Turk Silahlı Kuvvetleri Mensubu Sağlık Personelinin On Lisans, Lisans ve Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı Turk Silahlı Kuvvetleri Mensubu Sağlık Personelinin On Lisans, Lisans ve Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı
Milli Savunma Bakanlığından:
TURK SİLAHLI KUVVETLERİ MENSUBU SAĞLIK PERSONELİNİN
ON LİSANS, LİSANS VE LİSANSUSTU EĞİTİM
VE OĞRETİM YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Turk Silahlı Kuvvetlerinde 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi gorev yapan veya yapacak olan sağlık personelinin, Milli Savunma Bakanlığı nam ve hesabına yurtici eğitim kurumlarında alacakları on lisans, lisans ve lisansustu eğitime ilişkin esasları duzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik; 926 sayılı Kanunun 13 uncu, 67 nci ve 68 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Milli Savunma Bakanlığını,
b) Eğitim: Belli bir bilim dalı veya sanat kolunda yetiştirme, geliştirme ve eğitme işini,
c) Eğitim kurumu: Milli Savunma Bakanlığı nam ve hesabına, Turk Silahlı Kuvvetleri mensubu sağlık personeline, onlisans, lisans ve/veya lisansustu eğitim vermek uzere protokol yapılmış olan kurumları,
c) Lisans eğitim ve oğretimi: Orta oğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yuksekoğretimi,
d) Lisansustu eğitim: Aşağıdaki kademelere ayrılan yuksek lisans ve doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini;
1) Yuksek lisans (bilim uzmanlığı, yuksek muhendislik, yuksek mimarlık): Bir lisans oğretimine dayalı eğitim ve oğretim ve araştırmanın sonuclarını ortaya koymayı amaclayan yuksekoğretimi,
2) Doktora: Lisansa dayalı en az altı yarıyıl veya yuksek lisans, eczacılık ve fen fakultesi mezunlarınca Sağlık Bakanlığı tarafından duzenlenen esaslara gore bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dort yarıyıllık programı kapsayan ve ozgun bir araştırmanın sonuclarını ortaya koymayı amaclayan bir yuksekoğretimi,
3) Tıpta uzmanlık (tıpta yan dal uzmanlık dahil): Sağlık Bakanlığı tarafından duzenlenen esaslara gore yurutulen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda ozel yetenek ve yetki sağlamayı amaclayan bir yuksekoğretimi,
4) Diş hekimliğinde uzmanlık: Sağlık Bakanlığı tarafından duzenlenen esaslara gore yurutulen ve diş hekimlerine belirli alanlarda ozel yetenek ve yetki sağlamayı amaclayan bir yuksekoğretimi,
5) Veteriner hekimlikte uzmanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından duzenlenen esaslara gore yurutulen ve veteriner hekimlere belirli alanlarda ozel yetenek ve yetki sağlamayı amaclayan bir yuksekoğretimi,
e) Lisansustu eğitim oğrencisi: Lisansustu eğitim ve oğretim programlarına kaydolan subay ve astsubayların programlardan mezun oluncaya veya herhangi bir nedenle eğitim kurumları ile ilişiği kesilinceye kadar sahip oldukları statuyu,
f) Oğrenim: Herhangi bir meslek, sanat veya iş icin gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkların elde edilmesi amacıyla yapılan calışmayı,
g) Oğretim: Belli bir amaca gore gereken bilgileri verme işini,
ğ) On lisans eğitimi: Orta oğretim yeterliliklerine dayalı, en az ikiyıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gucu yetiştirmeyi amaclayan veya lisans oğretiminin ilk kademesini teşkil eden yuksekoğretimi,
h) OSYM: Olcme Secme ve Yerleştirme Merkezini,
ı) Sağlık personeli: Tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim, sağlık sınıfını,
i) TSK: Turk Silahlı Kuvvetlerini,
j) YOK: Yuksekoğretim Kurulunu,
k) Yuksekoğretim: Eğitim sistemi icinde, orta oğretime dayalı en az dort yarıyılı kapsayan her kademedeki eğitim ve oğretimi,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
On Lisans, Lisans Eğitimine İlişkin Hususlar
Oğrenci kaynakları
MADDE 4(1) Bakanlık nam ve hesabına eğitim alınacak kontenjanlara; OSYM'nin yaptığı sınavlarda ve OSYM tarafından yerleştirilen ortaoğretime dayalı en az sekiz yıllık program mezunu veya ilgili fakulte, yuksekokul, meslek yuksekokullarının ara sınıflarından oğrenciler alınır.
