Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAOĞRETİM KURUMLARI
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 17/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 3 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Bu Yonetmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Guvenliği Kanunu, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nufus Hizmetleri Kanunu, 30/5/1997 tarihli ve 573 sayılı Ozel Eğitim Hakkında Kanun Hukmunde Kararname, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 301 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır."
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde yer alan "sonra" ibaresinden sonra gelmek uzere "hazırlık sınıfları haric" ibaresi eklenmiş, aynı fıkradaki (aa) bendi yururlukten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.
"ll) e-Mesem: Mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul/kurumların eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi,"
"mm) İzleme araştırması: Oğrencilerin oğrenme eksikliklerini ortaya koymak icin yapılan olcme calışmaları ile bu calışmaların yanında anketlerin de uygulanmasını,"
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"c) Eğitim kampuslerinden,"
MADDE 4 - Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası ile ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Haftalık ders programı, oğretmenler kurulunda goruşulur ve okul mudurunun onayına bağlı olarak uygulamaya konulur. Bu programda yonetici ve oğretmenlerin okutacakları derslerin gun ve saatlere gore dağılımı yapılır ve ilgililere yazılı olarak imza karşılığı duyurulur."
"a) Okulların eğitim ortamı, oğretmen durumu, engelli oğretmenler, engelli cocuğu bulunanlar, sut izni kullananlar, fiziki şartlar ve pedagojik esaslar goz onunde bulundurulur."
MADDE 5 - Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin ucuncu fıkrasının dorduncu cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Şartların oluşması ve işletmenin talebi halinde ortak-alan/dal ve secmeli derslerin eğitimi işletmelerin eğitim birimlerinde verilebilir."
MADDE 6 - Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Rehberlik hizmetleri, 10/11/2017 tarihli ve 30236 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yonetmeliği hukumlerine gore yurutulur."
MADDE 7 - Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin ucuncu fıkrasının (c) bendinde yer alan ", il icinde" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 8 - Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının ucuncu cumlesi ile beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Oğrenimine ara vermemiş olanlarda yaş şartı aranmaz. Ancak 22 yaşını tamamladığı eğitim ve oğretim yılının sonunda sorumluluk sınavlarına girerek okuldan mezun olabilecek durumda olanlar haric olmak uzere okuldan mezun olamayanların ilişiği kesilerek acık ortaoğretim kurumlarına veya mesleki eğitim merkezine yonlendirilir. Ancak mesleki eğitim merkezine kayıt ve ilişik kesmeye ilişkin hususlarda bu fıkranın yaşla ilgili hukumleri uygulanmaz."
"(5) Okulların nakil ve geciş şartlarının taşınması halinde oğrencilerin;
a) Acık Oğretim Lisesi, Mesleki Acık Oğretim Lisesi veya Acık Oğretim İmam Hatip Lisesinden orgun ortaoğretim kurumlarına ders kesiminden yeni oğretim yılı birinci doneminde ekim ayının sonuna kadar, ikinci donemde ise donemin ilk iş gununden şubat ayı sonuna kadar nakil ve gecişleri yapılır.
b) Orgun ortaoğretim kurumlarından Acık Oğretim Lisesi, Mesleki Acık Oğretim Lisesi veya Acık Oğretim İmam Hatip Lisesine yonlendirilmesi yapılarak geciş yapmak istedikleri okulun mevzuatına gore kayıtları yapılır."
MADDE 9 - Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Ortaoğretime yerleştirmeye esas puan ve/veya" ibaresi yururlukten kaldırılmış, birinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kayıtlar, kılavuz/kılavuzlarda belirtilen sureler icinde e-Okul/e-Mesem sistemi uzerinden yapılır."
"(9) Mesleki eğitim merkezlerine, 3308 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bir işletme ile sozleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan ikinci donem başlangıcına kadar kayıt yaptıranların 9 uncu sınıf teorik eğitimi yoğunlaştırılarak tamamlanabilir. Ders yılının ikinci doneminin başlangıcından itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı icin yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar. Ortaoğretim kurumu mezunu olanların kayıtları doğrudan 10 uncu sınıfa yapılır."
MADDE 10 - Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi ile dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"c) İlkoğretim programını tamamlayan ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerden tam zamanlı kaynaştırma/butunleştirme yoluyla eğitim alacak oğrencilerin, gecerli "Engelli Sağlık Kurulu Raporu" ve ortaoğretim kademesine yonelik "Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu" doğrultusunda ikamet adresleri, engel durumu ve ozellikleri dikkate alınarak Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin ilgili hukumleri cercevesinde her bir şubede iki oğrenciyi gecmeyecek şekilde ortaoğretim kayıt alanı icinde tercihe bağlı olarak oğrenci alan ortaoğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlar. Ancak, beceri/yetenek sınavıyla oğrenci alan okullara yerleştirilecek oğrenciler ilgili okul mudurluklerince oluşturulan komisyon tarafından kendi aralarında beceri/yetenek sınavına alınır ve başarılı olanların kayıtları yapılır."
"(4) Komisyon;
a) Guzel sanatlar liselerine uluslararası yarışmalarda ilk uc dereceye girenler ile bilim ve sanat merkezlerine kayıtlı oğrencilerden gorsel sanatlar ve muzik alanında tanılanmış ozel yetenekli oğrencilerin,
b) Spor liselerine ise milli sporcu unvanını kazanmış ortaoğretim kurumlarının 9 uncu ve 10 uncu sınıf oğrencilerinin bu durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla yetenek komisyonu kurulmadan,
ilgili okul oğretmenlerince yapılacak değerlendirme sonucunda, okullara her şube bazında ikişer kontenjan kullanılarak 1 Ekim31 Aralık tarihleri arasında nakillerini yapar.
c) Bilim ve sanat merkezlerinde eğitim alan, genel yetenek alanında tanılanmış ozel yetenekli oğrencilerin, durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla ortaoğretim kayıt alanlarına bakılmaksızın, ortaoğretim kayıt alanı icinde tercihe bağlı olarak oğrenci alan ortaoğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlar."
