Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Acma, Kapatma ve Ad Verme Yonetmeliği 24 Haziran 2017 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 30106
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KURUM ACMA, KAPATMA VE
AD VERME YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları ile diğer kurumların acma, kapatma ve bu kurumlara ad verilmesine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 58 inci maddesi, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Guvenliği Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Kurum: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki okul, merkez, pansiyon, uygulama oteli, oğretmen akademisi ve hizmetici eğitim enstitusu, olgunlaşma enstitusu ile sosyal tesisleri,
c) Merkez: Mesleki ve teknik eğitim, mesleki eğitim, bilim ve sanat, rehberlik ve araştırma ile halk eğitim merkezlerini,
d) Sosyal tesisler: Oğretmenevi ile oğretmenevi ve akşam sanat okulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kurum Acma, Kapatma ve Genel Esaslar
Kurum acma ve kapatma
MADDE 4 - (1) Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumları, il milli eğitim mudurluğunun teklifi ile valilikce planlanır ve toplu inha listesi nisan ayı sonuna kadar Bakanlığa gonderilerek Bakanlıkca acılır ve aynı usulle kapatılır. Bu sayılanlar dışında kalan kurumlar ile imam hatip ortaokullarının pansiyonları ve yatılı bolge ortaokulları valiliğin teklifi, ilgili genel mudurluğun uygun goruşu uzerine Bakanlıkca acılır ve aynı usulle kapatılır.
Genel esaslar
MADDE 5 - (1) Kurumların acılabilmesi icin;
a) Devlet veya il yatırım programlarında bulunan projelerin tamamlanmış olması, kurumun acılacağı yerleşim biriminde yatırım programıyla yapılmış bina bulunmaması halinde ise kurumun ozelliğine uygun binanın mahallen temin edilmesi ve kullanma hakkının Bakanlığa tahsis edilmiş olması,
b) Engelli oğrencilerin erişimi icin binaların ilgili mevzuata uygun olması,
c) Yatırım programına alınması teklif edilecek eğitim kurumu icin tahsis edilen arsanın; imar mevzuatına uygun olması, bataklıkta, dere yatağında, heyelan bolgesinde olmaması, arsanın uzerinde ve komşu parsele yakın okul bahcesi duvarından en az 100 m uzaklığa kadar orta/yuksek gerilim hattı, baz istasyonu bulunmaması, akaryakıt servis istasyonlarına en az 50 m, eğlence yerlerine ise en az 100 m uzaklıkta olması, doğal afetlere maruz kalabilecek veya sağlık ve guvenlik acısından yuksek risk taşıyan bir yerde bulunmaması, yol, elektrik, icme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, doğalgaz, telefon ve internet hatları gibi altyapı hizmetlerinin sağlanmış olması,
c) Her kurumda yeteri kadar mudur yardımcısı odası, idari oda, abdesthane, doğal aydınlatmalı uygun mekanda kadın ve erkek icin ayrı ayrı olmak uzere mescit, mutfak/ yemekhane /kantin/ kafeterya, teshin/ısı merkezi, su deposu, sistem odası, ilgili mevzuatına gore sığınak, depo/arac-gerec odası/arşiv odası, kurumun turune gore yeterli sayıda tuvalet ve lavabo, ayrıca pansiyonlar haric her kurumda mudur odası bulunması,
d) Her okulda yeteri kadar derslik, oğretmenler odası, rehberlik servisi, cok amaclı salon, okulların ya da programların ozelliklerine uygun laboratuvar, okul turu ve programına uygun bilgisayar odası veya laboratuvarı, atolye, beden eğitimi salonu, kutuphane veya z-kutuphane, okul aile birliği odası, zumre oğretmenler odası ve destek eğitim odası bulunması,
e) İş sağlığı ve guvenliği mevzuatında belirtilen sayıda calışan bulunan kurumlarda iş yeri sağlık ve guvenlik birimi ve revir odası bulunması,
f) Orgun eğitim kurumları icin mahallen temin edilen binada; anaokulu acılabilmesi icin etkinlik/oyun odasında oğrenci başına en az 2.40 m², ilkokul acılabilmesi icin dersliklerde en az 1.60 m², ortaokul veya lise acılabilmesi icin dersliklerde en az 1.85 m² kullanım alanı bulunması,
g) Mahallen temin edilen binada eğitim kurumu acılabilmesi icin binaya ait mimari projenin Bakanlıkca onaylanmasından sonra ozel eğitim kurumları haric olmak uzere acılma teklifinin valilikce Bakanlığa gonderilmesi,
ğ) Ozel eğitim kurumu icin mahallen temin edilen arsa veya binanın merkezi yerleşim birimlerinde ve ulaşım imkanlarından faydalanılabilecek yerde olması,
h) Tum kurumların bu Yonetmelik ile sınırlı olmamak uzere; 25/8/1988 tarihli ve 19910 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sığınak Yonetmeliğine, 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Deprem Bolgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yonetmeliğe, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yonetmeliğe, 5/12/2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yonetmeliğine, engellilerle ilgili mevzuatta belirtilen standartlara, Bakanlığın eğitim yapıları standartlarına uygun olması,
ı) Tum projeler icin Bakanlık Onayı alınması ve Bakanlıkca hazırlanan proje programlarına uygun olması,
i) Acılması istenilen kurumun ozel şartlarının yerine getirilmiş olması,
gerekir.