Kontenjan
MADDE 5(1) Onlisans ve lisans eğitimine, Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek ilke, oncelik ve ana programlara gore Genelkurmay Başkanlığının harekat ihtiyacları da goz onunde bulundurularak Bakanlık tarafından tespit edilen kontenjan kadar oğrenci alınır. Belirlenecek bu kontenjanlar ve kayıt kabul koşulları Bakanlık tarafından her yıl en gec Şubat ayı icerisinde YOK'e ve OSYM'ye bildirilir.
Duyuru
MADDE 6 - (1) Askeri oğrenci alınmasına ilişkin duyuru, Bakanlık tarafından her yıl; giriş koşulları, istenen belgeler, başvurulacak yerler ile gerekli diğer bilgiler basın yayın organları aracılığıyla ve internet sayfasında duyurulur.
Giriş koşulları
MADDE 7 - (1) On lisans ve lisans eğitimine giriş koşulları aşağıda belirtilmiştir:
a) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Kendisinin, annesinin, babasının, kardeşlerinin ve velisinin;
1) Teror orgutlerine veya Milli Guvenlik Kurulunca Devletin milli guvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı veya irtibatının olmaması,
2) TSK'nın manevi şahsiyetine golge duşurmemiş ve askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak fiil ve hareketlerde bulunmamış olması,
3) Toplumda tasvip edilmeyen ve uygun gorulmeyen kazanc yollarında calışmamış ve halen calışmamakta olması,
4) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suclar ile zimmet, irtikap, iftira, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suc tasnii, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hurriyetinden yoksun kılmak, fuhuş, gayri tabi mukarenet, hileli iflas gibi yuz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suclar ile istimal ile istihlak kacakcılığı olmak uzere kacakcılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını acığa vurma suclarından birinden mahkumiyetinin bulunmaması,
5) Yapılacak arşiv araştırması ve guvenlik soruşturması sonucunda şupheli ya da sakıncalı hallerinin bulunmaması.
c) Taksirli suclar haric olmak uzere, affa veya zamanaşımına uğramış yahut para cezasına cevrilmiş veya ertelenmiş hukumluluklerine ilişkin kayıtları adli sicilden cıkartılmış olsa bile bir suctan hukumlu bulunmamak,
c) Nişanlı, evli, dul, cocuklu olmamak veya nikahsız olarak birlikte yaşamamak,
d) Bir askeri okuldan, cıkmış veya cıkarılmış olmamak, sivil okullardan ise orgun eğitim dışına cıkarma cezası almamış olmak,
e) Okula karşı uygun nitelikte sorumlu bir veli gostermek (18 yaşından buyuk olanlar icin kefil gostermek),
f) 31/10/2016 tarihli ve 2016/9431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Turk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yonetmeliğine uygun olarak, "Askeri Oğrenci Olur" kararlı sağlık raporu almak,
g) Bakanlık tarafından yapılacak olan mulakat ve diğer secim işlemleri sonundaki değerlendirme sıralamasında onceden belirlenen kontenjan icinde bulunmak,
ğ) 3/9/1985 tarihli ve 18857 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Askeri Okullara Alınan Oğrenciler ile Silahlı Kuvvetler Hesabına Fakulte ve Yuksek Okullarda Okuyan Oğrenciler İcin Yuklenme Senedi Duzenlenmesine ve Bu Okullardan Ceşitli Sebeplerle Ayrılacak Oğrencilere veya Kefillerine Odettirilecek Tazminata Dair Yonetmelikte belirtilen yuklenme ve kefalet senetlerini duzenlemek.
(2) Giriş koşullarını sağlamadığı tespit edilen oğrencilerin tespit edildiği andan itibaren oğrencinin okuldan ilişiği kesilir.
Eğitim ve oğretim suresi
MADDE 8 - (1) On lisans ve lisans eğitim ve oğretim suresi ilgili fakulte, yuksekokul, meslek yuksekokullarının eğitim suresi kadardır. Oğrenciler oğrenimlerini 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununda belirtilen surede tamamlamak zorundadırlar. Ayrıca askeri oğrenciler bir sınıfı en cok iki eğitim oğretim yılında ve o sınıfta okutulan butun derslerin ve stajların sınavlarını vererek tamamlamak zorundadırlar.
