2014 yılında Maarif Mufettişliği ve Maarif Mufettiş Yardımcılığı unvanı mevzuatımıza girmişti. Milli Eğitim Bakanlığı 7 yıl sonra bu unvanı iptal edip mufettiş unvanına geri dondu 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yapılan değişiklikler 3 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. 2016 yılında ihdas edilen Maarif Mufettişliği ve Maarif Mufettiş Yardımcılığı unvanları iptal edilerek bunun yerine mufettişi ve mufettiş yardımcısı unvanı getirildi.
2011 yılında, Omer Dincer'in Milli Eğitim Bakanı olduğu donemde; 652 sayılı KHK ile MEB bakanlık mufettişleri "milli eğitim denetcisi", ilkoğretim mufettişleri "il eğitim denetmeni", Teftiş Kurulu Başkanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı'na donuşturuldu.
2014 yılında ise Nabi Avcı'nın Milli Eğitim Bakanı olduğu donemde; 6528 sayılı Kanun ile taşra denetim elemanı olan il eğitim denetmenleri ile Turkiye capında denetim yetkisine haiz olan milli eğitim denetcileri, il milli eğitim mudurlukleri emrinde birleştirilerek "maarif mufettişi" yapıldılar.
3 Aralık 2021 tarihi itibariyle, Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Maarif Mufettişliği ve Maarif Mufettiş Yardımcılığı unvanları iptal edilerek 2011 yılındaki duzenlemeye geri donulmuştur. Yapılan duzenlemeye gore, Milli Eğitim Bakanlığında Bakanlık Maarif Başmufettişi ve Bakanlık Maarif Mufettişi kadrolarında bulunanlar, kadro dereceleriyle durumlarına uygun Başmufettiş ve Mufettiş kadrolarına başkaca bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılacak. Bu maddenin yururluğe girdiği tarihte Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatında Maarif Mufettişi ve Maarif Mufettiş Yardımcısı kadrolarında bulunanlar ise kadro dereceleriyle durumlarına uygun Eğitim Mufettişi ve Eğitim Mufettiş Yardımcısı kadrolarına başkaca bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılacak.
Tam 10 yıl sonra, 2011 yılındaki ilk duzenlemeye geri donmek, eğitim denetiminde, meselenin kokune inilerek reform yapmak yerine, mufettişlerin unvanını, tabelasını, kadro sayısını değiştirmek kolaycılığıyla sorunun cozulemeyeceğini gostermesi acısından hepimize ders olmalıdır.
İŞTE RESMİ GAZETEDE YER ALAN DUZENLEME
CUMHURBAŞKANLIĞI TEŞKİLATI HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR
CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
Kararname Numarası: 87
MADDE 1- 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 320 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bendinde yer alan "Bakanlık Maarif Mufettişleri" ibaresi "mufettişler" şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasından sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, sonraki fıkralar buna gore teselsul ettirilmiş, mevcut ikinci fıkrasında yer alan "Bakanlık Maarif Mufettişleri ve Bakanlık Maarif Mufettiş Yardımcılarından" ibaresi "başmufettiş, mufettiş ve mufettiş yardımcılarından" şeklinde ve mevcut ucuncu fıkrasında yer alan "Bakanlık Maarif Mufettişlerinin ve Bakanlık Maarif Mufettiş Yardımcılarının" ibaresi "başmufettiş, mufettiş ve mufettiş yardımcılarının" şeklinde değiştirilmiştir.
"(2) Başkanlıkta 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 24 uncu maddesi uyarınca mufettiş ve mufettiş yardımcısı istihdam edilebilir."
MADDE 2- 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Altıncı Kısmının Onbirinci Bolumune aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"Personele dair geciş hukumleri
GECİCİ MADDE 1- (1) 2 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (I) sayılı Cetvelin Milli Eğitim Bakanlığı bolumunde yer alan "Bakanlık Maarif Başmufettişi" unvanlı kadrolar "Başmufettiş" şeklinde, "Bakanlık Maarif Mufettişi" unvanlı kadrolar "Mufettiş" şeklinde ve "Bakanlık Maarif Mufettiş Yardımcısı" unvanlı kadrolar "Mufettiş Yardımcısı" şeklinde değiştirilmiştir.
(2) Bu maddenin yururluğe girdiği tarihte Milli Eğitim Bakanlığında Bakanlık Maarif Başmufettişi ve Bakanlık Maarif Mufettişi kadrolarında bulunanlar, kadro dereceleriyle durumlarına uygun Başmufettiş ve Mufettiş kadrolarına başkaca bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır. Bunların Bakanlık Maarif Başmufettişi ve Bakanlık Maarif Mufettişi kadrolarında gecirdikleri sureler, Başmufettiş ve Mufettiş kadrolarında gecmiş sayılır.
(3) Bu maddenin yururluğe girdiği tarihte Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatında Maarif Mufettişi ve Maarif Mufettiş Yardımcısı kadrolarında bulunanlar, kadro dereceleriyle durumlarına uygun Eğitim Mufettişi ve Eğitim Mufettiş Yardımcısı kadrolarına başkaca bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır. Bu kapsamda yapılacak atamalar icin uygun boş kadro bulunmaması halinde soz konusu kadrolar başkaca bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (I) sayılı Cetvelin Milli Eğitim Bakanlığı bolumune eklenmiş sayılır. Bu fıkra kapsamında unvanı değişenlerden haklarında 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Ozel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Duzenlemeler Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin mulga gecici 10 uncu maddesinin yedinci fıkrası hukmu uygulananlar hakkında anılan duzenlemenin uygulanmasına devam edilir.
(4) Bu madde hukumleri uyarınca kadro unvanları değişenlerin onceki kadro unvanlarına ilişkin olarak mevzuatta yapılmış olan atıflar yeni kadro unvanlarına yapılmış sayılır."
MADDE 3- Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 4- Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hukumlerini Cumhurbaşkanı yurutur.
2 Aralık 2021
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI