Yurtdışı Yuksekoğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yonetmeliği 5 Aralık 2017 SALI
Resmi Gazete
Sayı : 30261
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YURTDIŞI YUKSEKOĞRETİM DİPLOMALARI TANIMA
VE DENKLİK YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından alınan on lisans, lisans, yuksek lisans diplomalarının tanıma ve denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7 nci maddesi ile 23/2/2006 tarihli ve 5463 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 11/4/1997 tarihli Avrupa Bolgesinde Yuksekoğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sozleşme ve 23/2/2011 tarihli ve 6165 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 16/1/2009 tarihli Turkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Hukukuna Gore Kurulmuş Olan Universitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Acık oğretim: Yuksekoğretim kurumlarında yuz yuze ve uzaktan oğretim dışında, oğrencilerin ve oğretim elemanlarının mekandan bağımsız şekilde karşılıklı iletişim ve etkileşimine dayalı olmaksızın gercekleştirilen eğitim-oğretim turunu,
b) Akreditasyon kuruluşları: Yuksekoğretim Kurulunun tescil yetkisi verdiği veya tescil yetkisini kabul ettiği uluslararası kalite guvencesi kuruluşlarını,
c) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi (European Credit Transfer System-ECTS)'ni,
c) Bilim Alanı Danışma Komisyonu: Tanıma ve denklik başvurularının incelenmesi surecinde ceşitli mezuniyet alanlarına ilişkin olarak gerektiğinde goruş almak amacıyla kurulan, calışma usul ve esasları kendi yonergesinde belirlenen ve ceşitli universiteler bunyesinde calışmakta olan alanında uzman oğretim uyelerinden oluşan komisyonu,
d) Denklik: Yuksekoğretim Kurulunca tanınan yurtdışı yuksekoğretim kurumlarından ve programlarından alınan on lisans, lisans ve yuksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim duzeyindeki kazanımlar bakımından Turkiye'deki yuksekoğretim kurumlarınca verilen on lisans, lisans ve yuksek lisans diplomalarına eşdeğerliğinin tespit edilmesini,
e) Diploma denklik belgesi: Denkliği talep edilen diplomanın Turk yuksekoğretim sisteminde hangi alan ve duzeye eşdeğer olduğunu gosterir belgeyi,
f) Dışarıdan eğitim: Devam zorunluluğu olmaksızın sadece yarıyıl ici ve sonu sınavlarına katılma zorunluluğu bulunan eğitim-oğretimi,
g) İlmi huviyet tespiti: Denklik işlemleri surecinde alınan seviye tespit sınavı kararı kapsamında, yuksekoğretim kurumlarınca oluşturulan komisyonlar marifetiyle yapılan sozlu ve gerektiğinde yazılı ve pratik uygulama aşamalarını da iceren ve yazılı seviye tespit sınavına muadil olan sınavı,
ğ) Komisyon: Yuksekoğretim Kurulu Başkanı tarafından gorevlendirilen Yurutme Kurulu uyelerinden birinin başkanlığında en az uc Genel Kurul uyesi ve gerektiğinde universitelerden gorevlendirilen docent veya profesor unvanına sahip oğretim uyelerinden oluşan Tanıma ve Denklik Komisyonunu,
h) Kurul: Yuksekoğretim Genel Kurulunu,
ı) Kurum tanıma belgesi: Bir yuksekoğretim kurumunun Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınıp tanınmadığını gosteren, talep edilmesi halinde ilgililere verilen ancak diploma denklik belgesi niteliği taşımayan okul tanıma belgesini,
i) Mezuniyet tanıma belgesi: Yurtdışındaki bir yuksekoğretim kurumundan mezun olmuş ilgilinin, tanınan bir yurtdışı yuksekoğretim kurumundan ve programından mezun olduğunu gosteren ancak diploma denklik belgesi niteliği taşımayan belgeyi,
j) Seviye ve Yeterlik Belirleme Sistemi (SYBS): Mezun olunan programla ilgili temel kazanımlar, eğitim-oğretimin dili, programın niteliği, teorik ve uygulamalı dersler, stajlar ve projeler yonunden eksiklik tespit edildiğinde ve/veya tereddut oluştuğunda, soz konusu programın niteliğine gore ders tamamlama, staj tamamlama, proje yapma veya sınava tabi tutma gibi uygulamalardan birinin, birkacının veya tamamının kullanılarak kazanımların elde edilme duzeyini olcme, değerlendirme ve belirlemeye yonelik işlemler butununu,
