Microsoft'un Windows 7 işletim sistemi beklentilerin cok otesinde bir hızla yayılıyor. Ama asıl şaşırtıcı olay 64 bit cephesinde yaşanıyor. Gartner analizlerine gore 2014 yılında şirket bilgisayarlarının yuzde 75'i 64 bit Windows 7 kullanıyor olacak.
Şimdiden yuzde 5 barajını gecen ve yavaşlama alameti gostermeyen Windows 7, 32 bit destekleyen son Windows işletim sistemi. 32 bit uyumluluk icin tercih edilse de, 4GB ve ustu bellek kullananlar icin cozum ve gelecek 64 bit işletim sistemlerinde.
Ozellikle şirketler, yeni bir işletim sistemine gecişte temkinli davranırlar. Şirketlerin teknik servislerinin, eldeki eski donanımları uyumluluk icin test etmesi gerekir. Guvenlik onlemi olarak da yeni işletim sistemleri ilk servis paketi yayınlanmadan pek tercih edilmez. Ancak Windows XP'de kalan, Vista'yı atlayan ya da memnun olmayıp XP'ye donen şirketler, şimdi yoğun bir şekilde kendini cıkar cıkmaz kanıtlayan Windows 7'ye geciyor.
Gartner'ın yaptığı analize gore, şirketler ek RAM'e biraz para harcayıp sistem performans ve istikrarını arttırmanın, 4GB ve ustu bellek satın almanın daha ekonomik olduğunu duşunuyor. İşte bu yuzden şirketler Windows 7 64 bit'e geciyor.
32 bit işletim sisteminden 64 bit'e geciş ciddi bir karar ve butun şirketler bunu henuz goze alamıyor. Ama işletim sistemi değişimi esnasında, 64 bit'e gecişi de aradan cıkartmak isteyen şirketler buyuk bir coğunluk oluşturuyor. Daha once de belirttiğimiz gibi Gartner analizi, şirketlerin yuzde 75'inin 2014 itibariyle 64 bit Windows 7 kullanıyor olacağını ongoruyor.
Şirketler, bilişim yatırımı yaparken sadece eldeki donanımı daha uzun sure kullanarak maliyetleri zannedildiği gibi duşuremediklerini anlıyorlar. Eskiyen donanımın sebep olduğu işgucu kaybı hic de az değil. Yeni nesil sistemler ve işletim sistemleri, daha fazla performans daha fazla kazanc sağlıyor.
64 bit'e gecişte halen bazı sorunlar var ama Microsoft 64 bit surucu desteği belli bir olgunlukta değilse sertifika vermiyor. Bu sayede donanım ureticileri de 64 bit desteği konusunda yoğun bir calışma sergiliyor.
Mevcut yazılım ve surucu sorunları, onumuzdeki gunlerde azalacak. Halen pek cok uygulama 32 bit olarak calışıyor. Ama hem Intel, hem de Microsoft, yeni nesil donanım ve API imkanlarının kullanılması icin cok cekirdekli, 64 bit vb programcı araclarını guclu bir şekilde destekliyor.
Ozellikle elden gecmesi ve 64 bit'e gecmesi gereken, hala gecmemiş yazılımlar arasında en dikkat cekici olan Adobe Flash Player. 64 bit işletim sistemlerinde hala ancak 32 bit internet tarayıcılarda calıştırılabiliyor. Ote yandan orneğin Microsoft Office 2010 paketinde yer alan ofis yazılımları, daha geniş bellek desteği sunuyor ve 64 bit sistemleri verimli kullanabilmek uzere geliştirilmiş.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Windows 7
- Windows 7 64 bit yuzde 75 yaygınlaşacak!