"(5) Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında kayıtlı oğrencilerden evde ve hastanede eğitim verilerek oğrenim gorecek oğrencilerin, durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla velilerinin talepleri de dikkate alınarak Anadolu liseleri veya Acık Oğretim Lisesine sınıf seviyesine bakılmaksızın bir defaya mahsus olmak uzere nakil ve geciş işlemlerini yapar."
MADDE 11 - Aynı Yonetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının son cumlesi ile dorduncu fıkrasının son cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Oğrencinin e-Okul sisteminde bulunmayan yurtdışında eğitim gorduğu sınıf/sınıflara ait yılsonu başarı puan/puanları ile denklikle ilişkilendirildiği sınıf e-Okul sistemine işlenir. Yurtdışında eğitim gorduğu sınıflara ait yılsonu başarı puan/puanları, oğrenci velisi tarafından okul yonetimine teslim edilir ve e-Okul sistemine 100'luk puan sistemine uygun olarak işlenir."
"Bunlardan oğrencilik şartlarını taşımayanlar hakkında alan/dal derslerinde işletmelerde mesleki eğitim ile ilgili hukumler, almaları gereken ortak derslerde ise sorumlulukla ilgili hukumler uygulanır."
MADDE 12 - Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(4) Yurtdışından gelen yabancı uyruklu oğrenciler, okulların kayıt-kabul şartları dikkate alınarak; denklik belgeleri ve program uyumuna gore ortaoğretim kayıt alanı icinde tercihe bağlı olarak oğrenci alan okullara veya mesleki eğitim merkezlerine dengeli bir şekilde oğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu marifetiyle yerleştirilirler. Bu oğrencilerin nakli yapılan okuldan bir başka okula naklinde de bu fıkra hukumleri uygulanır."
MADDE 13 Aynı Yonetmeliğin 31 inci maddesinin ucuncu fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiş, altıncı fıkrasında yer alan "e-Okul" ibaresi "e-Mesem" olarak değiştirilmiştir.
"Bunların ortak derslerinin eğitimi ise bir şubede olması gereken azami oğrenci sayısını gecmemek uzere aynı sınıf seviyesindeki oğrencilerle birleştirilerek yapılabilir."
MADDE 14 - Aynı Yonetmeliğin 36 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi ile beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dorduncu fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"a) Devamsızlık yapan oğrenciler, ders oğretmeni tarafından yoklama fişine, ilgili mudur yardımcısı tarafından da e-Okul/e-Mesem sistemine işlenir."
"(5) Devamsızlık suresi ozursuz 10 gunu, toplamda 30 gunu aşan oğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak universite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekkullu hastanelerde kontrol kayıtlı surekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenciler ve ozel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan oğrenciler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmi raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu oğrencilerin ozursuz devamsızlık suresi 10 gunu gecmemek kaydıyla toplam devamsızlık suresi 60, tam zamanlı kaynaştırma/butunleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenciler ve ozel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan oğrencilerin ozursuz devamsızlık suresi 20 gunu gecmemek kaydıyla toplam devamsızlık suresi 70 gun olarak uygulanır. Tam zamanlı kaynaştırma/butunleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenciler ve ozel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan oğrenciler haric olmak uzere devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve oğrenim hakkı bulunan oğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve oğretim yılında okula devam ettirilir. Oğrenim hakkı bulunmayanlar ise Acık Oğretim Lisesi, Mesleki Acık Oğretim Lisesi, Acık Oğretim İmam Hatip Lisesi veya mesleki eğitim merkezine yonlendirilerek kayıtları yapılır. Mesleki eğitim merkezi oğrencilerinin teorik derslere ozurlu ve ozursuz devamsızlık suresi ders yılı icinde devam etmesi gereken surenin altıda birinden, işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılı Kanun hukumlerine gore kullanabileceği ucretli ve ucretsiz izin toplamından fazla olamaz. Bu fıkra kapsamında toplam devamsızlık suresinin 60 gune cıkabildiği durumlarda teorik derslere devamsızlık suresi teorik ders suresinin ucte birini gecemez. Devamsızlık suresini aşan oğrencilerin sozleşmeleri fesih edilerek sigorta cıkışları yapılır ve durumları yazılı olarak yasal temsilcisine ve işletmeye, 18 yaşından buyukler icin kendisine de bildirilir. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve oğrenim hakkı bulunan oğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve oğretim yılının başından itibaren bir işletme ile sozleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilir. Mesleki eğitim merkezinde oğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise Acık Oğretim Lisesi, Mesleki Acık Oğretim Lisesi veya Acık Oğretim İmam Hatip Lisesine yonlendirilerek kayıtları yapılır."
"Mesleki eğitim merkezi oğrencilerinin teorik ders devamsızlıklarının 2 nci, 4 uncu ve 5 inci; işletmede mesleki eğitime devamsızlıklarının ise 5 inci, 15 inci ve 25 inci gunlerinde, yasal temsilcisi ve işletmeye, 18 yaşından buyukler icin ayrıca kendisine bildirim yapılır. Teorik ders suresi haftada iki gun olarak uygulanan mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı oğrencilerin teorik ders devamsızlıklarının 4, 8 ve 10 uncu gunlerinde bildirim yapılır."
MADDE 15 - Aynı Yonetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ucuncu fıkrasının ikinci cumlesinde yer alan "birinci donemi" ibareleri yururlukten kaldırılmıştır.
