FATİH'te pitbull cinsi iki kopekle yuruyen uc kişiyle omuz atma meselesi nedeniyle tartıştıktan sonra arkalarından ateş acarak Poyraz Gelener'i oldurduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan polis Kadir A. hakkında ilk duruşmada karar cıktı. FATİH'te pitbull cinsi iki kopekle yuruyen uc kişiyle omuz atma meselesi nedeniyle tartıştıktan sonra arkalarından ateş acarak Poyraz Gelener'i oldurduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan polis Kadir A. hakkında ilk duruşmada karar cıktı. Mahkeme, polis Kadir A.'yı "Haksız tahrik altında kasten oldurme" sucundan 10 yıl 10 ay hapis cezasına carptırdı.
Fatih'te 6 Aralık 2022'de omuz atma meselesi nedeniyle tartıştığı pitbullu gruptan Poyraz Gelenler'i kacarken arkasından silahla yaralayarak oldurduğu iddia edilen polis memuru Kadir A. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına cıktı. Duruşmaya tutuklu sanık Kadir A. getirilirken; olen Poyraz Gelener'in ağabeyi Seyfullah Gelener de hazır bulundu.
"KOPEĞİ GORUNCE PANİĞE KAPILDIM"
Sanık Kadir A. savunmasında, "Aksaray tramvaydan indim. Yenikapı istikametine doğru yurudum. 200-300 metre ileride karşıdan uc kişiyle birlikte pitbull kopekleriyle geliyordu. Kaldırımın sağında yuruyordum. Kopekleri gorunce yolumu değiştirebileceğim bir alternatif yoktu. Kopeğin ikisinde de tasma yoktu. Kopeği gorunce paniğe kapıldım. Sonra carpıştık. 'Onune bak lan' dedi. Ben de 'Polisim işime gidiyorum' dedim. Sonra bana yumruk attı. Defalarca 'Polisim yapma' dedim. Bıcağını gosterdi ve kopekleri ustume saldırttı" dedi.
"KOPEKLERDEN BİRİ ZİNCİRLİ, DİĞERİ SALIKTI"
Kendisini korumak icin havaya ateş ettiğini soyleyen Kadir A., "Uc el havaya ateş ettim. Daha sonra şahıs yaralanmış. Yaralı olduğunu gorunce 112'yi aradım. 10-15 dakika sure gecti, yoldan bir aracı durdurdum. Vatandaş arabayla goturmemiz doğru olmaz, 'Ambulansı bekleyelim' dedi" diye konuştu. Olay gunu sivil kıyafetli olduğunu belirten Arıkan, hakimin sorusu uzerine iş yerinin olay yerine 250-200 metre mesafede olduğunu ifade etti. Sanık polis, kopeklerden birinin zinciri olduğunu soyleyerek "Zinciri uzundu. Bana saldırabiliyordu uzun olmasına rağmen. Biri tamamen salıktı. Kopeklerin havlayıp bana saldırmasıyla dehşete kapıldım. Biz carpıştık Afganlı olan 'Onune baksana lan' dedi. Kufurlu konuştular. İlk saldırı olen şahıstan oldu, bana yumruk attı. Yere duştum. Kopekleri de saldırtınca ben ayağa kalkıp uc el havaya sıktım kendimi korumak icin. Kopekleri gorunce dehşete kapıldım. Ne yaptığımı bilemedim" dedi.
OLENİN AĞABEYİ: "ADALETİN TECELLİ ETMESİNİ İSTİYORUM"
Olenin ağabeyi Seyfullah Gelener ise olayı gormediğini belirterek "Kardeşim yaklaşık 15 yıldır esnaflık yapıyor. Bahsettiği kopeklerden biri eğitimli, diğeri de yavruydu. Saldırgan hayvanlar değillerdi. Afganlı Mesut'tan duyduğuma gore, bu kişiyle tartıştıktan sonra kardeşim kopekleri demire bağlamış. Bu kişi kardeşimi bilerek ve isteyerek oldurdu. Burada kasten oldurme vardır. Kardeşim yumruk atmış bile olsa, sen polissin 'Ben polisim dese durur orada'. ve polis olduğunu soyleyince durmuş zaten. Devletin memuru vatandaşını oldurmez. Sanığın alkollu olduğunu soyledi tanıklar. Şikayetciyim, adaletin tecelli etmesini istiyorum" dedi.
