Gectiğimiz gunlerde Kocaeli'nde FETO'ye yonelik operasyonda uzerinden "Yehova Şahitleri 2023 Bolge İbadet ve uyelik kartı" cıkan muteahhit Evren A.'nın 6 yıl cezaevinde kaldığı ve tahliye olur olmaz guncel yapılanmada gorev aldığı ortaya cıktı. Kocaeli'nde FETO'nun guncel yapılanmasına yonelik yapılan operasyonda orgut uyesi E.A'nın evinde cıkan bir belge dikkat cekti. FETO'nun mahrem yapılanmasındaki gorevi nedeniyle 6 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Kocaeli'nde finans yapılanmasında yeniden faaliyet gosteren muteahhit Evren A.'nın evinde "Yehova Şahitleri 2023 Bolge İbadet ve uyelik kartı" bulundu.
Zanlı "İnternette gordum, merak edip uye oldum" savunmasıyla soruları geciştirirken, ABD merkezli kurulan Yehova Şahitleri isimli yapı ile FETO'nun neredeyse birebir benzerliği de akıllara yeni sorular getirdi. Evren A. tutuklanırken iki yapının birbirine paralel aynı ozelliklere sahip olması nedeniyle soruşturma derinleştirildi.
Kocaeli Kacakcılık ve Organize Suclarla Mucadele Şubesi ekiplerinin FETO/PDY Silahlı Teror Orgutunun guncel ve finansal yapılanmasının tespitine yonelik yuruttuğu soruşturma kapsamında 25 Temmuz'da Kocaeli merkezli 4 ilde duzenlenen eş zamanlı operasyonda 14 şupheli şahıs gozaltına alındı.
Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda 41 bin 250 dolar, 900 Euro para ile orgut mensuplarının kendi aralarında kullanmış olduğu programların da yuklu olduğu cok sayıda dijital materyal, orgut lideri Fethullah Gulen'e ait cok sayıda kitap ele gecirildi. Bunların yanı sıra E.A isimli şuphelinin evinde "Yehova Şahitleri 2023 Bolge ibadet ve uyelik yaka kartı" ele gecirildi. 4 şupheli ifadelerinin ardından serbest bırakılırken adliyeye sevk edilen 10 şupheliden aralarında E.A.'nın da bulunduğu 7 zanlı tutuklandı.
ORGUTUN MAHREM YAPILANMASINDA GİRESUN'A ATANMIŞ
Evinde adına duzenlenmiş "Yehova Şahitleri 2023 Bolge ibadet ve uyelik yaka kartı" ele gecirilen Evren A'nın FETO'nun eğitim kurumlarında oğretmen olarak calışırken, orgutun mahrem yapılanmasında İstanbul'dan Giresun'a gorevlendirildiği, Giresun'da orgut icerisinde ust duzey gorevlerde bulunduğunun ortaya cıkmasının ardından 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gozaltına alınıp tutuklandığı oğrenildi.
Cezaevinden tahliye olduktan sonra Kocaeli'nin Gebze ilcesinde muteahhitlik yapan Evren A. Yehova Şahitleri tarikatına neden uye olduğunun sorulması uzerine "internette gordum, meraktan gittim" demekle yetindi.
FETO İLE YEHOVA ŞAHİTLERİ BENZERLİĞİ
Yehova Şahitleri adı verilen yapı, Amerika'da kurulmuş olmasına rağmen butun dunyada faaliyet gosteriyor. FETO gibi, her milletten şahit kazanmaya ve butun ulkelerde orgutlenmeye ozellikle onem veren yapı, tarikat ici organizasyon ve faaliyetler acısından da FETO'ye cok benziyor. Fethullahcılar gibi onlar da toplantılara ve eğitime, ozellikle de yapı ici eğitime cok onem veriyor.
Bu sebeple, her hafta duzenli olarak toplantılar yapan Yehova şahitleri, uyelerine bu toplantılarda taraftar kazanmak icin diğer insanlarla nasıl bir iletişim kurmaları gerektiği hakkında bilgiler veriyor. Bu dersler esnasında ve derslerde oğrendiklerini yeni tarikat adaylarına anlatmak icin yapılan goruşmeler esnasında vaizler veya vaiz grupları İncil yerine başta Kitab-ı Mukaddes olmak uzere kendi inanclarını anlatan kitap ve broşurler kullanıyor. İki yapının faaliyet gostermek icin kullandığı yontemler arasında da buyuk benzerlikler bulunuyor. Orneğin Yehova Şahitleri de FETO gibi basın ve yayına buyuk onem veriyor.
Kuruldukları tarihten kısa sure sonra bir dergi cıkarmaya başlamaları da bunu gosteriyor. Yehova Şahitleri, propaganda calışmaları ile paralel olarak her yıl dunyanın en buyuk şehirlerinde tum dunyadan gelen bazı delegelerinin katılımıyla eğitim ve değerlendirme toplantıları yapıyor. Yehova Şahitleri ile FETO'nun bir diğer benzerliği de yaptıkları faaliyetlere verdikleri isimler.
Yehova Şahitleri kendi mensuplarına ''hizmetci'' veya ''hizmet eri'', faaliyetlerine de '' hizmet'' derken, FETO'de uyelerinin faaliyetine hizmet, uyelerine de hizmet eri dediği biliniyor. FETO'nun finansa yapılanmasında faaliyet yuruten onemli ismin Yehova Şahitleri'ne uye olmasının ortaya cıkmasının ardından guvenlik gucleri şuphelinin bağlantılarına yonelik soruşturmayı derinleştirdi.
Halit TURAN