Bu yılın ilk altı aylık doneminde toplam otomotiv uretimi bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 13 artarak 735 bin 231, otomobil uretimi ise yuzde 21 artışla 462 bin 401 adede ulaştı. Turkiye otomotiv sanayisine yon veren 13 uyesiyle sektorun catı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının ocak-haziran donemine ait uretim ve ihracat verilerini acıkladı.
Buna gore, yılın ilk 6 aylık doneminde toplam otomotiv uretimi bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 13 artarak 735 bin 231 adede ulaştı. Otomobil uretimi de yuzde 21 artarak 462 bin 401 adet olarak gercekleşti. Traktor uretimiyle birlikte toplam uretim ise 765 bin 282 adedi buldu.
Yılın ilk 6 aylık doneminde ticari arac uretimi de bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 2 artış gosterdi. Bu donemde, ağır ticari arac grubunda uretim yuzde 23 artarken, hafif ticari arac grubunda uretim gecen yılın aynı donemiyle paralel seyretti.
Kapasite kullanım oranı yuzde 74 olarak gercekleşti
Bu donemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yuzde 74 olarak gercekleşti.
Arac grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araclarda (otomobil + hafif ticari arac) yuzde 74, kamyon grubunda yuzde 91, otobus-midibus grubunda yuzde 48 ve traktorde yuzde 81 seviyesinde gercekleşti.
İhracat yuzde 15 artarak 17,7 milyar dolara ulaştı
Yılın ilk 6 aylık doneminde otomotiv ihracatı gecen yılın aynı donemine gore adet bazında yuzde 8 artarak 505 bin 926 olarak gercekleşti. Bu donemde otomobil ihracatı bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 20 artarken, ticari arac ihracatı ise yuzde 8 azaldı. Traktor ihracatı da 2022 yılının aynı donemine gore yuzde 15 artarak 10 bin 195 adet gercekleşti.
Turkiye İhracatcılar Meclisi verilerine gore, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2023'un ilk 6 aylık doneminde yuzde 16 ile sektorel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu. Uludağ İhracatcı Birlikleri (UİB) verilerine gore, ilk 6 aylık donemde toplam otomotiv ihracatı, 2022 yılının aynı donemine gore yuzde 15 artarak 17,7 milyar dolar oldu.
"Oldukca başarılı ve onemli rakamlarla kapattığımız bir 6 aylık donemi tamamladık"
Acıklamada sonuclara ilişkin değerlendirmesine yer verilen OSD Yonetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, şunları kaydetti:
"Oldukca başarılı ve onemli rakamlarla kapattığımız bir 6 aylık donemi tamamladık. Şimdi rakamlarımız da baktığımız zaman oncelikle uretimimiz 735 bin adetlik rakama geldi. Bu gecen seneye gore yuzde 13'luk bir artış demek. İnşallah bu sene de bu rakamlar bizi 1,5 milyon adetlik bir toplam uretime doğru taşıyor gozukuyor. Diğer sevindirici bir konu tabii kapasite kullanım oranımız da yuzde 67'den yuzde 74'e yukseldi. Bunda hem ihracattaki artışın hem de ic piyasadaki artışın kuşkusuz cok katkısı var."