MAİS AŞ Genel Muduru Berk Cağdaş, "Ocak-haziran donemindeki satışların %40-45'i spekulatif amaclıydı" dedi. Otomotiv sektorunun onemli temsilcilerinden birinden gelen bu acıklama, arac alımlarının neredeyse yarısının ihtiyactan kaynaklanmadığına ve fiyatların da "Al-sat" ile şişirildiğine işaret ediyor MAİS Genel Muduru Berk Cağdaş, elektrikli Dacia Spring basın tanıtım toplantısının gercekleştirildiği Muğla'da, otomotiv sektorundeki gelişmelere ilişkin acıklamalarda bulundu. Ticaret Baknalığı'nın aldığı onlemlerin etkisini gostermeye başladığını ifade eden Cağdaş, haksız kazancın onune gecildiğini vurguladı.
İKİNCİ EL OTODA VERGİ KAYBI VAR
Ozellikle ikinci el piyasasındaki fiyat dengesizliklerinin hem haksız kazanca hem de vergi kaybına yol actığını kaydeden Cağdaş, "Bunun icin bir takım girişimlerimiz oldu. Cunku bu haksız kazanc bir anlamda. Cok ciddi de bir vergi kaybıydı. "Bu sebeple Ticaret Bakanlığı'nın son donemde almış olduğu tedbirler işe yaradı. İkinci el piyasasının rehabilite edilmesi lazım ve ikinci el arac ticareti yapanların cok ciddi ve dikkatli şekilde gozden gecirilmesi lazım" acıklamasını yaptı.
SATIN ALMALARIN %45'İ SPEKULATİF
Otomotiv pazarında ocak-haziran doneminde ozellikle spekulatif talebin one cıktığını dile getiren MAİS Genel Muduru, "Ekonomik beklentiler, kurların yukselmesi, daha da yukselecek olması, faizlerin artması, tuketici kredilerinin oldukca kullanması zor hale gelmesi gibi beklentilerimiz zaten vardı. Yani ekonomik istikrar programının uygulanması birtakım tabii zorlukları da beraberinde getiriyor. İlk 6 aya bakıldığında satışların yuzde 40-45'inin spekulatif amaclı alımlardan kaynaklı olduğunu net olarak ben kendi markamız icin soyleyebilirim. Pazarda da cok değişik olduğunu acıkcası duşunmuyorum" diye konuştu.
Talep hızını kaybetti
Berk Cağdaş, yılın ikinci yarısı icin daha dengeli bir pazar beklediklerini ifade ederek, şunları soyledi: "İlk altı ayda yaklaşık 556 bin arac satıldı. 'Acaba 2023'te bir milyonu gecer mi?' diyenler var. Ben buna katılmıyorum. Otomotiv sektorunde belirli bir mevsimsellik donguleri vardır. Yılın ikinci yarısında ozellikle eylulden sonra spekulatif hareketler cok etkili olmayacaktır diye duşunuyorum. Talepte gerileme, bir beklemeye geciş, normal talebin onunde bir arz, yani bir miktar stok oluşmaya başlaması durumu, bayilerde de distributorlerde yaşanacaktır. Dolayısıyla ben ikinci yarı yılda birinci yarı yıl gibi bir talep fazlasının olacağını zannetmiyorum."
Şuayip Alabay