Yonetmelik, denetci yardımcısı adaylarıyla denetci yardımcılarının mesleki eğitimi haric, Sayıştay Başkanlığının denetim ve diğer faaliyetlerle ilgili eğitim ve yayın faaliyetlerini kapsıyor 20 Haziran 2017 SALI
Resmi Gazete
Sayı : 30102
YONETMELİK
Sayıştay Başkanlığından:
SAYIŞTAY EĞİTİM VE YAYIN YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, Sayıştay Başkanlığı bunyesinde yurutulen eğitim ve yayın faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 17 nci maddesine dayanılarak verilecek olan denetci yardımcısı adayları ile denetci yardımcılarının mesleki eğitimi haric, Sayıştay Başkanlığının denetim ve diğer faaliyetlerle ilgili yuruteceği eğitim ve yayın faaliyetlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 75 ve 80 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Başkan: Sayıştay Başkanını,
b) Birim amiri: İlgisine gore Başkanlık, Kurul Başkanı, Daire Başkanı, Grup Başkanı, Başsavcı, Birim Başkanı veya Muduru,
c) Denetim Destek Grubu: Bu Yonetmelik kapsamında gercekleştirilecek eğitim ve yayın faaliyetlerini yurutmekle gorevlendirilen denetim destek grubunu,
c) Eğitim: Sayıştayın denetim ve diğer faaliyetleriyle ilgili eğitim, kurs, seminer, konferans, calıştay ve benzeri faaliyetleri,
d) Eğitici: Eğitim faaliyetlerinde eğitim programını uygulamak veya değerlendirmek uzere gorevlendirilen kişiyi,
e) Eser: Sahibinin hususiyetini taşıyan mesleki ve bilimsel makale, kitap ve benzeri araştırma ve incelemeler ile derleme ve cevirileri,
f) Eser sahibi: Eseri meydana getiren kişiyi,
g) Yayın: Sayıştay tarafından denetim ve diğer faaliyetleriyle ilgili yayımlanacak veya kurum dışından ozel olarak hazırlatılacak; kitap, dergi, ansiklopedi, gazete, rapor, bulten ve broşur gibi basılı yayınlar ile basılı olmayan CD, DVD ve benzeri manyetik depolama uniteleri ve elektronik ortamlarda hizmete sunulan her turlu gorsel ve işitsel elektronik yayınları,
ifade eder.
(2) Bu Yonetmelikte gecen diğer ibareler, 6085 sayılı Kanundaki anlamlara haizdir.
İKİNCİ BOLUM
Eğitim Faaliyetlerinin Yonetimi, İlkeleri, Hedef ve Gorevler
Eğitim faaliyetlerinin yonetimi
MADDE 5(1) Eğitim calışmalarına Başkanlık tarafından yon verilir.
(2) Eğitim faaliyetleri Başkanlıkca gorevlendirilen Denetim Destek Grubu tarafından yurutulur.
(3) Başkanlık tarafından yurt icinde ve yurt dışında eğitim programları duzenlenebilir; diğer kuruluşlar tarafından duzenlenen programlara iştirak edilebilir veya destek sağlanabilir.
Eğitim ilkeleri
MADDE 6(1) Eğitim faaliyetlerinin yurutulmesinde aşağıdaki ilkeler gozetilir:
a) Eğitim ihtiyacı zamanında ve tam olarak belirlenir.
b) Eğitim, Sayıştayın amacları, hedefleri, gorevleri, yetkileri, sorumlulukları ve ihtiyacları dikkate alınarak duzenlenecek plan ve programlara dayandırılır.
c) Eğitim programlarının eğitim ihtiyac analizine dayandırılması esastır.
c) Eğitimden beklenen sonuclara ulaşılıp ulaşılmadığının belirlenmesi icin eğitim calışmaları sırasında ve bitiminde değerlendirme yapılır.
d) Eğitimin hazırlık ve uygulama surecinde ihtiyac duyulan her turlu fiziki ve teknik ihtiyac ilgili birimler tarafından eksiksiz ve zamanında karşılanır.
e) Her birim amiri kendi birimindeki personelin eğitim ihtiyacının tespitinden ve Başkanlığa bildirilmesinden sorumludur.
f) Duzenlenecek eğitimlere personelin aktif katılımı sağlanır.
g) Eğitim faaliyetlerinden yararlanmada oncelikler belirlenerek, tum mensupların kendileri icin saptanan eğitim ihtiyacına uygun eğitim alması sağlanır.
