Devlet memuru, memuriyet mahalli dıÅında iken ancak acilden rapor alması halinde, alacaÄı hastalık raporu hastalık iznine çevrilir. SORU: İyi çalıÅmalar ben bir kamu kurumunda memur olarak çalıÅıyorum . Yıllık izni mi alıp 5 gün memleketime geldim. İznim cuma günü bitti ben de Pazar günü yola çıkmayı planlıyorum ama cumartesi günü rahatsızlanıp poliklinikten 7 gün rapor aldım, bu rapor hastalık iznine çevrilir mi? TeÅekkürler kolay gelsin.
CEVAP: 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin altıncı fıkrasına istinaden hazırlanarak 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen ve 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüÄe giren Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İliÅkin Usul ve Esaslar Hakkında YönetmeliÄin 7 nci maddesinin altıncı fıkrası aÅaÄıdaki gibidir.
"Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldıÄı saÄlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur."
Devlet Personel BaÅkanlıÄınÄ ;±n "Hafta sonu tatili ve bayramlarda memuriyet mahalli dıÅına çıkan Devlet memurlarının rahatsızlanarak hastalık raporu alması halinde söz konusu raporların hastalık iznine çevrilip çevrilmeyeceÄi hakkındaki" 19/03/012 tarihli ve 4586 sayılı görüÅü aÅaÄıdaki Åekildedir.
"Yönetmelikte belirtilen istisnalar saklı kalmak üzere hafta sonu tatili, ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile genel tatil günlerinde memuriyet mahalli dıÅına çıkan Devlet memurlarının memuriyet mahalli dıÅındaki;
Resmi saÄlık hizmeti sunucularından almıŠoldukları hastalık raporlarının ancak acil servisleri tarafından düzenlenebilecek olması sebebiyle söz konusu raporların hastalık iznine çevrilmesi gerektiÄi,
- Ãzel saÄlık hizmeti sunucularından almıŠoldukları hastalık raporlarının ise acil servislerce düzenlenmiÅ olması halinde hastalık iznine çevrilmesi gerektiÄi, acil servisler dıÅında düzenlenen hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilemeyeceÄi, mütalaa edilmektedir"
Sonuç olarak; yıllık izniniz Cuma günü itibariyle sona erdiÄinden, poliklinikten aldıÄınız 7 günlük rapor hafta sonu tatilinde, memuriyet mahalli dıÅında alındıÄında n hastalık iznine çevrilmesi mümkün deÄildir. Raporuın acilden alınması gerekmektedir.