k) Tanıma: Yurtdışı bir yuksekoğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece vermeye yetkili olduğunun Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilmesini,
l) Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı: Yuksekoğretim Kurulu bunyesinde tanıma ve denklik işlemlerini yuruten hizmet birimini,
m) Uzaktan oğretim: Yuksekoğretim kurumlarındaki eğitim-oğretim faaliyetlerinin, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak planlandığı ve uygulandığı, oğrenci ile oğretim elemanının ve oğrencilerin kendi aralarında karşılıklı etkileşimine dayalı olarak derslerin bizzat oğretim elemanı tarafından aynı mekanda bulunma zorunluluğu olmaksızın ancak eşzamanlı bicimde yurutulduğu eğitim-oğretimi,
n) Yapılandırılmış klinik sınav: Tıp programlarının denklik işlemleri surecinde alınan seviye tespit sınavı kararı kapsamında, klinik bilgi, beceri ve yetkinliklerin sınanması amacıyla universitelerce yapılan, esas olarak simulasyon, modeller ve standart hastalar uzerinden pratik uygulamaları iceren ve yazılı seviye tespit sınavına muadil olan sınavı,
o) Yuksekoğretim: Milli eğitim sistemi icinde, ortaoğretime dayalı, en az dort yarıyılı kapsayan her kademedeki eğitim-oğretimin tumunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Tanıma ve Denklik İşlemleri
Başvuru usulu ve aranacak belgeler
MADDE 4 - (1) Tanıma veya denklik başvurusu, şahsen ya da yetkili makamlarca duzenlenmiş vekaletnameye sahip kişi tarafından, Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği yontem, usul ve esaslar cercevesinde aşağıda belirtilen belgelerle yapılır:
a) Başvuru formu.
b) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşları icin T.C. kimlik numarası bulunan nufus cuzdanı fotokopisi, yabancı uyruklular icin uyruğunda bulundukları ulke tarafından duzenlenmiş kimlik belgesinin fotokopisi.
c) Tanıma veya denkliği talep edilen diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ile Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri ya da Turkiye Cumhuriyeti noterleri tarafından onaylı sureti ve onaylı Turkce tercumesi.
c) Yuksekoğrenim suresi icinde alınmış olan butun derslerin notlarını ve ders saatlerini gosteren not cizelgesi (official transcript) aslı, Avrupa Birliğine uye ulkelerden alınan diplomalar icin diploma eki (diploma supplement) aslı ile Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri ya da Turkiye Cumhuriyeti noterleri tarafından onaylı sureti ve onaylı Turkce tercumesi, diploma eki ibraz edemeyenlerin bu durumu acıklayan ve ilgili yuksekoğretim kurumundan veya ilgili ulkenin yetkili makamlarından edinecekleri belge.
d) Mezun olunan yuksekoğretim kurumuna başka bir yuksekoğretim kurumundan transfer edilen dersler var ise bu dersleri gosterir not cizelgesi (official transcript) aslı ile Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri ya da Turkiye Cumhuriyeti noterleri tarafından onaylı sureti ve onaylı Turkce tercumesi.
e) Yuksekoğretim Kurulunun usul ve esaslarda belirlediği durumlarda, bir onceki eğitim-oğretime ilişkin olarak alınan diploma ya da mezuniyet belgesinin aslı veya bu diploma ya da mezuniyet belgesinin; alındığı kurum, Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri ya da Turkiye Cumhuriyeti noterleri tarafından onaylı sureti.
f) Turkiye Cumhuriyeti uyruklu başvuru sahiplerinden yuksekoğrenim suresince kullanılan pasaportların asılları veya giriş-cıkış tarihlerini gosteren ve işlem goren sayfalarının Turkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış okunaklı sureti ile il emniyet mudurluğunden alınmış giriş-cıkış belgesi; cift uyruklu başvuru sahiplerinin oğrenim suresince oğrenim gorduğu ulkede yaşıyor olduğunu gosterir belge.
g) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemi sınavları ile oğrenci alan yurtdışı yuksekoğretim programlarından mezun olanlardan ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyetindeki yuksekoğretim kurumlarından mezun olan başvuru sahiplerinden, Turkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Hukukuna Gore Kurulmuş Olan Universitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma cercevesinde ortaoğrenimini Turkiye'de tamamlayanların yuksekoğretime başladıkları yıl Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemi sınavları puan koşullarını sağladıklarını gosterir belge veya bu sınavlara muadil olduğu Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen sınav sonuclarına ait belgeler.
ğ) Yuksekoğretime başlanılan yıl hazırlık oğrenimine tabi olanların hazırlık eğitimi aldıklarına ve başarılı olduklarına dair belge.
h) Yuksek lisans diploma denklik belgesi başvurularında yuksek lisans tezinin biri basılı biri elektronik ortamda olmak uzere iki adet orneği ile tez kapağının ve tez ozeti kısmının Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri ya da Turkiye Cumhuriyeti noterleri tarafından onaylı sureti ve onaylı Turkce tercumesi.
ı) Yabancı uyrukluların, on lisans, lisans veya yuksek lisans diplomalarına mezuniyet tanıma belgesi veya diploma denklik belgesi başvurusunda bulunmalarının gerekcesini gosteren beyanı.
i) Bu Yonetmelik kapsamında istenen belgelere ek olarak istenebilecek diğer belgeler, Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Tanıma veya denklik başvurusunda bulunanlara başvurunun alındığına dair tarih ve sayı iceren bir belge verilir.
(3) Başvuruda aranan belgelerde eksiklik tespit edilenler ile dosyaların incelenmesi sonucu kendilerinden ek belge istenen ilgililere, belgelerin tamamlanması icin istenen belgenin turune gore Kurul tarafından belirlenen bir sure verilir. Gerektiğinde ilgililerin talebi uzerine ek sure verilebilir. Bu belgelerin verilen sure icerisinde de tamamlanmaması halinde başvuru iade edilir.
Yuksekoğretim kurumları ve programlarının tanınması
MADDE 5 - (1) Bir yuksekoğretim kurumunun tanınması icin aşağıdaki koşullardan biri aranır:
a) Diplomayı veren yuksekoğretim kurumunun faaliyet gosterdiği ulke yetkili makamlarınca kendi yuksekoğretim sistemi icinde akademik derece vermeye yetkili bir kurum olarak kabul edilmiş olması,
b) Bir ulkenin yuksekoğretim kurumuna bağlı olarak başka bir ulkede faaliyet gosteren kurumların menşe ulke ve faaliyet gosterdiği ulke tarafından tanınıyor olması,
c) Turkiye'nin uyesi olduğu uluslararası orgutlerin catısı altında faaliyet gosteren bir yuksekoğretim kurumu olması.
(2) Birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerindeki koşullardan herhangi birini sağlamayan bir yurtdışı yuksekoğretim kurumunun tanınması icin aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Fakulte, program, anabilim dalı, bilim dalı yapılanmalarının Turk yuksekoğretim sisteminde bulunan temel esasları sağlıyor olması.
b) Bunyesinde en az uc fakulte ve bir lisansustu eğitim veren enstitunun mevcut olması.
c) Programlarının Turkiye'deki muadil programların akademik kadro yeterliklerini karşılıyor olması.
c) Programlarının eğitim surelerinin, orgun veya uzaktan eğitim turunde olmasının ve AKTS karşılıklarının Turkiye'deki benzer programlar ile uyumlu olması.
d) Kurum ve programlara ilişkin bilgiye ulaşılabilecek acık mekanizmaların mevcut olması.
e) Akreditasyon ve kalite guvence sureclerinin tam ve anlaşılır olması.
f) En az bir donem mezun vermiş olması.
