Hakim ve savcı adaylarının eğitim usul esasları yonetmeliğinde değişiklik Hakim ve savcı adaylarının eğitim usul esasları yonetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı
YONETMELİK
Adalet Bakanlığından:
ADLİ YARGI HAKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE İDARİ YARGI HAKİM
ADAYLARININ MESLEK ONCESİ EĞİTİMLERİNİN YAPTIRILMASININ
ESAS VE USULLERİNE İLİŞKİN YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Meslek Oncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yonetmeliğin adı "HAKİM VE SAVCI ADAYLARININ MESLEK ONCESİ EĞİTİMLERİNE İLİŞKİN YONETMELİK" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 1Bu Yonetmeliğin amacı, adli yargı hakim ve savcı adaylığına, idari yargı hakim adaylığına ve avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı ile idari yargı hakim adaylığına atananları, mesleğin ifası icin gereken bilgi ve beceriye sahip, tarafsızlık duygusu ve meslek onuru ile adalet anlayışı gelişmiş, kulturel birikimi olan, mesleğin yazılı olan veya olmayan etik ilkelerine bağlı, araştırma ve inceleme yeteneğini kazanmış, temel hukuk ilkelerini kavramış, hukuki uyuşmazlıkları yorumlayıp cozum uretebilen kişiler olarak hakim ve savcılığa hazırlamaktır."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 2Bu Yonetmelik, adli yargı hakim ve savcı adayları, idari yargı hakim adayları ve avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı ile idari yargı hakim adaylığına atananların meslek oncesi eğitimlerinin esas ve usulleri ile diğer hususları kapsar."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f), (h), (ı) ve (j) bentleri yururlukten kaldırılmış, (i), (k) ve (l) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (l) bendinden sonra gelmek uzere aşağıdaki (m) ve (n) bentleri eklenmiştir.
"i) Aday: Adli yargı hakim ve savcı adayları, idari yargı hakim adayları ve avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı ile idari yargı hakim adaylığına atananları,"
"k) Mufettiş: Adalet mufettişleri ile Hakimler ve Savcılar Kurulu mufettişlerini,
l) Staj Merkezi: Adli yargı hakim ve savcı adayları ve avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığına atananlar icin ağır ceza mahkemelerinin, idari yargı hakim adayları ve avukatlık mesleğinden idari yargı hakim adaylığına atananlar icin bolge idare mahkemelerinin bulunduğu merkezleri,"
"m) Eğitim Merkezi Başkanı: Turkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezinden sorumlu Başkan Yardımcısını,
n) Daire Başkanı: Turkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Meslek Oncesi Eğitim Daire Başkanını,"
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki "Mudurun" ibaresi "Eğitim Merkezi Başkanının" şeklinde değiştirilmiş, (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
"h) Yabancı dil eğitimi icin yurt dışına gonderildiklerinde Genel Mudurun,"
"ı) Bolge adliye ve bolge idare mahkemelerinde mahkeme başkanı ve staj yaptıkları daire başkanının gozetim ve denetimine tabidirler."
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "mudur ve ilgili mudur yardımcısı" ibaresi "Eğitim Merkezi Başkanı ve Daire Başkanı" şeklinde değiştirilmiş; aynı fıkraya "staj mahkemesi başkan ya da hakimi," ibaresinden sonra gelmek uzere "bolge adliye ve bolge idare mahkemelerinde ilgili daire başkanı," ibaresi ve beşinci fıkrasının (a) bendine "ayrı ayrı," ibaresinden sonra gelmek uzere "bolge adliye mahkemelerinde ve" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin başlığı "Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Meslek Oncesi Eğitim Donemleri ve Sureleri" şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "Yuksek" ibaresi yururlukten kaldırılmış, aynı fıkranın ilk cumlesinde yer alan "Meslek" ibaresi "Adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adaylarının meslek" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki 10/A maddesi eklenmiştir.
"Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı ile İdari Yargı Hakim Adaylığına Atananların Meslek Oncesi Eğitim Donemleri ve Sureleri
Madde 10/AAvukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı ile idari yargı hakim adaylığına atananların meslek oncesi eğitim suresi altı aydır. Bu sure adaylığa atanmakla başlar. Staj donemi uc ay, hazırlık eğitim donemi uc aydır.
Avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığına atananların uc aylık staj donemi bitiminde, teşkilatın ihtiyac durumu ile 9 uncu maddenin birinci, ikinci ve ucuncu fıkraları gereğince doldurulan belge ve raporlar esas alınarak, imkanlar olcusunde adayların istekleri goz onunde bulundurulmak ve Hakimler ve Savcılar Kurulunun da goruşu alınmak suretiyle, Bakanlıkca hakimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılırlar. Bu şekilde ayrılan adaylara hazırlık eğitim doneminde meslek oncesi eğitim programı ayrı ayrı uygulanır."
