OĞRETİM UYESİ VE ARAŞTIRMACI YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA YURTDIŞINA GONDERİLECEK OĞRETİM ELEMANLARINA SAĞLANACAK DESTEKLER İLE DİĞER HUSUSLARA İLİŞKİN ESAS VE USULLER
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Esas ve Usuller, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu uyarınca, oğretim uyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla yuksek lisans, doktora, doktora sonrası araştırma icin yurtdışına gonderilecek oğretim elemanları icin yuksekoğretim kurumlarına odenen tutarların kullanımı, butceleştirilmesi ile diğer hususları belirlemek uzere hazırlanmıştır.
Dayanak
MADDE 2(1) Bu Esas ve Usuller, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3(1) Bu Esas ve Usullerde gecen;
a) Oğretim elemanları: Yuksekoğretim Kurulu tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yuksek lisans, doktora, doktora sonrası araştırma icin yurtdışına gonderilecek oğretim elemanlarını,
b) YOK: Yuksekoğretim Kurulunu,
c) Yuksekoğretim kurumu: Universiteler ve Yuksek Teknoloji Enstitulerini ifade eder.
Başvuru Şartları
MADDE 4 - (1) Yuksek lisans eğitiminin tez aşamasında olanlara ilişkin başvuru şartları:
a) T.C. vatandaşı olup, halen bir devlet yuksekoğretim kurumunda oğretim gorevlisi, okutman veya araştırma gorevlisi kadrosunda calışıyor olmak,
b) Yuksek lisans oğrencisi olmak,
c) Yurtdışındaki bir yuksekoğretim kurumundan alanı ile ilgili araştırma, inceleme yapabilmesine imkan sunan bir kabul belgesi almak,
d) Calışmada kullanılacak yabancı dili, araştırmayı yurutebilecek duzeyde bildiğini son beş yıl icinde aldığı UDS, KPDS -en az 60 puan- veya uluslararası eşdeğerliliği bulunan dil sınav sonucları ile belgelendirmek (Eğitim dili İngilizce, Almanca ve Fransızca dışında olan yuksekoğretim kurumlarına veya araştırma merkezlerine gonderilmede değerlendirmeyi Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulu yapar.)
e) Erkek adaylar icin askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)
(2) Doktora eğitiminin tez aşamasında olanlara ilişkin başvuru şartları:
a) T.C. vatandaşı olup, halen bir devlet yuksekoğretim kurumunda 2547 sayılı Kanunun 33/a maddesine gore araştırma gorevlisi olarak calışıyor olmak,
b) Doktora derslerini tamamlamış, yeterlik sınavını gecmiş ve halen tez aşamasında olmak,
c) Başvuru tarihi itibariyle, son dort yıl icinde doktora programına başlamış olmak,
d) Yurtdışındaki bir yuksekoğretim kurumundan veya araştırma merkezinden ?Misafir Araştırmacı? veya dengi bir statude kabul almak,
e) Calışmada kullanılacak yabancı dili, araştırmayı yurutebilecek duzeyde bildiğini son beş yıl icinde aldığı UDS, KPDS -en az 65 puan- veya Uluslararası eşdeğerliliği bulunan dil sınav sonucları ile belgelendirmek (Eğitim dili İngilizce, Almanca ve Fransızca dışında olan yuksekoğretim kurumlarına veya araştırma merkezlerine gonderilmede değerlendirmeyi Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulu yapar)
f) Erkek adaylar icin askerlikle ilişkisi bulunmamak (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)
(3) Doktora sonrası araştırma icin başvuru şartları:
a) T.C. vatandaşı olup, halen bir devlet yuksekoğretim kurumunda araştırma gorevlisi veya yardımcı docent kadrosunda calışıyor olmak,
b) Başvuru tarihi itibariyle, doktora derecesini yurt icinde son 5 yılda almış olmak,
c) Yurt dışındaki bir yuksekoğretim kurumundan veya araştırma merkezinden doktora sonrası calışma icin kabul almak,
d) Calışmada kullanılacak yabancı dili, araştırmayı yurutebilecek duzeyde bildiğini son beş yıl icinde aldığı UDS, KPDS -en az 70-veya uluslararası eşdeğerliliği bulunan dil sınav sonucları ile belgelendirmek (eğitim dili İngilizce, Almanca ve Fransızca dışında olan yuksekoğretim kurumlarına veya araştırma merkezlerine gonderilmede değerlendirmeyi Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulu yapar).
e) Erkek adaylar icin askerlikle ilişkisi bulunmamak, (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)
f) Araştırma gorevlisi veya yardımcı docentin calıştığı ve kabul aldığı kurum tarafından uygun bulunan calışma planının olması.
