Google bize pagerank konusunda bazı bilgiler vermiştir.
Elimizde olan veriler şunlar:
- Dunyadaki tum sitelerin pagerankı toplamı 1 sayısına eşittir.
- Pagerankın Google tarafından acıklanan resmi formulu aşağıdadır:
A sitesi icin pagerank bulma formulu şu şekildedir.

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn))

formuldeki değişkenler şunlardır:

PR(A)= A sitesine ait pagerank degeri.Tum siteler icin ilk başta 1 kabul edilimektedir.
d = “damped down” faktoru denilen ozel bir katsayı ve 0.85 kabul edilmekte.Pi sayısı gibi ozel bir katsayı.
PR(Tn) = A sitesine link veren herhangi bir sitenin pagerank degeri.
C(Tn) = A sitesine link veren sitenin başka sitelere verdigi link sayı adeti.

Sen bana link ver ben sana link vereyim mantığının incelemesi

d= 0.85
PR(A) = (1 – d) + d*(PR(B)/C(Tn))
PR(B) = (1 – d) + d*(PR(A)/C(Tn))

Degerleri yerine koyarsak :
PR(A)= A sitesine ait ilk pagerank degeri ilk başka biz 1 kabul ediyoruz.
d= 0.85 katsayı degerinde oldugunu google bize soyluyor.
PR(B)= B sitesine ait ilk pagerank degeri 1 kabul edildi.
C(Tn) =1 dir. Yani A sitesinden ve B sitesinden dış dunyaya verilen link sayısı adeti 1 oldugundan 1 alıyoruz. Eger A sitesi başka sitelerede link vermiş olsaydı verdiği link sayı adetini yazacaktık. Yukarıdaki ornek icin sadece bir adet siteye link verildiğinden 1 rakamını yazıyoruz denkleme.

PR(A) =(1-0.85) + 0.85*(1/1)
= 0.15 + 0.85 x 1
= 1

PR(B) =(1-0.85) + 0.85*(1/1)
= 0.15 + 0.85 x 1
= 1

Sistemin ortalama pagerank değerlini Kontrol edelim Pr(A] Pr(B)=2
2 /2 (Sistemde iki adet site mevcut oldugundan)=Sistemin ortalama pagerankı= 1

En basit iki siteli link degişim ornekli şu matematiksel denklem ile bile gorulduğu uzere Sen bana link ver ben sana link vereyim olayında pagerank falan kazanılmıyor. Link degişmezden oncede pagerank degeri 1 idi link degişimi yaptıktan sonrada pagerank degeri yine 1 oldugunu gorduk ve ispatladık.Bu ispatı google matematik formulu ile yaptık.

Bir webmasterın mantıklı bir link degişimi yapabilmesi icin en az iki tane sitesi olmalı. 1 tane ana sitesi olmalı bir tanede yedek sitesi olmalı. Yedek sitesi ile link toplamalı orada biriken link gucunu anasitesine gondermelidir.

Capraz link degişimi yapılırsa ancak o zaman pagerankında artış gercekleşiyor. Ama Turkiyedeki bir cok webmaster arkadaşımız sen bana link ver, ben sana link vereyim mantığı icinde oldugundan ulkemizdeki sitelerin pagerank degerleri duşuk seviyelerdedir. İşte olayın matematiksel yaklaşımı bu şekildedir. Pagerank=matematiktir.
Google Turkce siteleri sevmiyor falan gibi basit duşunceler yerine, matematiksel modelleme ile olaya yaklaşırsak daha yuksek pagerank degerliklerine bizim turkce icerikli sitelerimizinde kavuşacağını gormuş olduk.

Ozet:
- Sitene link veren adamın sitesinde ne kadar cok link varsa senin hissene o kadar az pagerank duşunuyor.
- Karşılıklı link degişimi yapılırsa pagerank artmıyor