"c) Okul turleri arasında boş kontenjan ve merkezi sınav puan ustunluğune gore, sınıf atlatma işlemleri yapıldıktan sonra 10 uncu sınıftan 11 inci sınıfa gecmiş olan oğrenciler ağustos ayı sonuna kadar,"
"(2) Ortaoğretim kayıt alanındaki okullar arasında nakil ve gecişler, okulların acık kontenjanlarına gore;
a) Okul turlerinin her birinin kendi arasında her sınıf seviyesinde,
b) Okul turleri arasında sınıf atlatma işlemleri yapıldıktan sonra 10 uncu sınıftan 11 inci sınıfa gecmiş olan oğrenciler ağustos ayı sonuna kadar,
c) Mesleki ve teknik ortaoğretim programları arasında, alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde surekli; alan/dal bulunmaması halinde, alan değiştirerek 10 uncu sınıfın birinci donemi sonuna kadar, aynı alanda dal değiştirerek 11 inci sınıfın birinci donemi sonuna kadar,
c) Anadolu ve Anadolu İmam Hatip liselerinden mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile cok programlı Anadolu liselerine; 9 uncu sınıfta surekli, 10 uncu sınıfta ise birinci donem sonuna kadar, 10 uncu sınıf sonunda ise uygulamalı meslek derslerinden yaz tatili suresince yapılacak telafi eğitimine bağlı olarak,
d) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile cok programlı Anadolu liseleri bunyesindeki program/alan/dallar arasında geciş iş ve işlemleri bu fıkra kapsamında değerlendirilerek,
e) Mesleki eğitim merkezlerinden Anadolu meslek programlarına 9 uncu sınıfın birinci donemi sonuna kadar,
bu Yonetmelikte belirtilen sure icerisinde yapılır."
MADDE 16 - Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, beşinci fıkrasının ilk cumlesinde yer alan "başvuruları(

"a) Merkezi sınavla oğrenci alan okulların acık kontenjanlarına, oğrencinin merkezi sınav puanının naklen gitmek istediği okuldaki aynı sınıf seviyesinde yerleştirme sonucunda oluşan en duşuk puanlı oğrencinin puanından az olmaması kaydıyla puan ustunluğune gore yapılır."
"(4) Nakil ve geciş işlemleri;
a) Nakil ve geciş başvurusu, donem bitiminin oncesindeki uc hafta ile e-Okul sisteminde donem ve sınıf atlatma suresi haric olmak uzere ders yılının başlangıcından ekim ayının sonuna kadar haftalık, diğer zamanlarda ise aylık yapılır. Nakil ve gecişler, haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın; ilk iş gununden başlayarak son iş gununden once veli tarafından calışma saatleri icerisinde oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune dilekce ile veya e-Devlet uzerinden yapılır. Ozel oğretim kurumlarına gecişlerde bu kısıtlama uygulanmaz. Başvuru, oğrencinin nakil şartlarını taşıması halinde naklen gidilmek istenilen okul mudurluğune e-Okul sistemi uzerinden iletilir. Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul mudurluğunce e-Okul sistemi uzerinden başvuruların bitimini takip eden ilk iş gunu calışma saatleri icerisinde gercekleştirilir. Ancak, donem bitiminden uc hafta once yapılan başvuruların onay veya ret işlemleri, başvuruların bitimini takip eden ilk iş gunu calışma saatleri icinde gercekleştirilir."
MADDE 17Aynı Yonetmeliğin 39 uncu maddesinin ucuncu fıkrasının ikinci cumlesi ile dorduncu fıkrasının ikinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Nakil ve geciş başvurusu, donem bitiminin oncesindeki uc hafta ile e-Okul sisteminde donem ve sınıf atlatma suresi haric olmak uzere ders yılının başlangıcından ekim ayının sonuna kadar haftalık, diğer zamanlarda ise aylık yapılır. Haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın ilk iş gununden başlayarak son iş gununden once veli tarafından calışma saatleri icerisinde oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune dilekce ile veya e-Devlet uzerinden yapılır."
"Başvurular, haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın son iş gununde ilgili okul mudurluğunce değerlendirilerek sonuclandırılır."
MADDE 18 - Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan "gecerlilik, guvenirlilik" ibaresi "gecerlik, guvenirlik" olarak değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
"ğ) İl olcme değerlendirme merkezlerince oğrencilerin oğrenme eksikliklerini belirlemek ve izlemek uzere il/ilce duzeyinde olcme değerlendirme faaliyetleri yapılabilir."
MADDE 19 - Aynı Yonetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki sınav yapılması esastır. Her donem başında sınav sayısı eğitim kurumu alan zumrelerince, sınav tarihleri ise zumre başkanları kurulunca belirlenir ve okul mudurunun onayından sonra e-Okul sistemi uzerinden ilan edilir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul mudurluğunce alınır."
"c) Yazılı sınavlar; gerektiğinde okul, eğitim bolgesi, ilce, il ve ulke genelinde ortak sınavlar şeklinde yapılabilir. Bu sınavların uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler Bakanlıkca hazırlanan yonerge ve/veya kılavuz ile belirlenir."
MADDE 20 - Aynı Yonetmeliğin 46 ncı maddesinin yedinci fıkrasının ilk cumlesinde yer alan "10 uncu" ibaresi "11 inci" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 21 - Aynı Yonetmeliğin 47 nci maddesinin ucuncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 22 - Aynı Yonetmeliğin 50 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Sınıf/şube rehber oğretmenleri, oğrencilerin proje hazırlama taleplerini ilgi, yetenek, beceri ve başarı durumlarını dikkate alarak dersler bazında dengeli bir şekilde dağılımına ozen gosterir."
MADDE 23 - Aynı Yonetmeliğin 52 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ucuncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
"b) Onceki okulu ve/veya alan/dalında aldığı dersten/derslerden bazılarının yeni okulu ve/veya alan/dalında okutulmaması veya haftalık ders saatlerinin farklı olması halinde;
1) Onceki okulu ve/veya alan/dalında donem puanı oluşacak kadar puan alınmış ise o derslere ait donem puanları, mevcut puanlarına gore yeni okul yonetimince tespit edilir.
2) Onceki okulunda donem puanı verilebilecek kadar puan alınmamış ise oğrenci yeni okulunda ve/veya alan/dalında oğretime acılmış olan dersi/dersleri alır. Bu derslerden alınan puanlara gore donem puanı tespit edilir.
