Kamu İc Denetim Standartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Karar 22 Şubat 2017 CARŞAMBA
Resmi Gazete
Sayı : 29987
KURUL KARARI
Maliye Bakanlığı İc Denetim Koordinasyon Kurulundan:
KAMU İC DENETİM STANDARTLARINDA DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KARAR
İc Denetim Koordinasyon Kurul'unun 29/12/2016 tarihli ve 10 sayılı Kararıyla Kamu İc Denetim Standartlarında (Standartlar) değişiklik yapılmasına karar verilmiş olup bahse konu değişiklikler aşağıda belirtilmiştir.
Standartlarda yer alan "ic denetim yoneticisi" ibarelerinin tumu "ic denetim birimi başkanı" olarak değiştirilmiştir.
"Risk Yonetimi" başlıklı 2120 sayılı Standardın 2120.G1 sayılı Alt Standardında, "dikkate alarak, idarenin" ibaresinden ve "Kontrol" başlıklı 2130 sayılı Standardın 2130.G1 sayılı Alt Standardında, "İc denetim faaliyeti, idarenin" ibaresinden sonra gelen "yonetişim" ibareleri "yonetim" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, "Kurumsal Yonetim" başlıklı 2110 sayılı Standardın 2110.D2 sayılı Alt Standardında "idarenin bilgi teknolojileri" ibaresinden sonra gecen "yonetişiminin" ibaresi "yonetiminin" şeklinde değiştirilmiştir. Bunun dışında kalan Standartlarda gecen "yonetişim" ibareleri ise "kurumsal yonetim" olarak değiştirilmiştir.
Anılan Standardın 2110.D2 sayılı Alt Standardında "idarenin bilgi teknolojileri" ibaresinden sonra gecen "yonetişiminin" ibaresi "yonetiminin" olarak değiştirilmiştir.
"İdare İci Bağımsızlık" başlıklı 1110 sayılı Standardın 1110.G1 Alt Standardına ikinci cumle olarak aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"İc denetim birimi başkanı boyle bir durumu Ust Yoneticiye bildirmeli ve etkilerini acıklamalıdır."
Nitelik Standartlarına, "Ust Yoneticiyle Doğrudan İletişim" başlıklı 1111 sayılı Standarttan sonra gelmek uzere "İc Denetim Birimi Başkanının İc Denetim Haricindeki Gorevleri" başlıklı 1112 sayılı Standart eklenmiştir. Soz konusu Standartta "İc denetim birimi başkanının ic denetim dışında kalan gorev ve/veya sorumlulukları olduğu veya olmasının beklendiği durumlarda, bağımsızlığın ya da tarafsızlığının korunmasına yonelik tedbirlerin bulunması zorunludur." şeklinde bir duzenleme yapılmıştır.
"Bağımsızlık ve Tarafsızlığın Bozulması" başlıklı 1130 sayılı Standardına aşağıdaki Alt Standart eklenmiştir.
"1130.G2 İc denetim faaliyeti, daha once danışmanlık hizmetleri gercekleştirdiği yere guvence hizmeti sunabilir, ancak verilmiş olan bu danışmanlık hizmetinin niteliğinin tarafsızlığı zedelememesi ve gorevlendirme sırasında tarafsızlığın sağlanması zorunludur." şeklindedir.
"Kalite Guvence ve Geliştirme Programı Hakkında Raporlama" başlıklı 1320 sayılı Standarda aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Soz konusu bildirim şunları icermelidir:
Hem ic hem de dış değerlendirmelerin kapsamı ve sıklığı.
Potansiyel cıkar catışmaları da dahil olmak uzere, değerlendiren(ler)in ya da değerlendirme ekibinin nitelikleri ve bağımsızlığı
Değerlendirenlerin vardığı sonuclar.
Eylem planları."
"Ust Yonetici ve Bakana Raporlamalar" başlıklı 2060 sayılı Standartta, "yetki ve sorumlulukları ve" ibaresinden sonra gelmek uzere "ic denetim" ibaresi eklenmiştir.
"İşin Niteliği" başlıklı 2100 sayılı Standartta, "sistematik" ibaresinden sonra gelen "ve" ibaresi cıkarılmış olup, "disiplinli" ibaresinden sonra gelmek uzere de "ve risk esaslı" ibaresi eklenmiştir. Ayrıca, soz konusu Standarda;
"İc denetciler proaktif davrandıklarında ve gorevler sırasındaki değerlendirmeleri, yeni bakış acıları sunduğu ve gelecek etkilerini dikkate aldığında, ic denetim faaliyetinin guvenilirliği ve değeri artar." şeklinde bir cumlesi eklenmiştir.
"Yonetişim" başlıklı 2110 sayılı Standardın başlığı "Kurumsal Yonetim" olarak değiştirilmiş olup "tavsiyelerde bulunmak zorundadır" ibaresinden sonra gelmek uzere de "Stratejik ve operasyonel kararlar alınması" ve "Risk yonetiminin ve kontrolun gozetimi," ifadeleri eklenmiştir. Ayrıca, soz konusu Standardın Alt Standartları olan 2110.A1 ve 2110.A2 sayılı Standartları "2110.G1" ve "2110.G2" olarak değiştirilmiştir.
"Gorev Planlaması" başlıklı 2200 sayılı Standarda ikinci cumle olarak aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Plan İdarenin stratejilerini, hedeflerini ve goreve ilişkin riskleri dikkate almalıdır."
2201 sayılı Standarda "hedefleri ve performansının" ibaresinden once gelmek uzere "stratejileri ve" ibaresi eklenmiştir.
"Gorev Amacları" başlıklı 2210 sayılı Standardın Alt Standardı olan 2210.G3 sayılı Standartta, "kontrollerin değerlendirilmesi" ibaresinden once gelmek uzere "Kurumsal yonetim, risk yonetimi ve" ibaresi eklenmiştir.
"Bilgilerin Kaydedilmesi" başlıklı 2330 sayılı Standartta, "dayanak teşkil eden" ibaresinden sonra gelen "butun" ibaresi cıkarılmış ve soz konusu Standarda "yeterli, ilgili, guvenilir ve faydalı" ibareleri eklenmiştir.
"Raporlama Kriterleri" başlıklı 2410 sayılı Standardın 2410.G1 sayılı Alt Standardında, "Gorevin sonuclarını gosteren" ibaresinden sonra gelen "nihai" ibaresi cıkarılmıştır.
"Hata ve Eksiklikler" başlıklı 2421 sayılı Standartta, "Eğer" ibaresinden sonra gelen "nihai raporlama" ibaresi "gorev sonuclarını gosteren rapor" şeklinde değiştirilmiştir.
"Sonucların Dağıtımı" başlıklı 2440 sayılı Standardın 2440.G1 Alt Standardında, "yerine getirecek yoneticilere" ibaresi ile 2440.D1 Alt Standardındaki "danışmanlık gorevlerinin" ibaresinden sonra gelen "nihai" ibareleri cıkarılmıştır.
"Kapsamlı Goruş" başlıklı 2450 başlıklı Standartta, "ortaya konulacaksa," ibaresinden sonra gelmek uzere "idarenin stratejileri, hedefleri ve riskleri ile" ibaresi ile "dikkate alınması ve" ibaresinden sonra gelmek uzere de "goruşun" ibaresi eklenmiştir.