
Sosyal Guvenlik Kurumu Taşra Teşkilatı Kuruluş ve Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 9 Aralık 2016 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 29913
YONETMELİK
Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığından:
SOSYAL GUVENLİK KURUMU TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ VE CALIŞMA
USUL VE ESASLARI HAKKINDA YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 1/10/2010 tarihli ve 27716 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sosyal Guvenlik Kurumu Taşra Teşkilatı Kuruluş ve Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 6 - (1) Sosyal guvenlik merkezleri, il mudurluğune bağlı olarak kurulur.
(2) Sosyal guvenlik merkezleri idari işlemler acısından, sosyal guvenlik merkezi, sağlık sosyal guvenlik merkezi, mali hizmetler sosyal guvenlik merkezi ile rehberlik sosyal guvenlik merkezi olarak dort kategoriye ayrılır.
(3) Sosyal guvenlik merkezlerinin kuruluşunda aşağıdaki kriterler esas alınır:
a) Sosyal guvenlik merkezi;
1) Sigortalı sayısı 8.000 ve uzeri olan organize sanayi bolgeleri ile sanayi ve ticaret merkezlerinde veya sigortalı sayısı 8.000 ve uzeri olan ilcelerde veya nufusu 40.000 ve uzeri olan ilcelerde bir,
2) Nufusu 400.000 ve uzeri olan ilcelerde ise birden fazla,
kurulabilir.
b) Sağlık sosyal guvenlik merkezi;
1) Nufusu 1.000.000 ve uzeri olan illerde bir,
2) Nufusu 2.000.000 ve uzeri olan illerde ise birden fazla,
kurulabilir.
c) Mali hizmetler sosyal guvenlik merkezi;
1) Her il mudurluğune bağlı olarak bir,
2) İstanbul ilinde ise Anadolu ve Avrupa Yakasında birer olmak uzere,
kurulabilir.
c) Rehberlik sosyal guvenlik merkezi;
1) Sigortalı sayısı 1.800'den veya nufusu 18.000'den az olmamak uzere, il merkezine ya da aynı ilin sosyal guvenlik merkezi kurulu olan en yakın ilcesine en az 50 kilometre mesafesi bulunan ilcelerde bir,
2) Sigortalı sayısı 3.000'den ve nufusu 24.000'den az olmayan ilcelerde bir,
olmak uzere kurulabilir.
(4) Kuruluş kriterlerinde belirtilen şartların ortadan kalkması veya işlem yoğunluğunun azalması nedeniyle hizmetine ihtiyac duyulmayan, sosyal guvenlik merkezi, sağlık sosyal guvenlik merkezi, mali hizmetler sosyal guvenlik merkezi ve rehberlik sosyal guvenlik merkezi kapatılabilir.
(5) Sosyal guvenlik merkezi, sağlık sosyal guvenlik merkezi, mali hizmetler sosyal guvenlik merkezi ve rehberlik sosyal guvenlik merkezinin kurulması ve kapatılması Yonetim Kurulu kararı ve Bakan onayı ile gercekleşir.
(6) Sosyal guvenlik merkezlerine kuruldukları il, ilce, bulundukları semt, mahalle, cadde veya sokak isimleri ile o yere ait tarihe gecmiş onemli gun, olay veya kahramanların isimleri verilebilir. Gerektiğinde isim değişikliği il mudurunun onerisi, Hizmet Sunumu Genel Mudurunun goruşu ve Başkanın onayı ile yapılır. Ayrıca, Yonetim Kurulu kararı ile Kurumda gorev yapmış veya Kuruma onemli katkıda bulunmuş kişi veya kuruluşların isimleri de verilebilir.
(7) Aynı ilde/ilcede birden fazla sosyal guvenlik merkezi kurulması halinde, merkez mudurluklerinin gorev alanı sınırları ve faaliyet konuları il mudurunun onerisi, Hizmet Sunumu Genel Mudurunun goruşu ve Başkanın onayı ile belirlenir.
