2017 yılı Merkezi Yonetim Butce kanunu, 24 Aralık 2016 tarihli mukerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır 2017 yılı Merkezi Yonetim Butce kanunu, 24 Aralık 2016 tarihli mukerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
24 Aralık 2016 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 29928 (Mukerrer)
KANUN
2017 YILI MERKEZİ YONETİM BUTCE KANUNU
Kanun No. 6767 Kabul Tarihi: 16/12/2016
BİRİNCİ BOLUM
Gider, Gelir, Finansman ve Denge
Gider
MADDE 1 - (1) Bu Kanuna bağlı (A) işaretli cetvellerde gosterildiği uzere, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununa ekli;
a) (I) sayılı cetvelde yer alan genel butce kapsamındaki kamu idarelerine 634.176.488.900 Turk lirası,
b) (II) sayılı cetvelde yer alan ozel butceli idarelere 79.433.539.000 Turk lirası,
c) (III) sayılı cetvelde yer alan duzenleyici ve denetleyici kurumlara 4.216.853.000 Turk lirası,
odenek verilmiştir.
Gelir ve finansman
MADDE 2 - (1) Gelirler: Bu Kanuna bağlı (B) işaretli cetvellerde gosterildiği uzere, 5018 sayılı Kanuna ekli;
a) (I) sayılı cetvelde yer alan genel butcenin gelirleri 586.696.152.000 Turk lirası,
b) (II) sayılı cetvelde yer alan ozel butceli idarelerin gelirleri 9.777.075.350 Turk lirası oz gelir, 70.286.212.900 Turk lirası Hazine yardımı olmak uzere toplam 80.063.288.250 Turk lirası,
c) (III) sayılı cetvelde yer alan duzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri 4.186.853.000 Turk lirası oz gelir, 30.000.000 Turk lirası Hazine yardımı olmak uzere toplam 4.216.853.000 Turk lirası,
olarak tahmin edilmiştir.
(2) Finansman: Bu Kanuna bağlı (F) işaretli cetvellerde gosterildiği uzere, 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde yer alan ozel butceli idarelerin net finansmanı 49.222.000 Turk lirası olarak tahmin edilmiştir.
Denge
MADDE 3 - (1) 1 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen odenekler toplamı ile 2 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan tahmini gelirler toplamı arasındaki fark, net borclanma ile karşılanır.
İKİNCİ BOLUM
Butce Duzenine ve Uygulamasına İlişkin Hukumler
Bağlı cetveller
MADDE 4 - (1) Bu Kanuna bağlı cetveller aşağıda gosterilmiştir:
a) 1 inci madde ile verilen odeneklerin dağılımı (A)
b) Merkezi yonetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından ilgili mevzuata gore tahsiline devam olunacak gelirler (B)
c) Merkezi yonetim kapsamındaki kamu idarelerinin gelirlerine dayanak teşkil eden temel hukumler (C)
c) Bazı odeneklerin kullanımına ve harcamalara ilişkin esaslar (E)
d) 5018 sayılı Kanuna ekli (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan idare ve kurumların nakit imkanları ile bu imkanlardan harcanması ongorulen tutarlar (F)
e) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumleri uyarınca verilecek gundelik ve tazminat tutarları (H)
f) Ceşitli kanun ve kanun hukmunde kararnamelere gore butce kanununda gosterilmesi gereken parasal ve diğer sınırlar (İ)
g) Ek ders, konferans ve fazla calışma ucretleri ile diğer ucret odemelerinin tutarları (K)
ğ) 11/8/1982 tarihli ve 2698 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanununun 3 uncu maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yonetilen okul pansiyonlarının oğrencilerinden alınacak pansiyon ucretleri (M)
h) 7/6/1939 tarihli ve 3634 sayılı Milli Mudafaa Mukellefiyeti Kanunu uyarınca milli mudafaa mukellefiyeti yoluyla alınacak hayvanların alım değerleri (O)
ı) 3634 sayılı Kanun uyarınca milli mudafaa mukellefiyeti yoluyla alınacak motorlu taşıtların ortalama alım değerleri ile gunluk kira bedelleri (P)
i) 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinin yıl icinde edinebilecekleri taşıtların cinsi, adedi, hangi hizmette kullanılacağı ve kaynağı ile 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununa tabi kurumların yıl icinde satın alacakları taşıtların azami satın alma bedelleri (T)
