Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 1 Temmuz 2018 PAZAR
Resmi Gazete
Sayı : 30465
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OZEL MOTORLU TAŞIT SURUCULERİ KURSU
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Yonetmeliğinin 7 nci maddesinin sekizinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 2 - Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 8(1) Ozel motorlu taşıt suruculeri kursuna; 5580 sayılı Kanun ve 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumleri doğrultusunda "G" sınıfı sertifika haric, biri "B" sınıfı sertifika olmak şartıyla en az uc sertifika sınıfında oğretim programı uygulamak uzere kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı duzenlenir.
(2) Ozel motorlu taşıt suruculeri kursları kullanım hakkının tamamı kuruma ait mustakil binalarda acılır. Kurs binasında aranacak diğer şartlar Ozel Oğretim Kurumları Standartlar Yonergesine gore belirlenir."
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "veya il milli eğitim mudurluğunce gorevlendirilen başka personel" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 4 - Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ekleri" ibaresi "ekinde yer alan belgelerin aslı veya onaylı orneği" şeklinde, "belirtilerek" ibaresi "belirlenir ve belgeler taranarak kursiyerin" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5 - Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "kayıtları silinir." ibaresinden sonra gelmek uzere "Ancak, eğitim personelinin izinli veya raporlu olması ve milli eğitim mudurluğunce mazeretin uygun gorulmesi halinde o gunku ders icin telafi eğitimi yapılır." cumlesi eklenmiştir.
MADDE 6 - Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Ancak, Karayolları Trafik Kanununun 42 nci maddesine gore kendi kurumları bunyesinde motorlu taşıt surucu kursu acılması konusunda yetkilendirilen Emniyet Genel Mudurluğu ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından acılan surucu kurslarında, eğitimin yapılacağı ildeki ozel motorlu taşıt suruculeri kurslarına ait eğitim personeli ile direksiyon eğitim ve sınav aracları kursta bu araclarla eğitim yapılmadığı surelerde kursun bağlı bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluğunden izin alınarak kullanılabilir."
MADDE 7 - Aynı Yonetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Direksiyon eğitimi dersi sınavı değerlendirmesi elektronik ortamda yapılacak ise (EK-3) veya (EK-4) formları istenmez."
MADDE 8 - Aynı Yonetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"e) Direksiyon eğitimi dersi sınavında, direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu uyesi geri geri park etme alanında ve geri geri giderken şeridini koruyarak koşeden sağa ya da sola 90 derece acıyla donme alanında aractan inerek bu alanda yapılması gereken davranışların 34 uncu maddenin ikinci fıkrasının (c) ve (ı) bentlerine uygunluğunu değerlendirir, bu alandaki davranış tamamlanınca araca biner. Direksiyon usta oğreticisi de geri geri park etme ve geri geri giderken şeridini koruyarak koşeden sağa ya da sola 90 derece acıyla donme alanlarında aractan inerek kursiyerin park etme ve geri geri giderken şeridini koruyarak koşeden sağa ya da sola 90 derece acıyla donme surecini izler, bu alanlardaki davranış tamamlanınca araca biner."
MADDE 9 - Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Emniyet Genel Mudurluğune" ibaresi "Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğune" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 10 - Aynı Yonetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Emniyet Genel Mudurluğunce" ibaresi "Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğunce", ikinci fıkrasında yer alan "trafik tescil kuruluşuna" ibaresi "ilce nufus mudurluklerine" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11 Aynı Yonetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "mudur yardımcısı/şube mudurleri veya il milli eğitim mudurluğunce gorevlendirilen denetim yeterliliği olan personel" ibaresi "il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurleri" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 12 - Aynı Yonetmeliğin 46/A maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "bir gorevde en az uc kurs olmak kaydıyla aynı gunde aynı kursta en az iki defa" ibaresi ", bir gunluk gorevde en az uc kursa farklı saatlerde ikişer defa giderek" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 13 - Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"Mevcut kursların durumu
GECİCİ MADDE 13(1) Bu maddenin yayımı tarihinden once kurum acma izni ile işyeri acma ve calışma ruhsatı almış olan kursların mevcut binalarında ve 1/1/2020 tarihine kadar başka binaya nakillerinde, 8 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan mustakil bina şartı aranmaz."
MADDE 14 - Aynı Yonetmeliğin EK-4'unde yer alan formun on beşinci maddesinin (a) bendinde gecen "sola" ibaresinden sonra gelmek uzere "tek hamlede" ibaresi eklenmiş, değerlendirme rengi kırmızı yapılmış ve "SARI-SARI" ibaresi "KIRMIZI" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 15Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 16 - Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.