ğ) Eğitici temini, bilgi, beceri ve arac-gerec konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılır.
h) Eğitici olarak gorevlendirmelerde, konusunda uzman, eğiticilik bilgi ve becerisine sahip olanlara oncelik tanınır.
Eğitim hedefleri
MADDE 7 - (1) Eğitimin hedefleri şunlardır:
a) Sayıştay Başkanlığı Stratejik Planında, Eylem Planında ve iş programlarında eğitim icin ongorulen amaclar doğrultusunda; mensupların mesleki bilgisini ve yetkinliğini arttırmak, insan kaynakları planlaması doğrultusunda personeli yetiştirmek.
b) Diğer kamu idarelerinde yurutulen eğitim faaliyetlerini destekleyerek, kamu calışanlarının gorevlerini etkinlik ve verimlilik ilkeleri cercevesinde mevzuata uygun olarak yurutebilmelerine katkı sağlamak.
Yıllık eğitimin planlarının hazırlanması ve uygulanması
MADDE 8 - (1) Birimlerin eğitim ihtiyacları en gec ekim ayı sonuna kadar birim yoneticileri tarafından Başkanlığa bildirilir.
(2) Birimlerin eğitim ihtiyac talepleri ile mensuplardan gelen eğitim talepleri dikkate alınarak, Denetim Destek Grubunca yıllık eğitim ihtiyac analizi yapılır.
(3) Denetim Destek Grubu tarafından yıllık eğitim ihtiyac analizi esas alınmak suretiyle yıllık eğitim planı hazırlanır ve en gec aralık ayı sonuna kadar Başkanlığa sunulur. Yıllık eğitim planı Başkanlığın onayı ile kesinleşerek uygulamaya konulur.
(4) Başkanlıkca gerekli gorulen hallerde, yıllık plan kapsamında bulunmayan yeni eğitim faaliyetleri de duzenlenebilir.
Eğitim programlarının hazırlanması
MADDE 9(1) Meslek mensuplarının eğitim programları Denetim Destek Grubu tarafından yıllık eğitim planına gore hazırlanarak yurutulur. Yonetim mensuplarının eğitim programları ise İnsan Kaynakları Birim Başkanlığınca hazırlanarak Denetim Destek Grubu tarafından yurutulur. Eğitim programlarında eğitimin konusu, amacı, talep eden birim, katılımcıları, suresi, yeri, yontemi, eğiticiler ve gerekli diğer hususlar belirtilir.
(2) Yıllık eğitim planlarında ongorulemeyen ancak yılı icinde yapılmasına ihtiyac duyulan eğitimler de Denetim Destek Grubu tarafından hazırlanarak yurutulur.
(3) Eğitim faaliyetleri, Denetim Destek Grubunun bilgisi ve koordinatorluğunde gercekleştirilir.
(4) Eğitim programları;
a) Meslek mensupları icin; bilgi tazeleme, değişikliklere intibak, yeni uygulamaları tanıma, farkındalığın artırılması, yetkinliklerin geliştirilmesi, denetim ve metodoloji geliştirme eğitimleri,
b) Yonetim mensupları icin; adaylık suresince "Temel Eğitim ve Hazırlayıcı Eğitim" ile yonetim personeli bilgi tazeleme, değişikliklere intibak, yeni uygulamaları tanıma, farkındalığın artırılması ve yetkinliklerin geliştirilmesi eğitimleri,
c) Diğer eğitimler; diğer kamu idarelerine yonelik eğitimler, uluslararası eğitimler, universite kariyer gunleri, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği icinde yapılacak eğitimler, Başkanlıkca duzenlenecek diğer eğitimler,
şeklinde gercekleştirilir.
(5) İhtiyac duyulması halinde, resmi veya ozel, yerli veya yabancı uzman kişi ve kuruluşlardan da eğitim hizmeti alınabilir.
(6) Başkanlık, Sayıştayın bilgi birikimi ve deneyimlerinin paylaşılması ve diğer ulke yuksek denetim kurumlarının bilgi ve deneyimlerinden yararlanılması amacıyla uluslararası sempozyum, konferans, panel, kapasite geliştirme ve teknik yardım programları, proje ve benzeri etkinlikler duzenleyebilir veya duzenlenen bu tur etkinliklere mensupların katılımını sağlayabilir.
Denetim Destek Grubunun eğitim gorevleri
MADDE 10(1) Denetim Destek Grubu, 17/12/2011 tarihli ve 28145 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sayıştay Denetim Yonetmeliğinin 58 inci maddesinde sayılan gorevlere ilave olarak eğitim faaliyetleri kapsamında aşağıdaki gorevleri yerine getirir:
a) Yıllık eğitim planını hazırlamak ve Başkanlığa sunmak.
b) Sayıştayın gorev alanına giren konularda kamu idarelerine yonelik olarak; kurs, seminer, konferans ve eğitim programları duzenlemek, kamu idareleri tarafından gercekleştirilen eğitim faaliyetlerinin hazırlanmasına ve yurutulmesine katkı sağlamak.
c) Uluslararası eğitim faaliyetlerinde bulunmak, seminer ve konferanslar duzenlemek, yabancı ulkelerin yuksek denetim kurumları ve uluslararası kuruluşlarla kapasite geliştirme ve teknik yardım programları, proje ve benzeri etkinlikler duzenlemek.
c) Sayıştayın gorev alanı ile ilgili konularda universitelerle işbirliği yapmak ve lisansustu calışmalara ve araştırmalara destek sağlamak, universite kariyer gunlerini desteklemek.
d) Eğitim sonuclarını izlemek, değerlendirmek ve raporlamak.
e) Her faaliyet donemi sonunda faaliyet raporunu hazırlamak ve Başkanlığa sunmak.
Kamu idarelerine yonelik eğitimler
MADDE 11(1) Kamu idareleri ile diğer kurum ve kuruluşlardan gelen eğitim talepleri doğrultusunda eğitim verilebilir.
(2) Başkanlık yıllık olarak hazırlanan calışma programında yer alan konularda kamu idarelerine yonelik eğitimler duzenleyebilir.
(3) Kamu idareleri ile diğer kurum ve kuruluşların duzenledikleri eğitim programlarına eğitici talep edilmesi halinde, konusunda uzman mensuplar Başkanlıkca eğitici olarak gorevlendirilebilir.
Eğitimlerin değerlendirilmesi
MADDE 12 - (1) Eğitim programı tamamlandıktan sonra, eğiticiler en gec beş iş gunu icinde eğitim değerlendirme formunu doldurarak Denetim Destek Grubuna gonderir.
(2) Eğitim faaliyetlerine katılanlar eğitim sonrasında duzenlenen anketleri doldurarak, eğitim hakkındaki değerlendirmelerini ve sonraki eğitimler icin onerilerini Başkanlığa bildirirler.
(3) Eğitim değerlendirme formu ve eğitim anket sonucları Denetim Destek Grubu tarafından değerlendirilerek, eğitim faaliyetlerinin yurutulmesinde dikkate alınır.
(4) Duzenlenen eğitim programları sonunda, sınavsız eğitimlerde eğitime duzenli olarak devam edenlere katılım belgesi; sınavlı eğitimlerde ise eğitim sonucunda duzenlenecek sınavı başarı ile gecenlere eğitim sertifikası verilir.
Eğitim ucretleri
MADDE 13(1) Bu Yonetmelik kapsamında gorevlendirilen eğiticilere, gorevlendirildikleri eğitimin her saati icin, ilgili yıl Merkezi Yonetim Butce Kanununa ekli Sayıştay Başkanlığı Butcesinin (E) Cetvelinin 01-Personel Giderleri maddesinde yer alan gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda odeme yapılır.
(2) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından eğitim hizmeti satın alınması halinde odenecek ucret ilgili mevzuatına gore belirlenir.
(3) Ozel kişi ve kuruluşlardan eğitim hizmeti satın alınması halinde odenecek ucret kamu ihale mevzuatına gore belirlenir.
Diğer kurum ve kuruluşlara verilecek eğitim hizmetleri
MADDE 14 - (1) Sayıştay tarafından diğer kurum ve kuruluşlara verilecek eğitim hizmetleri ile kurum icinden eğitici gorevlendirilmesi karşılığında ucret alınıp alınmayacağı, ucret alınacak ise tutarı; eğitimin suresi, konusu, yeri, eğitim materyalleri, eğitici ve katılımcı sayısı ile eğitim verilecek kurum ve kuruluşun ozelliği ve benzeri hususlar dikkate alınarak Başkanlık tarafından belirlenir.
(2) Birinci fıkra kapsamında verilen eğitim hizmetleri ve eğitici gorevlendirilmesi karşılığında ucret alınmasına karar verilmesi durumunda eğitimin konusu, amacı, suresi, yeri, belirlenen ucret tutarı ve diğer hususlar ilgili kurum ve kuruluşla yapılacak protokolde yer alır.
UCUNCU BOLUM
Yayın Hizmetleri
Eserlerin değerlendirilmesi ve yayımlanması
MADDE 15(1) Yayımlanması amacıyla Başkanlığa sunulan eserleri değerlendirmek uzere Destek Grup Başkanlığının onerisi ve Başkanlığın onayı ile bir Yayın Komisyonu gorevlendirilir. Komisyonda akademik personel ve Sayıştay mensupları dışında uzman kişiler de yer alabilir.
(2) Sureli yayınlar haric bu Yonetmelik kapsamında hazırlanacak eser ve yayınların hazırlanması, incelenmesi, basılması ve arşivlenmesi ile gerektiğinde yayın on inceleme komisyonlarının oluşturulması, Başkanlık tarafından belirlenen yayın esaslarına gore yapılır.
(3) Sureli yayınlarda yayımlanacak eserler, ilgili yayının yayın ilkeleri ve yazım kuralları ile yayın esasları cercevesinde değerlendirilir.
(4) Yayımlanacak eserlerin belirlenmesinde, 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hukumlerine uygunluk on şart olarak aranır.
(5) Başkanlıkca yayımlanmasına karar verilen eserlerin yayım işlemleri Denetim Destek Grubu tarafından yurutulur.
Yayın satış bedeli
MADDE 16(1) Sayıştay tarafından yayımlanan eserlerden ucret alınıp alınmayacağı, alınacak ise ucretin tutarı, Başkanlık tarafından belirlenir.
Telif ucreti
MADDE 17(1) Eseri yayımlanan yazarlara, kamu kurum ve kuruluşlarınca odenecek telif ve işlenme ucretleri hakkındaki ilgili mevzuat hukumlerine gore telif ucreti odenir. Ayrıca soz konusu kişilere uygun gorulen sayıda yayın ucretsiz olarak verilir.
Yayın değerlendirme ucreti
MADDE 18(1) Yayımlanmak uzere sunulan eserleri değerlendiren Komisyonda gorev alanlar ile sureli yayınlarda hakem olarak gorev alanların her birine eser sahibine odenecek telif ucretinin % 20'si oranında odeme yapılır. Ancak, bir eserin kısımlara bolunerek değerlendirilmesi durumunda komisyon uyelerine değerlendirdikleri kısım oranında odeme yapılır. Yayın değerlendirme ucreti; komisyon olarak gorev alanlar icin eser sahibine odenecek telif ucretinin % 40'ını, sureli yayınlarda ise % 60'ını gecemez.
(2) Sayıştay mensuplarına yayın değerlendirme ucreti odenmez.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Gelirlerin butceleştirilmesi
MADDE 19(1) Sayıştayın eğitim ve yayın faaliyetlerinden elde edilen gelirler butceye gelir kaydedilir.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 20(1) 21/1/2012 tarihli ve 28180 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sayıştay Denetim Geliştirme ve Eğitim Merkezi Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 21- (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 22(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sayıştay Başkanı yurutur.