YOK Başkanı Prof. Dr. Erol Ozvar:- "Devlet ya da kamu universitelerinin genel sınava girdikten sonra kazanacak oğrencilerini beklemektense o universiteyi tercih edecek adayların peşinden koşmasının universiteler adına fevkalade onemli bir hedef olduğuna inanıyorum" Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Erol Ozvar, "Devlet ya da kamu universitelerinin genel sınava girdikten sonra kazanacak oğrencilerini beklemektense o universiteyi tercih edecek adayların peşinden koşmasının universiteler adına fevkalade onemli bir hedef olduğuna inanıyorum." dedi.
Ozvar, YOK Yurutme Kurulu Uyeleri Prof. Dr. Naci Gundoğan ve Prof. Dr. Huseyin Karaman, Recep Tayyip Erdoğan Universitesi (RTEU) Rektoru Prof. Dr. Yusuf Yılmaz ve diğer katılımcılarla universite bunyesinde cayla ilgili bilimsel calışmaların tanıtıldığı fuarı gezdi.
Cay esanslı yanık kreminin cilt yanıkları uzerine etkisinin incelendiği proje kapsamında patenti alınarak uretilen beyaz caylı cilt bakım kremini inceleyen Ozvar, yetkililerden bilgi alarak kremi denedi.
Daha sonra RTEU Kongre ve Kultur Merkezi'nde duzenlenen Bolgesel Kalkınma Odaklı Universiteler Olağan Toplantısı'na katılan Ozvar, toplantının şimdiye kadar Duzce, Bingol, Kırşehir Ahi Evran, Uşak, Burdur Mehmet Akif Ersoy ve Kastamonu universitelerinde gercekleştirildiğini soyledi.
YOK olarak 11. Kalkınma Planı'nda yer alan "Yuksekoğretimde ceşitliliğinin artırılması" hedefi doğrultusunda, yuksekoğretimin tum sureclerinde ceşitlilik, farklılaşma ve bolgesel gelişme odaklı bir planlama anlayışını ve yaklaşımını onemsediklerini belirten Ozvar, şoyle devam etti:
"Yapısal değişim niteliğindeki en onemli girişimlerimizden birisi olan universitelerimizin misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşmasına yonelik calışmalarımızı da bu kapsamda değerlendiriyor ve bu alandaki faaliyetlerimizi universitelerimiz ve tum paydaşlarımızla bundan sonra da guclendirerek devam ettirmeyi duşunuyoruz. Halihazırda başkanlığımız tarafından 22 universitemizin katılımıyla yurutulmekte olan Bolgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında universitelerin eğitim-oğretim ve araştırma-geliştirme gibi birincil faaliyetlerinin yanı sıra bulunduğu ilin ve bolgenin doğal, ekonomik, ticari, sanayi ve sosyal potansiyelinin etkin olarak kullanılması, yerel ekonomik hayatın geliştirilmesine katkı sağlanması, bolgenin ihtiyac duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesi amaclanmaktadır."
Prof. Dr. Ozvar, universitelerin birbirine benzemeye calışması ve aynı misyona sahip olmalarının yuksekoğretimde gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durum olduğunu duşunduklerine işaret ederek, "Halihazırda belirli uzmanlık alanlarında misyon yuklenmiş 77 universitemiz bulunmaktadır. Bunlar arasında 23 araştırma universitemiz, 22 bolgesel kalkınma universitemiz, 2 uygulamalı bilimler universitemiz, 3 sağlık bilimleri universitemiz, 2 guzel sanatlar universitemiz ve son olarak da gectiğimiz gunlerde ilan ettiğimiz 25 oncelikli alanda ihtisaslaşan universitemiz yer almaktadır." dedi.
- "Onumuzdeki gunlerde 5. grup bolgesel kalkınma universitelerini de kamuoyuyla paylaşacağız"
Cağrısına cıktıkları ve değerlendirme surecleri devam eden 5. grup bolgesel kalkınma universitelerini de kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getiren Ozvar, bu kategorilerin dışında kalan universiteler icin de yeni misyon kategorileri planlaması yaptıklarını aktardı.

Ozvar, rekabetin sadece vakıf ve ozel universitelerin arasındaki bir surec olmadığının altını cizerek, şunları kaydetti:
"En az vakıf universiteleri kadar devlet universiteleri arasında da tatlı bir rekabetin meydana gelmesi, universitelerimizin daha iyi Ar-Ge yapabilmek, daha kaliteli eğitim-oğretim sureclerine sahip olabilmek, daha fazla toplumsal faydayı temin edecek şekilde kendi aralarında yarışmaları universitelerimizin hem kalitesini artıracak hem akademik uretkenliğini yukseltecektir. Devlet ya da kamu universitelerinin genel sınava girdikten sonra kazanacak oğrencilerini beklemektense o universiteyi tercih edecek adayların peşinden koşmasının universiteler adına fevkalade onemli bir hedef olduğuna inanıyorum. Bu vesile ile devlet ve vakıf universitelerimiz arasında akademik uretkenliği, araştırma geliştirmeyi ve eğitim oğretim alanında kaliteyi daha fazla ust duzeye cıkaracak bir yarışmanın ulkemizin sadece yuksekoğretimde değil, ulkemizin aynı zamanda dunyaya sağladığı bilimsel uretime de fevkalade onemli katkılar sağlayacaktır."
Prof. Dr. Ozvar, Bolgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'nın etkin ve verimli şekilde yurutulmesi ve hedeflenen bolgesel cıktılara ulaşılabilmesi icin her kesimin buyuk caba harcadığına dikkati cekerek, destek verenlere teşekkur etti.
Rektor Yusuf Yılmaz, Prof. Dr. Erol Ozvar'a hediye takdim etti.
Toplantıya, Rize Vali Vekili Omer Faruk Duman, Belediye Başkanı Rahmi Metin, CAYKUR Genel Mudur Yardımcısı Zeki Karaoğlu ile 25 universitenin rektoru ve gorevliler katıldı.