(2) Sağlık nedeniyle kaybedilen eğitim ve oğretim suresi azami eğitim, oğretim suresinin dışında tutulur. Ancak devamsızlığın usulune uygun alınmış sağlık raporuna dayalı olması ve raporun oğrencinin oğrenim yapmakta olduğu yuksekoğretim kurumunun yetkili organlarınca kabul edilmesi gereklidir. Askeri oğrenciler sağlık nedeniyle en cok iki eğitim ve oğretim yılı kaybedebilirler.
(3) Sağlık mazereti dışında hazırlık sınıfı icin ek sure tanınmaz.
Eğitim ve oğretim programları
MADDE 9 - (1) Oğrencilerin eğitim ve oğretim faaliyetleri yıllık takvimlerde gosterilir. Yuksekoğretim takviminde ilgili fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokullarının programları esas alınır.
(2) Askeri oğrencilere, oğrenim sureleri icinde teorik ve uygulamalı askeri eğitim programları uygulanır.
(3) Teorik ve uygulamalı askeri eğitim oğretim programları ve kamplar, askeri oğrencilerin akademik programını aksatmayacak surelerde planlanır.
(4) Yıllık takvim eğitim programı ve uygulama ayrıntıları yonerge ile belirlenir.
Eğitim ve oğretime devam mecburiyeti
MADDE 10 - (1) Askeri oğrenciler, butun derslere, uygulamalara, seminerlere, eğitim ve oğretimin gereği olan her turlu bilimsel faaliyetlere devam etmek, katılmak ve sınavlarına girmek zorundadırlar. Askeri oğrencilerin bu faaliyetlere devam ederek tamamladıkları, vize (ara sınav) ve final (ana sınav) katılımları ve soz konusu sınav sonucları belgelenir.
(2) İki yarıyılda mazeretsiz toplam 30 gun ve daha fazla eğitim, oğretime devam etmeyen oğrenciler o eğitim ve oğretim yılını kaybederler. Mazeretsiz olarak eğitim, oğretime ve uygulamalar ile staj eğitimlerine devam etmeyen askeri oğrenciler hakkında eyleminin niteliğine gore sıralı disiplin amirlerince disiplin cezası verilir veya kanuni işlem yapılır.
(3) Mazeret olarak sayılan sağlıkla ilgili herhangi bir neden dışında, bir teorik dersin veya ders grubunun (laboratuvar eğitimi dahil) yuzde otuzundan veya uygulamalı staj derslerinin yuzde yirmisinden fazlasına katılmayan askeri oğrenciler, o ders veya derslerin sınav haklarını kaybederler ve sınavlarına alınmazlar. Mazeret olarak kabul edilen sağlık nedenleri ile bir eğitim oğretim yılında bir dersin teorik ve pratik kısımlarından ayrı ayrı yuzde ellisinden fazlasına katılmayan askeri oğrenciler, o ders veya derslerin sınav haklarını kaybederler ve sınavlara alınmazlar.
(4) Askeri oğrenciler devamsızlıktan dolayı kaybetmiş oldukları eğitim ve oğretim yılını, bir sonraki yıl butun gereklerini yerine getirerek tamamlamak zorundadırlar.
(5) Devamsızlıktan dolayı devre kaybeden oğrenciler, muteakip eğitim ve oğretim yılı başına kadar derslere devam ettirilir.
(6) Oğrenim gorulen kurumun mevzuatı ile TSK'nın konuya ilişkin mevzuatı arasında herhangi bir catışma olursa TSK'nın ilgili mevzuatı uygulanır.
Sınav, değerlendirme, sınıf gecme ve bitirme
MADDE 11 - (1) Oğrenciler oğrenim yaptıkları ilgili fakulte, yuksekokulların ve meslek yuksekokullarının sınav ve değerlendirme mevzuatına tabidirler.
(2) Bakanlıkca gorevlendirilecek ilgili kurullar tarafından oğrencinin başarısını izlemeyi sağlayıcı bir Eğitim Takip Sistemi/Oğrenci Akademik Gelişim Takip Sistemi oluşturulur. Bu oğrenci sicili, oğrencinin subaylığa nasbını muteakip atandığı kurum veya birliğe gonderilir.
Mazeretler
MADDE 12 - (1) Oğrencilerin, eğitim ve oğretim suresinde, sağlık raporu ile mazeretli sayılabilmesi icin hastalığının, yetkili sağlık kuruluşunca belgelenmesi gerekir.
(2) Sağlık durumları nedeniyle eğitim oğretime devam edemeyecekleri anlaşılanlar hakkında Turk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yonetmeliği gereğince işlem yapılır.