3) Haftalık ders saatlerinin farklı olması halinde eksik olan haftalık ders saati sayısı kadar yeni okulundan ders/dersler sectirilir ve donem puanının tespitinde bu dersin/derslerin puanları esas alınır."
MADDE 24Aynı Yonetmeliğin 53 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Bir dersin yılsonu puanı;
a) Birinci ve ikinci donem puanlarının aritmetik ortalamasıdır.
b) Bir donem puanının bulunmaması halinde donem puanı ile telafi programı sonunda belirlenen puanın aritmetik ortalaması; iki donem puanının bulunmaması halinde ise telafi programı sonunda belirlenen puandır.
c) İşletmelerde beceri eğitiminde birinci ve ikinci donem puanlarının aritmetik ortalaması ile yılsonu beceri sınavı puanının aritmetik ortalamasıdır.
c) Naklen gelen ve/veya alan/dalını değiştiren oğrencilerin, onceki okulu ve/veya alan/dalında aldığı derslerle yeni okulundaki dersler ve/veya ders saatleri farklı olduğunda:
1) Bir donem puanı alabilecek kadar sure bulunması durumunda yeni dersten alınan ikinci donem puanıdır.
2) Yeni alınan dersten bir donem puanı alınabilecek kadar sure bulunmaması durumunda eski okulundaki dersin donem puanlarının aritmetik ortalamasıdır.
d) Sorumluluk sınavına giren oğrencilerin yılsonu puanı, o dersin yılsonu puanı ile sorumluluk sınavından alınan puanın aritmetik ortalamasıdır.
e) Mesleki eğitim merkezlerinde kurum aynı olmakla birlikte işyeri değişikliği yapılması durumunda oğrencinin donem puanının hesabında donem icinde en fazla pratik eğitim aldığı işletmede ilgili usta oğretici/eğitici personelin vereceği puanlar dikkate alınır.
f) Alan/dal derslerinin eğitimini tamamen okulda tamamlayan mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları oğrencilerinin 12 nci sınıfta ortalama ile sınıf gecilemeyen ve ağırlığı en fazla olan alan/dal dersinin yılsonu başarı puanı, birinci ve ikinci donem puanlarının aritmetik ortalaması ile staj bitirme sınavı puanının aritmetik ortalamasıdır.
g) Tamamlayıcı eğitime devam eden ancak oğrencilik şartlarını taşımayanların almaları gereken teorik derslerden girecekleri sorumluluk sınavlarında aldıkları puan yılsonu puanıdır."
MADDE 25 - Aynı Yonetmeliğin 58 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Sorumluluk sınavları, ders yılı icerisinde yapılan yazılı ve/veya uygulamalı sınav esaslarına gore birinci donemin ilk haftası, ikinci donemin ilk haftası ile son iki haftası icerisinde iki alan oğretmeni, bulunmaması halinde biri alan oğretmeni olmak uzere iki oğretmen tarafından yapılır."
MADDE 26Aynı Yonetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan "haric" ibaresi "dahil" olarak değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
"c) Mesleki eğitim programlarına kayıtlı oğrencilerden; doğrudan, yılsonu başarı puanı ile veya sorumlu olarak sınıf gecemeyenler ile devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar sınıf tekrar ederler. Sınıf tekrarı aynı alan/dal icin en fazla iki defa yapılır. Mesleki eğitim merkezinde okuma hakkı bulunmayan oğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek Acık Oğretim Lisesi, Mesleki Acık Oğretim Lisesi veya Acık Oğretim İmam Hatip Lisesine yonlendirilerek kayıtları yapılır."
MADDE 27Aynı Yonetmeliğin 61 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Oğretim programlarında kabul edilen değişiklikler ile ders yılı icinde oğretmensizlik, doğal afet, salgın hastalık, olağanustu hal ve benzeri sebeplerle bir ya da iki donem puanı oluşmayan dersler icin, ders yılının ikinci doneminden, yeni oğretim yılının başlamasına kadar olan surede,"
MADDE 28 - Aynı Yonetmeliğin 64 uncu maddesinin birinci, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Ders kesiminde, dort yıllık eğitim ve oğretim yılına ait mezuniyet puanı en yuksek olan oğrenci oğretmenler kurulunca okul birincisi olarak tespit edilir. Ancak butun derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar, mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan oğrenciler okul birincisi olamaz."
"(7) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde; Anadolu meslek ve Anadolu teknik programları ile bunyesinde farklı programlar uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde her program icin ayrı ayrı okul birincisi tespit edilir."
"(8) Okul birincileri, okul mudurluğunce ders yılının bitimini izleyen beş iş gunu icerisinde e-Okul sistemine işlenir."
MADDE 29 - Aynı Yonetmeliğin 66 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Yurtdışında oğrenim gordukleri okullardan yılsonu başarı puanları 12 nci sınıfın ders kesimi tarihine kadar temin edilememesi durumunda, ulkemizde oğrenim gordukleri oğretim yıl/yıllarına ait yılsonu başarı puanlarına"
MADDE 30 - Aynı Yonetmeliğin 69 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasının (c) bendi yururlukten kaldırılmış, ucuncu fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (b) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
"(1) Ortaoğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul turune gore diploma verilir. Butun derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma duzenlenmez. Mesleki eğitim merkezi oğrencileri diploma alabilmek icin ustalık belgesini almaya hak kazanmış olmanın yanında Bakanlıkca belirlenecek fark derslerini acık ortaoğretim kurumları yoluyla başarmak zorundadır. Bunların diplomaları Mesleki Acık Oğretim Lisesi tarafından ilgili mevzuatına gore duzenlenir."
"a) Duzenlenen diplomalarda; T.C. Kimlik No, Adı ve Soyadı, Baba Adı, Ana Adı, Doğum Yeri ve Tarihi, Diplomayı Veren Okul, Okulun Bulunduğu İlce ve İl Adı, Okul Numarası, Diploma Numarası, Yabancı Dil, Diploma Puanı, Diploma Tarihi, Oğrenim Suresi, Diploma Guvenlik No, varsa program turu ile Alanı/Dalı bilgilerine yer verilir."