(2) Bu Yonetmelik kapsamındaki iş ve işlemler ozel oğretim kurumları icin 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu ile 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumlerine gore yurutulur.
UCUNCU BOLUM
Ozel Esaslar
Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarının acılması
MADDE 6 - (1) Okul oncesi eğitim kurumları; bağımsız anaokulları olarak acılabileceği gibi mulki idare amirinin onayı ile cocuk gelişimi ve eğitim alanı olan mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarında uygulama sınıfı ve diğer eğitim kurumları bunyesinde ana sınıfı olarak da acılabilir. Okul oncesi eğitim kurumları acılabilmesi icin;
a) Anaokulunda oğrenci sayısının en az 20 olması ve etkinlik/oyun odası bulunması,
b) Ana sınıfında oğrenci sayısının en az 10 olması, dersliğin binanın giriş katında aydınlık ve guneş alan bolumunde bulunması ve ayrı giriş-cıkışının olması,
gerekir.
(2) İlkokul acılabilmesi icin;
a) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda en az 1 derslik ve 1 inci, 2 nci, 3 uncu ve 4 uncu sınıflarda toplamda en az 10 oğrenci bulunması,
b) İlkokullarda en fazla 32 derslik, 1 inci sınıf icin en az 10 oğrenci, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, fen dersliği, spor veya drama salonu bulunması,
gerekir.
(3) Yatılı bolge ortaokulu ve pansiyonlu imam hatip ortaokulu acılabilmesi icin en az 8 en fazla 32 derslik, fen dersliği, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, teknoloji ve tasarım atolyesi, spor veya drama salonu, oğretim binasından bağımsız kız ve erkek oğrencilere ayrı ayrı toplam 100 oğrenci kapasiteli pansiyon bulunması ve acılacak okulun yerleşim biriminin merkezi konumda olması gerekir.
(4) Ortaokul ve imam hatip ortaokulu acılabilmesi icin en fazla 32 derslik, 5 inci sınıfta en az 20 oğrenci, fen dersliği, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, teknoloji ve tasarım atolyesi ile spor veya drama salonu bulunması gerekir.
Ortaoğretim kurumlarının acılması
MADDE 7 - (1) Anadolu lisesi acılabilmesi icin; 9 uncu sınıfa kayıt olacak en az 2 şube mevcudunda oğrenci, binada en az 8 en fazla 40 derslik bulunması, okulun acılacağı yerleşim birimi merkez nufusunun 10.000 veya ilceye bağlı cevre koyleri ile birlikte en az 20.000 olması gerekir.
(2) Fen lisesi ile sosyal bilimler lisesi acılabilmesi icin;
a) İlde 8 inci sınıfta oğrenim goren toplam oğrenci sayısının % 5'ini gecmeyecek şekilde fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi oğrenci kontenjanı ust sınır olarak belirlenir.
b) Okul binasında 20 derslik, yeterli sayıda laboratuvar, gorsel sanatlar atolyesi ile muzik dersliği, z-kutuphane, okula ait spor salonu, kız ve erkek oğrenciler icin ayrı ayrı olmak uzere toplam 200 oğrenci kapasiteli pansiyon bulunması gerekir.
c) Bu okullar illerde ve buyukşehir statusundeki illerin nufusu 50.000'in uzerinde olan ilcelerinde acılabilir. Ayrıca buyukşehir statusunde olmayan illerin ilcelerinde acılabilmesi icin ilce nufusunun en az 20.000 ve il merkezi ile birlikte toplam nufusu en az 200.000 olması gerekir.