Disiplin esasları, ceza verme usulleri, oğrencilikten cıkarma ve cıkma
MADDE 13 - (1) Disiplin cezaları, ceza verme usulleri, oğrencilikten cıkarma ve cıkma hususlarında askeri oğrenciler icin ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Oğrencilerin ozluk hakları
MADDE 14 - (1) Askeri oğrenciler parasız yatılı olup, harclık, giyecek, barınma, genel eğitim ve oğretim ile diğer ozluk hakları askeri oğrenciler icin yururlukte olan ilgili mevzuat hukumlerine gore Bakanlık tarafından karşılanır.
Odul
MADDE 15 - (1) Odul hususunda askeri oğrenciler icin ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Subaylığa veya astsubaylığa nasıp
MADDE 16 - (1) Oğrenciler, 926 sayılı Kanun kapsamında; ilgili fakulte, yuksekokul veya meslek yuksekokulunu bitirdikleri ayın sonundan gecerli olmak uzere teğmenliğe veya astsubay cavuşluğa nasbedilirler. Aynı sınıfta subaylığa veya astsubay cavuşluğa nasbedileceklerin sınav tarihleri arasında fark bulunduğu takdirde nasıp tarihleri her sınav doneminin en son sınav tarihinde birleştirilir. Ancak bunlardan;
a) Fakulte veya yuksekokulları bitirip de teğmenliğe veya astsubay cavuşluğa nasbedilmeden once subaylar veya astsubaylar hakkında acığa alınmayı gerektiren bir suctan tutuklanan ya da gozaltına alınanların teğmenliğe veya astsubay cavuşluğa nasıpları yapılmaz. Bunlardan oğrencilik hukukunun kaybedilmesine sebep olacak şekilde mahkum olanlarla Bakanlıkca yetkilendirilen ilgili disiplin kurulunca okulla ilişiğinin kesilmesine karar alınanlar haric olmak uzere haklarında mahkumiyete veya kovuşturmaya yer olmadığına, beraata veya kamu davasının her ne sebeple olursa olsun ortadan kaldırılmasına karar verilenlerle gozaltına alınanlardan başka bir işlem yapılmaksızın serbest bırakılanlar, teğmenliğe veya astsubay cavuşluğa nasbedilir ve nasıpları emsalleri tarihine goturulur.
(2) Kazai, idari ve sıhhi zorunluluklar nedeniyle fakulte veya yuksekokulları 30 Ağustos'tan sonra bitirenler, bitirdikleri ayın sonundan gecerli olarak teğmenliğe nasbedilirler. Bunların nasıpları emsalleri tarihine goturulur.
Mezuniyet sonrası askeri eğitim
MADDE 17 - (1) Fakulte, yuksekokul veya meslek yuksekokulunu bitiren oğrenciler subay veya astsubay nasbedildikten sonra sınıf okulunda nasbedildikleri rutbede ilk acılacak askeri eğitime tabi tutulurlar. Başarı gosteremeyenler bir sonraki donem eğitimine katılırlar. Bunlardan ikinci donem eğitimde de başarı gosteremeyenler gorevlerine iade edilir ve yeniden eğitime tabi tutulmazlar. Bu gibilerin nasbedildikleri rutbeye ait bekleme sureleri bir yıl uzatılır. Personel sınıf okulu eğitimini muteakip sınıfı ile ilgili bir goreve atanır.
Mecburi hizmet yukumluluğu
MADDE 18 - (1) Oğrenciler mezuniyetlerini takiben 926 sayılı Kanunun 112 nci maddesinde belirtilen sure kadar mecburi hizmete tabidir.
UCUNCU BOLUM
Tıpta Uzmanlık, Yan Dal Uzmanlık, Diş Hekimliğinde Uzmanlık, Eczacılıkta Uzmanlık, Yuksek Lisans ve Doktora Eğitimine İlişkin Hususlar
Milli Savunma Bakanlığı nam ve hesabına tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, eczacılıkta uzmanlık eğitimi
MADDE 19 - (1) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi ile ilgili mevzuat esasları doğrultusunda tıpta, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi giriş sınavlarına, subay nasbedildikten sonra on beş yıllık fiili hizmet suresinin sonuna kadar aşağıda belirtilen şartları haiz olanlar kabul edilirler:
a) Başvuru tarihine kadar almış olduğu sicillerin not toplamlarının ortalaması, sicil tam notunun en az yuzde doksan ve yukarısında olmak,
b) Cezaları ertelenmiş, secenek yaptırımlardan birisine cevrilmiş, haklarında hukmun acıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş, genel veya ozel af kanunları kapsamına girmiş, hukumluluklerine ilişkin kayıtları adli sicilden cıkarılmış olunsa bile;
1) Millete ve Devlete karşı suclar ile zimmet, irtikap, iftira, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suc tasnii, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hurriyetinden yoksun kılma, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yuz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suclar ile kacakcılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma suclarından mahkum olmamak,
2) Firar, amir veya uste fiilen taaruz, emre itaatsizlikte ısrar, uste hakaret, mukavemet, fesat, isyan sucları ile 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148 inci maddesinde belirtilen suclardan mahkum olmamak,
3) Taksirli suclar haric olmak uzere, yukarıdaki bentlerde belirtilen sucların dışındaki suclardan, toplam olarak 21 gun ve daha fazla hapis, oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezası ile mahkum veya cezalandırılmış olmamak.
