Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Ozhaseki: Meclisi olağanustu toplantıya cağırıp, İstanbul'un kentsel donuşumu, depreme hazırlığıyla ilgili yeni yasaları goruşmeye acmayı duşunuyorum Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Ozhaseki, olası İstanbul depremine yonelik calışmalar kapsamında İstanbul'a ozel bir yasa yapacaklarını belirterek, "Meclisi olağanustu toplantıya cağırıp, İstanbul'un kentsel donuşumu, depreme hazırlığıyla ilgili yeni yasaları goruşmeye acmayı duşunuyorum." dedi.
Ozhaseki, A Haber canlı yayınında acıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
İstanbul depremine yonelik calışmalar hakkında bilgi veren Bakan Ozhaseki, İstanbul'da bir taraftan rezerv alanlar belirlediklerini, bu alanlarda 300-350 bin kadar konut yapacaklarını, diğer taraftan da Kanal İstanbul civarındaki rezerv alanları, depremzedeler veya depremde ilk yıkılabilecek konut sahipleri icin ayırmayı planladıklarını soyledi.
İstanbul'daki 5,8 milyon bağımsız birimin 1,5 milyonunun riskli olduğunu bildiren Ozhaseki, "İlk etapta yıkılabilecek yapı 600 bin civarında. 7 ve uzeri depremde 600 bin daire yerle yeksan olur. 600 bin konut İstanbul'da yıkılacaksa her sokakta 2 binanın yıkıldığını duşunun, ulaşım olduğu gibi durur. Altyapı da coker, doğal gaz verilmez olur. İstanbul boyle olursa kocaman hapishaneye doner." diye konuştu.
Mehmet Ozhaseki, olası deprem icin İstanbul'a ozel bir yasa yapmaya calıştıklarını da ifade ederek, "Eğer bunu erken bitirirsek, Meclisin acılıp butce goruşmelerini beklemeye cok da niyetimiz yok, aciliyete binaen 1-2 ay icerisinde Meclisi olağanustu toplantıya cağırıp, İstanbul'un kentsel donuşumu, depreme hazırlığıyla ilgili yeni yasaları getirip, goruşmeye acmayı duşunuyorum." dedi.
Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Ozhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yurutulen calışmaları da anlattı.
Deprem bolgesinde devam eden "Yerinde Donuşum Projesi"ne başvuru sayısının 146 bin 376 olduğunu ifade eden Ozhaseki, "Bunların icerisinde, 125 bin kişi konut, 21 bin kişi de ticari dukkan, vesaire yapmak icin muracaat etmiş. En fazla muracaat şu anda Hatay'da var. Hatay'da 60 bin, Kahramanmaraş'ta 20 bin, Malatya'da 19 bin, Adıyaman'da 11 bin civarında vatandaşımız Yerinde Donuşume muracaat etti." şeklinde konuştu.