j) Kanunlar ve kararnamelerle bağlanmış vatani hizmet aylıkları (V)
Gerektiğinde kullanılabilecek odenekler
MADDE 5(1) Personel Giderlerini Karşılama Odeneği:
Genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ozel butceli idarelerin butcelerine konulan odeneklerin yetmeyeceği anlaşıldığı takdirde, ilgili mevzuatının gerektirdiği giderler icin "Personel Giderleri" ve "Sosyal Guvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri" ile ilgili mevcut veya yeni acılacak tertiplere, Maliye Bakanlığı butcesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.1 tertibinde yer alan odenekten aktarma yapmaya,
(2) Yedek Odenek:
Maliye Bakanlığı butcesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.6 tertibinde yer alan odenekten, genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ozel butceli idarelerin butcelerinde mevcut veya yeni acılacak (01), (02), (03), (05) ve (08) ekonomik kodlarını iceren tertipler ile cok acil ve zorunlu hallerde (06) ve (07) ekonomik kodlarını iceren tertiplere aktarma yapmaya,
(3) Yatırımları Hızlandırma Odeneği:
Maliye Bakanlığı butcesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.3 tertibinde yer alan odenekten, 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar esaslarına uyularak 2017 Yılı Yatırım Programının uygulama durumuna gore gerektiğinde oncelikli sektorlerde yer alan yatırımların hızlandırılması veya yılı icinde gelişen şartlara gore oncelikli sektor ve alt sektorlerde yer alan ve programa yeni alınması gereken projelere odenek tahsisi veya odeneklerinin artırılmasında kullanılmak uzere genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ozel butceli idarelerin projelerine ilişkin mevcut veya yeni acılacak tertiplere aktarma yapmaya,
(4) Doğal Afet Giderlerini Karşılama Odeneği:
Maliye Bakanlığı butcesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.5 tertibinde yer alan odeneği, yatırım nitelikli giderler acısından yılı yatırım programı ile ilişkilendirilmek kaydıyla genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ozel butceli idarelerin her turlu doğal afet giderlerini karşılamak amacıyla mevcut veya yeni acılacak tertiplerine aktarmaya,
Maliye Bakanı yetkilidir.
Aktarma, ekleme, devir ve iptal işlemleri
MADDE 6 - (1) a) Bu Kanunla verilen odeneklerin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması amacıyla, kamu idarelerinin yıl icinde ortaya cıkabilecek ihtiyac fazlası odeneklerinin diğer kamu idarelerinin odenek ihtiyacının karşılanmasında kullanılmasını temin etmek veya odeneklerin oncelikli hizmetlerde kullanılmasını sağlamak uzere genel butce odeneklerinin yuzde 10'unu aşmamak kaydıyla; genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ozel butceli idarelerin butcelerine konulan (01), (02), (03), (05), (06), (07), (08) ve (09) ekonomik kodlarındaki odenekleri kamu idareleri butceleri arasında veya Maliye Bakanlığı butcesinin "Yedek Odenek" tertibine aktarmaya,
b) Kamu idarelerinin yeniden teşkilatlanması sonucu, butce kanunlarının uygulanması ve kesin hesapların hazırlanması ile ilgili olarak gerekli gorulen her turlu butce ve muhasebe işlemleri icin gerekli duzenlemeleri yapmaya,
(2) Genel butce kapsamındaki kamu idarelerinden hizmeti yaptıracak olan kamu idaresi, yıl icinde hizmeti yurutecek olan idarenin butcesine, fonksiyonel sınıflandırma ayrımına bakılmaksızın odenek aktarmaya yetkilidir.
(3) Genel butce kapsamındaki kamu idareleri, 29/6/2011 tarihli ve 644 sayılı Cevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname kapsamında Cevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptıracağı işlere ilişkin odeneklerini Cevre ve Şehircilik Bakanlığı butcesine aktarmaya yetkilidir.