(3) Birinci fıkradaki koşulları sağlamasına rağmen, aşağıdaki durumlardan herhangi birinin varlığı halinde ilgili yuksekoğretim kurumu veya programı Kurul kararıyla tanınmaz ve bu kurumlardan alınmış belgeler denklik işlemleri acısından değerlendirilmez:
a) İlgili yuksekoğretim kurumunun veya programının, Turkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından teror orgutu olarak kabul edilen orgutlerle bağlantısının 2547 sayılı Kanunun ek 31 inci maddesi cercevesinde tespit edilmiş olması,
b) Vermiş olduğu eğitimin Turkiye'de kabul edilebilecek standartların altında olduğunun veya ilgili program mezunları icin kabul edilen yeterlikleri sağlamadığının ve SYBS ile telafisinin ise sure ve kredi bakımından Turkiye'deki ilgili programdaki asgari eğitim suresinin ve kredisinin %50'sinden fazlasını gerektirmesi,
c) İlgili yuksekoğretim kurumunun sahte veya gerceğe aykırı belge duzenlediğinin tespit edilmiş olması.
Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi
MADDE 6 - (1) 5 inci maddeye gore tanınan bir yuksekoğretim kurumu ve programından mezun olup başvuruya esas belgeleri tam olanların başvuruları, aşağıdaki hususlar yonuyle incelenir:
a) Belgelerin asıllığı, gerceğe uygunluğu, uzerinde kazıntı, silinti ve benzeri tahrifatın bulunup bulunmadığı, belgelerin başvuran kişiye ait olup olmadığı, kişinin ilgili ulkede kalıp kalmadığı, pasaport bilgileri ve ulkeye giriş-cıkış dokumlerinin uygunluğu,
b) Mezuniyet tanıma belgesi başvurusunda bulunan ilgililerin mezun olduğu yuksekoğretim kurumunun ve programının tanınıp tanınmadığı ve alınan eğitimin derecesi,
c) Diploma denklik belgesi başvurusunda, denkliği talep edilen diplomaya esas yuksekoğretim programının asgari sure, kredi ve kazanımlar acısından Turk yuksekoğretim sisteminde yer alan programa ve derecelere eşdeğer olup olmadığı,
c) Denklik icin başvurusu yapılan diploma programının aynısı veya benzerinin Turk yuksekoğretim sisteminde bulunmadığı durumlarda, bu Yonetmelikte belirtilen diğer şartların sağlanması halinde diplomanın on lisans, lisans ve yuksek lisans dereceleri acısından Turk yuksekoğretim sisteminde eşdeğerliği,
d) Unvan kullanılmasını gerektiren durumlarda 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 43 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca kazanılan unvanla aynı olup olmadığı.
(2) Kişinin sunduğu tum belgeler Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından birinci fıkra kapsamında incelendikten ve gerektiğinde Bilim Alanı Danışma Komisyonundan ve/veya universitelerden goruş alındıktan sonra bir on inceleme raporu hazırlanır ve Komisyona sunulur.
(3) Komisyonun gerekli gormesi halinde, tanıma veya denkliği icin başvurusu yapılan diploma ve diğer belgelerin gercek olup olmadığı, oğrenim programının turu, niteliği ve duzeyi konularında, başvuru sahibinin kendisinden, ilgili yuksekoğretim kurumundan veya ilgili ulke yetkili makamlarından belge teyidi, ek bilgi ve belge istenebilir.
Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi sonucu yapılacak işlemler
MADDE 7 - (1) Mezun olunan kurumun eğitim-oğretiminin niteliğinde tereddut oluşması durumunda Yuksekoğretim Kurulunun değerlendirme hakkı saklı kalmak kaydıyla, 5 inci ve 6 ncı maddeler kapsamında uygunluğu tespit edilen diploma denklik başvurularıyla ilgili denklik işlemi aşağıdaki hallerde SYBS uygulanmaksızın yapılır:
a) Turk yuksekoğretim sisteminde eşdeğer bir karşılığının olması halinde, yuksekoğrenime başlanılan yıl Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarınca yapılan dunya universite sıralamalarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen dilimdeki universitelerden alınan diplomalara,
b) Turk yuksekoğretim sisteminde eşdeğer bir karşılığının olması halinde Yuksekoğretim Kurulunun tescil yetkisi verdiği ya da tescil yetkisini kabul ettiği uluslararası kalite guvencesi kuruluşları tarafından akredite edilen programlardan alınmış diplomalara,
c) Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzunda yer alan yurtdışındaki yuksekoğretim programlarına yerleştirilenlerin veya bu programlara yerleştirilen en son oğrencinin aldığı puanı alarak aynı yıl ilgili yuksekoğretim kurumunun aynı programına kayıt yaptıranların diplomalarına,
c) Bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yuksekoğretim kurumlarına ders transferi/yatay geciş yoluyla gecerek oğreniminin en az %70'ini bu yuksekoğretim kurumlarında tamamlayanların diplomalarına,
d) Yuksekoğrenime başladıkları ilk eğitim oğretim doneminde OSYM'nin yuksekoğretime geciş icin aradığı asgari şartları karşılamış olan ve (c) bendinde belirtilen yuksekoğretim kurumlarına ders transferi/yatay geciş yoluyla gecip oğreniminin en az %70'ini bu yuksekoğretim kurumlarında tamamlayanların diplomalarına.