(3) Guzel sanatlar lisesi acılabilmesi icin; okulun acılacağı yerin il merkezi ya da buyukşehir statusundeki illerin en az 100.000 nufuslu ilcelerinden birinde ve okulun acılacağı il sınırları icinde sanat ağırlıklı en az bir yuksekoğretim programı olması, okul binasında en az 12 derslik, muzik oğrencilerinin calışma yapabileceği ses yalıtımlı 30 adet bireysel muzik dersliği ile koro, orkestra ve bireysel ses eğitimi odası, en az 6 atolye, 1 ses kayıt studyosu, 1 fotoğraf-film cekim atolyesi, konser salonu, sergi salonu, kız ve erkek oğrenciler icin ayrı ayrı olmak uzere toplam 100 oğrenci kapasiteli pansiyon bulunması gerekir.
(4) Spor lisesi acılabilmesi icin; okulun acılacağı yerin il merkezi ya da buyukşehir statusundeki illerin en az 100.000 nufuslu ilcelerinden birinde ve okulun acılacağı il sınırları icinde spor ağırlıklı en az bir yuksekoğretim programı olması; okul binasında en az 12 derslik, kondisyon salonu, aynalı jimnastik salonu, aletli spor salonu, aynı anda birden fazla grubun calışma yapabileceği kapalı spor salonu ile acık spor alanları, kız ve erkek oğrenciler icin ayrı ayrı olmak uzere toplam 100 oğrenci kapasiteli pansiyon bulunması gerekir.
(5) Anadolu imam hatip lisesi acılabilmesi icin; oğretim binasında en az 8 derslik, oğretim binası icinde veya bahcesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olması, geleneksel/gorsel sanatlar atolyesi, musiki/muzik dersliği bulunması, okulun acılacağı yerleşim birimi merkez nufusunun 5.000 veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve koyleri ile birlikte en az 10.000 olması gerekir.
(6) Mesleki ve teknik Anadolu lisesi acılabilmesi icin;
a) Okul binasında; mesleki ve teknik eğitimde uygulanacak her alan icin en az 4'er derslik, meslek alanlarının ozelliğine uygun atolye ve laboratuvar bulunması,
b) Yatılı olarak acılması halinde en az 100 oğrenci kapasiteli pansiyon bulunması,
c) Acılış teklifinde okulun adı, kapasitesi, oğretim turu, bunyesinde acılacak program turu, alan/dalları, kontenjanı ve yabancı dillerinin belirtilmesi,
c) Okulun acılacağı yerleşim birimi merkez nufusunun 10.000 veya ilceye bağlı cevre koyleri ile birlikte en az 20.000 olması,
d) Tematik mesleki ve teknik Anadolu lisesi acılması icin;
1) İl/ilce milli eğitim mudurluklerince, bunyesinde uygulanacak meslek alanı ile ilgili orta ve buyuk olcekli işletmeler ve/veya bu işletmelerin temsilcisi olan kurum ve kuruluşlarla ve ihtiyac duyulduğunda ilgili İŞKUR İl Mudurluğu ile oğrencilerin işletmede beceri eğitimi ve stajı, mezuniyet sonrası istihdamları, oğretmenlerin mesleki gelişimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi vb. konuları iceren en az on yıl sureli iş birliği protokolunun veya protokollerinin yapılmış olması,
2) Bir meslek alanında ve birbirini tamamlayan en fazla uc dalda program uygulaması,
3) Aynı ilcede aynı alanda yalnızca bir tematik mesleki ve teknik Anadolu lisesi acılması,
4) Aynı ilde ikinci bir tematik mesleki ve teknik Anadolu lisesi acılabilmesi icin il toplam nufusunun en az 2.000.000 olması; nufusu 2.000.000'dan fazla olan illerde 2'den fazla okul acılabilmesi icin her 1.000.000 nufusa karşılık yalnızca 1 okul acılabilmesi,
5) Bunyesinde veya aynı eğitim bolgesindeki diğer okullara bağlı yeterli kapasitede pansiyonun bulunması,
gerekir.
(7) Cok programlı Anadolu lisesi acılabilmesi icin;
a) Okul binasında mesleki ve teknik eğitimde uygulanacak her alan icin en az 4'er derslik, meslek alanlarının ozelliğine uygun atolye ve laboratuvar; Anadolu lisesi programı icin en az 4 derslik; Anadolu imam hatip programı icin ise 4 derslik ve uygulama mescidi olması,
b) Acılış teklifinde Anadolu Lisesi programı ve Anadolu meslek programının bulunması, okulun adı, kapasitesi, bunyesinde acılacak diğer program turleri, alan/dalları, kontenjanları ve yabancı dillerinin belirtilmesi,
gerekir.
