Long Tail Turkce’ye “uzun kuyruklu” olarak cevrilmektedir. Genellikle makalelerde gorduğumuz Long Tail Keyword uzun kuyruklu kelimeler anlamına gelmektedir. Long Tail aslında bir teoridir bu makalede bu teoriyi ve teoriyi seo ile nasıl satışa dokebileceğimizi goreceğiz.

Long Tail Populer olmayan, satış veya talebi az olan urunlerin yada hizmetlerin toplamının populer olan urun yada hizmetler ile aynı oranda olması veya bunlar ile rekabet edebilecek bir pazar oluşturacağını one suren teoridir. Bunu ekşi sozlukteki bir entry’de şoyle acıklamışlar;

" hani haber bultenlerinde turkiye istanbuldan ve ankaradan ibaretmiş gibi yaparlar ya; long tail geri kalan 45 milyon kişi oluyor. "

Bu ornek hoşuma gittiği icin sizlerle paylaşmak istedim.

Bu teoriyi ilk kez ortaya koyan wired dergisinin baş editoru olan chris anderson’dur. 2004 yılında yayınladığı bir makale ile konuyu ele almıştır daha sonrasında bu konu uzerine “uzun kuyruk” adlı bir kitap dahi cıkartmıştır. İşte bu teoriyi seo’ya yansıttığımız zaman uzun arama sorgularından gerekli hiti cekerek rekabeti zor olan anahtar kelimelerde cıkmadan dahi o anahtar kelimede cıkmış kadar urun satabilir yada hit kazanabiliriz. Aslında webmaster bloglarında vakit geciren insanlar Niche kelimeler olarak bu konuyu daha once gormuşlerdir. Ozunde birbiri ile bağlantılı olan konulardır. Niche kelimelerde rekabet neredeyse yoktur fakat buradan ziyaretci cekilebilir. Binlerce niche kelimede cıkmak size populer olan bir kelimede cıkmaktan daha fazla ziyaretci kazandırabilir. Esnaf mantığı ile bakınca surumden kazanmak diyebiliriz.

Bu teoriyi uygulayacağınız sitelerin elbetteki sizlere sunduğu avantajlar ve dezavantajlar var. Rekabetin olmaması en buyuk avantajınız olur. Bu tarz sitelerde iceriğinizin zengin olması gerekir sanırım buda dezavantajınız oluyor. Benim size tavsiyem populer aramalara odaklanmakla birlikte uzun arama sorgularını da gozden kacırmamanız yonunde olacaktır.

Kaynak: http://www.seocuk.com/long-tail-ve-seo/