Milli Eğitim Bakanlığı, ruhsat almadan izinsiz eğitim faaliyeti yuruttuğu tespit edilen merkezlerin ilgili mevzuat gereği hem kapatılacağı hem de kurumlara idari para cezası verileceği uyarısında bulundu- Ruhsata aykırı eğitim veya oğrenci barınma faaliyetlerinin tespiti halinde de yasal işlem yapılacak - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ruhsat almadan izinsiz eğitim ve oğretim faaliyetinde bulunduğu tespit edilen "eğitim merkezi", "eğitim danışmanlığı", "kariyer rehberliği", "eğitim kocluğu", "kocluk merkezi" gibi merkezlerin hem kapatılacağı hem de kurumlara idari para cezası verileceği uyarısında bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere gonderilen yazıda, ilgili kanuni duzenlemelerle Turkiye'deki eğitim ve oğretim faaliyetlerinin devletin gozetim ve denetimi altında yurutulduğu, resmi, ozel ya da gonullu her turlu kuruluşun eğitimle ilgili faaliyetlerinin Bakanlığın denetimine tabi olduğu vurgulandı.
Yazıda, her turlu eğitim ve oğretim faaliyetinin Milli Eğitim Bakanlığının iznine ve denetimine tabi olduğu halde bazı iş yerlerinin gerekli izinleri almadan eğitim oğretim faaliyeti yuruttuğu yonundeki bilgilerin bakanlığa ulaştığı belirtildi.
İlgili kanunda, "uygun şekilde kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı duzenlenmeyen yerleri kuran veya işletenlere brut asgari ucretin 20 katı idari para cezası uygulanacağı" ve "bu yerlerin valiliklerce kapatılacağı yonunde" hukum bulunduğu hatırlatılan yazıda, eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, kariyer rehberliği, eğitim kocluğu, kocluk merkezi, odev evi/merkezi, test evi, eğitim rehberliği, oğrenci apartı, dil konuşma bozuklukları merkezi, konuşma terapisi, kekemelik tedavisi, etut merkezi, matematik kulubu gibi adlar altında veya herhangi bir ad belirtilmeden bakanlık uhdesinde bulunan faaliyetlerin yurutulduğunun tespit edilmesi halinde, ilgili kanuni duzenleme gereği bu yerleri kuran veya işletenlere idari para cezası verileceği ve bu faaliyetleri yurutmelerine hicbir şekilde musaade edilmeyeceği bildirildi.
Bu kapsamda, mulki idare amirlerince gorevlendirilen milli eğitim mudurluğu, ilgili belediye başkanlığı, defterdarlık, SGK il mudurluğu, il ozel idaresi, emniyet mudurluğu ve mulki idare amirinin uygun gorduğu diğer kurumlardan yetkililerin katılımıyla oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonlarının calışmalarına devam edeceği belirtildi.
- Ruhsata aykırı faaliyette de yasal işlem yapılacak
Bakanlığın yazısında, aynı yetkili idareler ile milli eğitim mudurluklerince, ruhsat verilen iş yerlerinde, verilen ruhsata aykırı eğitim veya oğrenci barınma faaliyetlerinin yurutulduğunun tespiti halinde ise ivedilikle yasal işlem yapılacağı, gerektiğinde bu yerlerin kapatılacağı, ruhsatlarının iptal edileceği uyarısı yapıldı.