(4) Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Mudurluğu ve Sahil Guvenlik Komutanlığı butcelerinde yer alan ve tek merkezden yonetilmesi gereken ikmal ve tedarik hizmetleri ile bir fonksiyona ait bir hizmetin diğer bir fonksiyon tarafından yurutulmesi halinde ilgili odeneği, fonksiyonlar arasında karşılıklı olarak aktarmaya ilgili kurumlar yetkilidir.
(5) Ozel butceli idareler ile duzenleyici ve denetleyici kurumların (B) işaretli cetvellerinde belirtilen tahmini tutarlar uzerinde gercekleşen gelirler ile (F) işaretli cetvellerinde belirtilen net finansman tutarlarını aşan finansman gercekleşme karşılıklarını, idare ve kurumların butcelerinin mevcut veya yeni acılacak tertiplerine odenek olarak eklemeye Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde kamu idareleri yetkilidir. Hazine yardımı alan ozel butceli idarelerin 2016 yılında "06- Sermaye Giderleri" ve "07- Sermaye Transferleri" giderlerine finansman sağlamak uzere genel butce kapsamındaki kamu idareleri butcelerinden tahakkuka bağlanan Hazine yardımlarının bu idarelerce kullanılmayan kısımları, 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karara uygun olarak mevcut veya yeni projelerin odenek ihtiyacının karşılanmasında kullanılır.
(6) Genel butce kapsamındaki kamu idareleri arasındaki kaynak transferleri odenek aktarma suretiyle yapılır. Merkezi yonetim butcesi kapsamındaki idareler ve kurumlar arasındaki diğer kaynak transferleri tahakkuk işlemleriyle gercekleştirilir. Bu işlemler karşılığı tahsil edilen tutarlar, ilgili kamu idaresince bir yandan (B) işaretli cetvellere gelir, diğer yandan (A) işaretli cetvellere odenek kaydedilir.
(7) a) Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Guvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Mudurluğu butcelerinin (ozel odenekler ve "03.9 Tedavi ve Cenaze Giderleri" ekonomik kodu ile "03.1.1.01 Emniyet Genel Mudurluğu Guvenlik Hizmetleri Yatırımları" fonksiyonunu iceren tertipler haric) mal ve hizmet alım giderleri ve sermaye giderleri ile ilgili tertiplerinde yer alan odeneklerden yılı icinde harcanmayan kısımları, hizmetin devamlılığını sağlamak amacıyla bu tertiplere butce ile tahsis edilen odeneklerin toplamının yuzde 30'unu aşmamak uzere ertesi yıl butcesine devren odenek kaydetmeye,
b) 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince Kultur ve Turizm Bakanlığı butcesinin 21.01.36.00 ve 21.01.36.63 kurumsal kodu altında bulunan (03) ekonomik kodunu iceren tertiplerinde yer alan tanıtma amaclı odeneklerden harcanmayan kısımları ertesi yıl butcesinin aynı tertiplerine devren odenek kaydetmeye,
c) Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu butcesinin 40.08.33.00-01.4.1.00-2-07.1 tertibinde yer alan odenekten harcanmayan kısımları ertesi yıl butcesinin aynı tertibine devren odenek kaydetmeye,
c) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı butcesinin 26.01.31.00-04.8.1.02-1-07.1, 26.01.31.00-04.8.1.04-1-05.4, 26.01.31.00-04.8.1.06-1-05.4, 26.01.31.00-04.8.1.07-1-05.4, 26.01.31.00-04.8.1.08-1-05.4 ve 26.01.31.00-04.8.1.09-1-05.4 tertiplerinde yer alan odeneklerden harcanmayan kısımları ertesi yıl butcesinin aynı tertiplerine devren odenek kaydetmeye,
d) Hazine Musteşarlığı butcesinin 07.82.32.00-04.1.1.00-1-07.2, 07.82.32.00-04.1.1.00-1-05.6 ve 07.82.32.00-01.2.1.00-1-08.2 tertiplerinde yer alan odeneklerden harcanmayan kısımları ertesi yıl butcesinin aynı tertiplerine devren odenek kaydetmeye,
