Geliştirilen uretim modelinde neler var; bolgeye ve talebe gore teknolojik bitki ıslahı; daha az su tuketen bitki ceşitlerini tercih; ikinci, ucuncu urun uretimini yaygınlaştırmak; nadas alanlarını doğru değerlendirmek; yazlık ve kısa surede urun verecek ceşitler geliştirmek. Kuresel İklim değişikliğinin en cok etkilediği alanların başında gelen tarımsal uretimde, daha az suya ihtiyac duyulacak yontemlerin geliştirilmesi calışmaları uzun suredir gundemdeki yerini koruyor.
Tarımsal uretimde ulkemizin buyuk bolumunde su sorunu yaşanması nedeniyle alternatif uretim modellerinin ve uygun bitki ceşitlerinin geliştirilmeleri calışmaları uzun suredir araştırma konusu edilmişti.
Bolgeye Gore Islah; Talebe Gore Islah; Hızlı Islah; Hızlı Uretim; Daha Fazla Uretim
Ozellikle bolgesel uretimde one cıkan, bitki desenin doğru belirlenmesi ve uretimde belirlenen bu bitkilerin daha az su tuketen ceşitleri uzerinde yoğunlaşılması, ulkemiz tarımı acısından onemli bir cıkış yolu olarak gorulmektedir.
One cıkan uretim modelinde, bolgelerin bitki desenine uygun olan, verimi yuksek yazlık ceşitlerin ikinci bir urun olarak ekilmesi ve tarımsal uretime bu yolla katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
Geliştirilen uretim modelinde kış sonu veya erken ilkbaharda ekilebilen ve yaz başında veya ortasında hasata gelebilen ceşitlerin geliştirilmesi icinde teknolojik ıslah calışmalarına ağırlık verildiği bildirilmektedir.
Ulkemizde en cok ekim alanına sahip olan arpa, buğday gibi hububat turlerinde ıslah calışmalarında yazlık ceşitlere yoğunlaşılması, bitki ıslahında teknolojik ıslahın one cıkarılması ve bu konuda ozel sektor ile kamunun ortak hareket etmeyi onemsemesi, ulkemiz tarımı acısından kayda değer bir ilerleme olarak ele alınmaktadır.
Bir taşla iki kuş
İkinci, ucuncu urun uretimini bircok bolgede yaygınlaştıracak olan uretim modeli ile buna uygun bitki tur ve ceşitlerinin belirlenmesi ve coğaltılarak ekim alanının genişletilmesi, yerli ve milli tohumculuğa yonelişte onemli bir aşama olarak değerlendirilmektedir.
Geliştirilen tarımsal uretim modelinde, nadas ve ekim nobeti uygulamaları da gundem edilmekte, toprağı nadasa bırakmak yerine daha uygun bitki tur ve ceşitleri ile değerlendirilmesi gerektiği ve bunun uretimi artırmada onemli rol oynayacağı vurgulanmaktadır.
Bolgelere uygun bitki tur ve ceşitlerinin belirlenmesi, bu tur ve ceşitlerin yazlıklarının ıslah edilerek veya geliştirilerek yaygınlaştırılması, yeni alternatif bitki turlerinin uretime dahil edilmesi, bolgesine gore, bir yıl icerisinde iki veya uc urun olacak şekilde planlamanın yapılması ve bunun bircok bolgeyi icerecek şekilde yaygınlaştırılması anlayışına dayanan uretim modelinde; tum tarım sektorunun mutabık kalması ve bu modeli daha da geliştirmeye yonelik adımlar atılması, ozellikle bu yaklaşımın ve uygulamanın ozel sektor tarafından benimsenmiş olması tarımsal uretim acısından buyuk avantaj olarak ifade edilmektedir.
Murtaza Akif Acar