Memur emekliliğinde sigortalı işe giriş tarihi mi, fiili hizmet suresi toplamı mı esas alınır. Soru: iyi gunler. 20.05.1999'da ilk defa sigortalı işci olarak calışmaya başladım. 2003 yılında yedek subay olarak askerliğimi yaptım(1yıl). daha sonrasında yine 2009 yılına kadar sigortalı olarak calıştım. 2009 yılında devlet memuru olarak calışmaya devam ettim. eski hizmetlerin birleştirmelerini yaptım. sigortaya gore 25 yılım bu sene doluyor fakat memurların HİTAP a gore calışma surem 20 yıl gorunuyor. EYT kapsamında ben ne zaman emekli olabilirim? Cevap icin teşekkurler.
Detaylar/Değerlendirmeler:
Sigortalılık başlangıc tarihinin, memur emekliliğini etkisi bulunmaz.
Memurluktan once işci olarak calışan kişinin emeklilik tarihi sigortalı başlangıcına gore one cekilmez
1 Ekim 2008 tarihinden once memurluk hizmeti olmayanlar, memurluk hizmetinden sayılan yedek subaylık, vekil oğretmenlik vb. gibi hizmeti olmayanlar, memur olarak calışma hayatına başladıklarında 5510 sayılı Kanuna tabi olurlar.
Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden once işci, esnaf gibi hizmeti olanlar icin sadece emeklilik yaş hesabında 5434 sayılı Kanun hukumleri dikkate alınır. Şayet 8 Eylul 1999 tarihinden once işci, veya esnaf olarak başlamış olup da 23/05/2002 tarihine kadar SGK primleri odenmiş hizmetlerin toplamı 3 tam yıl veya daha fazla olduğunda emeklilik yaşı daha onceye gitmekte ve emeklilik icin belirli yaşları doldurmaları gerekmekte idi.
Ancak, 7438 sayılı Kanunla 8 Eylul 1999 tarihinden once 1 gun dahi işci, esnaf, memur olarak calışmaları bulunanlar yaş şartından istisna olmuşlar, yani EYT kapsamına girmişlerdir.
Memur statusunde emeklilikte 7438 sayılı Kanun gereği yaş şartı aranmamakla birlikte emeklilik icin aranılan hizmet toplamının, yani kadın ise 20, erkek ise 25 yıl hizmet toplamının olması şartı aranmaya devam edilmektedir.
Bu belirlemede, yani memur statusunden emekli olmak icin sigortalılık suresi başlangıcının onemi olmamakta, hizmet suresinin tam olarak tamamlanması gerekmektedir.
Sigortalılık suresinin aranması, yani EYT kapsamında işci statusunde emekli olacak kişiler icin gecerli olmaya devam ettiğini de belirtebiliriz.
Ayrıca, 8 Eylul 1999 tarihinden once hicbir statude calışması olmayıp, bu tarihten sonra goreve giren memurlardan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaş grubuna dahil olurlar ve her ikisinin de emeklilik hizmet suresinin 25 yıl olması gereklidir. Bu kapsamdakiler EYT kapsamına girmezler.
Acıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz şoyle olacaktır:
20/05/1999 tarihinde once SGK primleri odenmiş şekilde calışmalarınız olması kaydıyla EYT kapsamına dahil olursunuz ve yaş şartı haric sadece erkek memurlar icin aranılan 25 tam hizmet yılınızı tamamladığınızda emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.
25 tam hizmet yılı icerisinde işci olarak calıştığınız sureler, 1 yıl yedek subaylık hizmetiniz, yedek subaylık hizmetinizden kazanacağınız 3 ay yıpranma payınız, şayet borclanmış iseniz yedek subaylık okul sureniz ve memurluk surenizin toplamı esas alınır.
Dolayısıyla işci statusunden emeklilikte 25 yıllık sigortalılık suresi aranırken, bu sure icerisinde 25 yıldan az da olsa hizmetler esas alınarak emeklilik işlemi tesis edilir, ANCAK memurlar icin mutlaka 25 tam yıl SGK primleri odenmiş hizmet aranır, sigortalılık suresinin onemi olmaz.
Bu bağlamda, HİTAP kaydınızın da doğru olacağını değerlendirmekteyiz. Yine de Kurumunuzdan bilgi almanızı da ayrıca tavsiye edebiliriz.