e) Emniyet Genel Mudurluğu butcesinin "03.1.1.01 Emniyet Genel Mudurluğu Guvenlik Hizmetleri Yatırımları" fonksiyonu altında yer alan yatırım odeneklerinden harcanmayan kısımları ertesi yıl butcesinin aynı tertibine devren odenek kaydetmeye,
f) İlgili mevzuatı gereğince ozel gelir kaydedilmek uzere tahsil edilen tutarları, idare butcelerinde soz konusu mevzuatta belirtilen amaclar icin tertiplenen odenekten kullandırmak uzere genel butcenin (B) işaretli cetveline gelir kaydetmeye ve butcelenen odenekten gelir gercekleşmesine gore ilgili tertiplere aktarma yapmaya, yılı icinde harcanmayan odenekleri (2016 yılından devredenler de dahil) ertesi yıl butcesine devren gelir ve odenek kaydetmeye, bu hukumler cercevesinde yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar belirlemeye,
Diğer butce işlemleri
MADDE 7 - (1) Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı butcesinin 38.01.02.00-09.4.2.20-2-05.2 (Oğretim Uyesi Yetiştirme Programı) tertibinde yer alan odenek, bu Program kapsamında lisansustu eğitim veren yuksekoğretim kurumlarına, mal ve hizmet alımlarında kullanılmak uzere gorevlendirilen oğrencilerin sayıları ve oğrenim alanları dikkate alınarak tahakkuk ettirilmek suretiyle odenir. Odenen bu tutar karşılığını bir yandan ilgili yuksekoğretim kurumunun (B) işaretli cetveline oz gelir, diğer yandan (A) işaretli cetveline odenek kaydetmeye ilgili yuksekoğretim kurumu yetkilidir.
(2) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 43 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 44 uncu, 46 ncı, 58 inci, ek 25 inci, ek 26 ncı ve ek 27 nci maddeleri ile 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca tahsil edilen tutarlar ve diğer gelirler, yuksekoğretim kurumları butcelerine ozel gelir ve ozel odenek olarak kaydedilmez. Tahsil edilen bu tutar ve gelirler, ilgili yuksekoğretim kurumu butcesine oz gelir olarak kaydedilir. Kaydedilen bu tutarlar karşılığı olarak ilgili yuksekoğretim kurumu butcesine konulan odenekler, gelir gercekleşmelerine gore kullandırılır.
(3) Oz gelir karşılığı olarak ilgili yuksekoğretim kurumu butcesinin (A) işaretli cetvelinde fonksiyonel sınıflandırmanın dorduncu duzeyinde tertiplenen odenekler arasında (09.6.0-Eğitime Yardımcı Hizmetler fonksiyonu altında oz gelir karşılığı tefrik edilen odenekler arasında yapılacak aktarmalar haric) aktarma yapılamaz.
(4) Maliye Bakanı;
a) Emniyet Genel Mudurluğunun oğrenim ve eğitim muesseselerinde okutulan ve eğitim goren yabancı uyruklu oğrenci ve personele yapılan giderler karşılığında ilgili devletler veya uluslararası kuruluşlar tarafından odenen tutarları,
b) NATO makamlarınca yapılan anlaşma gereğince yedek havaalanlarının bakım ve onarımları icin odenecek tutarları,
c) Gumruk idarelerince tahsil edilerek Turkiye Radyo-Televizyon Kurumuna intikal ettirilen bandrol ucretlerinin yuzde 2'si oranında Gumruk ve Ticaret Bakanlığı hizmetleri icin soz konusu Kurumca odenecek tutarları,
aynı amacla kullanılmak uzere bir yandan genel butceye gelir, diğer yandan ilgili idare butcelerinde acılacak ozel tertiplere odenek kaydetmeye ve bu suretle odenek kaydedilen tutarlardan yılı icinde harcanmayan kısımları ertesi yıla devretmeye yetkilidir.
Mali kontrole ilişkin hukumler
MADDE 8 - (1) 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri;
a) Arızi nitelikteki işleriyle sınırlı kalmak koşuluyla yıl icinde bir ayı aşmayan surelerle hizmet satın alınacak veya calıştırılacak kişilere yapılacak odemeleri,
b) İlgili mevzuatı uyarınca kısmi zamanlı hizmet satın alınan kişilere yapılacak odemeleri,
c) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesi gereğince aday, cırak ve işletmelerde meslek eğitimi goren oğrencilere yapılacak odemeleri,
c) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (C) fıkrası gereğince calıştırılan gecici personele yapılacak odemeleri,
butcelerinin (01.4) ekonomik kodunda yer alan odenekleri aşmayacak şekilde yaparlar ve soz konusu ekonomik kodu iceren tertiplere odenek eklenemez, butcelerin başka tertiplerinden (bu ekonomik kodu iceren tertiplerin kendi arasındaki aktarmalar ile 6 ncı maddenin ikinci fıkrası kapsamında yapılan aktarmalar haric) odenek aktarılamaz ve odenek ustu harcama yapılamaz. Ancak, ozelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri feshedilenlerden 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin (C) fıkrası hukmu cercevesinde anılan kamu idarelerinde istihdam edilecek personel ile bu ekonomik kodu iceren tertiplerden yapılması gereken akademik juri ucreti odemeleri icin gerekli olan tutarları ilgili tertiplere aktarmaya Maliye Bakanı yetkilidir.
(2) Bu Kanuna bağlı (T) işaretli cetvelde yer alan taşıtlar, ancak cok acil ve zorunlu hallere munhasır olmak kaydıyla ilgili bakanlığın teklifi uzerine Bakanlar Kurulu kararı ile edinilebilir.
(3) 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri, surekli işcileri ile 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kanuna gore calıştıracakları gecici işcileri, butcelerinin (01.3) ile (02.3) ekonomik kodlarını iceren tertiplerde yer alan odenekleri aşmayacak sayı ve/veya sureyle istihdam edebilirler. Bu işcilerle ilgili toplu iş sozleşmelerinden doğacak yukumlulukler, ihbar ve kıdem tazminatı odemeleri, asgari ucret ve sigorta prim artışı nedeniyle meydana gelecek odenek ihtiyaclarını odenek aktarmak suretiyle karşılamaya Maliye Bakanı yetkilidir. Bu fıkrada belirtilen ekonomik kodlara bu durumlar dışında (soz konusu ekonomik kodlar arasındaki aktarmalar ile bu kodlar icin birimler arası aktarmalar haric) hicbir şekilde odenek aktarması yapılamayacağı gibi butcenin başka tertiplerinden işci ucreti ve fazla sureli calışma ve/veya fazla calışma ucreti de odenemez. Bu fıkradaki odenek aktarmasına ilişkin kısıtlamalar, kendi butce tertiplerinden aktarma yapılması koşuluyla TUBİTAK icin uygulanmaz.
(4) 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinin harcama yetkilileri, surekli işciler ile 5620 sayılı Kanuna gore calıştıracakları gecici işcilerin fazla calışmaları karşılığı ongorulen odeneğe gore iş programlarını yapmak, bu odeneği aşacak şekilde fazla sureli calışma ve/veya fazla calışma yaptırmamak ve ertesi yıla fazla sureli calışma ve/veya fazla calışmadan dolayı borc bıraktırmamakla yukumludurler. Deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya duşmesi, cığ ve benzeri afetler nedeniyle yururluğe konulacak Bakanlar Kurulu kararları uyarınca yaptırılacak fazla calışmalar ile fazla calışma ucret odemelerine ilişkin ilama bağlı borclar icin yapılacak aktarmalar haric fazla sureli calışma ve/veya fazla calışma ucret odemeleri icin hicbir şekilde odenek aktarması yapılamaz.
(5) Genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ozel butceli idareler tarafından uluslararası anlaşma, kanun ve kararnameler gereği uye olunan uluslararası kuruluşlar dışındaki uluslararası kuruluşlara, gerekli odeneğin temini hususunda Maliye Bakanlığının uygun goruşu alınmadan uye olunamaz ve katılma payı ile uyelik aidatı adı altında herhangi bir odeme yapılamaz.
(6) Ekonomi Bakanlığı ve Hazine Musteşarlığının uluslararası anlaşma, kanun ve kararnamelerle Turkiye Cumhuriyeti adına uye olduğu uluslararası kuruluşlara ilişkin işlemlerine (katılma payı odemeleri dahil) beşinci fıkra hukmu uygulanmaz.