MADDE 31 - Aynı Yonetmeliğin 70/A maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(4) 2018 yılı ve sonrasında verilen usta oğreticilik, ustalık veya kalfalık belgesinin kullanılamayacak derecede yıpranması, kaybolması veya yargı kararıyla kişisel bilgilerin değişmesi durumunda isteğe bağlı olarak bir defaya mahsus olmak uzere e-Mesem sistemi uzerinden yenisi duzenlenir."
MADDE 32 - Aynı Yonetmeliğin 73 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Bu Yonetmeliğin 69 uncu maddesinin ucuncu fıkrasının (h) bendi, 70/A maddesinin dorduncu fıkrası ve 71 inci maddesinin birinci fıkrasına gore aldıkları diploma, usta oğreticilik, ustalık, işyeri acma, kalfalık veya oğrenim durum belgesini kaybedenlere bir defaya mahsus olmak uzere oğrenim durum belgesi verilir. Belgesini ikinci defa talep edenlere bu belge verilmez. Ancak durumları yazıyla ilgili kurum veya kuruluşa bildirilir."
MADDE 33Aynı Yonetmeliğin 74 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "duzenlenir." ibaresi "duzenlenebilir." olarak değiştirilmiştir.
MADDE 34 - Aynı Yonetmeliğin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "e/Okul" ibaresi "e-Okul/e-Mesem" olarak değiştirilmiş ve ikinci fıkrasının son cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"e-Okul sistemine kayıtlı diplomalar ve e-Mesem sistemine kayıtlı belgelerle ilgili duzeltmeler sistem uzerinden okul mudurluğunce yapılır."
MADDE 35Aynı Yonetmeliğin 84 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"(1) Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında acılan her alan/bolum icin bir alan/bolum şefliği, donanımı bulunan her atolye veya laboratuvar icin bir atolye veya laboratuvar şefliği oluşturulur. Cocuk gelişimi ve eğitimi alanında 36-48 ve 49-66 ay arası cocuklar icin ayrı uygulama sınıflarında eğitim yapılır. Ancak, bu alanın atolyesi konumundaki uygulama sınıflarının tumu icin sadece bir atolye şefliği oluşturulur. Bu fıkra kapsamında kalfalık ve ustalık programlarının uygulandığı mesleki eğitim merkezlerinde alan/bolum şefliği oluşturulmaz, ancak fiilen eğitim oğretim yapılan donatımı yapılmış atolye ve laboratuvarlar icin atolye ve laboratuvar şefliği oluşturulabilir."
"(5) Birinci fıkra kapsamında şef gorevlendirilecek atolye ve laboratuvarların belirlenmesi icin okul/kurum mudurluğunce, mudurun başkanlığında bir mudur yardımcısı, alan şefleri ile değerlendirmenin yapılacağı alandan bir alan oğretmeninin katılımı ile bir komisyon oluşturulur. Mesleki ve teknik eğitim programlarının uygulandığı eğitim kampuslerinde komisyona, kurum muduru yerine bu programların yurutulmesinden sorumlu mudur yardımcısı başkanlık eder.
(6) Komisyonca yapılacak değerlendirmede;
a) Atolye/laboratuvar olarak belirlenen mekanın en az 10 oğrencinin aynı anda uygulamalı eğitim alabileceği yeterli buyukluğe sahip olup olmadığı,
b) Atolye/laboratuvarda ilgili alan/dalda eğitim-oğretimi aksatmayacak nitelik ve sayıda makine-techizat, eğitim/deney seti ve diğer donanımların bulunup bulunmadığı,
c) Atolye/laboratuvar olarak belirlenen mekanlarda yurutulen eğitim-oğretim faaliyetlerinin ozelliği,
c) Ayrı atolye/laboratuvar olarak belirlenmekle birlikte, sahip olduğu donanım, fiziki buyukluk, yurutulen eğitim-oğretim faaliyetlerinin ozelliği ve yoğunluğu gibi hususlar dikkate alınarak sorumluluğun aynı atolye veya laboratuvar şefinin uhdesine verilip verilemeyeceği,
tespit edilerek hazırlanan tutanak uyelerce imzalanır. Bu tespitler, atolye ve laboratuvar şefi gorevlendirilmesinde esas alınır."
MADDE 36Aynı Yonetmeliğin 84/C maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"d) Alanı, atolye ve laboratuvarı birleşenlerin,"
MADDE 37Aynı Yonetmeliğin 86 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(8) Oğrencilerde cevre bilinci, yaşam becerileri ve sorumluluklarını geliştirmek amacıyla eğitim ortamlarının temiz ve duzenli tutulması alışkanlığını kazandırmak icin gerekli tedbirleri alır."
MADDE 38Aynı Yonetmeliğin 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi yururlukten kaldırılmış ve aynı fıkranın (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) İşletmelerde meslek eğitimi ders gorevine esas olacak azami haftalık ders yukunun belirlenmesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereği ilgili alanın alan/bolum, atolye ve laboratuvar şeflerinin ek ders gorevinden sayılan planlama, bakım ve onarım ek ders saatleri toplamı ile;
1) Anadolu meslek programlarında işletmelere oğrenci gonderilen alan/dallardaki sınıfların işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek derslerinin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısıyla carpımı sonucu bulunacak ders saati,
2) Mesleki eğitim merkezlerinde ise Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci ve ucuncu fıkralarına gore belirlenen ders saati,
toplamı ders yuku olarak kabul edilir. Grup sayısının belirlenmesinde, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmelik hukumleri uygulanır."
MADDE 39Aynı Yonetmeliğin 90 ıncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Rehberlik oğretmenleri
MADDE 90(1) Okul rehberlik hizmetlerini yurutmek uzere Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yonetmeliğine gore rehberlik oğretmeni gorevlendirilir.