(2) 5 inci ve 6 ncı maddeler kapsamında uygunluğu tespit edilen, ancak birinci fıkrada belirtilen yuksekoğretim kurumu ve programları dışında kalan programlardan alınmış diplomalara; Turk yuksekoğretim sistemindeki eşdeğer programa gore temel kazanımlar, teorik ve uygulamalı dersler staj ve projeler bakımından yeterliğinin Komisyon tarafından doğrudan veya Bilim Alanı Danışma komisyonu ve/veya yuksekoğretim kurumlarının goruşleri dikkate alınarak kabul edilmesi halinde SYBS uygulanmaksızın denklik işlemi yapılır.
(3) 5 inci ve 6 ncı maddeler kapsamında uygunluğu tespit edilmekle birlikte mezun olunan programın, birinci ve ikinci fıkrada belirtilenler dışında olup Turk yuksekoğretim sistemindeki eşdeğer programa gore temel kazanımlar, eğitim-oğretimin dili, niteliği, teorik ve uygulamalı dersler, staj ve projeler bakımından yetersizliğinin Komisyon tarafından doğrudan veya Bilim Alanı Danışma Komisyonu ve/veya yuksekoğretim kurumlarının goruşleri dikkate alınarak anlaşılması halinde, ilgililer usul ve esasları Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen SYBS işlemlerinden biri veya birkacına tabi tutulur.
(4) Mezun olunan programın alan ve derece bakımından aynısı veya benzeri Turk yuksekoğretim sisteminde bulunmuyor ise bu Yonetmelikte belirtilen diğer şartların sağlanması halinde, ilgililere diplomada belirtilen alanda Turk yuksekoğretim sistemine eşdeğer olduğu tespit edilen on lisans, lisans, tezli yuksek lisans veya tezsiz yuksek lisans derecesinde denklik işlemi yapılır.
(5) Avrupa Bolgesinde Yuksekoğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sozleşmeye taraf olan ulkelerden, aşağıda sayılan meslek icrasına izin veren alanlar dışında kalan programlardan mezun olan başvuru sahiplerinin, bu Yonetmelikte gecen diğer şartları ve ilgili program ve derecenin Turkiye'de karşılığı olması ve ulkemizde ilgili program ve derecede gerekli olan asgari eğitim suresi ve asgari krediyi sağlamaları durumunda SYBS işlemlerine tabi tutulmaksızın denklik verilebilir. Buna ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir. Meslek icrasına izin veren tıp, hukuk, muhendislik, mimarlık, diş hekimliği, eczacılık, oğretmenlik ve Kurulun usul ve esaslarla belirlediği klinik uygulaması olan sağlık alanlarından alınan diplomaların denklik başvurularının değerlendirilmesinde ise, başvuru ozelinde munferiden inceleme yapılır ve bu inceleme sonucunda aynı programdan mezun farklı kişilere; almış oldukları dersler, uygulamalar ve projeler gibi hususlar goz onunde tutularak farklı SYBS işlemleri gerektiren kararlar alınabilir.
