Yunanistan, Batı Trakya'da 'oğrenci sayısı yetersiz' diyerek Rodop'ta 7, İskece'de 2 Turk ilkokulu icin kapatma kararı verdi. Turk azınlık ilkokulu sayısı surekli yukselirken, 13 yıl once 194 olan Batı Trakya'da azınlık okulu sayısı da 90'a duştu.
Azınlık haklarını hice sayan, Batı Trakya'daki Turklere yonelik hukuksuz baskılarını her gecen gun artıran Yunanistan, skandal bir karara imza attı. Yunanistan Eğitim Bakanlığı, Batı Trakya'da oğrenci sayısının yetersiz olmasını bahane ederek 9 azınlık okulunun daha kapatılmasına karar verdi. Karara gore, Rodop ilinde 7, İskece ilinde 2 Turk azınlık ilkokulu kapatılacak. Kararla, 2011'den bu yana oğrenci yetersizliği gerekcesiyle sistematik olarak kapatılan Turk azınlık ilkokulu sayısı surekli yukselirken, 13 yıl once 194 olan Batı Trakya'da azınlık okulu sayısı da 90'a duştu.
TURK AZINLIK TEPKİLİ
Batı Trakya Musluman Turk azınlığının partisi Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi, karara sert tepki gosterdi. Partiden yapılan acıklamada, "Yakın zamanda gercekleşmiş olan ulkemizdeki genel secimler sırasında Batı Trakya Musluman Turk Azınlığı'na yonelik tehditkar soylemlerin ve tavırların ardından boyle bir karar ile karşı karşıya kalmak bizi bir kez daha husrana uğratmaktadır" denildi. Azınlığın soz hakkı olmadığı bir azınlık eğitiminin antidemokratik ve Lozan Antlaşması'ndan uzak bir tutum olduğu vurgulanan acıklamada, "Soz konusu kararı kınamakla beraber, bu yanlıştan bir an evvel donuleceğini umit etmekteyiz. Azınlığın birincil taleplerinden biri olan eğitim hakkının elinden alınmasını kabul etme gibi bir gaflete asla duşmeyeceğiz" ifadeleri yer aldı.
CAĞ DIŞI KARARI KINIYORUZ
Batı Trakya Turk Azınlığı Danışma Kurulu ve Batı Trakya Turk Oğretmenler Birliği de skandal karara karşı acıklamalar yayınladı. Batı Trakya Turk Azınlığı Danışma Kurulu, 'Kınama' başlıklı acıklamasında, "Azınlığın aidiyet ve kimlik hakları noktasında Lozan Barış Antlaşması'nı ileri suren yetkililer, aynı hassasiyeti azınlık eğitiminin ozerk olarak belirlendiği antlaşma hukumluluklerini es gecmekte ve gormezden gelmeye devam etmektedir. 14 Mayıs 1991 tarihinde ilan edilen 'Yasalar Onunde Eşitlik' Kanunu'na her fırsatta atıfta bulunan fakat gecen yıllar icerisinde bu girişimden oteye gecemeyen, azınlık haklarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi noktasında ilerleme yerine gerileme yaşadığımız ulkemizde, uluslararası hukukun ve antlaşmaların gecerliliği sadece azınlık aleyhine yorumlanmakta ve karşılık bulmaktadır. Azınlık olarak eğitim alanında alınan bu ve benzeri cağdışı kararları şiddetle kınıyoruz" denildi.
Neshilan Onder