(7) Merkezi yonetim kapsamındaki kamu idarelerince işletilen eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, cocuk bakımevi, kreş, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin giderleri, munhasıran bu tesislerin işletilmesinden elde edilen gelirlerden karşılanır. Bu yerlerde, merkezi yonetim butcesi ile doner sermaye ve fonlardan ucret odenmek uzere 2017 yılında ilk defa istihdam edilecek yeni personel gorevlendirilmez.
UCUNCU BOLUM
Yatırım Harcamaları, Mahalli İdareler ve Fonlara İlişkin Hukumler
Yatırım harcamaları
MADDE 9 - (1) 2017 Yılı Yatırım Programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamaz. Bu cetvellerde yer alan projeler ile odeneği toplu olarak verilmiş projeler kapsamındaki yıllara sari işlere (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca gercekleştirilecek şehir ici raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri ile diğer demiryolu yapımı ve ceken arac projeleri haric) 2017 yılında başlanabilmesi icin proje veya işin 2017 yılı yatırım odeneği, proje maliyetinin yuzde 10'undan az olamaz. Bu oranın altında kalan proje ve işler icin gerektiğinde projeler 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar esaslarına uyulmak ve oncelikle kurumların yatırım odenekleri icinde kalmak suretiyle revize edilebilir.
(2) Merkezi yonetim kapsamındaki kamu idarelerinin, yatırım programında odenekleri toplu olarak verilmiş yıllık projelerinden makine-techizat, buyuk onarım, idame-yenileme, tamamlama ile bilgisayar yazılımı ve donanımı projelerinin detay programları ile alt projeleri itibarıyla tadat edilen ve edilmeyen toplulaştırılmış projeler ile ilgili işlemlerde 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar esasları uygulanır.
(3) Merkezi yonetim kapsamındaki kamu idarelerinin butcelerine yatırım projeleri ile ilgili olarak yapılacak odenek ekleme, devir ve aktarma işlemleri 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararda yer alan usul ve esaslara gore yatırım programı ile ilişkilendirilir.
(4) 2017 Yılı Yatırım Programına ek yatırım cetvellerinde yıl icinde yapılması zorunlu değişiklikler icin 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararda yer alan usullere uyulur.
(5) 14/2/1985 tarihli ve 3152 sayılı İcişleri Bakanlığı Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 28/A maddesi ve gecici 10 uncu maddesi gereği 2017 yılı butcesine devren kaydedilecek odenekler, Kalkınma Bakanlığına bilgi vermek kaydıyla proje sahibi ilgili kurum tarafından Yatırım Programında yer alan projelerle ilişkilendirilir.
Mahalli idarelere ilişkin işlemler
MADDE 10(1) Maliye Bakanlığı butcesinin;
a) 12.01.31.00-06.1.0.07-1-05.2 tertibinde yer alan odenek, 13/1/2005 tarihli ve 5286 sayılı Kanun uyarınca il ozel idarelerine devredilen personelin aylık ve diğer her turlu mali ve sosyal haklarına ilişkin odemelerini karşılamak uzere il ozel idarelerine,
b) 12.01.31.00-06.1.0.08-1-07.1 tertibinde yer alan odenek, Koylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KOYDES) kapsamında koylerin altyapı ihtiyacları icin il ozel idareleri ve/veya koylere hizmet goturme birliklerine,
c) 12.01.31.00-06.1.0.09-1-07.1 tertibinde yer alan odenek, Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin icme suyu ve atıksu projelerini gercekleştirmek uzere İller Bankası Anonim Şirketine,
tahakkuk ettirilmek suretiyle kullandırılır. SUKAP kapsamında ihtiyac olması halinde genel butce kapsamındaki ilgili kamu idaresi butcesine veya ozel butceli idare butcesine odenek aktarılabilir. Bu fıkra kapsamında ilgili idarelere yapılan Hazine yardımları haczedilemez ve uzerine ihtiyati tedbir konulamaz.
(2) Birinci fıkranın (a) bendine gore yapılacak odemelere ilişkin usul ve esaslar İcişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından birlikte belirlenir.
