Devlet memuru iken 399'a tabi sozleşmeli personel olanlar, deneme suresine tabi olmaz. SORU: Sayın memurlar.net yetkilisi;399 sayılı KHK'ya bağlı sozleşmeli memur olarak atandım. Daha once 657'ye tabi memur olarak calışıyordum. Onceki calıştığım kurumda asil memur olduğum icin aday memur olarak değil de asaleten başladım. Fakat bana %8 lik başarı ucreti verilmedi. Bunun uzerine genel mudurlukle goruştuğumde ise sicil notunun doldurulması ile başarı ucretinin verileceği soylendi. Gerekli mevzuata baktığımda şu hukmu okudum;
Kamu İktisadi Teşebbusleri Sozleşmeli Personel Sicil Ve Başarı Değerlemesi Hakkında Yonetmeliğinin Sicil ve Başarı Değerleme Donemi başlıklı 8.maddesinde ''yıl icinde memur statusunden sozleşmeli statuye gecenlerin sicil ve başarı değerlemesi raporları sozleşme surelerine bakılmaksızın Aralık ayının ikinci yarısında doldurulur.''.Bu hukme gore yıl sonunda sicil notum değerlendirilirse ben 8 ay boyunca başarı ucreti almadan calışmış olacağım. Aday memur olarak başlamış olsaydım bu sure 6 ay olacaktı. Bu durumla ilgili DPB'nin bir goruşu var mıdır? Bu konu ile ilgili yardımcı olursanız cok sevinirim. İyi calışmalar kolay gelsin.
CEVAP: İlgili Mevzuat ve DPB goruşleri cercevesinde bu konuda şunları soyleyebiliriz:
Başarı ucreti nedir?
Sozleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) duzeyinde olanlara temel ucretlerinin % 8'i, (B) duzeyinde olanlara % 4'u, (C) duzeyinde olanlara % 2'si oranında hesaplanacak miktarda yapılan odemeye başarı ucreti denmektedir.
İlk Defa İşe Başlayan Sozleşmeli Personel
KİT'lerde yeni goreve başlayan sozleşmeli personel 6 aylık deneme suresine tabidir. Bu suresinin sonunca haklarında bir sicil ve başarı değerlendirmesi yapılır ve aldıkları sicil notuna gore başarı ucretlerini 6 aydan sonra almaya başlarlar.
Memur Statusunde Calışırken Bir KİT'te Sozleşmeli Goreve Başlayanlar
Kamu İktisadi Teşebbusleri Sozleşmeli Personel Sicil ve Başarı Değerlemesi Hakkında Yonetmeliğinin Sicil ve Başarı Değerleme Donemi başlıklı 8.maddesinde ''yıl icinde memur statusunden sozleşmeli statuye gecenlerin sicil ve başarı değerlemesi raporları sozleşme surelerine bakılmaksızın Aralık ayının ikinci yarısında doldurulur.' denilmektedir.
DPB goruşlerinde memurların deneme suresine tabi olmayacağı belirtilmektedir. Yine bu goruşlerde Sicil ve Başarı değerlendirmesinin ise işe başlanmasını takip eden 6 ay ya da Aralık ayının ikinci yarısından hangisi once gelir ise o donemde yapılacağı değerlendirilmektedir. Orneğin, 1 Şubat tarihinde memurluktan ayrılıp sozleşmeli olarak KİT'te işe başlayan personelin Temmuz ayı sonunda sicil ve başarı değerlendirmesinin yapılması gerekir. Bu personelin Aralık ayında yine sicil ve başarı değerlendirmesi yapılır. Bu kişi Ekim ayında işe başlamış olsaydı sadece Aralık ayında sicil ve başarı değerlendirmesi yapılacaktı.
KİT'te Calışmakta İken Başka KİT'e Gecen Sozleşmeli Personel
DPB'ye gore bir KİT'te gorev yaparken başka KİT'e gecen sozleşmelin eski siciline gore yeni kurumunda başarı ucreti odenmesi mumkundur.