Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hep soylediğimiz gibi savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bolgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta duzenlenen NATO Devlet ve Hukumet Başkanları Zirvesi sonrası basın toplantısı duzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti;
Vilnius zirve programını biraz once NATO Ukrayna Konseyi Oturumu ile tamamladık. İttifakın 74 yıllık tarihindeki kritik bir zirveyi daha başarıyla gercekleştirdik. Zirvemizin başarısında elbette diğer faktorlerin yanı sıra ev sahibimizin misafirperverliği belirleyici oldu. Litvanya Cumhurbaşkanı kıymetli dostum Sayın Gitanas Nauseda başta olmak uzere tum Litvan makamlarına teşekkur ediyorum. Aynı şekilde Genel Sekreter Sayın Stoltenberg'e ve ekibine şahsım ve heyetim adına teşekkurlerimi iletiyorum. Yine bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde sergiledikleri dayanışma icin tum muttefiklerimize ulkem ve milletim adına şukranlarımı sunuyorum.
50 bini aşkın insanımızın vefat ettiği bu buyuk felakette bize destek veren dostlarımızı her zaman minnetle yad edeceğiz. Rusya-Ukrayna savaşında 504. gunu geride bırakıyoruz. Catışmalar uzadıkca yıkım kan ve gozyaşı da artarak devam ediyor. Savaşın faturasını sadece taraflar değil Avrupa'dan Afrika'ya, Asya'dan Balkanlara farklı coğrafyalardaki pek cok ulke oduyor.
Afrikalı kardeşlerimizi etkileyen gıda sıkıntısı tum dunyada son 50-60 yılın zirvelerine cıkan enflasyon oranları, enerji fiyatlarındaki fahiş artışlar bunlardan sadece birkacıdır. Turkiye olarak muttefiklerimizle dayanışma icinde hareket ederken aynı zamanda savaşın sona ermesi icin yoğun caba harcıyoruz. İlk gunden itibaren Montro Boğazlar Sozleşmesi'ni titizlikle uyguladık. Savaş gemilerinin Turk boğazlarından gecmesine musaade etmedik. Boylece catışmaların diğer bolgelere sıcramasının onune gectik. İstanbul sureci ile başlayan temas trafiği Ukrayna tahılının sevkine izin veren Karadeniz Girişimi ve esir takasları ile devam etti. Yaptığımız goruşmeler neticesinde tahıl anlaşması 2 kez uzatıldı. Mutabakat kapsamında bugune kadar 33 milyon tondan fazla tahıl urunu dunya pazarlarına ulaştırıldı.
Ancak soz konusu mekanizmanın suresi 17 Temmuz'da doluyor. Yuz milyonlarca insana umut olan Karadeniz girişiminin tekrar uzatılması icin goruşmelerimiz devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenskiy'nin gecen cuma gunu ulkemize yaptığı ziyarette diğer meselelerle beraber bu konuyu ele aldık. Sayın Zelenskiy girişimin devamından yana. Sayın Putin'in de bazı onerileri oldu. Bu onerileri de dikkate alarak cozum odaklı calışıyoruz. Her iki komşumuz ile olan yakın diyaloğumuzu girişimin uzatılması ve krizlerin cozume kavuşturulması icin kullanmayı surdureceğiz. Hep soylediğimiz gibi savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bolgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz.
Zirvenin ilk oturumunda muttefiklerin savunulmasını ilgilendiren konuları ele aldık. Turkiye'nin muttefiklerini savunma taahhudune bağlı olduğunu, ittifak dayanışması icerisinde sorumluluklarını her zaman yerine getirdiğini bir kez daha vurguladım. Tabii dayanışma sadece bizim değil tum muttefiklerin icselleştirmesi ve rehber edinmesi gereken bir ilkedir. Esasen ittifakın uzerinde yukseldiği taşıyıcı sutun budur.
Batı muttefiklerimizin bilhassa PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG ile kurdukları carpık ilişki ittifakın birlik ve butunluğune zarar veriyor. Bu yaklaşımın makul ve mantıklı hic bir acıklaması yoktur. Son yıllarda yaşadığımız onca acıya rağmen terorle mucadele konusunda halen bunları konuşuyor olmak gercekten duşundurucudur. Muttefiklerimize teror orgutleri arasında ayırım yapmayın, İslam duşmanlığı ile mucadele edin demeyi kendimize zul sayıyoruz. NATO'nun iki temel tehditten biri olarak gorduğu terorizm ile mucadele alanındaki gayretlerin artırılması şart.
Yaklaşık 40 yıldır bolucu teror orgutu ile mucadele eden bir ulkeyiz. Şimdiye kadar binlerce vatandaşımızı teror orgutlerinin kanlı saldırılarında kurban verdik. Daha ağzı sut kokan bebeklerden, 4 yıllık eğitimi sonrasında oğrencileri ile buluşmanın sevincini yaşayan oğretmenlerimize, evine ekmek goturmeye calışan işcilerimizden kadınlara nice masum insanımız bizden kopartıldı. Daha 3 gun once iki kahraman mehmetciğimiz teroristler tarafından kalleşce şehit edildi. Terorle amansız ve amasız mucadele bizim kırmızı cizgimizdir. Artık tum muttefiklerimizden kararlı ve net bir tavır bekliyoruz. Bu konudaki mesajımızı acık bir şekilde mevkiidaşlarıma ilettim. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından terorizm ile mucadele ozel koordinatoru atanacağı duyuruldu. 10 yılı aşkın suredir guncellenmeyen rehber ilkelerin gozden gecirilmesi calışmalarına başlanması kararı alındı. Ayrıca aramızda konuşup mutabakat sağlanan ilave pek cok husus var. Bunlar ittifakın terorizme karşı duruşunu teyit ve tahkim eden adımlardır. Bu kararların alınmasına Turkiye'nin yuruttuğu calışmaların buyuk tesiri olmuştur.