c) Teror orgutlerine veya Milli Guvenlik Kurulunca Devletin milli guvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı veya irtibatının olmaması.
(2) Personelin kendinden kaynaklanmayan harekat ve benzeri gorevler gibi diğer nedenlerden dolayı giremedikleri sınavlar icin, ilgili kurum tarafından daha sonraki donemlerde yapılacak sınav/sınavlara, ilave sınav başvuru hakkı tanınır. Soz konusu personele on beş yıllık fiili hizmet suresi sonundan itibaren, sınava giremedikleri sure kadar başvuru hakkı tanınır, bu sure iki yıldan fazla olamaz.
(3) Birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde sayılan suclar nedeniyle almış oldukları cezalar ertelenmiş, para cezasına cevrilmiş, genel veya ozel af kanunları kapsamına girmiş, hukumluluklerine ilişkin kayıtları adli sicilden cıkarılmış olsa dahi, bu suclardan mahkum olanların başvuruları kabul edilmez.
(4) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi giriş sınavları, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği kapsamında yapılır.
(5) Bakanlık ve Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek ilke, oncelik ve ana programlara gore Genelkurmay Başkanlığının harekat ihtiyacları da goz onunde bulundurularak, hazırlanan Yıllık Uzman Tabip Temin ve Yetiştirme Planlarında yer alan uzmanlık dalı kontenjanları sınav tarihinden yeterli sure oncesinde yayım yolu ile duyurulur.
(6) Bakanlık tarafından, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği kapsamında; eğitim kurumu ile koordine edilerek belirlenen kontenjanlar, YOK tarafından sınavdan once yayımlanacak Tıpta Uzmanlık, Yan Dal Uzmanlık ve Diş Hekimliğince Uzmanlık Sınavlarına Muracaat Kılavuzlarında yer alması icin Sağlık Bakanlığı, YOK Başkanlığı ile ilgili eğitim kurumuna gonderilir.
(7) Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği kapsamında; sınavlar icin başvuracak adaylar, kadroların duyurulmasını muteakip otuz gun icerisinde dilekce ile silsileler yoluyla ilgili kuvvet komutanlığına muracaatlarını yaparlar. İlgili kuvvet komutanlığınca, birinci, ikinci ve ucuncu fıkralardaki şartlara haiz personel bilgileri, Bakanlığa gonderilir. Bakanlıkca birinci, ikinci ve ucuncu fıkralarda belirtilen şartlara haiz adayların kimlik bilgileri, adaylardan kontenjan tercihlerinin alınma sureci başlamadan once OSYM'ye gonderilir. Bakanlıkca belirtilen aday listesinin dışında kalan adaylar sınava girmiş olsalar bile ilan edilen kontenjanlara yerleştirilmezler.
(8) Personel muracaatını, OSYM tarafından ilan edilen başvuru esaslarına gore OSYM'ye şahsen yapar.
(9) Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği ve 21/10/2016 tarihli ve 29864 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği kapsamında; Bakanlık nam ve hesabına tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık sınavına giren personele ait sınav sonucları, ilgili eğitim kurumu tarafından Bakanlığa bildirilir.
