SPK, ''sosyal medya mecraları", "oluşturulan uyelik bazlı gruplar" ve "sohbet odaları" uzerinden hisse senedi pazarlayan kişi veya kişiler ile bu kişi ya da kişilere karşı yatırımcıları uyardı. Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) yapılan yazılı acıklamada, yapılan gozetim ve denetim faaliyetleri neticesinde, sosyal medya mecralarında oluşturulan uyelik bazlı gruplar ve sohbet odaları uzerinden hisse pazarlandığının tespit edildiği kaydedildi.
Acıklamada, boylece, yetkilendirilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce yatırımcıların yonlendirilerek mağdur edildikleri aktarıldı.
Acıklamada, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Piyasa Dolandırıcılığı" başlıklı 107'nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suclarının duzenlendiği, anılan duzenlemeler uyarınca, "sermaye piyasası araclarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gercekleştirenler" ile "sermaye piyasası araclarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, soylenti cıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan" kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin gune kadar adli para cezası ile cezalandırılacağının hukme bağlandığı hatırlatıldı.
Kurul'dan yapılan acıklamada şunlar kaydedildi:
''Sosyal medya mecralarında gruplar kurarak yatırımcıları yonlendiren şahısların, grup icerisinde hisselere oluşturdukları talep sayesinde, sahip oldukları hisseleri satarak menfaat temin etme amacını taşıdığı, gruplar icerisinde yatırımcıları yonlendirenlerin al yonunde verdiği tavsiye ile eş anlı olarak kendilerinin veya ilişkili olduğu kişilerin, sahip olduğu hisseleri yuksek fiyattan satarak menfaat elde ettiği, boylelikle yatırımcıları zarara uğrattığı gorulmuştur. Bu nedenle bahse konu nitelikte faaliyette bulunanlara itibar edilmemesi onem arz etmektedir Ayrıca, soz konusu gruplara dahil olan yatırımcıların, bu grupları yonlendiren kişiler tarafından işlenen suclara iştirak kapsamında sorumluluklarının doğacağının hatırlatılmasında fayda gorulmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''