(4) Oğretim uyelerinin başvuru şartları:
a) T.C. vatandaşı olup, halen bir devlet yuksekoğretim kurumunda devamlı statude profesor, docent veya yardımcı docent kadrosunda calışıyor olmak,
b) Yurtdışındaki bir yuksekoğretim kurumundan veya araştırma merkezinden ?Misafir Araştırmacı veya dengi bir statude kabul almak,
c) Son uc yıl icinde kamu kaynağı kullanarak, bir aydan uzun sureli yurtdışında bulunmamış olmak,
d) Erkek adaylar icin askerlikle ilişkisi bulunmamak. (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)
Başvuru ve değerlendirme
MADDE 5- (1) Bu Esas ve Usuller kapsamında oğretim uyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla yuksek lisans, doktora, doktora sonrası araştırma icin yurtdışına gonderilecek oğretim elemanlarından belirlenen şartları sağlayanlar, bağlı bulunduğu fakulte veya enstituye başvurularını yaparlar. Enstitu/Fakulte yonetim kurulunda değerlendirilerek yurtdışına gonderilmesi uygun bulunan başvurular ilgili rektorluk aracılığıyla YOK'e teklif edilir.
(2) Rektorluklerce YOK'e gonderilen teklifler, Oğretim Uyesi ve Araştırmacı Yetiştirme Kurulunca oluşturulan komisyonda incelendikten sonra Yuksekoğretim Yurutme Kurulu'nda goruşulerek karara bağlanır.
Gorevlendirme Sureleri
MADDE 6- (1) Yuksekoğretim kurumlarına aktarılan kaynağın kullanımı;
a-Yuksek lisans donemi icin en fazla 3 ay,
b- Doktora araştırma suresi en fazla 1 yıl,
c- Doktora sonrası araştırma suresi icin en fazla 1 yıl,
d- Oğretim uyeleri icin en az 1 ay en fazla 3 ay ile sınırlıdır.
(2) Oğretim elemanlarının bu amacla yurtdışında gorevlendirmeleri 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca yapılır.
Odemeler
MADDE 7- (1) Yuksek lisans, doktora tez araştırma destekleri ile doktora sonrası araştırma desteği kapsamında yurtdışına gonderilecek oğretim elemanlarına ilgili mevzuatı, 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile zorunlu sağlık sigortası odemeleri yapılır. Bu odemeler dışında herhangi bir ad altında odeme yapılmaz.
Kaynak aktarımı
MADDE 8- (1) 2547 sayılı Kanunun 10 uncu maddesine gore YOK butcesinin mevcut veya yeni acılacak tertiplerine kaydedilen odenekten yurtdışına gonderilmesi uygun bulunan oğretim elemanlarının 7 nci maddesinde belirtilen giderleri icin odenecek tutarlar, YOK butcesine gider kaydedilerek tahakkuk ettirilmek suretiyle YOK Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından ilgili yuksekoğretim kurumlarına odenir. YOK tarafından yuksekoğretim kurumlarına odenen tutarlar karşılığı, ilgili yuksekoğretim kurumu tarafından bir yandan (B) işaretli cetveline oz gelir, diğer yandan (A) işaretli cetvele odenek olarak kaydedilir.
Harcama ve iade
MADDE 9- (1) Yuksekoğretim kurumlarına oğretim uyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla odenen tutarlar, YOK kararı ile belirlenen dağılıma uygun olarak harcanır. Bu kapsamda odenen tutarlardan 6 ncı maddede belirlenen surelerde kullanılmayan kısmı, YOK'un ilgili hesabına iade edilir.
KAPAT [X]
Sorumluluk
MADDE 11- (1) Yuksekoğretim kurumları, bu Esas ve Usullerde kendisine verilen gorevlerin mevzuata uygun olarak ve etkin bir şekilde yurutulmesinden ve YOK'e gerekli bilgi akışının sağlanmasından sorumludur.
Yururluk
MADDE 12- (1) Bu Esas ve Usuller, YOK yurutme kurulu kararıyla yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 13- (1) Bu Esas ve Usulleri, Yuksekoğretim Kurulu