
Kaza Namazı Hesabı ve Takibi
Kaza Namazı Hesabını ve Takibini Yapamayan Kullanıcılarımıza Mujde!
Vaktinde kılınan namaza eda adı verilir.Eda vaktinde kılınamayan namazların kazasının hesabını ve takibini bu uygulama ile kolaylıkla yapabilirsiniz.
Kaza Namazı Hesabı ve Takibi Nedir?
Bu uygulamada girmiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda mobislam.com sunucularında her kullanıcısına ozel bir alan oluşturulmaktadır. Kullanıcılarımızın kaza namazı takibi bilgileri bu alanda saklanmaktadır. Mobil cihazınızın başına bir olay geldiğinde (kırılma,calınma veya model yukseltme vs.) o gune kadar olan hicbir verinizi kesinlikle kaybetmeyeceksiniz. Otomatik yedek alma sistemi sayesinde kaza namazlarınız mobislam.com sunucularında sonsuza kadar saklanacaktır.
Nasıl Yukleyebilirim?
Android uyumlu cihazınızdan google play store uygulamasını calıştırın. Kaza Namazı Hesabı ve Takibi kelimesini aratın ve MobIslam geliştiricisinin uygulamaları listesinden uygulamayı cihazınıza yukleyin.
Hemen indirmek ve buluğ yaşınızdan itibaren borcunuz olan kaza namazlarını bir an once oğrenip telafi etmek istiyorsanız;
https://play.google.com/store/apps/details?id=kazanamazitakipprogrami.mobislam.com
Uygulamayı Nasıl Kullanabilirim?
Uygulamayı ilk actığınız anda sizden isminizi, eposta adresinizi, doğum tarihinizi, buluğ yaşınızı, cinsiyetinizi ve kesin olarak namaz kılmaya başladığınız tarihi isteyecektir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru olarak doldurmak zorundasınız. Aksi takdirde verilerinize erişemeyebilirsiniz. Boyle bir durum ile karşılaştığınızda bize ulaşırsanız hesabınıza yeniden erişim hakkı verebileceğiz. Hesapla duğmesine bastığınız anda uygulama sizin girmiş olduğunuz doğum tarihi, namaza başlangıc tarihi, buluğ yaşı ve cinsiyetinizi kullanarak sizin ergenlik yaşınızdan sonra sorumlu olduğunuz sabah, oğle,ikindi akşam ve yatsı namazlarının sayısını hesaplayacaktır. Hesaplanan sayı rekat bazlıdır. Size yeni bir ekran acacaktır. Bu ekranda namaz vakitlerini ekranın altında gorebileceksiniz. Her bir ekranda da o vakite ait namaz borclarınızı goreceksiniz. Kazasını kıldığınız bir namazdan hemen sonra KILDIM duğmesine basarak borcunuzu duşurebilirsiniz. Bir namazın eda vaktini kacırdığınızda da KILMADIM duğmesi yardımı ile borcunuzu rekat bazlı arttırabilirsiniz. KAZA NAMAZI LİSTEM duğmesi yardımı ile 5 vakit namaza ait kılmanız gereken toplam rekat sayısını, toplam kaza namazı borcunuzu ve odediğiniz kaza namazlarına ait bilgileri rahatlıkla gorebilirsiniz.
Bu sayı nasıl hesaplanmaktadır?
Sabah namazının kazası icin, 2 rekat farz
Oğle namazının kazası icin, 4 rekat farz
İkindi namazının kazası icin, 4 rekat farz
Akşam namazının kazası icin, 3 rekat farz
Yatsı namazının kazası icin, 4 rekat farz
Hesaplama :
Doğum tarinizden itibaren buluğ yaşınıza olan gun sayısı hesaplanır. Bu surecte namazdan sorumlu olmadığınız icin işleme tabi tutulmayacaktır.
Daha sonra, buluğ yaşınızdan itibaren bugune kadar olan gun sayısı hesaplanır.
Namaz kılmaya başladığınız tarihten itibaren bu gune kadar gecen gun sayısı hesaplanır.
Doğum tarihinizden bu gune kadar gecen gun sayısından, doğum tarihinizden buluğ cağına kadar gecen gun sayısı cıkarılır. Bu sayede elimize kılmakla yukumlu olduğunuz gun sayısı verisi gelir.
Bugune kadar toplam kılmak zorunda olduğunuz namaz sayısından, kesin emin olduğunuz ilk namaza başladığınız tarihten bugune kadar olan gun sayısı cıkarılarak sorumlu olduğunuz gun sayısı cıkarılır.
Musluman Birey
Bir gunde 40 rekat namaz kılmaktadır. Bu 40 rekat namazın 20 rekatı sunnet, 17 rekatı farz, 3 rekatı vitir namazıdır.
Bir senede toplamda 14.600 rekat namaz kılmaktadır.
Ramazan ayında 600 rekat teravih namazı kılınmaktadır.
Toplamda bir yılda 15.200 rekat namaz kılmış olmaktadır.
Teheccud namazı ve nafile namazlar bu rakamın dışındadır.
Musluman olup islam inancını hayatında benimsemiş butun insanların buluğ yaşından sonra emredilen beş vakit namazı kılması gerekmektedir. Ancak bir coğumuz gunluk hayatımızdaki bir takım problemlerden oturu bize emredilen islamın beş şartından biri olan beş vakit namazı vaktinde kılamamaktayız.
Bildiğiniz islam inancında gibi bir namazı vaktinden sonra kılmaya kaza denmektedir. Vaktinde kılınmayan namaza faite denilirken birden fazla namazın vaktinde kılınmaması fevait olarak adlandılır.
Vaktinde kılınmayan ve kazaya kalan namazlar nasıl kılınır bilmiyorsanız, aşağıda verdiğim adreslerde gunluk kılınması gereken beş vakit namazın kazası ile ilgili bilgiler detaylı şekilde anlatılmıştır.
Ekran Goruntuleri