(8) Mesleki ve teknik eğitim merkezi acılabilmesi icin;
a) Okul binasında her alan icin en az 4'er derslik, meslek alanlarının ozelliğine uygun atolye ve laboratuvarın bulunması,
b) Acılış teklifinde okulun adı, kapasitesi, bunyesinde acılacak mesleki eğitim merkezi ve diğer program turu, alan/dalları, kontenjanları ve yabancı dillerinin belirtilmesi,
gerekir.
(9) Mesleki eğitim merkezinin;
a) Bağımsız olarak acılabilmesi icin;
1) Yerleşim biriminin il veya ilce merkezi olması,
2) Merkezin acılacağı yerleşim biriminde, merkezde eğitimi yapılacak alan/dallarla ilgili işletmelerde mesleki eğitime uygun ve yeterli kapasitede iş yerinin bulunması,
b) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu bunyesinde acılabilmesi icin;
1) Aynı yerleşim biriminde bağımsız mesleki eğitim merkezi bulunmaması,
2) Acılacak her alan icin en az grup oluşturacak sayıda oğrenci kaydının yapılabilecek durumda olması,
gerekir.
(10) Mesleki ve teknik Anadolu lisesi, cok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezi acılabilmesi icin il istihdam ve mesleki eğitim kurulu kararı gerekir.
(11) Cok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır.
(12) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu bunyesinde program turu ve alan/dalların acılabilmesi icin il istihdam ve mesleki eğitim kurulu kararı ile birlikte;
a) Adalet alan/dallarının acılacağı kurumun yakın cevresinde oğrencilerin uygulama yapabileceği adalet teşkilatına ait birim veya kuruluşlar bulunması gerekir.
b) Denizcilik ve gemi yapımı alan/dallarının acılacağı kurumlarda; denizcilik alanı guverte işletme ve/veya gemi makineleri işletme dalı/dallarının acılacağı yerleşim biriminde liman ve deniz acentesi bulunması, denizcilik alanı balıkcılık ve su urunleri dalı icin su urunleri uretimine uygun deniz, gol veya baraj bulunması ve gemi yapım alan/dalları icin yakın cevrede tersane veya tekne yapım işletmeleri bulunması gerekir.
c) Sağlık hizmetleri alan/dallarının acılabilmesi icin yerleşim biriminde en az 60 oğrencinin işletmelerde beceri eğitimi yapabileceği kapasitede sağlık işletmesi bulunması, oğrencilerin mesleki eğitim/staj calışması yapabilecekleri hastane/hastanelerle ilgili olarak; devlet hastaneleri icin kamu hastaneleri birliği, universite hastaneleri icin ilgili universite, diğer sağlık kurum ve kuruluşları icin il sağlık mudurluğu onaylı olmak uzere ilgili sağlık kuruluşları ile il milli eğitim mudurluğu arasında en az on yıl sureli protokol yapılması, ayrıca hastane/hastanelerle kac oğrencinin işletmelerde beceri eğitimi yapacağını gosterir sozleşmenin yapılmış olması gerekir. Mesleki ve teknik Anadolu liseleri dışındaki kurumlarda bu alan acılmaz.
c) Ucak bakım alanı/dallarının acılabilmesi icin yerleşim biriminde veya yakınında havalimanı bulunması; okulda elektrik-elektronik teknolojisi ile motorlu araclar teknolojisi alanları ile ucak hangarının bulunması gerekir.
d) Tarım alanı acılabilmesi icin zirai uygulamaların yapılabileceği sulanabilir ve ekilebilir en az otuz (30) dekar arazi, tarım makineleri dalı icin atolye ve hangarlar bulunması gerekir.
e) Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı acılabilmesi icin buyuk ve kucukbaş hayvanların barınacağı acık ve kapalı padoklar, kanatlı hayvanlar icin kumes bulunması gerekir.
(13) Diğer hususlar;
a) Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin oğretim turu değişikliği ile cok programlı Anadolu lisesi bunyesinde Anadolu imam hatip lisesi acılması veya kapatılması teklifi il milli eğitim mudurluğunce hazırlanacak gerekceli rapor ile birlikte valilik goruşu nisan ayı sonuna kadar Bakanlığa gonderilir.
b) Aynı yerleşim biriminde fiziki kapasite yetersizliği sebebiyle bir alanın fiziki kapasitesi ve donatımı uygun olan yeni veya mevcut bir başka mesleki ve teknik ortaoğretim kurumuna oğrenci, oğretmen, donatımıyla nakledilmesi teklifi; il milli eğitim mudurluğunce hazırlanacak gerekceli rapor, valilik goruşu ile birlikte nisan ayı sonuna kadar Bakanlığa gonderilir.