(3) Birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde yer alan odeneklerin, 2017 Yılı Yatırım Programında belirlenmesini muteakip, KOYDES Projesi icin iller bazında; SUKAP icin ise belediyeler bazında dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar Yuksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanır.
Fonlara ilişkin işlemler
MADDE 11(1) Turk Silahlı Kuvvetlerinin stratejik hedef planı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığının ihtiyac planları uyarınca temini gerekli modern silah, arac ve gerecler ile gercekleştirilecek savunma ve NATO altyapı yatırımları icin yıl icinde yapılacak harcamalar; 7/11/1985 tarihli ve 3238 sayılı Kanunla kurulan Savunma Sanayii Destekleme Fonunun kaynakları, bu amacla butceye konulan odenekler ve diğer ayni ve nakdi imkanlar birlikte değerlendirilmek suretiyle Savunma Sanayii İcra Komitesince tespit edilecek esaslar cercevesinde karşılanır.
(2) Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığına butce ile tahsis edilen mevcut odeneklerden birinci fıkra hukumleri gereğince tespit edilecek tutarları; Emniyet Genel Mudurluğune butce ile tahsis edilen mevcut odeneklerden zırhlı arac, ucak ve helikopter, insansız hava aracları (İHA), ucuş simulatoru ve Elektronik Harp (HEWS) projesine ilişkin tutarları; Turkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Mudurluğune butce ile tahsis edilen mevcut odenekler ile bu Genel Mudurluk butcesine kaydedilen odeneklerden motorbot alımına yonelik tutarları; Orman Genel Mudurluğune butce ile tahsis edilen mevcut odenekler ile bu Genel Mudurluk butcesine kaydedilen odeneklerden Helikopter Alım Projesine ilişkin tutarları; Maden Tetkik ve Arama Genel Mudurluğune butce ile tahsis edilen mevcut odenekler ile bu Genel Mudurluk butcesine kaydedilen odeneklerden araştırma gemisi alımına yonelik tutarları; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı butcesi odeneklerinden petrol ve doğalgaz boru hatları entegre guvenlik sistemi tedarikine ilişkin tutarları; Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığına butce ile tahsis edilen mevcut odeneklerden Afet Sonrası Goruntu İşleme İstasyonu Kurulması Projesine ilişkin tutarları; Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna butce ile tahsis edilen mevcut odenekler ile bu Kurum butcesine kaydedilen odeneklerden yuksek hızlı ruzgar tuneli yapımına yonelik tutarları; Sivil Havacılık Genel Mudurluğune butce ile tahsis edilen odenekler ile bu Genel Mudurluk butcesine kaydedilen odeneklerden Ozgun Helikopter Projesi Sertifikasyonu, Bolgesel Sivil Ucak Projesi Sertifikasyonu ve diğer ucuşa elverişlilik sertifikasyonu faaliyetlerine dair projelere ilişkin tutarları; ilgili hizmetleri gercekleştirmek uzere Savunma Sanayii Destekleme Fonuna odemeye ilgisine gore; Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığından sorumlu Başbakan Yardımcısı, Milli Savunma Bakanı, İcişleri Bakanı, Sağlık Bakanı, Orman ve Su İşleri Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı veya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yetkilidir.
(3) Savunma Sanayii Destekleme Fonundan Hazineye yatırılacak tutarları bir yandan genel butceye gelir, diğer yandan Milli Savunma Bakanlığı butcesinin ilgili tertiplerine odenek kaydetmeye ve gecen yıllar odenek bakiyelerini devretmeye Maliye Bakanı yetkilidir.
(4) İlgili yıllar butce kanunları uyarınca, yurutulmesi ongorulen projeler icin Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılan tutarlardan kullanılmayan kısımlar, Savunma Sanayii Destekleme Fonundan ilgili genel butceli idarenin merkez muhasebe birimi hesabına; ozel butceli idarelerde ise muhasebe birimi hesabına yatırılır ve ilgili idarenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilir. Gelir kaydedilen tutarlar karşılığını ilgili idare butcesine odenek kaydetmeye genel butceli idarelerde Maliye Bakanı, ozel butceli idarelerde ise ilgili ozel butceli idare yetkilidir. Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığı dışındaki idarelerde odenek kaydı yılı yatırım programı ile ilişkilendirilerek yapılır.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli Hukumler
Hazine garantili imkan ve dış borcun ikraz limiti ile borc ustlenim taahhut limiti ve borclanmaya ilişkin işlemler
MADDE 12(1) 2017 yılında, 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borc Yonetiminin Duzenlenmesi Hakkında Kanuna gore sağlanacak; garantili imkan ve dış borcun ikraz limiti 4 milyar ABD dolarını aşamaz.
