Milli Eğitim Bakanlığı proje okullarına oğretmen atama ve yonetici gorevlendirme yonetmeliğini yeniledi 8 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yonetmelik duzenlemesi şu şekildedir:
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OZEL PROGRAM VE PROJE UYGULAYAN EĞİTİM KURUMLARINA OĞRETMEN ATAMA VE YONETİCİ GOREVLENDİRME YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Başlangıc Hukumleri
Amac ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Milli Eğitim Bakanının onayıyla ozel program ve proje uygulayan eğitim kurumu olarak belirlenen yurt icinde ve yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ulkelerle iş birliği anlaşmaları cercevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yuruten okul ve kurumlar ile belirli eğitim reformu ve programları uygulayan okullara yapılacak oğretmen atamaları ve yonetici gorevlendirmelerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
(2) Bu Yonetmelik, Milli Eğitim Bakanının onayıyla belirlenen ozel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına yapılacak oğretmen atamaları ve yonetici gorevlendirmelerini kapsar.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Ozel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Duzenlemeler Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 37 nci maddesinin dokuzuncu fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Atama: Proje okullarına yapılan oğretmen atamasını,
b) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
c) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar gecen sureyi,
d) Genel Mudurluk: Bakanlık Personel Genel Mudurluğunu,
e) Gorevlendirme: Proje okullarında mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı gorevini yurutmek uzere, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine gore verilen ikinci gorevi,
f) Okul/kurum: Bakanlığa bağlı her derece ve turdeki resmi okul ve kurumları,
g) Proje: Yurt icinde ve yurt dışındaki yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlarla iş birliği anlaşmaları cercevesinde proje okulunda belirli bir sure icerisinde yurutulecek olan akademik, mesleki, sosyal, sanatsal ve kulturel alanlarda kaliteyi artırmak amacıyla okul mudurluğu, ilce milli eğitim mudurluğu, il milli eğitim mudurluğu veya ilgili genel mudurluk tarafından teklif edilen calışmaları,
ğ) Proje okulu: Yurt icinde ve yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ulkelerle iş birliği anlaşmaları cercevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yuruten okul ve kurumlar ile belirli eğitim reformu ve programları uygulayan okul ve kurumu,
h) Yonetici: Proje okulunda gorev yapan mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Oğretmen Olarak Atanacaklarda ve Yonetici Olarak Gorevlendirileceklerde
Aranacak Şartlar ile Gorev Sureleri
Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak şartlar
MADDE 4- (1) Oğretmen olarak atanacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Okul/kurumlarda 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (A) ve (B) bentleri kapsamında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak.
b) Adaylık suresi dahil en az dort yıl oğretmenlik yapmış olmak.
c) Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen yerler dışındaki proje okullarına atanacaklar bakımından, ilgili mevzuata gore zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış, erteletmiş ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak.
(2) Oğretmen ihtiyacının birinci fıkra kapsamında karşılanamaması durumunda, oncelikle birinci fıkranın (b) bendinde ongorulen sure dikkate alınmaksızın diğer şartlara gore, bu şekilde de ihtiyacın karşılanamaması halinde ilk atama yoluyla karşılanabilir.
(3) Oğretmen ihtiyacı, oncelikle proje okulunun bulunduğu ildeki okul/kurumlarda gorev yapan oğretmenler arasından atama yapılarak karşılanır. İhtiyacın bu şekilde karşılanamaması durumunda, diğer illerdeki okul/kurumlarda gorev yapan oğretmenler arasından da atama yapılabilir.
Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak genel şartlar
MADDE 5- (1) Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Okul/kurumlarda 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (A) ve (B) bentleri kapsamında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak.
b) Gorevlendirileceği proje okulunun turu itibarıyla aynı turdeki okul/kurumlardan birine oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak.
c) Başvurunun son gunu itibarıyla, son dort yıl icinde soruşturma sonucu yoneticilik gorevi uzerinden alınmamış olmak.
c) Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen yerler dışındaki gorevlendirilecekler bakımından, ilgili mevzuata gore zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış, erteletmiş ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak.
Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar
MADDE 6- (1) Mudur olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a) Okul/kurumlarda mudur olarak gorev yapmış veya yapıyor olmak.
b) Okul/kurumlarda mudur başyardımcısı olarak en az iki yıl gorev yapmış olmak.
c) Okul/kurumlarda kurucu mudur, mudur yardımcısı olarak ayrı ayrı veya mudur başyardımcılığı dahil toplam en az uc yıl gorev yapmış olmak.
c) Bakanlığın şube muduru veya daha ust unvanlı kadrolarında gorev yapmış olmak.
(2) Mudur başyardımcısı veya mudur yardımcısı olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a) Okul/kurumlarda mudur, kurucu mudur, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı olarak gorev yapmış veya yapıyor olmak.
b) Bakanlığın şube muduru veya daha ust unvanlı kadrolarında gorev yapmış olmak.