(2) Rehberlik oğretmenleri, diğer oğretmenlerle birlikte ders kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gunune, eylul ayının ilk iş gununden ders yılının başlama tarihine kadar gecen surelerde de mesleki calışmalarını surdururler. Ancak yuksekoğretime yonlendirme ve tercihle ilgili iş ve işlemler icin ihtiyac duyulması halinde tatil donemlerinde de gorevlendirilebilir.
(3) Rehberlik oğretmenleri, oğrencilerle birlikte yapacakları grup calışmalarını herhangi bir nedenle ders oğretmenlerinin bulunmadığı ders saatlerini de değerlendirerek yaparlar."
MADDE 40Aynı Yonetmeliğin 91 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Hamile oğretmenlere, hamileliğin yirmi dorduncu haftasından itibaren ve doğumdan itibaren bir yıl sure ile nobet gorevi verilmez."
"g) Engelli oğretmenler ile engelli cocuğu bulunan oğretmenler nobet gorevinden muaf tutulur. Ancak, engelli oğretmenler ile engelli cocuğu bulunan oğretmenlerden istekli olanların nobetlerinin belirlenmesinde tercihlerine oncelik verilerek duzenleme yapılır."
MADDE 41Aynı Yonetmeliğin 92 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 92 - (1) Belletici ve nobetci belletici oğretmenlik gorevlendirilmesine ilişkin iş ve işlemler Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yonetmeliği hukumlerine gore yurutulur."
MADDE 42Aynı Yonetmeliğin 94 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(4) Diğer personelden yuruttukleri gorevden dolayı fazla mesai yapmak durumunda kalanlara, okul mudurluğunce ilgili mevzuatı cercevesinde personelin istediği ve uygun bir zaman diliminde izin kullandırılır."
MADDE 43Aynı Yonetmeliğin 109 uncu maddesinin altıncı fıkrası ve yedinci fıkrasının (ğ) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(6) Ders yılı başlamadan once, ikinci donem başında, ders yılı sonunda ve eğitim kurumu mudurunun gerekli gorduğu durumlarda ve/veya kurul uyelerinin salt coğunluğunun yazılı isteği doğrultusunda yapılacak olan eğitim kurumu oğretmenler kurulu toplantılarında aşağıda yer verilen maddelerden ilgili gorulenler ile eğitim kurumu mudurunun gerekli gorduğu konular, kurul uyelerinin salt coğunluğunun kararıyla gundeme alınması kararlaştırılan konular eğitim kurumlarının kademe ve turune gore gundeme alınır, goruşulerek karara bağlanır. Kararlar oy cokluğuyla alınır. Eşitlik halinde kurul başkanının katıldığı goruş kabul edilir. Gundem ve alınan kararlar e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir ve kararlar mudurun onayından sonra uygulamaya konulur. Sene icerisinde yapılan toplantılarda, ders yılı başlamadan once yapılan ilk toplantıda goruşulen gundem ve alınan kararlar dışında yeni gundemler oluşmuş ise e-Kurul ve Zumre Modulunde sadece onlar icin yeni bir toplantı kaydı oluşturulur. Yeni gundem oluşmamış ise alınan kararların oluşma duzeyi değerlendirilerek sonucları e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir. Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise eğitim ve oğretim yılı boyunca alınan kararlar ve sonucları değerlendirilerek e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir ve sonucu işlenmemiş karar bırakılmaz. Ayrıca, kurul tutanağı, toplantıya katılmayanlar da dahil eğitim kurumunun ilgili tum personeli tarafından imzalanır ve eğitim kurumu yonetimince saklanır."
"ğ) Ataturkculukle ilgili konuların derslerde işlenişi ile oğretim programlarının uygulanmasına yonelik hususlar,"
MADDE 44Aynı Yonetmeliğin 110 uncu maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Sene icerisinde yapılan toplantılarda, ders yılı başladıktan sonra yapılan ilk toplantıda goruşulen gundem ve alınan kararlar dışında yeni gundemler oluşmuş ise e-Kurul ve Zumre Modulunde sadece onlar icin yeni bir toplantı kaydı oluşturulur. Yeni gundem oluşmamış ise alınan kararların gercekleşme duzeyi değerlendirilerek sonucları e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir. Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise eğitim ve oğretim yılı boyunca alınan kararlar ve sonucları değerlendirilerek Yıllık Plan Modulune işlenir ve sonucu işlenmemiş karar bırakılmaz."
MADDE 45Aynı Yonetmeliğin 111 inci maddesinin başlığı ile yedinci ve sekizinci fıkralarında yer alan "sınıf/alan" ibareleri "alan" olarak değiştirilmiş, birinci ve dorduncu fıkraları ile sekizinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Eğitim kurumu alan zumreleri; eğitim kurumunda alanı aynı olan oğretmenlerden oluşur. Mesleki ve teknik eğitim veren eğitim kurumlarında gerektiğinde uzman, usta oğretici, eğitici personel ve teknisyenler de uygun olan alanlarla birlikte zumre oğretmenler kuruluna katılır. Alanında bir oğretmen olması durumunda zumre toplantısı, eğitim kurumu muduru veya mudurun gorevlendireceği mudur yardımcısı ile yapılır. Kurul, haziran ayında yapılacak toplantıda, eylul ayından itibaren gecerli olmak uzere 2 yıl sureyle kendi aralarından birini başkan secer. Aynı şekilde yedek başkan belirlenir. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında ise alan/bolum şefleri alanının zumre başkanı olup bu goreve devam ettiği surece zumre başkanlığı devam eder. Secilen başkan eğitim kurumu yonetimine bildirilir ve e-Kurul ve Zumre Modulune kurul/zumre başkanı yetkilisi olarak işlenmesi sağlanır. Yıl icerisinde zorunlu bir sebeple zumre başkanı değiştiği takdirde yedek başkan zumrenin başkanı olur. Katılımcılardan yeni bir yedek başkan secilir. Bir onceki zumre başkanı toplantı yaparak mevcut durumu, yapılacak ve yapılmış calışmaları, gundemleri ve kararları yeni başkana ve katılımcılara aktarır. Secilen başkan eğitim kurumu yonetimine bildirilir ve e-Kurul ve Zumre Modulune kurul/zumre başkanı yetkilisi olarak işlenmesi sağlanır."
