Yuksekoğretim Ust Kuruluşları ile Yuksekoğretim Kurumları Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 11 Mart 2017 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 30004
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM UST KURULUŞLARI İLE YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI
PERSONELİ GOREVDE YUKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 12/4/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren Yuksekoğretim Ust Kuruluşları ile Yuksekoğretim Kurumları Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ), (i), (m) ve (o) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"ğ) Gorevde yukselme sınavı: 5 inci maddede belirtilen gorevlere atanacaklar icin yapılacak yazılı ve sozlu sınavı,"
"i) Kurum: Yuksekoğretim ust kuruluşları ile yuksekoğretim kurumlarının her birini ayrı ayrı olarak,"
"m) Sozlu sınav: Gorevde yukselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı sınavdan sonra tabi tutulacakları sozlu sınavı,"
"o) Unvan değişikliği sınavı: En az orta oğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanabilmek icin yapılacak yazılı ve sozlu sınavı,"
MADDE 2 - Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinin (1) numaralı alt bendi ve ucuncu fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1) Ayniyat saymanı, sıhhi malzeme saymanı, fon saymanı, sayman, muhasebeci,"
"a) Muhendis, mimar, şehir plancısı, bolge plancısı, avukat, jeolog, hidrobiyolog, hidrolog, jeomorfolog, fizikci, jeofizikci, matematikci, istatistikci, ucak kontrol makinisti, ekonomist, kimyager, heykeltıraş, arkeolog, astronom, kaptan, veteriner hekim, sosyal calışmacı, biolog, psikolog, sosyolog, bakteriolog, fizyoterapist, diyetisyen, odyolog, pedagog, cocuk gelişimcisi, cocuk eğitimcisi, cocuk eğiticisi, sağlık fizikcisi, kutuphaneci, programcı, mutercim, antrenor, oğretmen, kameraman, sinema tv uygulayıcısı, sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknikeri, odyometrist, tıbbi teknolog, iş ve uğraşı terapisti, tekniker, teknik ressam, grafiker, restorator, teknisyen, rasatcı, ressam, makinist, matbaacı, gemi adamı, fotoğrafcı, dekorator, desinator, imam, hemşire, hemşire yardımcısı, sağlık memuru, ebe, laborant, hayvan sağlık memuru, sağlık teknisyeni, laboratuvar teknisyeni, perfuzyonist, tıbbi sekreter, veteriner sağlık teknisyeni."
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (c) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
"a) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak,"
"b) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, ilgilinin başvurulan kadroya ilişkin 7 nci maddede belirtilen alt gorevlerde toplam en az uc yıl hizmeti bulunmak, ilan edilen kadro icin bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu haric olmak uzere, bu hizmet suresinin en az bir yılını kurumda gecirmiş olmak,"
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 7(1) Bu Yonetmeliğe tabi kadrolara gorevde yukselme suretiyle yapılacak atamalarda aranacak ozel şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Ciftlik muduru, yurt muduru, hastane muduru, muze muduru, şube muduru kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık yuksek oğrenim mezunu olmak,
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, yuksekoğretim ust kuruluşları ile yuksekoğretim kurumlarında şef, koruma ve guvenlik şefi, uzman, sivil savunma uzmanı, araştırmacı, basın ve halkla ilişkiler muşaviri, muze araştırmacısı, cozumleyici, başhemşire, mudur yardımcısı kadrolarından birinde veya en az lisans duzeyinde oğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolardan birinde calışıyor olmak,
b) Mudur yardımcısı kadrosuna atanabilmek icin;
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, yuksekoğretim ust kuruluşları ile yuksekoğretim kurumlarında ayniyat saymanı, sıhhi malzeme saymanı, fon saymanı, sayman, muhasebeci, şef, koruma ve guvenlik şefi, başhemşire, uzman, sivil savunma uzmanı, araştırmacı, basın ve halkla ilişkiler muşaviri, muze araştırmacısı, cozumleyici veya en az lisans duzeyinde oğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolardan birinde calışıyor olmak,
c) Şef kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksek oğrenim mezunu olmak,
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinde sayılan kadrolardan birinde veya muhendis haric olmak uzere unvan değişikliğine tabi kadrolardan birinde calışıyor olmak,
c) Koruma ve guvenlik şefi kadrosuna atanabilmek icin;
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, koruma ve guvenlik gorevlisi kadrosunda calışıyor olmak,
3) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen diğer şartları taşımak,
d) Araştırmacı, uzman, basın ve halkla ilişkiler muşaviri ve muze araştırmacısı kadrolarına atanabilmek icin;
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, yuksekoğretim ust kuruluşları ile yuksekoğretim kurumlarında ayniyat saymanı, sıhhi malzeme saymanı, fon saymanı, sayman, muhasebeci, koruma ve guvenlik şefi, şef ve 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinde sayılan kadrolar ile en az lisans duzeyinde oğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolardan birinde calışıyor olmak,
e) Sivil savunma uzmanı kadrosuna atanabilmek icin;
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, yuksekoğretim ust kuruluşları ile yuksekoğretim kurumlarında şef, koruma ve guvenlik şefi, cozumleyici, başhemşire kadrolarından birinde veya en az lisans duzeyinde oğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolardan birinde calışıyor olmak,
f) Başhemşire kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya dort yıllık yuksekokulların hemşirelik bolumunden mezun olmak,
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, hemşire kadrosunda calışıyor olmak,
g) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
1) Dort yıllık yuksek oğrenim mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak,
2) En az iki programlama dilini ve işletim sisteminin uygulanmasını bildiğini belgelemek,
3) OSYM Başkanlığı tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az (D) duzeyinde başarılı olmak veya Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca bu duzeye denk kabul edilen bir belgeye sahip olmak,
ğ) Ayniyat saymanı, sıhhi malzeme saymanı, fon saymanı, sayman, muhasebeci kadrolarına atanabilmek icin;
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde sayılan kadrolardan birinde calışıyor olmak,
h) Memur, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, programcı yardımcısı, anbar memuru, santral memuru, daktilograf, sekreter, veznedar, satınalma memuru, ayniyat memuru, yurt yonetim memuru, tahsildar, mutemet, raportor kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az orta oğretim mezunu olmak,
2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinde sayılan kadrolardan birinde calışıyor olmak,
ı) Koruma ve guvenlik gorevlisi kadrosuna atanabilmek icin;
2) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirlenen şartları haiz olmak,
3) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinin bir numaralı alt bendinde sayılan kadrolardan birinde calışıyor olmak,
i) Şofor kadrosuna atanabilmek icin;
2) En az 3 yıllık (B) sınıfı surucu belgesine sahip olmak,
3) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla, 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinin bir numaralı alt bendinde sayılan kadrolardan birinde calışıyor olmak,
gerekir."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b), (g), (ğ) ve (i) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Muhendis, mimar, şehir plancısı, bolge plancısı, jeolog, hidrobiyolog, hidrolog, jeomorfolog, fizikci, jeofizikci, matematikci, istatistikci, ucak kontrol makinisti, ekonomist, kimyager, heykeltıraş, arkeolog, astronom, kaptan, veteriner hekim, sosyal calışmacı, biolog, psikolog, sosyolog, bakteriolog, odyolog, fizyoterapist, diyetisyen, pedagog, cocuk gelişimcisi, cocuk eğitimcisi, cocuk eğiticisi, sağlık fizikcisi kadrolarına atanabilmek icin;
1) Fakulte veya yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,"
"g) Programcı kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokulların bilgisayar programcılığı bolumunden mezun olmak veya dort yıl sureli yuksek oğrenim mezunu olmak kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak ve en az iki programlama dilini ve işletim sisteminin uygulanmasını bildiğini belgelemek,"
"ğ) Sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknikeri, odyometrist, tıbbi teknolog, perfuzyonist, iş ve uğraşı terapisti, tekniker, teknik ressam, grafiker, restorator kadrolarına atanabilmek icin;
1) İki veya uc yıl sureli mesleki veya teknik yuksek oğrenim mezunu olmak,"
"i) Teknisyen, rasatcı, ressam, makinist, matbaacı, gemi adamı, fotoğrafcı, dekorator, desinator, cocuk eğiticisi, sağlık memuru, ebe, laborant, hayvan sağlık memuru, sağlık teknisyeni, laboratuvar teknisyeni, hemşire yardımcısı, tıbbi sekreter, veteriner sağlık teknisyeni kadrolarına atanabilmek icin;
1) Lise dengi mesleki veya teknik eğitim oğretim veren okullardan mezun olmak,"
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Gorevde yukselme suretiyle atanacakların yazılı ve sozlu sınavda başarılı olmaları gerekir."
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru suresinin son gunu itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri icin duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunulan unvanlı kadroya ilişkin birim ve derece belirtilmez. Aylıksız izinde bulunanlar dahil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanların da başvuruda bulunarak sınava katılmaları mumkundur. İlan edilen kadrolara diğer kurumların personeli ve aday memur statusunde bulunanlar başvuruda bulunamazlar."
"(4) Yazılı sınavlara ilişkin başvurular, kapalı zarf icinde bir dilekce ile ilgili personelin gorev yaptığı kurumun personel işlerinden sorumlu birimine yapılır. Başvurular, soz konusu birimlerce başvuru suresinin sona ermesine muteakip acılarak incelenir. Aranan şartları taşıyanlara ilişkin aday listesi kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir. Soz konusu aday listesine ilişkin olarak ilan tarihinden itibaren beş iş gunu icinde başvuru yapılan kurumun sınav kuruluna itiraz edilebilir ve itirazlar aynı kurul tarafından değerlendirilerek on iş gunu icinde karara bağlanır."
MADDE 8 - Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Yazılı sınavda yuz uzerinden en az altmış puan alanlar başarılı sayılırlar."
MADDE 9Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Yazılı sınavda en yuksek puan alan adaydan başlamak uzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday, yazılı sınavın Başkanlıkca merkezi olarak veya kurumlarca mustakil olarak yapılmasına bakılmaksızın, ilgili kurumlarca sozlu sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sozlu sınava alınır."
MADDE 10Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başarı puanı, yazılı ve sozlu sınav puanlarının aritmetik ortalaması esas alınmak suretiyle tespit edilir ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir."
MADDE 11Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci, ucuncu ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin beşinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
"(1) Sınav kurulu, atamaya yetkili amir veya gorevlendireceği kişinin başkanlığında, atamaya yetkili amirce belirlenecek personel birimi temsilcisi ile diğer uyelerden teşekkul etmek uzere beş kişiden oluşur ve aynı usulle birer yedek uye belirlenir. İhtiyac duyulması halinde kurum dışından kamu gorevlileri arasından kurula uye veya uyeler gorevlendirilebilir. Sınav kurulunu teşkil eden uyeler sınava alınacak personelden, lisansustu oğrenim haric oğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarıyla daha duşuk seviyede olamazlar."
"(3) Sınav kurulu uye tam sayısı ile toplanır. Kararlar oy cokluğuyla alınır."
"(4) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği yazılı sınavının;
a) Kurumlarca mustakil olarak yapılması halinde, ilana cıkan kurumda sınavlara ilişkin sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu, sınavların yapılması, itirazların sonuclandırılması, sınav sonuclarının ilanı ve sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur.
b) Kurumlarca yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılması halinde, ilana cıkan kurumda sınav kurulu teşkil edilir. Başvuruda aranan şartları taşıyanlara ilişkin aday listesine yapılan itirazların sonuclandırılması, sozlu sınavların yapılması ve sozlu sınav sonuclarına ilişkin itirazların sonuclandırılması ve sınav sonuclarının ilanı sınav kurulunca yerine getirilir. Yazılı sınava ilişkin itirazların sonuclandırılması ve sınava ilişkin diğer işler, sınavı gercekleştirecek kurumla yapılacak protokol cercevesinde yurutulur.
c) Kurumlarca merkezi olarak Başkanlığa yaptırılması halinde, ilgili kurumda ve Başkanlıkta sınav kurulu teşkil edilir. Yazılı sınava ilişkin itirazların sonuclandırılması ve sınava ilişkin diğer işler, Başkanlık ile sınavı gercekleştirecek kurum arasında yapılacak protokol cercevesinde yurutulur. Başvuruda aranan şartları taşıyanlara ilişkin aday listesine yapılan itirazların sonuclandırılması, sınav sonuclarının ilanı, sozlu sınavların yapılması ve sozlu sınav sonuclarına ilişkin itirazların sonuclandırılması, ilgili kurumda oluşturulan sınav kurulunca yerine getirilir."
MADDE 12Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelin 5 inci maddede belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara atanması, bu Yonetmelikte belirtilen usul ve esaslar cercevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına gore gercekleştirilir."
"(2) Unvan değişikliği sınavları, gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya oğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan gorevlerde belirli sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki gorevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir."
MADDE 13Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"e) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelden doktora oğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın oğrenimle ihraz edilen gorevlere atanabilirler."
MADDE 14Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 15Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.