Universiteden mezun olan ve araştırma gorevlisi olmak isteyen bir aday hangi surecleri takip eder.
İKİ TUR ARAŞTIRMA GOREVLİSİ VAR
OYP ile araştırma gorevlisi alımı ve normal araştırma gorevlisi alımı olmak uzere iki tur araştırma gorevlisi alımı bulunmaktadır.
OYP ile araştırma gorevlisi alımı Oğretim Uyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar'ında yer alan hukumlere gore yurutulmektedir. Tıklayınız.
Normal araştırma gorevlisi alımı ise Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Acıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore yurutulmektedir. Tıklayınız.
NORMAL ARAŞTIRMA GOREVLİSİ ALIMI
Adayların once ALES'e girmesi gerekmektedir. ALES sonucları, acıklandığı tarihten itibaren uc yıl sureyle gecerlidir. ALES'ten en az 70 ve YDS'den en az 50 alanlar, ilan edilecek kadrolara başvurulabilir.
Ayrıca başvuracak adayların, ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olması gerekir.
1- On değerlendirme:İlan edilen kadro sayısının 10 katına kadar aday, ALES puanının %60'ı (merkezi sınavdan muaf olan adayların son iki yıla ait ALES notunun bulunmaması halinde, ALES puanı 70 olarak kabul edilir) ve yabancı dil puanının %40'ı esas alınarak ilan edilir. Meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise ALES puanının %70'i ve lisans mezuniyet notunun %30'u dikkate alarak belirleme yapılır.
2- Giriş sınavı: İlan edilen alanla ilgili bilgi duzeyini olcecek şekilde yazılı olarak yapılır. Ancak yabancı dil okutmanları ve ceviricilerde adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini olcecek şekilde sadece sozlu sınav yapılır.
3- Son değerlendirme: ALES notunun %30'u (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son uc yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30'u, yabancı dil puanının %10'u ve giriş sınavı notunun %30'u esas alınarak nhai değerlendirme yapılır. Meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %35'i (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son uc yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30'u ve giriş sınavı notunun %35'i hesaplanarak, ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirlenir. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır.
Merkezi sınavın (ALES) aranmayacağı durumlar:
Doktorasını tamamlamış olanlar,
29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği hukumlerine gore uzmanlık eğitimini tamamlayanlar,
meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak oğretim gorevlileri,
yuksekoğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında calışmakta olanlar ile yuksekoğretim kurumlarından ayrılan oğretim elemanlarının calışmakta oldukları yuksekoğretim kurumlarında veya başka yuksekoğretim kurumlarında oğretim elemanı kadrolarına başvurularında,
merkezi sınav şartı aranmamaktadır.
YDS şartının aranmayacağı durum:
Meslek yuksekokullarına yabancı dil okutmanı alımı haric araştırma gorevlisi dahil diğer oğretim elemanı kadrolarına başvurularında yabancı dil şartı aranmamaktadır.
Araştırma gorevlisi ilanları YOK'un sitesiyle eşzamanlı olarak ilan.memurlar.net adresinde yayımlanmakta ve şartları tutan adayları, ilandaki metne gore posta yoluyla ve internet uzerinden başvuru yapmakta ve yukarıdaki değerlendirme sıralamasına gore araştırma gorevlisi kadrolarına alınmaktadır.
OYP İLE ARAŞTIRMA GOREVLİSİ ALIMI
OYP ile araştırma gorevlisi alımı YOK tarafında yurutulmektedir. İlanlar ve başvurular YOK'un internet sitesi uzerindne merkezi olarak alınmakta ve merkezi olarak sonuclandırılmaktadır.
OYP ile araştırma gorevlisi olamk isteyenlerin de, ALES'e girmesi gerekmektedir.
OYP ile araştırma gorevlisi alımına esas OYP puanı şu şekilde hesaplanmaktadır:
1- OYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 35'i, Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın % 50'si ve varsa yabancı dil sınavı puanın % 15'i dikkate alınır. YOK isterse bu dağılımı değiştirebilmektedir.
2- Alan Sınav Puanı ile OYP araştırma gorevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda ise; OYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 20'si, Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanının % 25'i, Alan Sınav Puanının % 40'ı ve varsa Yabancı Dil Sınavı Puanının % 15'i dikkate alınır. Alan sınavı, sozlu olarak yapılmaktadır. Sozlu sınav, ilan edilen kadroların 4 katı kadar adaya uygulanmaktadır. YOK, 26 Haziran'da yaptığı acıklamada şuan icin her alanda değil sadece Temel Tıp Bilimleri ve Temel İslam Bilimlerinde alan sınavı yapılmasını kararlaştırmıştır. Tıklayınız.
Atamalar; yabancı dil puanı 50'nin altında olanlar icin en cok bir yıl, yabancı dil puanı 50-65 (65 haric) puan arasında olanlar icin ise en cok iki yıl sureyle yapılmaktadır.
OYP kapsamında;
araştırma gorevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde goreve başlamayanlar,
goreve başladıktan sonra istifa edenler ile
kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyanda bulunduğu icin ataması yapılmayanların,
yeniden OYP araştırma gorevlisi kadrolarına başvurmaları halinde OYP puanları iki yıl sureyle % 20 oranında duşurulur.