2017-2018 Eğitim ve Oğretim Yılında Ozel Okullarda Oğrenim Gorecek Oğrenciler İcin Eğitim ve Oğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliğ 4 Ağustos 2017 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 30144
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığından:
2017-2018 EĞİTİM VE OĞRETİM YILINDA OZEL OKULLARDA OĞRENİM
GORECEK OĞRENCİLER İCİN EĞİTİM VE OĞRETİM DESTEĞİ
VERİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
Bilindiği uzere, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununun Ek 1 inci maddesinin ikinci, ucuncu, dorduncu, beşinci ve sekizinci fıkralarında;
"Bu Kanun kapsamında orgun eğitim yapan ozel ilkokul, ozel ortaokul ve ozel liselerde oğrenim goren Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı oğrenciler icin, resmi okullarda oğrenim goren bir oğrencinin okul turune gore her kademede okulun oğrenim suresini aşmamak uzere, eğitim ve oğretim desteği verilebilir. Bu fıkra kapsamındaki eğitim ve oğretim desteğinden ozel okul oncesi eğitim kurumlarından eğitim alanlar da, 48-66 ay arasında olmak şartıyla en fazla bir eğitim-oğretim yılı suresince yararlandırılabilir.
Eğitim ve oğretim desteği, Bakanlıkca eğitim kademelerine gore her bir derslik icin belirlenen asgari oğrenci sayısının uzerinde ve her halukarda derslik başına belirlenen azami oğrenci sayısını gecmemek uzere verilebilir. Eğitim ve oğretim desteği verilecek toplam oğrenci sayısı her yıl Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkca muştereken belirlenir.
Eğitim ve oğretim desteği; yorenin kalkınmada oncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, oğrencinin ailesinin gelir duzeyi, eğitim bolgesinin oğrenci sayısı, desteklenen oğrenci ve oğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile oncelikli oğrenciler gibi olcutler ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilir.
Soz konusu eğitim oğretim hizmetini sunan veya yararlananların, gercek dışı beyanda bulunmak suretiyle fazladan odemeye sebebiyet vermeleri durumunda bu tutarların, odemenin yapıldığı tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine gore hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay icinde odenmesi, yapılacak tebligatla sebebiyet verenlerden istenir. Bu sure icinde odenmemesi halinde bu tutarlar, anılan Kanun hukumlerine gore Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri tarafından takip ve tahsil edilir. Bu fiillerin tekrarı halinde, ayrıca kurum acma izinleri iptal edilir.
Bu madde kapsamında Bakanlıkta istihdam edileceklerde aranacak şartlar, eğitim ve oğretim desteğinin verilmesine ilişkin olcutler, desteğin verileceği eğitim kurumu turleri, eğitim kademeleri ve kurumlar itibarıyla verilecek destek tutarları, eğitim ve oğretim desteğinin kontrol ve denetimi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkca muştereken hazırlanan yonetmelikle belirlenir." hukumleri yer almaktadır.
Diğer taraftan 5580 sayılı Kanun hukumleri doğrultusunda; 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinin Ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasında "Kanunun Ek 1 inci maddesine gore her yıl Temmuz ayında Maliye Bakanlığı ile muştereken hazırlanacak olan tebliğde illere gore belirlenen sayıdaki oğrenciler icin Ek-10'da yer alan okul turleri ve gruplarına gore eğitim ve oğretim desteği verilebilir. Tebliğde; her bir oğrenci icin verilebilecek eğitim oğretim desteği tutarı resmi okullarda oğrenim gorecek bir oğrencinin okul oncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde Devlete maliyetinin bir bucuk katını gecmemek uzere, bir onceki yılın verileri esas alınarak belirlenir." hukmune yer verilmiştir.
Bu kapsamda, eğitim ve oğretim desteği verilecek okul kademe ve turleri, destek tutarları, oğrenci sayısı ve bunlara ilişkin diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir:
1- 2017-2018 eğitim ve oğretim yılında, 5580 sayılı Kanun kapsamında acılan ozel okuloncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve temel lise turlerinde oğrenim gorecek her bir oğrenciye verilecek eğitim ve oğretim desteği tutarları ile ilk defa destek verilecek oğrenci sayıları aşağıdaki Tablo-1'de yer almaktadır:
Tablo-1: Eğitim Oğretim Desteği Verilen Okul Turleri, Destek Tutarları ve Oğrenci Sayıları
S. No
Okul Turu
Destek Tutarı (TL)
İlk Defa Destek Verilecek Oğrenci Sayısı
1
Okul Oncesi Eğitim Kurumu
3.060,00
6.000
2
İlkokul
3.680,00
15.000
3
Ortaokul
4.280,00
15.000
4
Lise
4.280,00
15.000
5
Temel Lise
3.680,00
24.000
Toplam
75.000
2- 2017-2018 eğitim ve oğretim yılında yukarıdaki Tablo-1'de sayılan okul kademe ve turleri icin toplam 340 bin oğrenciye eğitim ve oğretim desteği verilecektir.
3- İllere gore eğitim ve oğretim desteği verilecek okul kademe ve turleri, oğrenci sayısı, oğrenci ve okul secilmesine ilişkin olcutler ile diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda belirtilecektir.
4- Sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyelerine gore eğitim ve oğretim desteği verilecek oğrencilerin illere dağıtımında aşağıdaki tabloda yer alan katsayılar kullanılacaktır:
Tablo-2: Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Seviyeleri Katsayıları
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Seviyesi
Katsayı
1. Bolge
0,95
2. Bolge
0,95
3. Bolge
1,00
4. Bolge
1,00
5. Bolge
1,20
6. Bolge
1,30
5- Okul oncesi eğitime devam eden oğrencilerden 48-66 ay yaş grubunda olanlar bir defaya mahsus olmak uzere eğitim oğretim desteğinden yararlanabilir.
6- İllere okul turlerine gore ayrılan oğrenci kontenjanından az talep gelmesi durumunda Milli Eğitim Bakanlığı boş kalan kontenjanları aynı okul turunden talebin fazla olduğu illerde kullanabilir.
7- Eğitim oğretim desteği, Milli Eğitim Bakanlığı butcesine bu amacla konulan odenekten karşılanır. Odemeye ilişkin usulleri belirlemeye Milli Eğitim Bakanlığı yetkilidir.
8- Bu Tebliğde yer almayan hususlarda duzenleme yapmaya ve uygulamada ortaya cıkabilecek tereddutleri gidermeye Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilidir.
9- Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından muştereken hazırlanan bu Tebliğ, 2017-2018 eğitim ve oğretim yılı icin gecerli olmak uzere yayımı tarihinde yururluğe girer.
10- Bu Tebliğ hukumleri Maliye Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı tarafından yurutulur.
Tebliğ olunur.