6 Şubat depremlerinden etkilenen bolge illerinde carklar yeniden donmeye başladı. Bolge sanayiinin canlanmasında yeni fabrikalar kadar depremzede işcilerin donmesi de etkili oldu. Antakya OSB Bolge Muduru Onur Bicer, hem uretim hem de işci sayısının deprem once rakamlara ulaştığını, bazı firmalarda ise bu seviyelerin de aşıldığını acıkladı Turkiye'yi yasa boğan 6 Şubat depremlerinin yıktığı şehirlerde sanayi toparlandı. Bolgede bazı firmalar deprem oncesi uretim kapasitesini yakalarken bazı firmalar da şubat ayı kapasitesinin ustune cıktı. Fabrikası depremde zarar goren firmalar ise yeni fabrikalarında uretimlerine başladı. Şehir dışına giden calışanların bircoğu ise işlerinin başına dondu.
YENİ KADROLAR OLUŞTURULDU
Antakya OSB Bolge Muduru Onur Bicer, "Deprem zamanı farklı şehirlere giden işcilerin coğu geri dondu. Donmeyenleri firmalar anlayışla karşıladı. Onlarla sozleşmeler feshedildi ve yeni arkadaşlar kadrolara dahil oldu. Yeni kadrolar ile birlikte Antakya OSB'de bulunan 5 firma deprem oncesi kapasitesinin uzerine cıktı. Deprem oncesinde OSB'de 2 bin 700 personel bulunurken şu anda 3 bin personel istihdam ediliyor" ifadesini kullandı.
77 FİRMA CALIŞMAYA BAŞLADI
Gıda, makine, metal, plastik sanayi, tekstil ve bircok farklı sektorun fabrikalarının bulunduğu deprem bolgesinde hasar goren fabrikalar farklı yerlere taşınarak uretime başladı. Bicer, OSB'lerindeki tum firmaların yeniden uretime gectiğini belirtirken şoyle konuştu: "Depremin ardından Antakya OSB'deki firmalar cok fazla maddi ve manevi zarar gordu. Ama şu anda bu OSB'deki 77 firma da uretime gecti. Bu firmaların tamamına yakını eski uretim kapasitesini yakalarken 5 firma da deprem oncesindeki uretim kapasitesinin uzerine cıktı. Bu sayede yuzde 10'luk bir uretim ve istihdam artışı oldu."
3 AYA KADAR REKOR HEDEFİ
Antakya Organize Sanayi Bolgesi'nde plastik ambalaj uretimi yapan Orhan Oduncu, gunluk işleme kapasitelerinin deprem oncesini yakaladıklarını belirtti. Oduncu şu acıklamayı yaptı: "Deprem oncesinde 2.5 ton plastik işleyebiliyorduk, şu anda bu rakamı yakaladık ve 2.6 ton polimer işleme kapasitesine yaklaştık. Eylul- ekime kadar 3 aylık bir surec icerisinde gunluk 4 ton polimer işleyebilecek hale gelerek yeni bir rekor kıracağız. Ancak deprem bolgesindeki insanların azalmasından dolayı yurt ici satışlar azalırken yurt dışına satışımız coğaldı. İskenderun limanının acılması ve Mersin limanına ulaşımın rahatlamasıyla birlikte lojistik sorunumuz da cozuldu."
Ağır hasarlı fabrika yeniden hizmete gecti
Hatay'ın merkez ilcesi Antakya'da 74 yıldır ve 3 nesildir sızdırmazlık ekipmanları ureten Yetişen Kaucuk firmasının Genel Muduru İhsan Yetişen şunları soyledi: "Şu anda uretim kapasitesi yuzde 80'in uzerine cıktı. Yeni makinelerimiz geldiğinde 1 bucuk aya kadar eski kapasitemizin uzerine cıkarız. Fabrikamızda 210 kişi calışıyor. Bunların yuzde 85'i eski calışanlarımız. Ağır hasar alan fabrikamızı 3 ay sonra işler hale getirdik. Bu başarıda en buyuk pay calışma arkadaşlarımızın."
Deprem oncesi kapasite aşıldı
'Cazibe Merkezleri' programı kapsamına deprem illerinin dahil edildiğini hatırlatan celik yapı sistemleri uretimi yapan Doğan Yazıcı da, "Acil yapı ihtiyaclarında celik yapı sektorune fazlasıyla talep soz konusu. Hem cazibe merkezleri programı hem de sektorumuze duyulan acil ihtiyac nedeniyle deprem oncesi kapasitemizin neredeyse 2 katına cıktık ve calışan sayımızı 1 bucuk katına cıkardık" dedi.