"(4) Zumre toplantıları; ders yılı başlamadan once, ikinci donem başında ve ders yılı sonunda yapılır. İhtiyac duyulması halinde eğitim kurumu muduru/zumre başkanının cağrısı veya uyelerin salt coğunluğunun yazılı talebi uzerine eğitim kurumu zumre toplantılarında alınan kararların ve varsa yeni gundem maddelerinin goruşulmesi amacıyla aynı esas ve usulle ara zumre toplantıları yapılır. Sene icerisinde yapılan toplantılarda, ders yılı başlamadan once yapılan ilk toplantıda goruşulen gundem ve alınan kararlar dışında yeni gundemler oluşmuş ise Yıllık Plan Modulunde sadece onlar icin yeni bir toplantı kaydı oluşturulur. Yeni gundem oluşmamış ise alınan kararların oluşma duzeyi değerlendirilerek sonucları e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir. Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise eğitim ve oğretim yılı boyunca alınan kararlar ve sonucları değerlendirilerek e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir ve sonucu işlenmemiş karar bırakılmaz."
"c) Ataturkculukle ilgili konuların uzerinde durularak calışmaların buna gore planlanması ile oğretim programlarının incelenmesi, programların cevre ozellikleri de dikkate alınarak amacına ve iceriğine uygun olarak uygulanması, yıllık plan ve ders planlarının hazırlanması ve uygulanmasında konu ve kazanım ağırlıklarının dikkate alınması,"
MADDE 46Aynı Yonetmeliğin 112 nci maddesinin başlığı ile birinci, ucuncu, beşinci, altıncı ve yedinci fıkralarında yer alan "sınıf/alan" ibareleri "alan" olarak değiştirilmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Eğitim kurumu alan zumre başkanları kurulu toplantıları; ders yılı başlamadan once, ikinci donem başında ve ders yılı sonunda yapılır. İhtiyac duyulması halinde eğitim kurumu muduru/kurul başkanının cağrısı veya uyelerin salt coğunluğunun yazılı talebi uzerine eğitim kurumu alan zumre başkanları kurulu toplantılarında alınan kararların ve varsa yeni gundem maddelerinin goruşulmesi amacıyla aynı esas ve usulle ara toplantılar yapılır. Sene icerisinde yapılan toplantılarda, ders yılı başlamadan once yapılan ilk toplantıda goruşulen gundem ve alınan kararlar dışında yeni gundemler oluşmuş ise e-Kurul ve Zumre Modulunde sadece onlar icin yeni bir toplantı kaydı oluşturulur. Yeni gundem oluşmamış ise alınan kararların oluşma duzeyi değerlendirilerek sonucları e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir. Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise eğitim ve oğretim yılı boyunca alınan kararlar ve sonucları değerlendirilerek e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir ve sonucu işlenmemiş karar bırakılmaz."
MADDE 47Aynı Yonetmeliğin 113 uncu maddesinin başlığı ile birinci, beşinci, dokuzuncu ve onuncu fıkralarında yer alan "sınıf/alan" ibareleri "alan" olarak değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan "aynı sınıfı okutan veya" ibaresi yururlukten kaldırılmış, ikinci fıkrası ile dorduncu fıkrasının sonuna aşağıdaki cumleler eklenmiştir.
"Yıl icerisinde zorunlu bir sebeple zumre başkanı değiştiği takdirde yedek başkan zumrenin başkanı olur. Katılımcılardan yeni bir yedek başkan secilir. Bir onceki zumre başkanı toplantı yaparak mevcut durumu, yapılacak ve yapılmış calışmaları, gundemleri ve kararları yeni başkana ve katılımcılara aktarır. Secilen başkan ilce yonetimine bildirilir ve e-Kurul ve Zumre Modulune kurul/zumre başkanı yetkilisi olarak işlenmesi sağlanır."
"İlcede alanında bir oğretmen olması durumunda zumre toplantısı yapılmaz. Bu oğretmenler alanları ile ilgili il zumresine katılırlar ve alınan kararları yıllık calışma programlarında belirtirler."
MADDE 48Aynı Yonetmeliğin 114 uncu maddesinin başlığı ile birinci, dorduncu ve sekizinci fıkralarında yer alan "sınıf/alan" ibareleri "alan" olarak değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan "aynı sınıfı okutan veya" ibaresi yururlukten kaldırılmış, ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiş ve dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yıl icerisinde zorunlu bir sebeple zumre başkanı değiştiği takdirde yedek başkan zumrenin başkanı olur. Katılımcılardan yeni bir yedek başkan secilir. Bir onceki zumre başkanı toplantı yaparak mevcut durumu, yapılacak ve yapılmış calışmaları, gundemleri ve kararları yeni başkana ve katılımcılara aktarır. Secilen başkan il mudurune bildirilir ve e-Kurul ve Zumre Modulune kurul/zumre başkanı yetkilisi olarak işlenmesi sağlanır."
"(4) İl alan zumre toplantıları; ders yılı başlamadan once, ikinci donem başında ve ders yılı sonunda yapılır. İhtiyac duyulması halinde koordineyi sağlayan il milli eğitim mudurunun talebi veya zumre başkanı ya da uyelerin salt coğunluğunun yazılı talebi uzerine il milli eğitim mudurunun uygun gormesiyle zumre toplantılarında alınan kararların ve varsa yeni gundem maddelerinin goruşulmesi amacıyla aynı esas ve usulle ara zumre toplantıları yapılır. Sene icerisinde yapılan toplantılarda, ders yılı başlamadan once yapılan ilk toplantıda goruşulen gundem ve alınan kararlar dışında yeni gundemler oluşmuş ise e-Kurul ve Zumre Modulunde sadece onlar icin yeni bir toplantı kaydı oluşturulur. Yeni gundem oluşmamış ise alınan kararların oluşma duzeyi değerlendirilerek sonucları e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir. Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise eğitim ve oğretim yılı boyunca alınan kararlar ve sonucları değerlendirilerek e-Kurul ve Zumre Modulune işlenir ve sonucu işlenmemiş karar bırakılmaz."
