Muvazzaf subay olarak gorev yapmaktayken bu yıl istifa ettim ve bir KİT'te 399 sayılı KHK'ye gore muhendis olarak başladım. Şuan maaşımı % 8 az alıyorum. 6 ay calıştıktan sonra % 8 zam verilecekmiş bu ne kadar doğrudur? Şuan devlette 11,5 yıl fiili hizmetim var, yeni memur değilim ki, % 8'in acıklaması nedir?
KİT'lerde calışan sozleşmeli personel icin diğer kamu kurumlarında olmayan bazı odemeler vardır. Bu odemelerden birisi de başarı ucretidir. 399 sayılı KHK'nin Başarı Ucreti başlıklı 27 nci maddesinde; 'Sozleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) duzeyinde olanlara temel ucretlerinin% 8'i, (B) duzeyinde olanlara% 4'u, (C) duzeyinde olanlara % 2'si oranında hesaplanacak miktarda ve 43 uncu maddedeki esaslara gore başarı ucreti odenir.' hukmune yer verilmiştir.
Buna gore, KİT'lerde ilk defa işe başlayan sozleşmeli personele ilk once altı aylık sureyle sozleşme imzalatılır. Bu sureye deneme suresi denilmektedir. Bu sure sonunda sicil ve başarı değerlemesi raporu duzenlenir. Daha once memuriyet hizmeti olmasının deneme suresine tabi tutulup tutulmamaya herhangi bir etkisi yoktur. Devlet Personel Başkanlığının goruşleri de bu yondedir.
Dolayısıyla 6 aylık deneme suresinden sonra sicil ve başarı değerlemesi puanınız 90 ve daha yukarı ise temel ucretinizin % 8'i oranında, puanınız 76-89 aralığında ise temel ucretinizin % 4'u oranında, puanınız 60-75 arasında ise temel ucretinizin % 2'si oranında başarı ucreti almanız gerekecektir. Sonuc olarak temel ucretinizin % 8 oranında başarı ucreti almanızın dayanağı budur.
Ayrıca, bu ucretin yanında bir de sozleşmeli personele odenen kıdem ucreti vardır. Kıdem Ucretinde ise deneme suresinin etkisi yoktur. 399 sayılı KHK'nin 28 inci maddesine gore; Sozleşmeli personelden bir sosyal guvenlik kuruluşuna prim odemek suretiyle gecen hizmet suresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ucretlerinin % 2'si, 11-15 yıl arasında olanlara% 3'u, 16-20 yıl olanlara % 4'u ve 21 yıl ve daha fazla olanlara % 5'i oranında kıdem ucreti verilmektedir. Dolayısıyla goreve başladığınız tarihten itibaren hizmet sureniz dikkate alınarak kıdem ucreti almanız gerekmektedir.
Torba kadrodan ne zaman faydalanabilirim?
2007 yılında goreve başladım ve şu an 4/1 derecedeyim ek gostergem de 800. Meslek olarak 6 yıl 10 ay fiili hizmet, meslek icinde 6 ay kısa donem askerlik ve 313 gun universite sonrası mesleğimle ilgili calışmam var. Askerlik tam sayıldığında 7 yıl 3 ay hizmet oluyor. Ozel sektorde calışma suresi. 313*3/4: 234 gun ... torba kadro hesabında kullanılacak toplam 7 yıl 3 ay +234 gun = 7 yıl 10 ay 20 gun hizmetim var.
1- 4. derece olduğumdan torba kadro icin 8 yıllık calışma suresine mi 10 yıllık calışma suresine mi gore değerlendirme yapılır.
2-Torba kadrodan istifade ettiğimde kacıncı dereceye duşebilirim. S. CEYLAN
Yazının devamını okumak icin tıklayınız.