TANIK: "KOPEKLER BAĞLIYDI"
Olay sırasında orada bulunan ve yaralanan Basir Ahmad Poyalzai duruşmada tanık olarak dinlendi. Poyalzai, olay gunu kopekleri dolaştırdıklarını, sanığın kendisinin omzuna carptığını ve tartışmanın başladığını belirterek "Biz sahilden geliyorduk. Ben ondeydim, diğer arkadaşlarım arkadan geliyordu. Omuz omuza geldik. Ozur diledim. Ama tepki gosterdiler. Arkamı bir dondum kavga cıkmış. Polis olduklarını soylediler. Kopekler bağlıydı. Ateş etti. Rahmetli kucağımda yatıyordu. Başımıza gelip tukurdu. Bana 'Seni de oldureceğim' dedi. Ben de 'Oldurebilirsen oldur' dedim. Normal bir insan boyle bir şey yapamaz. Biz silahı gorduk ve kactık. 7-8 el ateş etti" dedi. İlk kotu sozun polisin ağzından cıktığını belirten Poyalzai, ilk saldırıyı kimden geldiğini gormediğini de belirtti. Poyalzai olenle birlikte kactıkları sırada sanığın arkalarından kendilerine kurşun sıktığını soyleyerek "Normal bir insan boyle bir şey yapamaz, ben anlamadım" dedi. Olaya tanıklık eden Cumali Kandemir de ifadesinde "Sanık bize bir şarjoru boşalttı. Kopeğe değil, direkt bize sıktı. Havaya falan ateş etmedio dedi.
İKİ MERMİ DE OLDURUCUYMUŞ
Adli tıp raporunu okuyan hakim, maktulun vucuduna isabet iki merminin de tek başına olumcul olduğunu ve ic kanama nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.
SAVCI: "KACANA ARKADAN ATEŞ ETTİ, MEŞRU MUDAFAA YOK"
Duruşmada esas hakkındaki mutalaasını acıklayan savcı, maktule isabet eden iki merminin de olumcul olduğu, sanığın uzak mesafeden ateş ettiğinin kriminal rapora gore tespit edilmiş olduğundan maktulun kendisine donuk olduğu yonundeki savunmasına itibar edilmediğini ifade etti. Savcı, sanığın olay sırasında 7 kez ateş ettiğini, olenin arkasından ateş ettiği ve kacmaya calışan maktulu hedef alarak ateş etmesinden dolayı meşru mudafaa hukumlerinin uygulanamayacağını belirtti.
Kanında uyuşturucu tespit edilen olenin sanığa ilk yumruğu atması sanığın "Haksız tahrik altında kasten adam oldurme" sucundan cezalandırılması talep edildi.
"UZGUNUM"
Son sozu sorulan sanık Kadir A., "Olaydan dolayı uzgunum" dedi. Sanık avukatı Suleyman Kaya da "Muvekkilimin kastı adam oldurme değildir. Biz de bir kopekle karşılaşınca yolumuzu değiştiriyoruz, muvekkilim o anda korku ve panik icindeydi. Meşru savunma koşullarının oluştuğu bir olaydaydı, bu nedenle haksız tahrik indirimlerinin uygulanmasını talep ediyoruz" dedi.
Şikayetci tarafın avukatı Şeref Akcay da "Sanık olayı doğru anlatmamaktadır. Buradaki olay kasten oldurmedir ve cezasında bir indirim yapılmamalıdır" dedi.
HAKSIZ TAHRİK VE İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI
Mahkeme heyeti, sanık Kadir A. hakkında haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulayarak "Haksız tahrik altında kasten adam oldurme" sucundan 10 yıl 10 ay hapis cezası verdi.
İDDİANAME
İddianamede, Fatih'te 6 Aralık 2022'de İlce Emniyet Mudurluğune silahla yaralama olduğuna ilişkin ihbar geldiği, olay yerine giden ekiplerin, kaldırımda yaralı şekilde yatan bir kişiyle karşılaştığı anlatıldı. Yerde yatan Poyraz Gelener'in (25) yanında biri Afganistan uyruklu iki arkadaşının bulunduğu, kamera kayıtlarından yapılan inceleme sonucu ateş eden polis Kadir A. (28) olduğunun anlaşıldığı, olay yerindeki pitbull cinsi iki kopeğin Gelener'e ait olduğunun tespit edildiği kaydedildi. Olenin yanında olan Afgan Ahmad Poyalzai, kaldırımda karşıdan gelen sanıkla omuzlarının surtuştuğunu, bunun uzerine ozur dilediğin, maktulun kopeğin zincirlerini kendisine verdiğini ve sanığa yumruk attığını, sanığın da yere duştuğunu aktardığı kaydedildi. Raporlara gore maktulun vucudunun iki yerinden kurşunlanarak oldurulduğu belirtilerek "Haksız tahrik altında kasten oldurme" sucundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi.