ABD'de Federal Soruşturma Burosu'nun bir senator ve eyalet milletvekili hakkında bilgi aramak icin istihbarat yetkilerini "uygunsuz şekilde" kullandığı ifade edildi. ABD Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı (ODNI), Yabancı İstihbarat İzleme Mahkemesinin (FISC), Yabancı İstihbarat Gozetim Yasası'nın (FISA) yabancılar uzerinde gozetim yetkisi veren 702. maddesiyle ilgili goruşunu yayımladı.
Belgede, ederal Soruşturma Burosu'nun (FBI), "yabancı bir istihbarat servisinin hedef aldığı" bir ABD'li senator ve bir eyalet senatorunun soy isimlerini kullanarak arama yaptığı ancak bunun sorgulama standartlarını ihlal ettiği goruşune yer verildi.
FBI'ın ayrıca bir polis hakkında FBI'a şikayette bulunan eyalet yargıcının sosyal guvenlik numarasını kullanarak sorgulama yaptığı, bunun da sorgulama standartlarını karşılamadığı goruşu paylaşıldı.
Bu kapsamda istihbarat kurumları, gozetim mekanizmalarını guclendirmeye cağrıldı.
Tartışmalı 702. madde
ABD'de 11 Eylul saldırılarından sonra yururluğe konulan ve istihbarat birimlerine geniş yetkiler tanıyan Yabancı İstihbarat Gozetim Yasası'nın (FISA) 702. maddesi, Amerikan istihbaratına, yurt dışında ABD vatandaşı olmayan yabancıları gozetim yetkisi veriyor.
Ulusal Guvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 702. maddenin ABD ulusal guvenliğinin mihenk taşı olduğunu belirterek, Joe Biden yonetiminin yasanın yeniden yururluğe konulmasını desteklediğini belirtmişti.
Cin, Rusya, siber saldırılar ve teroristlerin faaliyetlerinden kaynaklı tehditler karşısında onemine işaret ettiği 702. maddenin suresi bittikten sonra yeniden yururluğe konulması icin gerekli calışmaları yuruttuklerini aktarmıştı.
Bazı milletvekilleri, FISA'nın 702. maddesinin onemli başarılara katkı sağladığını ancak bircok kez de suistimal edildiğini belirterek, yeniden duzenlenmesi gerektiğini savunuyor.

İstihbarat yetkilileri ise yabancı istihbarat hedefleri hakkında hızlı ve guvenilir istihbarat toplanmasına imkan sağladığı icin ilgili maddenin arkasında duruyor.