Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yuzde 10'dan yuzde 5'e duşurulmesine karar verildiğini duyurdu. TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna gore, sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yuzde 10'dan yuzde 5'e duşurulmesine karar verildi.
Tebliğ kapsamında, menkul kıymet tesis oranı, gercek ve tuzel kişi icin hesaplanan paylardan duşuk olanı yuzde 57'nin altında kalan bankalar icin 7 puan artırımlı, yuzde 70 ve uzerinde olan bankalar icin 2 puan indirimli uygulanacak.
Tebliğe eklenen "Bankaların donuşum oranına gore menkul kıymet tesisine ilişkin gecici uygulama" kapsamında şunlar kaydedildi:
"29 Eylul 2023 (dahil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak uzere, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt duzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara gore bankalarca hesaplanacak yabancı para mevduat/katılım fonundan Turk lirası mevduat/katılma hesabına donuşum oranına gore yuzde 10'un altında donuşum yapılması halinde eksik kalan kısmın iki katı tutarında menkul kıymet bloke olarak tesis edilir. Tesis suresi, hesaplama tarihini takip eden ayın son cuma gunu başlar, tesis başlangıcını takip eden altıncı ayın son cuma gununden bir onceki gun sona erer. Bu madde hukumleri yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu buyukluğu Merkez Bankasınca belirlenecek tutarın altında olan bankalara uygulanmaz."
- Sadeleşme kademeli şekilde surecek
TCMB'nin internet sitesinde yer alan acıklamada da "Para Politikası Kurulunun 22 Haziran 2023 tarihli kararında mevcut mikro ve makroihtiyati cercevenin, etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir anlayışla sadeleştirileceği ifade edilmiştir." bilgilendirilmesi yapıldı.
Bu kapsamda ilk adım olarak, menkul kıymet tesisi uygulamasının piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı guclendirecek doğrultuda sadeleştirilerek Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilen acıklamada, sadeleşme surecinin Para Politikası Kurulunun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda kademeli olarak sureceği bildirildi.