(3) İmam hatip liselerine mudur yardımcısı olarak gorevlendirileceklerde bunyesinde imam hatip ortaokulu bulunan kurumlarla sınırlı olmak ve en az iki mudur yardımcısı normu bulunmak şartıyla mudur yardımcılarından birisinin ortaokul oğretmenleri arasından belirlenmesi esastır.
(4) Oğrencilerinin tamamı kız oğrenci olan proje okullarının muduru ile mudur yardımcılarından en az biri ve yatılı kız oğrencisi bulunan proje okullarının mudur yardımcılarından en az birinin kadın adaylar arasından gorevlendirilmesi esastır.
(5) Mudur yardımcısı sayısı uc ve daha fazla olup karma eğitim yapılan proje okullarında, mudur yardımcılarından en az birinin kadın adaylar arasından gorevlendirilmesi esastır.
(6) Mudur olarak gorevlendirileceklerde;
a) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları icin atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmeni olmak,
b) Ozel eğitim kurumları icin Ozel Eğitim oğretmeni olmak,
c) Fen liseleri icin Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji oğretmeni olmak,
c) Sosyal bilimler liseleri icin Turk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil oğretmeni olmak,
d) Guzel sanatlar liseleri icin Gorsel Sanatlar veya Muzik oğretmeni olmak,
e) Spor liseleri icin Beden Eğitimi oğretmeni olmak,
şartları ayrıca aranır.
(7) Altıncı fıkrada belirtilen niteliklerde aday bulunmaması halinde, diğer alan oğretmenlerinden de gorevlendirme yapılabilir.
(8) Proje okullarına atanacak oğretmenler ile gorevlendirilecek yoneticiler bakımından ulusal veya uluslararası protokol ve projede yer alan ozel hukumler saklıdır.
Oğretmen ve yoneticilerin gorev suresi
MADDE 7- (1) Oğretmenler dort yıllığına atanır.
(2) Yoneticiler dort yıllığına gorevlendirilir.
(3) Aynı unvanla aynı proje okulunda sekiz yıldan fazla sureyle oğretmen veya yonetici olarak gorev yapılamaz.
Oğretmen ve yoneticilerin gorev surelerinin hesaplanması
MADDE 8- (1) Oğretmenlikte veya yoneticilikte gecen dort ve sekiz yıllık surenin hesabında; aynı proje okulunda aynı unvanla gecirilen hizmet surelerinin toplamı esas alınır. Gorevin sona ereceği tarih; ders yılının icinde olması halinde dort yıllık veya sekiz yıllık surenin dolduğu tarihin icinde bulunduğu ders yılının son gunu, ders yılının dışında olması halinde dort yıllık veya sekiz yıllık surenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının son gunudur.
(2) Oğretmenlerin gorev sureleri, proje okulunun kapsama alındığı tarih itibarıyla başlar.
(3) Oğretmen ve yoneticilerin gorev surelerinin hesabında; adı değişen, donuşen veya birleştirilen proje okullarında gecen surelerin tamamı birlikte dikkate alınır.
(4) Gorev suresinin hesabına; yıllık izin, hastalık izni, vekalet, gecici gorev ve benzeri nedenlerle fiilen gorev yapılmayan sureler de dahil edilir.
UCUNCU BOLUM
Oğretmen Atama ve Yonetici Gorevlendirmelerine İlişkin Duyuru, Başvuru
ve Oğretmenliğe Atama ile Yoneticiliğe Gorevlendirme
Oğretmen atama ve yonetici gorevlendirmelerine ilişkin duyuru ve başvuru
MADDE 9- (1) Oğretmen ve yonetici ihtiyacı bulunan proje okulları ile dort veya sekiz yıllık gorev suresini dolduranlardan boşalacak proje okullarının oğretmenlik ve yoneticilikleri, Bakanlıkca belirlenen takvim cercevesinde Bakanlık internet sitesinde duyurulur.
(2) Oğretmen olarak atanmak veya yonetici olarak gorevlendirilmek isteyenlerin başvuruları elektronik ortamda alınır.
(3) Oğretmenlik ya da yoneticilik gorevlerinden yalnız biri icin başvuru yapılabilir. Yoneticiliğe gorevlendirilmede ise mudur, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı gorevlerinden yalnız biri icin başvuru yapılabilir.
Oğretmenliğe atama
MADDE 10- (1) Oğretmenliğe, Bakan onayı ile dort yıllığına atama yapılır. Oğretmenlerin gorev suresi aynı usulle dort yıl daha uzatılabilir.
(2) Oğretim elemanları, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesine gore proje okullarında ders vermek uzere gorevlendirilebilir.
(3) Oğretmen atamalarına ilişkin iş ve işlemler, Genel Mudurlukce belirlenen takvime gore yapılır.
Yoneticiliğe gorevlendirme
MADDE 11- (1) Yoneticiliğe, Bakan onayı ile dort yıllığına gorevlendirme yapılır. Yoneticilerin gorev suresi aynı usulle dort yıl daha uzatılabilir.
(2) Proje okullarına en az doktora duzeyine sahip olmak kaydıyla 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine gore oğretim elemanları mudur olarak gorevlendirilebilir.