(10) Uzmanlık oğrencilerinin uzmanlık eğitimlerini yerleştirildikleri kurum ve birimlerde tamamlamaları esastır. Ancak;
a) Eğitim yetkisi kaldırılan kurum ve birimlerdeki uzmanlık oğrencileri, Bakanlık ile Tıpta Uzmanlık Kurulunun tespit edeceği kurum ve birimle yapılacak protokol kapsamında nakledilir.
b) Hastalık, vefat, istifa, emeklilik veya tayin gibi sebeplerle eğitim sorumlusunun bulunmadığı durumlar ile sahip olması gereken asgari nitelik ve standartları kaybeden birimlerdeki uzmanlık oğrencileri Bakanlık ile koordine kurularak, başka kurumlarda eğitim almak veya rotasyon yapmak uzere altı aya kadar gorevlendirilirler. Bu sure icerisinde ilgili birimde eğitim sorumlusu istihdam edilemediği veya eğitime engel olan durumun ortadan kaldırılamadığı hallerde uzmanlık oğrencileri hakkında (a) bendi hukumleri uygulanır.
(11) Bakanlık tarafından, Genelkurmay Başkanlığı ile koordine edilerek belirlenen kontenjana yerleştirilen personel kimlik bilgileri Kuvvet Komutanlıklarına bildirilir ve Genelkurmay Başkanlığına bilgi verilir. Soz konusu personel, Kuvvet Komutanlıkları tarafından, 18/12/2005 tarihli ve 26027 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Subay ve Astsubay Atama Yonetmeliğinin 13 uncu maddesi gereğince Bakanlık ile koordine edilerek, eğitimleri suresince eğitim kurumunun bulunduğu Garnizon Komutanlığı emrine (tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi gormek uzere) atandırılır.
(12) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimine giriş şartlarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile uzmanlık eğitimi sırasında bu şartlardan birisini kaybedenlerin eğitimine son verilir.
(13) Sınavı kazanan personel;
a) Tıpta, diş hekimliğinde veya eczacılıkta uzmanlık eğitimine;
1) İki yıllık kıt'a, kurum ve karargah hizmetini tamamlayanlar sınavın yapıldığı yıl,
2) İki yıllık kıt'a, kurum ve karargah hizmetini tamamlamayanlar ise iki yıllık hizmetlerini tamamladıktan sonra katılabilirler. Ancak, eğitim ve hizmetin aksamasının soz konusu olduğu hallerde acil ve zorunlu ihtiyac bulunan uzmanlık branşlarının, gunun şartları ve teknolojik gelişmeler uygun olarak kurulacak yeni birimlerin uzman personel ihtiyacını karşılamak amacıyla, aranan kıt'a, kurum ve karargah hizmet suresi, gerektiğinde Bakanlıkca kısaltılabilir.
b) Tıpta yan dal uzmanlık eğitimine;
1) Tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra, iki yıl uzmanlık kadrosunda calışanlar sınavın yapıldığı yıl,
2) Tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra, iki yıl uzmanlık kadrosunda calışmayanlar ise iki yıllık hizmetlerini tamamladıktan sonra katılabilirler.
(14) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitim ve oğretim suresi ilgili mevzuatta belirtilen sureler kadardır.
(15) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimine başlayan oğrenciler, eğitim kurumu ile bu Yonetmeliğe uygun olarak imzalanan protokol kapsamında, eğitim kurumunun eğitim ve oğretimle ilgili mevzuatına tabi olurlar.
(16) Eğitim kurumu tarafından, tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimini bitirme sınavında başarılı olanların, uzmanlığının tescili icin gerekli işlemleri ilgili mevzuatına gore yapılır. Ayrıca eğitim kurumu tarafından, uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmesini muteakip durum, personelin bağlı olduğu kuvvet komutanlığına gonderilir, aynı zamanda Bakanlığa bilgi verilir.
(17) Eğitim kurumunda tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi yapan personele, eğitim kurumunun ilgili mevzuatında belirtilen şartlar ile birinci fıkranın (a) , (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları kaybedenlerin eğitim kurumundaki eğitimine son verilir. Bu durum, eğitim kurumu tarafından gerekceleri ile birlikte Bakanlığa bildirilir. Oğrenci statusu sona eren personel kimlik bilgileri Bakanlık tarafından ilgili Kuvvet Komutanlığına bildirilir. Yukarıda sayılan nedenlerle eğitimine son verilen personele tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve eczacılıkta uzmanlık sınavlarına tekrar başvuru hakkı verilmez.
(18) Bakanlık nam ve hesabına tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitiminde bulunanlardan, sağlık veya harekat ve benzeri gorevlendirme sebepleri dışında kendi isteği ile eğitimi bırakan veya eğitimlerini ilgili mevzuatta belirtilen surelerde tamamlayamayan personele 926 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hukumleri uygulanır ve bahse konu sınavlara tekrar giriş hakkı tanınmaz.
(19) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık eğitimini bitirerek uzman unvanı alan personel, uzman unvanı aldıkları uzmanlık alanında, uzmanlık eğitimi suresinin yarısı kadar TSK'da gorev yapmadan, ikinci bir uzmanlık eğitimine başvuramaz.
Milli Savunma Bakanlığı nam ve hesabına yaptırılacak yuksek lisans ve doktora eğitimi
MADDE 20 - (1) YOK Başkanlığınca tespit edilen esaslar doğrultusunda, sağlık bilimleri alanında, eğitim kurumlarında yaptırılacak olan yuksek lisans ve doktora eğitim ve oğretimine aşağıda belirtilen personel başvurabilir.
a) Personelin hangi hizmet yılları arasında Bakanlık nam ve hesabına lisansustu eğitime gonderileceği ve bu kapsamda muracaat edebileceği yıllar Bakanlık tarafından belirlenir.
b) Muvazzaf askerlik suresi haric olmak uzere, Bakanlık bunyesindeki kuruluşlarda meslekleri ile ilgili olarak staj eğitimini muteakiben iki yıllık hizmet suresini (bu sure gerektiğinde Bakanlık tarafından kısaltılabilir) yuksek lisans veya doktora oğrenimine başlayacağı tarih itibariyle tamamlayacak olanlar ile acılan programlar icin belirlenecek alanlarda lisans/yuksek lisans diplomasına sahip olanlar.
c) 19 uncu maddenin birinci, ikinci ve ucuncu fıkralarında belirtilen şartlara haiz olanlar.
(2) Bakanlık nam ve hesabına acılacak yuksek lisans, doktora program ve kontenjanları ile başvuru esasları, Bakanlık tarafından; kuvvet komutanlıklarının ihtiyacları ve eğitim kurumu ile yapılan koordine sonucunda belirlenir ve TSK'ya yayınlanır. Ayrıca eğitim kurumu tarafından, Bakanlık adına ilan edilen program ve kontenjanlar ile başvuru esasları internet sayfasında da yayımlanır.
(3) Yuksek lisans ve doktora eğitimine başvuruda, eğitim kurumunun mevzuatına gore belirlenmiş olan belgeler ile kuvvet komutanlıkları tarafından ihtiyac duyulan bilgi ve belgeler adaylardan talep edilir.
(4) Adaylar, yuksek lisans ve doktora program ve kontenjanlarının ilan edilmesini muteakip, başvuruda talep edilen bilgi ve belgeler ile otuz gun icerisinde dilekce ile silsileler yoluyla ilgili Kuvvet Komutanlığına muracaatlarını yaparlar. İlgili kuvvet komutanlığınca birinci, ikinci ve ucuncu fıkralarda belirtilen şartlara haiz adayların kimlik bilgileri ve başvuru belgeleri eğitim kurumuna gonderilir ve Bakanlığa bilgi verilir. Bakanlık tarafından bildirilen aday listesinin dışında kalan adaylar eğitim kurumu tarafından sınava alınmazlar, sınava girmiş olsalar bile ilan edilen kontenjanlara yerleştirilmezler.
(5) Yuksek lisans ve doktora giriş sınavları, eğitim kurumu tarafından belirlenen yer ve zamanda yapılır.
(6) Yuksek lisans ve doktora eğitimine kabul esasları, eğitim kurumunun mevzuatında yer alan hukumlere gore yurutulur. Ancak, bilimsel hazırlık ve yabancı dil hazırlık suresi haric olmak uzere;
a) Bakanlık nam ve hesabına tezli yuksek lisans programının suresi bilimsel hazırlıkla gecen sure haric, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği donemden başlamak uzere, her donem icin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dort yarıyıl olup, program en cok altı yarıyılda,
b) Bakanlık nam ve hesabına tezsiz yuksek lisans programını tamamlama suresi, bilimsel hazırlıkla gecen sure haric, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği donemden başlamak uzere, her donem icin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en cok uc yarıyılda,
c) Bakanlık nam ve hesabına doktora programı, bilimsel hazırlıkta gecen sure haric tezli yuksek lisans derecesi ile kabul edilenler icin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği donemden başlamak uzere, her donem icin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama suresi on iki yarıyılda,
c) Bakanlık nam ve hesabına doktora eğitimine lisans derecesi ile kabul edilenler icin ise on yarıyıl olup, azami tamamlama suresi on dort yarıyılda tamamlanır. Tahsis edilen sureler icerisinde eğitimini tamamlayamayan personele 926 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hukumleri uygulanır.
(7) Eğitim kurumu tarafından, Bakanlık adına ilan edilen yuksek lisans ve doktora program ve kontenjanlara yerleştirilen personel kimlik bilgileri, Bakanlığa yazılı olarak bildirilir. Bakanlık tarafından, Bakanlık nam ve hesabına ilan edilen yuksek lisans ve doktora program ve kontenjanlarına yerleştirilen personel kimlik bilgileri kuvvet komutanlıklarına bildirilir.
(8) Kontenjana yerleştirilen adaylar, yuksek lisans ve doktora eğitimlerini ilgili eğitim kurumunda, eğitim kurumunun mevzuatına gore yaparlar.
(9) Eğitim kurumu tarafından, 19 uncu maddenin yedinci fıkrasına gore yuksek lisans ve doktora program ve kontenjanlara yerleştirilen TSK mensubu personel, eğitim kurumunun bulunduğu garnizonda, sınıf ve statusune uygun kadroya (yuksek lisans ve doktora eğitimi gormek uzere) atandırılır.
(10) Yuksek lisans ve doktora eğitimine giriş şartlarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile yuksek lisans ve doktora eğitimi sırasında bu şartlardan birisini kaybedenlerin eğitimlerine son verilir.
(11) Yuksek lisans ve doktora eğitimi suresince, meslek onuru ile bağdaşmayan hareketlerinden dolayı 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları kaybeden personelin, eğitim kurumundaki yuksek lisans ve doktora eğitimine son verilir ve tekrar başvuru hakkı verilmez.
(12) Eğitim kurumunda yuksek lisans ve doktora eğitimi yapan personelden, eğitim kurumunun ilgili mevzuatı ile 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları kaybeden oğrencilerin durumu, eğitim kurumu tarafından gerekceleri ile birlikte, Bakanlığa bildirilir. Oğrenci statusu sona eren personel kimlik bilgileri, Bakanlık tarafından ilgili kuvvet komutanlığına bildirilir.
Ortak hususlar
MADDE 21 - (1) Bu Yonetmelik esaslarına gore, tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, eczacılıkta uzmanlık ve kuvvet nam ve hesabına, lisansustu eğitimi yapan personele, eğitim kurumunun uygun gormesini muteakiben, 28/1/1991 tarihli ve 20769 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Turk Silahlı Kuvvetleri İzin Yonetmeliğine gore izin verilir.
(2) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve eczacılıkta uzmanlık ile diğer sağlık personelinden uzmanlık belgesi alanlar ile yuksek lisans ve doktora yapan personele, 926 sayılı Kanunun hukumlerine gore kıdem verilir.
(3) Bakanlık nam ve hesabına, bu Yonetmelik esaslarına gore tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, eczacılıkta uzmanlık ve kuvvet nam ve hesabına lisansustu eğitimi bitiren personelin yukumlulukleri, 926 sayılı Kanunda belirtildiği şekilde uygulanır.
(4) Tıpta uzmanlık, yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, eczacılıkta uzmanlık ve yuksek lisans, doktora eğitim ve oğretimine, sağlık nedeni dışında son verilen veya kendi isteği ile oğrenimini bırakan askeri personel hakkında, 926 sayılı Kanun hukumlerine gore nasıp duzeltmesi yapılır.
(5) Diğer sağlık personelinden ihtiyac duyulan branşlarda, kuvvet nam ve hesabına lisansustu eğitimleri, eğitim kurumu ile Bakanlık arasında imzalanan, Eğitim İşbirliği Protokolu kapsamında yurutulur.
(6) Bu Yonetmelikte belirtilmeyen konularda Bakanlığın ilgili mevzuatı ile 6/9/2008 tarihli ve 26989 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Turk Silahlı Kuvvetleri Lisansustu Eğitim-Oğretim Yonetmeliği esasları uygulanır.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Uygulanacak diğer mevzuat
MADDE 22 - (1) Lisansustu eğitime ilişkin detaylı usul, esas ve şartlar ile diğer hususlar kuvvet komutanlıkları tarafından cıkarılacak yonergelerle duzenlenir.
(2) Personelin lisansustu eğitim kapsamındaki tez, proje ve araştırma gorevleri ile akademik kariyerini geliştirmesi amacıyla bilimsel etkinliklere katılımına, bildiri sunmasına ve makale yayımlanmasına yonelik esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.
Yururluk
MADDE 23 - (1) Bu Yonetmelik 15/3/2017 tarihinden gecerli olmak uzere yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 24 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Savunma Bakanı yurutur.