(6) Diploma denklik başvuruları aşağıda belirtilen hallerde reddedilir:
a) Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınmayan yuksekoğretim kurumlarında gorulen eğitim-oğretim sonunda alınan diplomalara ilişkin mezuniyet tanıma belgesi ve/veya denklik başvuruları reddedilir. Ancak Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınmayan bir yuksekoğretim kurumundan, tanınan başka bir yuksekoğretim kurumuna gecerek oğrenimini tamamlayanların diplomaları, oğreniminin en az %70'ini tanınan yuksekoğretim kurumundan almış olmaları halinde incelemeye tabi tutulur.
b) İlgililerin, uzaktan oğretim kapsamı dışında kalan acık oğretim ve dışarıdan eğitim gibi devam zorunluluğu bulunmayan bir eğitim-oğretim sureci sonunda aldıkları diplomalara ilişkin denklik başvuruları gerekcesi belirtilmek suretiyle reddedilir. Ancak bu programlarda alınan derslerin en az % 70'ini orgun eğitim şeklinde alanların diplomaları incelemeye tabi tutulur.
c) Mezuniyet tanıma belgesine veya denkliği talep edilen diplomaya esas teşkil eden yuksekoğretim programının, eğitim programı/alanı ve derecesi bakımından Turk yuksekoğretim sistemindeki ilgili programlara denk gorulmemesi halinde başvuru talebi reddedilir.
c) Turkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla oğrenim dilinin Turkce olarak belirlendiği programlar ile Yuksekoğretim Kurulu tarafından yurtdışında tanınan Turkce programlar dışında oğrenim dili Turkce olan programlardan alınan diplomalar icin yapılan denklik başvuruları reddedilir.
d) Oğrenim suresince kullanılan pasaportun/pasaportların ve il emniyet mudurluğunden alınan giriş-cıkış dokumunun incelenmesi sonucunda her bir eğitim-oğretim donemi icin oğrenim gorulen ulkedeki bulunma suresinde eksiklik tespit edilenlerin başvuruları reddedilir. Oğrenime devam suresinin tespitinde Turkiye'deki ilgili yuksekoğretim mevzuatı esas alınır.
e) Tanınan bir yuksekoğretim kurumundan alınmış olmasına rağmen on lisans, lisans veya yuksek lisans eğitimine eşdeğer olmayıp genellikle meslek eğitimini iceren ve alınmış olduğu ulkede bir ust oğrenime gecişe izin vermeyen veya Turkiye'deki akademik derecelere karşılık gelmeyen ara derecelere ilişkin başvurular reddedilir.
(7) Tanıma ve Denklik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan on inceleme raporu Komisyona sevk edilir. Komisyon tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan nihai rapor Yuksekoğretim Yurutme Kurulunda karara bağlanır.
Mezuniyet belgesi ile denklik başvurusu
MADDE 8 - (1) Denklik kararı alınan diplomalar icin başvurunun "mezuniyet belgesi" ile yapılması durumunda diploma denklik belgesi yerine gecen "mezuniyet denklik belgesi"; diploma aslının ibrazı halinde ise "diploma denklik belgesi" duzenlenir.
Ceşitli alanların incelenmesi surecinde yapılacak işlemlere ilişkin hukumler
MADDE 9 - (1) Meslek icrası kanunla duzenlenmiş alanlarda alınmış diplomalar icin yapılan denklik başvurularının değerlendirilmesinde, soz konusu mesleğe ilişkin mevzuat hukumleri ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar saklıdır.
(2) Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ndekiler haric olmak uzere yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarının yabancı dil ve edebiyat, bu dillerin oğretmenliği, filoloji ile mutercim-tercumanlık alanlarındaki on lisans, lisans ve yuksek lisans programlarından alınan diplomaların denklik işlemlerinde, mezun olunan program dili ulkenin resmi dili ile aynı değilse mezun olunan program dilinde Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavlarından Kurul tarafından belirlenecek puanı alma şartı aranır.
(3) Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ndekiler haric olmak uzere yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarının Turk Dili ve Edebiyatı, Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmenliği, Turkce Oğretmenliği, Cağdaş Turk Lehceleri ve Edebiyatları gibi Turkceyle ilgili programlarından alınan diplomalara, Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen eşdeğer alanlarda yapılan sınavda başarılı olunması halinde diploma denklik belgesi duzenlenir.
