Kurumsal yonetmeliklerde eğitim durumu ozrune dayanarak tayin hakkı tanıyan kurumlar memurlar.net olarak daha once bir kac kez belirtmiştik: Kanunlarımızda, eğitim durumundan dolayı naklin yapılmasını ongoren bir hukum bulunmamaktadır. Ancak bazı kamu kurumları oğrenim ozru hakkını personeline tanımıştır.
Aşağıda, tum mevzuatı tarayarak elde etmiş olduğumuz sonucları yayınlıyoruz.
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Nakil Yonetmeliği
Madde 21-
(7) Personelin sağlık ile ilgili bir alanda en az dort yıllık lisans oğrenimi gorduğunu belgelendirmesi halinde, munhal kadro olması ve oğrenim suresi ile sınırlı olmak kaydıyla, oğrenim gorduğu yere yer değiştirme suretiyle atanma talebi değerlendirilir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmelik
Madde 18-
(8) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sınav sonucu lise ve dengi okulları kazanan veya bu okullarda oğrenime devam eden oğrencilerin, hukuki bağlantılarının resmi olarak belgelendirilmesi halinde, oz veya uvey olduklarına bakılmaksızın, kurum personeli olan anne ve/veya babası, oğrencinin kazandığı veya oğrenime devam ettiği okulun bulunduğu yere, oğrenim suresi ile sınırlı olmak kaydıyla atanabilir.
(12) Personelin bu Yonetmelik kapsamındaki bir gorevle ilgili Olcme Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan sınav sonucu kazanılan bir ust oğrenim (on lisans veya lisans) gorduğunu belgelendirmesi, asli gorevini aksatmaması ve oğrenim suresi ile sınırlı olması kaydıyla, oğrenim gorduğu yere yer değiştirme suretiyle atanma talebi değerlendirilir. (Mulga iki cumle:RG-28/6/2012-28337) (...) (Ek cumle:RG-28/6/2012-28337) Bu şekilde atananlar mezun olmaları veya herhangi bir nedenle okuldan ayrılmaları halinde, gorev yaptıkları ilin (C) veya (D) hizmet grubu illerinden olması durumunda bulundukları yerde bırakılırlar, gorev yaptıkları il, (C) veya (D) hizmet grubu olmayıp, onceki gorev yerleri (C) veya (D) hizmet grubunda ise onceki gorev yerlerine, onceki gorev yerleri (A) veya (B) hizmet grubunda ise (C) veya (D) hizmet grubu illerinden birine tercihleri doğrultusunda, tercih yapmamaları halinde ise re'sen bu illerden birine, uc ay icerisinde atanırlar. (C) ve (D) hizmet grubunda atama yapılacak yer bulunamadığı takdirde ise 5 ve 6 ncı hizmet bolgelerinden başlamak uzere (B) grubu illere/ilcelere/birimlere yine aynı usulle atama yapılır. Bu şekilde atanacak personel, istemeleri halinde yeni gorevlerine haziran, temmuz, ağustos ve eylul aylarında başlatılabilir.
İdari Yargı Hakim ve Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama Yonetmeliği
Madde 11- İlgilinin bulunduğu yerde cocuklarının oğretim seviyesine uygun okul bulunmayanlar ile cocukları yuksek oğrenim kurumlarında okuyanlar kadro durumunun elverişli olması kaydıyla oğretim kurumlarının bulunduğu bolgeye veya yakın bir yere atanabilirler. Oğrenim durumu nedeniyle atanmaları yapılanların cocuklarının oğretim kurumları ile ilişkilerinin devam ettiğini, her oğrenim yılı başında kurumdan sağlayacakları belge ile kanıtlamak zorundadırlar. Cocukların oğrenimi tamamlaması ve oğretim kurumları ile ilişkilerinin kesilmesi halinde, ilgilinin atanmadan onceki bolgede en az hizmet suresinin dolmasına bir yıldan fazla bir sure kalmışsa durumuna uygun bir bolgeye atanması yapılabilir.

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı Ve Kuvvet Komutanlıklarında Gorevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmelik

Madde 11- (3) Eğitim Durumu: Memurun eğitim durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi icin; durumunu belgelendirmesi şartıyla mevcut tahsil seviyesinin uzerinde en az on lisans duzeyinde eğitim gormek uzere sınavı kazanmış olması gerekir. Bu durumda eğitim-oğretim yapılacak yuksek oğretim kurumlarının bulunduğu bolgeye sınıf ve unvanına uygun kadro bulunması halinde ataması yapılabilir. Ancak bolgelerdeki zorunlu calışma sureleri tamamlanmadan, bu istek dikkate alınmaz.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığında Gorevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmelik
Madde 11- c) Eğitim Durumu: Memurun eğitim durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi icin mevcut tahsil seviyesinin uzerinde, en az lisans, yuksek lisans veya doktora orgun eğitimini yapmak uzere sınavı kazanmış olması ve kaydını yaptırdığını belgelendirmesi oğrenim goreceği eğitim kurumunun bulunduğu ilde sınıf ve unvanına uygun munhal kadro bulunması şartları aranır. Eğitim durumu nedeni ile atanılan ilde eğitim tamamlamadan, başka bir ile eğitim durumu nedeni ile atanma talepleri değerlendirmeye alınmaz. Eğitim durumu nedeni ile ataması yapılan memurun kalan zorunlu hizmet suresi, eğitim ve oğrenimini tamamlamasını veya herhangi bir nedenle okuldan ilişiğinin kesilmesini muteakip daha once gorev yaptığı aynı ilde tamamlattırılır.
BU HAKKI KALDIRANLAR
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği

KAPAT [X]
Yonetmeliğin 38. maddesinde yer alan hukum 2013 yılında kaldırılmıştır. Kaldırılan hukum: "Madde 38(1) Bu Yonetmelikle ongorulen zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlayan oğretmenlerden; yurt icindeki yuksek oğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez donemi dahil tezli/tezsiz yuksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı olan oğretmenler, lisansustu oğrenim gordukleri yuksekoğretim kurumlarının bulunduğu yere gorev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler."
Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yonetmeliği
2003 tarihli yonetmelikte yer alan hukum, 2013 yılında kaldırılmıştır. Kaldırılan hukum: " Madde 27Cocukları, eşi veya kendisi yuksek oğretim kurumlarında okuyanlar ile bulunduğu yerde cocukları, eşi veya kendisinin oğrenim duzeyine uygun ilk veya orta oğretim kurumu bulunmayanlar, kadro durumunun elverişli olması şartıyla oğretim kurumlarının bulunduğu yere veya yakınına atanabilirler. Ancak yuksek oğrenim nedeniyle atama yapılırken personelin ust oğrenime veya gorevi ile ilgili bolume kaydolması esas alınır."
COCUKLARIN EĞİTİMİ
Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği

Cocukların Oğrenim Durumları Sebebiyle Yer Değiştirme
Madde 40- (Değişik: 15/2/20022002/3814 K.)
Personelin, universite ve yuksek okullarda oğrenim goren cocuklarının yurt veya yatılı okuma imkanı olmadığı veya parasız yatılı olan okullar haric, yabancı dil ağırlıklı orta oğretim kurumları ile meslek lisesinde oğrenimde bulunan cocuklarının bu durumlarını belgelemeleri halinde, atanmak istediği ilde ihtiyac bulunması ve kadro durumunun uygun olması halinde, ikinci bolge hizmetini aksatmamak kaydıyla okulun bulunduğu il veya dengi bir okulun bulunduğu illerden birine yer değiştirmek suretiyle ataması yapılabilir.