(2) 1 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile belirlenen başlangıc odeneklerinin yuzde 1'ine kadar ikrazen ozel tertip Devlet ic borclanma senedi ihrac edilebilir.
(3) 2017 yılında 4749 sayılı Kanunun 8/A maddesi cercevesinde Hazine Musteşarlığınca sağlanacak borc ustlenim taahhudu 4 milyar ABD dolarını aşamaz.
Gelir ve giderlere ilişkin diğer hukumler
MADDE 13 - (1) 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Ozel İdaresi Kanununun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca il ozel idareleri ve belediyelerin ileri teknoloji ve buyuk tutarda maddi kaynak gerektiren altyapı yatırımlarında Kalkınma Bakanlığının teklifi uzerine Bakanlar Kurulunca kabul edilen projeleri icin yapılacak borclanmalar, 5302 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 5393 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında hesaplanan faiz dahil borc limitinin hesaplanmasına dahil edilir. Ancak, il ozel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yuzde 50'sinden fazlasına sahip oldukları şirketler tarafından Avrupa Birliği ile katılım oncesi mali iş birliği cercevesinde desteklenen projelerin finansmanı icin yapılan borclanmalar, cok taraflı yatırım ve kalkınma bankalarından doğrudan veya İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılan borclanmalar ile SUKAP kapsamında yurutulecek işler icin İller Bankası Anonim Şirketinden yapılan borclanmalarda soz konusu borc stoku limitine uyma şartı aranmaz.
(2) Turkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin politik risk kapsamında yapacağı tahsilatın ve Bankanın faaliyet karlarından Hazineye tekabul eden temettu tutarlarının ve olağanustu yedek akcelerinin tamamı veya bir kısmı, Bankanın politik risk alacağına mahsup edilebilir. Soz konusu mahsup işlemlerine Hazine Musteşarlığının bağlı olduğu Bakan; mahsup işlemlerini Hazine Musteşarlığının teklifi uzerine mahiyetlerine gore ilgili Devlet hesaplarına kaydettirmeye ve bu işlemlere karşılık gelen tutarları bir yandan butceye gelir, diğer yandan da Hazine Musteşarlığı butcesinin ilgili tertibine odenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkilidir.
(3) 2006 yılından once katma butceli olan idarelerden 5018 sayılı Kanunla genel butce kapsamına alınanların ilgili mevzuatında belirtilen kurum gelirleri, genel butce geliri olarak tahsil edilir.
(4) 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Turkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Uretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Gorevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamındaki tabii kaynakların ve tesislerin işletme haklarının devrinden elde edilen gelirlerin tamamı genel butceye gelir kaydedilir.
Yururluk
MADDE 14 - (1) Bu Kanun 1/1/2017 tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 15 - (1) Bu Kanunun;
a) Turkiye Buyuk Millet Meclisi ile ilgili hukumlerini Turkiye Buyuk Millet Meclisi Başkanı,
b) Cumhurbaşkanlığı ile ilgili hukumlerini Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri,
c) Sayıştay Başkanlığı ile ilgili hukumlerini Sayıştay Başkanı,
c) Genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ilgili hukumlerini ilgili bakanlar ve Maliye Bakanı,
d) Ozel butceli idarelere ilişkin hukumlerini idarelerin bağlı veya ilgili olduğu bakanlar ve Maliye Bakanı,
e) Duzenleyici ve denetleyici kurumlara ilişkin hukumlerini kendi kurulları ve/veya kurum başkanları,
f) Diğer hukumlerini Maliye Bakanı,
yurutur.
B, C, E, F, H, İ, K, M, O, P, T, V Cetvelleri