Uzaktan oğretim tanıma ve denklik işlemleri
MADDE 10 - (1) Uzaktan oğretim programlarından alınan diplomaların tanıma ve denklik işlemlerinde, orgun eğitim icin gecerli olan inceleme esaslarına ek olarak aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Uluslararası anlaşmalarla kurulan yuksekoğretim kurumlarındaki veya resmi dili Turkce olan ulkelerdeki uzaktan oğretim programları haric olmak uzere yurtdışı yuksekoğretim kurumlarındaki uzaktan oğretim program dilinin Turkce olmaması.
b) Uzaktan oğretim programı kazanımlarının aynı alandaki orgun eğitim programı kazanımları ile uyumlu olması.
c) Uzaktan oğretim programının mezuniyet icin gerekli kredi toplamının o ulkedeki eşdeğer orgun eğitim programının kredi toplamına eşit veya toplamından daha fazla olması.
c) Mezun olunan uzaktan oğretim programının karşılığının, Turkiye'deki uzaktan oğretim programları icinde yer alması.
d) Oğrenim gorulen dilde Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen sınavlardan Kurulun belirlediği puanların alınmış olması.
(2) Uzaktan oğretim yoluyla mezun olunan programın kazanımları ile aynı alandaki orgun eğitim programı kazanımlarının değerlendirilmesi neticesinde alınan eğitimin veya kazanımlarının yetersizliği ile ilgili şuphe oluştuğunda başvuru sahibi, Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği usul ve esaslar cercevesinde SYBS işlemlerine tabi tutulur.
Denklik incelemesinde yapılacak işlemlere ilişkin diğer hukumler
MADDE 11 - (1) Yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından alınmış diplomaların tanıma ve denklik işlemleri sonucunda duzenlenen mezuniyet tanıma ve diploma denklik belgesinin şekli ve iceriği Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Belgelerin asıl ve gerceğe uygun olmadığı, uzerinde tahrifat yapıldığı veya ilgili kişiye ait olmadığı tespit edilenlerin başvurusu reddedilerek haklarında yasal işlem yapılmak uzere Cumhuriyet Başsavcılıklarına suc duyurusunda bulunulur.
(3) Denklik işlemleri surecinde SYBS kapsamında yapılacak olan seviye tespit, ilmi huviyet tespiti ve yapılandırılmış klinik sınav gibi sınav uygulamaları, ders/staj tamamlama, pratik eğitim, klinik pratik veya proje uygulamalarından biri veya bir kacı, Komisyon tarafından doğrudan veya Bilim Alanı Danışma Komisyonu ve/veya universite goruşu alınarak karara bağlanır.
Evrak teslimi
MADDE 12 - (1) Tanıma veya denklik işlemleri sonuclandığında;
a) İncelemeye esas olan diploma ve transkripte "Gorulmuştur" kaşesi basılır.
b) Başvurunun olumlu veya olumsuz sonuclanması halinde mezuniyet tanıma veya diploma denklik belgesi, bir ust yazı ekinde evrak asıllarıyla birlikte başvuru sahibine veya yetkili makamlarca duzenlenen resmi vekaletnameye sahip kişiye imza karşılığında elden teslim edilir.
c) Mezuniyet tanıma veya diploma denklik belgesinin zayii halinde Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen usule gore işlem yapılır.
(2) Başvuru sırasında Yuksekoğretim Kuruluna verilen onaylı suret ve onaylı tercume belgeleri başvuru sahibine iade edilmez ve incelemeye esas belge olarak dosyasında saklanır.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Tereddutlerin giderilmesi
MADDE 13 - (1) Bu Yonetmeliğin uygulanması sırasında ortaya cıkacak tereddutlerin giderilmesinde Yuksekoğretim Kurulu yetkilidir.
Bildirimler
MADDE 14 - (1) Tanıma veya denklik başvuru sahiplerine yapılacak olan bildirimler posta yoluyla yapılır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 15(1) 20/2/2016 tarihli ve 29630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yurtdışı Yuksekoğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Geciş hukmu
GECİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once yapılan denklik başvurularında, usul hukumleri dışında başvurunun yapıldığı tarihteki ilgili mevzuat hukumleri uygulanır. Ancak kişi lehine olan durumlarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururluk
MADDE 16 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 17 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.