiyor."
13. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı'na katılan 88 araştırmacıya sertifikaları verildi.