c) Anadolu teknik programında alan, dal veya alan/dal yabancı dilinin acılabilmesi icin Anadolu meslek programında aynı alan, dal veya alan/dal yabancı dilin bulunması gerekir.
c) Okul acma ve kapatma teklifinde EK-1; program turu, alan/dal ve alan/dal yabancı dilinin acma ve kapatma teklifinde EK-2 formlarının da yer alması gerekir.
d) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu bunyesinde program turu, alan/dal ve alan/dal yabancı dilinin acma veya kapama işlemleri Bakanlıkca gercekleştirilir.
e) Bakanlıkca belirlenecek alanlarda oğrencilerin staj ve işletmelerde mesleki eğitim konularında ilgili sektorle yapılan protokol, alanların acılış teklifleriyle birlikte ilgili genel mudurluğe gonderilir.
f) Uygulama oteli acılması icin okul bunyesinde konaklama ve seyahat hizmetleri ile yiyecek icecek hizmetleri alanlarının bulunması gerekir.
Ozel eğitim kurumları
MADDE 8 - (1) Ozel eğitim anaokulu veya ilkokul kademesinde eğitim veren ozel eğitim okulu, bağımsız anaokulu ve diğer ilkokullar bunyesinde ozel eğitim ana sınıfı acılabilmesi icin;
a) Ozel eğitim anaokulu acılması teklif edilen binanın mustakil olması, binada en az 4 etkinlik/oyun odası, 4 bireysel eğitim odası, 2 uyku/dinlenme odası, cocuk bakım odası bulunması,
b) Ozel eğitim ana sınıfı acılabilmesi icin etkinlik/oyun odası bulunması, dersliğin binanın giriş katında, aydınlık ve guneş alan bolumunde yer alması ve ayrı giriş-cıkışının olması,
gerekir.
(2) İşitme engellilere ozel eğitim kurumu acılabilmesi icin;
a) Ozel eğitim ilkokulu veya ozel eğitim ortaokulunda; en az 4 derslik, dil ve konuşma terapi odası, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar atolyesi, fen dersliği, muzik dersliği, aile eğitim odası ve ortaokullar icin teknoloji ve tasarım atolyesi ile ortaokulda pansiyon acılabilmesi icin en az 40 oğrenci,
b) Ozel eğitim meslek lisesinde; en az 4 derslik, acılacak her alan/dal icin meslek alanlarının ozelliğine gore 10 oğrencilik atolye, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, aile eğitim odası ve pansiyon acılabilmesi icin en az 60 oğrenci,
c) Ozel eğitim meslek okulunda; en az 4 derslik, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, meslek alanlarının ozelliğine gore en az 2 atolye, uygulama evi, uygulama bahcesi, aile eğitim odası,
bulunması gerekir.
(3) Bedensel engellilere ozel eğitim kurumu acılabilmesi icin;
a) Ozel eğitim ilkokulu veya ozel eğitim ortaokulunda; en az 4 derslik, dil ve konuşma terapi odası, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar atolyesi, fen dersliği, muzik dersliği, aile eğitim odası ve ortaokullarda teknoloji ve tasarım atolyesi ile ortaokulda pansiyon acılabilmesi icin en az 40 oğrenci,
b) Ozel eğitim meslek lisesinde; en az 4 derslik, acılacak her alan/dal icin meslek alanlarının ozelliğine gore 10 oğrencilik atolye, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, aile eğitim odası ve pansiyon acılabilmesi icin en az 60 oğrenci,
bulunması gerekir.
(4) Gorme engellilere ozel eğitim kurumu acılabilmesi icin;
a) Ozel eğitim ilkokulu veya ozel eğitim ortaokulunda; en az 4 derslik, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar ve modelaj atolyesi, fen dersliği, muzik dersliği, aile eğitim odası ve ortaokulda teknoloji ve tasarım dersliği ile pansiyon acılabilmesi icin en az 40 oğrenci,
b) Ozel eğitim meslek okulunda; en az 4 derslik, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar ve modelaj atolyesi, muzik dersliği, meslek alanlarının ozelliğine gore en az 2 atolye, uygulama evi, uygulama bahcesi, aile eğitim odası,
bulunması gerekir.
(5) Hafif duzeyde zihinsel yetersizliği olan oğrencilere ozel eğitim kurumu acılabilmesi icin;
a) Ozel eğitim ilkokulu veya ozel eğitim ortaokulunda; en az 4 derslik, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği ve aile eğitim odası,
b) Ozel eğitim meslek okulunda; en az 4 derslik, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, meslek alanlarının ozelliğine gore en az 2 atolye, uygulama evi, uygulama bahcesi ve aile eğitim odası,
bulunması gerekir.