MADDE 49Aynı Yonetmeliğin 124 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "10 uncu" ibaresi "11 inci" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 50Aynı Yonetmeliğin 127 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Bu Yonetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir donem mesleki eğitim goren oğrenciler, eğitim ve oğretim etkinlikleri dışında okullardaki doner sermaye kapsamında mal ve hizmet uretiminde en az staj suresi kadar fiilen calışanlarla Mesleki Acık Oğretim Lisesine kayıtlı olup yuz yuze eğitime devam eden oğrencilerden kayıtlı oldukları alan/dalda kalfalık belgesine sahip olanlar staj suresini tamamlamış sayılır ve doğrudan staj bitirme sınavına girmeye hak kazanırlar. Aynı alanda olmak kaydıyla ustalık belgesi sahipleri ise stajdan muaf tutulur."
MADDE 51Aynı Yonetmeliğin 133 uncu maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Staj bitirme sınavı puanı, ilişkilendirildiği dersin yılsonu puanının belirlenmesinde dikkate alınır. Stajdan muaf tutulan oğrencilere staj bitirme sınavı puanı verilmez."
MADDE 52Aynı Yonetmeliğin 139 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Kamu Hastaneleri Birliği genel sekreterliklerince" ibaresi "il sağlık mudurluğunce" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 53Aynı Yonetmeliğin 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan "Kamu Hastaneleri Birliği genel sekreterliklerinin" ibaresi "il sağlık mudurluğunun" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 54 - Aynı Yonetmeliğin 160 ıncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Okul oğrenci odul ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla ustunluk gosteren, ozursuz devamsızlık suresi 5 gunu gecmeyen, tum derslerden başarılı olan, donem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan oğrencilerden;
a) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkur belgesi,
b) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,
c) Ortaoğrenim suresince en az uc oğretim yılının butun doneminde takdir belgesi alanları ustun başarı belgesi
ile odullendirir."
MADDE 55Aynı Yonetmeliğin 165 inci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) Araştırma/inceleme/soruşturma sureci, ilgili okulların oğrenci odul ve disiplin kurullarının işbirliği icerisinde yurutulur. Oğrencinin kayıtlı olduğu okulun oğrenci odul ve disiplin kurulu başkanı veya işletme yetkilisi, goruşlerine başvurulmak uzere olayla ilgili oğrenci odul ve disiplin kurulu toplantısına katılır. Oğrencinin kayıtlı olduğu okulun oğrenci odul ve disiplin kurulu başkanı karar icin oy kullanır, ancak işletme yetkilisi oy kullanamaz."
MADDE 56Aynı Yonetmeliğin 169 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(6) Okul değiştirme cezası kesinleşen oğrencinin diğer okula nakil işlemi gercekleştirilinceye kadar gecen surede oğrenci okula devam ettirilmez ve bu sure devamsızlıktan sayılmaz."
MADDE 57 - Aynı Yonetmeliğin 172 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "ozursuz" ibaresi "ozurlu" olarak ve ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Milli eğitim mudurluklerince oğrenci velisi bilgilendirilerek okul turleri ve bu Yonetmeliğin nakille ilgili hukumleri goz onunde bulundurularak uygun okullara 5 iş gunu icerisinde tercih yapılması sağlanır. Velisi tarafından tercih yapılmayan oğrencinin nakli ilgili oğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunca resen gercekleştirilir. Aynı ilde oğrencinin devam edebileceği programın bulunmaması halinde Bakanlığın ilgili birimiyle işbirliği yapılarak gerekli tedbirler alınır."
MADDE 58 - Aynı Yonetmeliğin 203 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Mevcut ise maarif mufettişlerinden birisi,"
MADDE 59 - Aynı Yonetmeliğin 206 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "on gun" ibaresi "on iş gunu" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 60Aynı Yonetmeliğin gecici 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında koruma kararı verilen, koruyucu aile yanına yerleştirilen, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Turk Medeni Kanununun 305 inci maddesine gore evlatlık edinme oncesi bir yıllık gecici bakım surecinde olan, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Cocuk Koruma Kanunu kapsamında eğitim veya bakım tedbiri kararı verilenlere birden fazla nakil işlemi mevcut oğrencileri de kapsar."
MADDE 61 - Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"Kapatılan veya iptal edilen atolye ve/veya laboratuvar şeflikleri
GECİCİ MADDE 10(1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarih itibarıyla mevcut atolye ve/veya laboratuvar şeflikleri bu Yonetmeliğin 84 uncu maddesinin beşinci fıkrasına gore kurulan komisyonca uc ay icerisinde aynı maddenin altıncı fıkrası kapsamında yeniden değerlendirilerek birleştirilmesine karar verilen şeflikler icin mevcut şef gorevlendirmesi iptal edilir ve Yonetmelik hukumlerine gore yeniden gorevlendirme yapılır. Şeflik gorevlendirmesine ihtiyac olmadığı tespit edilen atolye ve laboratuvar şeflerinin gorevlendirmeleri iptal edilir."
MADDE 62 - Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin ucuncu fıkrasının (d) bendinde, 25 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde ve 39 uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "musiki," ibarelerinden sonra gelmek uzere "hafızlık," ibaresi eklenmiştir.
MADDE 63 - Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "rehber oğretmen" ibaresi "rehberlik oğretmeni", 79 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan "rehber oğretmenle" ibaresi "rehberlik oğretmeniyle" ve 92 nci maddesinin ucuncu fıkrasında yer alan "rehber oğretmenler" ibaresi "rehberlik oğretmenleri" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 64 - Aynı Yonetmeliğin EK-1, EK-2, EK-3 ve EK-4'unde yer alan "Oğrencinin" ibaresinin altına "T.C. Kimlik Numarası" ibaresi eklenmiş ve E