MADDE 9Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 11Adayların;
a) Hazırlık ve son donem eğitimleri Eğitim Merkezince,
b) Staj donemi eğitimleri staj merkezlerinde,
c) Adli yargı hakim ve savcı adaylarının stajları;
1) Cumhuriyet başsavcılıklarında,
2) Staj mahkemelerinde,
3) Bolge adliye mahkemesinde,
4) Yargıtayda,
d) İdari yargı hakim adaylarının stajları;
1) Danıştayda,
2) İdare mahkemelerinde,
3) Vergi mahkemelerinde,
4) Bolge idare mahkemelerinde,
5) İl valiliklerinde,
e) Avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığına atananların stajları;
1) Cumhuriyet başsavcılıklarında,
2) Staj mahkemelerinde,
3) Bolge adliye mahkemelerinde,
f) Avukatlık mesleğinden idari yargı hakim adaylığına atananların stajları;
1) İdare mahkemelerinde,
2) Vergi mahkemelerinde,
3) Bolge idare mahkemelerinde
yaptırılır."
MADDE 10Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasına "Adaylar;" ibaresinden sonra gelmek uzere "bolge adliye mahkemelerindeki" ibaresi eklenmiş; ikinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 11Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasına "yazılı" ibaresinden sonra gelmek uzere "ve sozlu" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 12Aynı Yonetmeliğin 20/A maddesinin başlığı "Disiplin Amirleri ve İtiraz" şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (b) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
"a) Hazırlık ve son eğitim doneminde birinci disiplin amiri Daire Başkanı, ikinci disiplin amiri Eğitim Merkezi Başkanıdır."
MADDE 13Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici maddeler eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 64954 sayılı Turkiye Adalet Akademisi Kanununun gecici 14 uncu maddesi uyarınca, 23/7/2016 tarihi ile 23/7/2021 tarihi arasında kalan beş yıllık sure icinde yapılan ve yapılacak sınavlarda başarılı olup adaylığa atanan ve atanmaya hak kazanan adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adayları icin meslek oncesi eğitim suresi, Bakanlığın teklifi ve Hakimler ve Savcılar Kurulunun kararıyla kısaltılabilir. Bir yıllık surenin hesaplanmasında, bu Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin ucuncu fıkrası ile 13 uncu ve 14 uncu maddeleri haric olmak uzere diğer maddelerinde, Hakim ve Savcı Adaylarının Staj Donemi İle Staj Mahkemelerine İlişkin Yonetmelikte ve İdari Yargı Hakim Adaylarının İl Valiliklerinde Yapacakları Staj Hakkında Yonetmelikte ongorulen sureler yarı oranında indirilerek uygulanır.
Yukarıdaki fıkra uyarınca alınan karar, Akademiye ve ilgili adli veya idari yargı adalet komisyonlarına bildirilir. Akademi ile komisyonlar bu karar doğrultusunda eğitim programını yaparlar.
Bu maddeye gore yapılacak indirime ilişkin hesaplamalarda, kusurlu sureleri tam gun esasına gore belirlemek icin tamamlama veya eksiltme yapmaya, ilgisine gore Yargıtay, Danıştay, Bakanlık ve adalet komisyonları yetkilidir.
GECİCİ MADDE 7Bu Yonetmeliğin 10/A maddesinin yururluğe girdiği tarihten once 12/3/2016 tarihli ve 29651 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı ile İdari Yargı Hakim Adaylığına Atananların Meslek Oncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasına Dair Yonetmelik uyarınca;
a) Hazırlık eğitimlerini yapmayan ve eksik yapan adaylar bu eğitimlerini yapmazlar. Bu Yonetmeliğin 10/A maddesinde belirtilen eğitimlerini yapmak uzere durumlarına uygun ilk hazırlık eğitim donemi grubuna dahil edilinceye kadar bu adaylara staj donemine ilişkin program uygulanır. Bu adayların durumlarına uygun ilk hazırlık eğitim grubu oluştuğu takdirde, staj donemine ilişkin programın tamamlanması beklenmez.
b) Hazırlık eğitimlerini yapan ancak son donem eğitimlerini yapmayan veya eksik yapan adaylara, bu Yonetmeliğin 10/A maddesinde belirtilen hazırlık eğitimlerinin tamamını veya eksik kalan kısımlarını yapmak uzere durumlarına uygun ilk hazırlık eğitim grubuna dahil edilinceye kadar staj donemine ilişkin program uygulanır. Bu adayların durumlarına uygun ilk hazırlık eğitim grubu oluştuğu takdirde, staj donemine ilişkin programın tamamlanması beklenmez."
MADDE 14Aynı Yonetmeliğin ekinde bulunan (2) numaralı gizli fişte yer alan "Akademi Başkanı" ibaresi "Turkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı" ve (3) numaralı gizli fişte bulunan "Adalet Mufettişi" ibaresi "Mufettiş" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 15Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 16Bu Yonetmelik hukumlerini Adalet Bakanı yurutur.