(6) Orta veya ağır duzeyde zihinsel yetersizliği olan oğrenciler ile otizmi olan oğrencilere ozel eğitim kurumu acılabilmesi icin;
a) Ozel eğitim uygulama okulu I. kademe veya II. kademede en az 8 derslik, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, uygulama evi, uygulama bahcesi ve aile eğitim odası,
b) Ozel eğitim uygulama okulu III. kademede en az 8 derslik, bireysel eğitim odası, gorsel sanatlar atolyesi, muzik dersliği, meslek alanlarının ozelliğine gore en az 2 atolye, uygulama evi, uygulama bahcesi ve aile eğitim odası,
bulunması gerekir.
(7) Ozel yetenekli oğrencilere bilim ve sanat merkezi acılabilmesi icin;
a) Teklif edilen binanın il veya ilce merkezinde mustakil olması ve hizmet vereceği bolge nufusunun 100.000'den az olmaması,
b) Bilim ve sanat merkezinde alan ders/etkinlik/yetenek geliştirme atolyeleri olarak kullanılmak uzere genel zihinsel yetenek alanı icin en az 20 derslik, muzik yetenek alanı icin sesten yalıtılmış en az 2 derslik, gorsel sanatlar yetenek alanı icin en az 2 derslik bulunması,
gerekir.
(8) Rehberlik ve araştırma merkezi acılabilmesi icin;
a) Yerleşim birimi nufusunun 200.000'den az olmaması ya da yerleşim birimi ile hizmet verilecek en yakın rehberlik ve araştırma merkezi arasındaki mesafenin 150 km'den fazla olması halinde yerleşim birimi nufusunun 100.000'den az olmaması,
b) Rehberlik ve araştırma merkezinde biri ses yalıtımlı olmak uzere en az 2 test odası, 6 calışma odası, gozlem odası, en az 50 kişi kapasiteli toplantı salonu bulunması,
gerekir.
Yaygın eğitim kurumları
MADDE 9 - (1) Halk eğitimi merkezi acılabilmesi icin;
a) Acılacak yerin il ve ilce merkezlerinde olması,
b) Ulaşım imkanları yonunden uygun mahallerde acılması,
c) Gecici binalarda acılacak merkezlerde 2 atolye, en az 6 derslik, kamu internet erişim merkezi ve okuma salonu bulunması,
gerekir.
(2) Olgunlaşma enstitusu acılabilmesi icin;
a) Acılacak yerin il merkezi ya da buyukşehir statusundeki illerin en az 100.000 nufuslu ilcelerinden birinde olması,
b) Enstitu binasının yorenin mimari yapısı ve kulturel ozelliklerini yansıtacak nitelikte olması,
c) En az 12 derslik, oğrenci ve kursiyerlerin calışma yapabileceği en az 2 uretim ve sanat atolyesi ile her turlu sergi ve gosterilerin yapılabileceği 1 salonun bulunması,
gerekir.
Oğretmen akademisi ve hizmetici eğitim enstitusu
MADDE 10 - (1) Oğretmen akademisi ve hizmetici eğitim enstitulerinin en az 100 kişi kapasiteli olacak şekilde, ihtisaslaşmış olduğu alan/alanlara ilişkin atolye, eğitim salonu, laboratuvar, spor salonu, kutuphane, eğitim yoneticisi/eğitim gorevlisi odası ve benzeri donanıma sahip olması ayrıca ulaşım imkanları yonunden uygun mahallerde acılması esastır.
(2) Konaklamalı olarak acılacak oğretmen akademisi ve hizmetici eğitim enstitulerinde birinci fıkrada belirtilenlere ek olarak;
a) Eğitim yoneticisi/eğitim gorevlisi odası, eğitim salonları, yatakhane, teknik servis odası, dinlenme salonu, yatakhane katlarında utu odası ve kat ofisi, camaşırhane, kurumun kapasitesine uygun otopark, sosyal tesisler ve benzeri ihtiyacların karşılanabileceği birimler,
b) En az 100 kişiye hitap edebilecek nitelikte, banyo ve tuvaleti icinde bir ve iki kişilik odalardan oluşan yatakhane bolumu ve engelli yatak odası,
c) Yeni binada acılacaklar icin kapalı veya acık spor alanları, aletli spor salonu,
bulunur.
Sosyal tesisler
MADDE 11 - (1) Konaklama ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte sosyal tesisin acılabilmesi icin;
a) Konaklama unitesinin en az 20 yataklı,
b) Odaların en fazla 3 yataklı,
c) Her odanın tuvalet ve banyolu,
olarak duzenlenmesi gerekir.