(8) Birden fazla sağlık sosyal guvenlik merkezi kurulu bulunan illerde gorev dağılımı, sağlık hizmet sunucularının verdiği hizmetlere gore, gorev alanı sınırları ve faaliyet konuları il mudurunun onerisi, Genel Sağlık Sigortası Genel Mudurunun goruşu, Hizmet Sunumu Genel Mudurunun teklifi ve Başkanın onayı ile belirlenir.
(9) Sağlık Sosyal Guvenlik Merkezlerine, sağlık sosyal guvenlik merkezi bulunmayan illerin genel sağlık sigortası işlemlerinin tamamı veya bir kısmı gorev olarak Genel Sağlık Sigortası Genel Mudurunun onerisi ve Başkanın onayı ile verilebilir.
(10) İl veya ilcede birden fazla sosyal guvenlik merkezi kurulması halinde, aynı kategoride bulunan sosyal guvenlik merkezleri aynı hizmet binasında faaliyet gosteremez.
(11) Buyukşehir statusunde olmayan illerin merkez ilcesinde ikinci sağlık sosyal guvenlik merkezi, sosyal guvenlik merkezi ve rehberlik sosyal guvenlik merkezi kurulamaz.
(12) İl/İlcelerde kurulan sosyal guvenlik merkezi, bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin ucuncu fıkrasında belirtilen kriterlere bakılmaksızın, iş ve işlemlerin yoğunluğu ve personel sayısı dikkate alınarak, il mudurunun onerisi, Hizmet Sunumu Genel Mudurunun teklifi ve Yonetim Kurulunun Kararı ile rehberlik sosyal guvenlik merkezine donuşturulebilir."
MADDE 2 - Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin madde başlığı ve ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Sağlık sosyal guvenlik merkezi, mali hizmetler sosyal guvenlik merkezi ile rehberlik sosyal guvenlik merkezinin organizasyonu"
"(3) Rehberlik sosyal guvenlik merkezi bunyesinde;
a) Halkla ilişkiler servisi,
b) Kısa vadeli sigortalar servisi,
c) Sigortalı tescil ve hizmet servisi,
kurulur. Ayrıca, iş ve işlemlerin yoğunluğu ve personel sayısı dikkate alınarak, bu Yonetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen servisler il mudurunun onerisi, Hizmet Sunumu Genel Mudurunun teklifi ve Yonetim Kurulunun Kararı ile kurulabilir veya kaldırılabilir."
"(5) Birinci, ikinci ve ucuncu fıkralarda belirtilen servisler, işlemlerin yoğunluğu ve personel sayısı dikkate alınarak birden fazla kurulabilir veya birleştirilebilir. Servislerin birden fazla kurulması halinde, servis ismi aynı kalmak suretiyle onune rakam konularak belirlenir. Servislerin birleştirilmesi halinde, yeni oluşan servis icin birleştirilen servislerden birinin adı kullanılır."
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin madde başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Sağlık sosyal guvenlik merkezi, mali hizmetler sosyal guvenlik merkezi ile rehberlik sosyal guvenlik merkezinin gorevleri"
"(3) Rehberlik sosyal guvenlik merkezinin gorevleri aşağıda belirtilmiştir.
a) Bu Yonetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen halkla ilişkiler servisinin gorevlerini yurutmek.
b) Bu Yonetmeliğin 23 uncu maddesinde belirtilen sigortalı tescil ve hizmet servisinin gorevlerini yurutmek.
c) Bu Yonetmeliğin 27 nci maddesinde belirtilen kısa vadeli sigortalar servisinin gorevlerini yurutmek.
c) Bu Yonetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen servislerin bunyesinde kurulması halinde, bu servislerin gorevlerini yurutmek.
d) İl mudurluğu tarafından verilen benzer nitelikteki diğer gorevleri yurutmek."
MADDE 4 - Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 5 - Bu Yonetmelik hukumlerini Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanı yurutur.