Kocaeli'de 7 Temmuz'da 18 bin 500 TL'ye ilana konulan kiralık dairenin, aynı hafta icinde fiyatı 2 bin TL yukseltilerek 20 bin 500 TL oldu. Bu duruma tepki gosteren Kocaeli Emlakcılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, 'Evet, serbest piyasa diyoruz ama bu kadar da serbest olmaması lazım' dedi. Kocaeli'de son zamanlarda bazı ev sahipleri satılık ve kiralık konutlara yuksek miktarda zam yaptı. Kocaeli Emlakcılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu ise ozellikle konut kiralarının artışlarıyla ilgili ciddi problemler yaşandığını belirterek, internet portallarının denetlenmesi ve duzene girmesi gerektiğini soyledi. İnternet portallarında bir kişinin, istediği gun ve saatte, dilediği gibi ilana koyduğu evin fiyat artırabildiğini ifade eden Hacıoğu, "Bu hafta icerisinde 18 bin TL'lik daire vardı. Bu daire 20 bin 500 TL'ye cıkmış. Yarın belki bin TL, 2 bin TL artırabilir. Evet, serbest piyasa diyoruz ama bu kadar da serbest olmaması lazım. Diyelim ki, aynı sitede sizin de, benim de evim var. Ben 15 bin TL'ye kiraya vermek istiyorum ama yan komşum 20 bin TL, 23 bin TL'ye cıktığında denge bozuluyor, pazar bozuluyor" dedi.
"Bu ev kiralarını odemeleri mumkun değil"
Yuzde 25 kira artış sınırlamasının 1 yıl daha uzatıldığına dikkat ceken Hacıoğlu, "2024'un haziran ayına kadar devam edecek. Yuzde 25'in uzerine artırım yapmak isteyenler varsa eğer yasal surece duşerlerse devlet tarafından yaptırım olacak. Bu artış ev sahiplerini de mutlu etmiyor. Kiracıları da sıkıntıya sokuyor. 2 asgari ucretli calışan ailenin olduğu duşunursek bu ev kiralarını odemeleri mumkun değil" diye konuştu.
"Bu fiyatlarla beraber trajik vakaların artmasından endişe duyuyorum"
Site icerisinde bulunan dairelerin 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla alıcı bulduğunu kaydeden Alpay Hacıoğlu, "Site iclerinde kiralar 20 bin TL ile 30 bin TL arası. Kent merkezinde apartman daireler 12 bin TL ile 13 bin TL oldu. Bu fiyatlarla beraber trajik vakaların artmasından endişe duyuyorum. Kiracı evi tutmak istiyor, hemen bir an evvel taşınmak istiyor. 1 aylık kirasını veriyor, depozitosunu veriyor ve ondan sonraki aylarda kirasını odememeye başlıyor. Bundan sonra da problemler başlıyor" şeklinde konuştu.
"Bazı ev sahiplerine de hak veriyorum"
Bazı kotu niyetli kiracıların da ev sahiplerini sıkıntıya duşurduğunu, kirasını odemediğini ve konuta zarar verdiğini soyleyen Hacıoğlu, "Bazı ev sahiplerine de hak veriyorum. Ev sahibi 5 yıl once evini uygun bir rakama kiraya vermiş. Belli limitlerde artırmış. Kiracı, kirasını gununde muntazam şekilde odese dahi daireyi yıpratabiliyor. Bugun kombi arıza yapsa 20 bin TL'ye kombi alamıyorsunuz. Herkes gelişiguzel şekilde duvara bir şeyler asıyor, mutfak dolaplarını yıpratabiliyor vs. Kiracı o gayrimenkulu terk ettiğinde iceride ciddi masrafta oluyor" dedi.
"Eski Turk filmlerindeki hikayeler tekrar başladı"
Hacıoğlu, bazı ev sahiplerinin de fırsatcı davranarak kiracısını rahatsız ettiğini belirterek, "Mal sahibi, 'Kendim oturacağım, bende kiradayım' derse emsal karar teşkil ediyor. Kiracının tahliyesine ve mal sahibini ikamet etmesine yonelik karar cıktı. Bunu nasıl takip edeceğiz? Eğer ben apar, topar cıkarıldıysam mal sahibini takip edeceğim. Gercekten kendisi mi oturuyor diye onu takip edeceğim. Bircok ev sahibi de fırsatcılık yapıyor. Eski Turk filmlerindeki hikayeler tekrar başladı. 'Almanya'dan oğlum gelecek', 'Şuradan kızım gelecek' ya da 'Evim cok yıprandı. Siz cıkın, kendinize bir yer bulun. Evimi tadilata vereceğim. Gerekirse siz sonradan yeniden tutarsınız' gibi farklı farklı bahaneler uretenler de var. Baktığımızda yuzde 25 artışa uyan yuzde 33 civarında gayrimenkul sahibi de var" ifadelerini kullandı.
"Bu kiralar odenmez, odeyemezler"
Kocaeli Emlakcılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, sozlerini şoyle noktaladı:
"Ben kimseyi suclamak icin demiyorum, bu soylediklerim yanlış anlaşılmasın. Bizler emlak firmaları, eğer bir ilan yukleyeceksek internet portalına, bakanlıktan Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almak zorundayız. Burada bireysel ilanlarda sıkıntı var. Kim oldukları belli değil. Sanal ortamda ilanlar yukluyorlar. Bunların onune gecilmesi gerekiyor. İlanların yayınlanmasıyla ilgili duzenleme yapılmalı. İvedi şekilde cıkması lazım. Eğer cıkarsa internet ortamında belirsiz, yanıltıcı ilanların onune kesilir. Bakanlığımız mutlaka kira tespit komisyonu calışması yapması gerekir diye duşunuyorum. Kira sozleşmelerinin e-devlet uzerinde yapılması gibi bir duşuncemiz var. E-devlet uzerinden sozleşme yapılırsa, kiralayan belli olacak, gayrimenkulu kiraya veren de belli olacak. Kac paraya kiraya verildiği de beyan edilecek. Boyle bir duzene girebilir. O kadar cok farklılık gosteriyor ki. Orneğin Yahyakaptan Mahallesi'nde site icinde, guvenlikli, kameralı, nezih bir site var diyelim. Orada Ortalama kira 20-25 bin TL bandında. Hemen yan tarafında apartman dairesi, guvenlik yok, site icinde değil onun kirası da 18 bin-19 TL civarında. Deprem oncesi 25-30 yıllık binalara bakıyoruz, rutubet almış, ısınamıyor, su kacağı oluyor boyle yerlerde bile inanılmaz kiralar oluyor. Bu kiralar odenmez, odeyemezler"