(3) Yonetici gorevlendirmelerine ilişkin iş ve işlemler, Genel Mudurlukce belirlenen takvime gore yapılır.
DORDUNCU BOLUM
Oğretmenlik ve Yoneticilik Gorevlerinin Sona Ereceği Haller
Oğretmenlik ve yoneticilik gorevinden ayrılma
MADDE 12- (1) Oğretmenler ve yoneticiler gorev surelerini tamamladıklarında, durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak uzere il emrine atanır.
(2) Oğretmenler ve yoneticiler istemeleri halinde gorev yapmakta oldukları eğitim kurumunun ihtiyacları da goz onunde bulundurularak, durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak uzere il emrine atanabilirler.
(3) Oğretmenler, 17/4/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği hukumleri kapsamında yer değiştirme isteğinde bulunabilir.
(4) Yoneticiler, 5/2/2021 tarihli ve 31386 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği hukumlerine gore yeniden gorevlendirme kapsamında yonetici olarak gorevlendirilebilir.
(5) Oğretmen ve yoneticilerden gorev yaptıkları kurum dışında yurt icinde veya yurt dışında başka bir goreve altı ay veya daha fazla sureyle gecici gorevlendirilenler ile aynı kapsamda surekli olarak gorevlendirilenler, altı ay veya daha fazla aylıksız izin alanlar, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanununun 18 inci maddesine gore aylıksız izne ayrılanlar, gorevlendirildikleri veya izne ayrıldıkları tarih itibarıyla gorev yaptığı il emrine oğretmen olarak atanır. Yonetici ve oğretmenlerden gorev yaptıkları kurum dışında yurt icinde veya yurt dışında başka bir goreve altı aydan az sureyle gecici olarak gorevlendirilenlerden gecici gorev sureleri aynı eğitim ve oğretim yılı icerisinde toplam altı ayı dolduranlar, altı ayı doldurdukları tarih itibarıyla durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak uzere il emrine atanır.
Oğretmen ve yonetici norm kadrolarında değişiklik
MADDE 13- (1) Oğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile gorevli oldukları proje okullarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı ustunluğune gore yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak uzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği halinde sırasıyla; oğretmenlikteki hizmet suresi daha az olan, oğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Norm kadro fazlası olarak belirlenen oğretmenler, durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak uzere il emrine atanır.
(2) Norm kadro fazlası mudur yardımcıları, hizmet puanı daha az olandan başlamak uzere belirlenir. Hizmet puanının eşit olması durumunda ise sırasıyla yoneticilikteki hizmet suresi, oğretmenlikteki hizmet suresi daha az olan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Norm kadro fazlası olarak belirlenen mudur yardımcıları, kalan gorev surelerini tamamlamak uzere proje okulları dışındaki okul/kurumlara yonetici olarak gorevlendirilebilir ya da durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak uzere il emrine atanır.
(3) İlgili mevzuatta belirtilen yoneticilik norm kadrosuna esas kriterler cercevesinde mudur, mudur başyardımcısı veya mudur yardımcısı norm kadrolarının bazıları veya tamamı kaldırılan proje okullarında norm kadro fazlası olanlar, kalan gorev surelerini tamamlamak uzere gorev yaptığı proje okulu dışındaki okul/kurumlara yonetici olarak gorevlendirilebilir ya da durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak uzere il emrine atanır.
Oğretmenlik ve yoneticilik gorevinden alınma
MADDE 14- (1) Hakkında yapılan adli ve idari soruşturma sonucu hazırlanan raporların yetkili amir ve kurullarca değerlendirilmesi sonucuna gore gorev yeri değişikliği teklifi getirilen oğretmen ve yoneticiler durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak/yonetici olarak gorevlendirilmek uzere il emrine atanır.
(2) Hakkında yapılan adli ve idari soruşturma sonucu hazırlanan raporların yetkili amir ve kurullarca değerlendirilmesi sonucuna gore yoneticilik gorevinden alınma teklifi getirilen proje okulu yoneticileri, durumlarına uygun ihtiyac bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara oğretmen olarak atanmak uzere il emrine atanır.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Gecici gorevlendirme
MADDE 15- (1) Proje okullarının oğretmen ve yoneticiliklerine, Bakanlıkca atama/gorevlendirme yapılıncaya kadar valiliklerce gecici gorevlendirme yapılabilir.
Yabancı uyruklu oğretmen gorevlendirme
MADDE 16- (1) Calışma izni olan yabancı uyruklular, 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ilgili hukumleri doğrultusunda yabancı dil oğretimi amacıyla proje okullarında ek ders ucreti karşılığında gorevlendirilebilir.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 17- (1) 1/9/2016 tarihli ve 29818 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Kazanılmış haklar
GECİCİ MADDE 1- (1) Oğretmenlerin proje okullarındaki gorev surelerinin hesaplanmasında 6/7/2018 tarihinden once yapılan gorev sureleri dikkate alınmaz.
Yururluk
MADDE 18- (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 19- (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.