(2) Sosyal tesislere sonradan eklenecek yardımcı ve destekleyici uniteler, il/ilce milli eğitim mudurluğunun teklifi uzerine Bakanlıkca acılır.
(3) Sosyal tesislerden bağımsız, konaklama unitesi bulunmayan lokal ve benzeri kurumlar acılamaz.
Oğrenci pansiyonları
MADDE 12 - (1) Pansiyon acılabilmesi icin yerleşim birimi ile cevresinin cağ nufusu ve hareketliliği, sosyal, kulturel, ekonomik durumu ve gelişmişlik duzeyi, diğer yerleşim birimlerine uzaklığı ve ulaşım durumu, okullaşma oranı, mevcut pansiyonların doluluk ve kullanım durumu, yorenin coğrafi şartları dikkate alınır.
(2) Okul bahcesinde yeterli alan olmaması durumunda ortaoğretim pansiyonlarının okul binasına en fazla 1000 m uzaklıkta olması, ozel eğitim kurumları pansiyonu haric diğer pansiyonlar icin en az 100 oğrenci kapasiteli olması gerekir.
(3) Pansiyon binasında en az 2 nobetci belletici oğretmen odası, veli goruşme odası, en az uc yataklı revir, misafir yatak odası, engelli oğrenci yatak odası, etut salonları, bilgisayar odası, dinlenme-televizyon odası, etkinlik odası, kat ofisi, kondisyon salonu, kutuphane ve okuma salonu, oğrenci başına en az 6 m² alana sahip en az 3 en fazla 4 oğrenci kapasiteli yatak odaları, her 4 oğrenci icin tuvalet/lavabo/duş, personel giyinme odası, cop ve temizlik malzemesi odası ve bavul deposu, demirbaş eşya deposu, camaşırhane, gunluk utu ve camaşır kurutma odası bulunması gerekir.
DORDUNCU BOLUM
Kurum Kapatma
Kapatma esasları
MADDE 13 - (1) Kurumlar;
a) Kurumun faaliyet gosterdiği bina ve tesislerin kullanılamayacak derecede harap olması ve bu durumun teknik rapor ile tespit edilmesi,
b) Kurumun verdiği hizmetin verimliliğinin azaldığının Bakanlıkca veya valilikce mahallinde yaptırılan inceleme raporuyla belirlenmesi,
c) Toplam oğrenci sayısının okul oncesi ve ilkokullarda 10; ortaokullarda, imam hatip ortaokullarında ve yatılı bolge ortaokullarında 40; Anadolu, fen, guzel sanatlar, sosyal bilimler ve spor liselerinde 80, diğer orta oğretim kurumlarında 40'ın altına duşmesi
hallerinde kapatılır.
(2) Yangın, deprem, sel baskını, heyelan gibi mucbir sebepler dışında kurumun kapatılması durumunda; ozel eğitim kurumları haric olmak uzere, kapatılma gerekcelerinin detaylı bir şekilde yer aldığı inceleme raporu valilik goruşu ile birlikte en gec nisan ayının sonuna kadar Bakanlığa gonderilir.
(3) Kapatılan kurumlardaki oğrencilerin eğitim-oğretime devam edebilmeleri icin valilikce gerekli tedbirler alınır ve bu tedbirler kapatma teklifinde belirtilir.
(4) Mesleki ve teknik ortaoğretim okullarındaki alan/dalda 2 yıl boyunca şube oluşturulamadığı takdirde, ilgili alan/dal Bakanlıkca kapatılır.
(5) Rehberlik ve araştırma merkezlerinden acılma şartlarını kaybedenler Bakanlıkca kapatılır.
(6) Bu Yonetmelik hukumlerindeki genel ve ozel esaslara uygun olarak bir okulun aynı seviyede farklı bir okul turune donuşturulmesi ya da aynı turdeki diğer bir okul bunyesinde birleştirilmesi halinde oğrenci, personel ve donatımı donuşturulen/taşınılan okul bunyesine aktarılır.
(7) Her yıl nisan ayı sonuna kadar yapılacak değerlendirme sonunda yıllık ortalama %20 doluluk oranının altında kalan veya makul bir gerekcesi olmaksızın son iki yıl ust uste zarar eden sosyal tesisler valiliğin teklifi, ilgili genel mudurluğun uygun goruşu uzerine Bakanlıkca kapatılır.
BEŞİNCİ BOLUM
Ad Verme
Kuruma ad verme
MADDE 14 - (1) Kurumlara verilecek adların; kurumların amacına, seviyesine, bulunduğu cevrenin ozelliğine ve şartlarına uygun olması, milli eğitimin genel amaclarına aykırı duşmemesi ve Turkce olması esastır.
Ad verme yetkisi
MADDE 15 - (1) Kurumlara adlar;
a) Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarına il milli eğitim komisyonu kararına dayalı olarak valilikce,
b) Diğer kurumlara ise il milli eğitim komisyonu kararına dayalı olarak valilik teklifi uzerine Bakanlıkca,
verilir.
Kurumlara verilebilecek adlar
MADDE 16 - (1) Kurumlara;
a) Kurumun bulunduğu yerleşim biriminin adı,
b) Ataturk'e ait ad ve unvanlar ile tarihe mal olmuş şahıs, yer, tarih ve olay adları,
c) Şehitlik ve gazilik unvanlarına sahip olanların adları,
c) Bilim ve teknoloji, kultur, eğitim, sanat, spor ve benzeri alanlarda onemli başarılar kazanmış kişilerin adları,
d) Turk Cumhuriyetleri ve Turk topluluklarına ait kişi ve yerlerin adları,
e) Devlet buyuklerinin adları,
verilebilir.
(2) Kurumların bina ve tesislerinin tamamını yaptıran, arsasını bağışlayan veya yapımına ayni veya nakdi olarak bina yapım maliyetinin en az yarısı kadar bağışta bulunduğuna il milli eğitim komisyonunca karar verilenlerin adı ya da onerdiği ad kurumlara verilebilir. Bu kapsamdaki kişilerin adı veya ozgecmişinin yer aldığı bir tabela okulun girişinde uygun bir yere asılabilir.
(3) Okulun ek derslik, kutuphane, laboratuvar, işlik, atolye ve benzeri bolumlerinin yapımını veya donatımını sağlayanlardan il milli eğitim komisyonunca karar verilenlerin adları bu bolumlere verilebilir ve bu kapsamdaki kişilerin adlarının yer aldığı bir tabela ilgili bolumun uygun bir yerine asılabilir.
Kurum adının değiştirilmesi
MADDE 17 - (1) Daha once oğretim kurumlarının bina ve tesislerine verilmiş olan adlar, mevcut binadaki kurumun kademeli veya tamamen kapatılarak yerine yeni bir kurumun acılması, farklı bir kurum turune donuşturulmesi ya da ihtiyac duyulması halinde 15 inci maddeye gore değiştirilebilir.
(2) Tarihi kimliğe kavuşmuş, kurum kulturu ve hafızası oluşmuş, cevresinde adıyla tanınmış kurumların adları değiştirilemez.
Kurumlara verilemeyecek adlar
MADDE 18 - (1) Kurumlara, bina ve tesislerinin yapılmasında gorevinin gereği olarak hizmet eden ve halen gorevine devam eden kişilerin adları verilemez.
(2) Kurumların bina ve tesislerine; kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin guvenliğine karşı suclardan, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclardan, zimmet, irtikap, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kacakcılık ve benzeri suclardan mahkum olanların adları verilemez, bu kapsamdakilerin daha once verilmiş olan adları ise ad veren makam tarafından aynı usulle iptal edilir.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Rapor duzenleme
MADDE 19 - (1) Yeni binalarda kurum acma işlemlerinde binanın eğitim ve oğretim acısından teklif edilen kurumun ozelliğine uygunluğu icin valilikce gorevlendirilen en az iki maarif mufettişi veya iki şube muduru ya da bir maarif mufettişi ile bir şube muduru tarafından yerinde yapılan incelemeye dair rapor ile binaya ait Yapı Kullanma İzin Belgesinin birer orneği valilikce Bakanlığa gonderilir.
(2) Mahallen temin edilen binalarda kurum acılması ile mevcut binaların kapatılma teklifleri valilikce gorevlendirilen en az iki maarif mufettişine veya iki şube mudurune ya da bir maarif mufettişi ile bir şube mudurune yerinde incelettirilir, hazırlanan rapor ilgili birime sunulur.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 20 - (1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girmesiyle 2/4/1993 tarihli ve 21540 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlara Ait Acma, Kapatma ve Ad Verme Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Yonetmelikten onceki kurumlar
GECİCİ MADDE 1 - (1) Yonetmeliğin yayımlandığı tarihten once ihale sureci başlatılmış tip ya da ozel projeler ile valilikler ve hayırseverler tarafından yaptırılmak uzere Bakanlıktan uygunluk goruşu alınmış yapılara ait projeler bu kapsam dışındadır.
Yururluk
MADDE 21 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 22 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.
Ekleri icin tıklayınız.