E-ticaret ” Elektronik Ticaret ” kişilerin online ortamda urun ve hizmetleri pazarlamasına verilen bir addır. Yanlış olan algı ise şudur. E-ticaret sitesi, bir e-ticaret yazılımı ile mi yapılır? Tabi ki hayır, E-ticaret ‘in tanımına bir bakınız. Sanal ortamda urun veya hizmet pazarlamak, yani insanlar online ortamda e-ticaret yapıyorlarsa, hangi yazılım uzerinden yaparsa yapsın o bir e-ticaret girişimidir. Yineliyorum, e-ticaret sepete at ve hızlı al değildir! Firma olarak aynı zamanda e-ticaret yazılımına sahibiyiz; fakat bunu soylemekten hic cekinmiyorum. Zira burası bir SEO bloğu, burada e-ticaret yazılımı pazarlama kaygım yok. Evet saygıdeğer okuyucularımız, merak ettiğiniz şeyin ipucları olduğunun farkındayım. Ben sizlere bilindik sepete at ve hızlı al olarak kullandığınız e-ticaret sistemleri icin ipucları vereceğim; zira elektronik ticaret girişiminde bulunan kişilerin %90 ‘ı bu işi bu şekilde yapmakta, bir şeyi iyi yapmak o işi sıfırdan yapmaktır. En temel şey aslında yazılımınızdır. Esasen e-ticaret ‘e başlamadan bir SEO danışmanından hangi yazılımı kullanmanız gerektiği hususunda yardım alabilirsiniz.

1. Bolum
Title ” Başlık “
Description ” Acıklama “
Keywords ” Anahtar Kelime “
Title: Turkce başlık anlamına gelmektedir. Başlık bir şeyi ifade eden en onemli şeydir. Başlıklarınızı oluştururken Markanız, sitenizi ifade eden en onemli yazı veya siteniz icin oluşturduğunuz ilgili bir sloganı olabilir. Ben size Ornek bir başlık oluşturayım.
Sitemiz: E-ticaret.Eu olsun
Title: E-ticaret Hakkında Guncel Bilgiler
Description: Turkce Acıklama anlamına gelmektedir. E-ticaret yapmakta olan kullanıcılarda fark ettiğim temel bir yanlıştan bahsedeyim, kişilerin bu alana anahtar kelimelerini yazdığını gormekteyim, yani keywords’e yazılan anahtar kelimeler de bu alana yazılmakta, bu şekilde olmamalı. Bu alana sitenizi acıklayan bir metin yazmalısınız. Ornek bir acıklama oluşturalım.
Sitemiz: E-ticaret.eu
Description: E-ticaret alanında guncel ve ozgun makalelerin yazıldığı e-ticaret bloğu
2. Sitemiz: Sağlıkurunleri.com.tr
Description: Sağlık urunlerinin satışını ve pazarlamasını gercekleştiren sanal mağaza
Keywords: Turkce anlamı anahtar kelime olarak ifade edilmektedir. Bu alana, sitenizde satışı hedeflediğiniz urunlere ait kategori adlarını yazmanızı tavsiye ediyorum. Burada yapılan yanlış şudur; bazı firmaların keywords alanlarını inceliyorum. 200 tane keywords oluşturulmuşlar. Zaten e-ticaret yazılımlarının hemen hemen hepsinin urun alanlarının keywords alanları bulunmakta. Urunlere ait anahtar kelimelerin o alanlara oluşturmanızı tavsiye ediyorum. Ornek; x urunu olsun ve bu urunde zayıflama urunleri kategorisine ait olsun. Urun kısmındaki anahtar kelimelerimiz; x , x mg 100g, x tablet, x kapsulu, x zayıflama urunleri gibi… yukarıda bahsettiğim konudaki gibi urunlere ait bircok anahtar kelimeyi ana sayfadakı anahtar kelime kısmında da oluşturarak 100 lerce anahtar kelime oluşturuluyor. Bu SEO uyumlu bir keywords oluşturma şekli değildir. Ek olarak urun keywords bolumlerinde kullanıcı arama odaklı, anahtar kelimelerde oluşturulabilir.
Sitemiz: sağlıkurunleri.com.tr
Keywords: sağlık urunleri, zayıflama kapsulleri, zayıflama hapları, bebek bakım urunleri, bebek mamaları, kozmetik urunleri, kişisel bakım urunleri, guneş koruyucuları, guneş koruyucusu gibi…
2. Bolum
Urun Detay
Bakınız, SEO calışmaları backlink almaktan ibaret bir şey değildir. Zira biz backlink uzmanı değil, SEO danışmanıyız. Evet 2. bolum ise İcerik girişi kısmıdır. E-ticaret sayfalarında bildiğimiz uzere urun detay kısımları bulunmakta, bu bolumleri ozgun tutmanız sizin icin cok muhimsenecek bir meseledir. Esasen bir e-ticaret sistemindeki en onemli şeylerin başında gelmektedir. Urun detay kısımlarını ozgunleştirmenizden kastım. Acıklayıcı bilgi verici iceriklerin girilmesi, sırf ozgun olsun diyerek 100 kelimelik icerikler girmeyiniz. Bir onceki makalemi de okursanız, iceriklerde 250 kelime adedine vurgu yapılmakta, bu iceriklerinizi 250 civarlarında tutmanızı tavsiye ederim.
İcerik ici bağlantı oluşturmak
Urun detay ve haber alanlarından ilgili iceriğe bağlantı oluşturmanız, yani site ici linkleme yapmanız, arama orumceklerinin anlık olarak ilişkili diğer iceriğe yonlendirme yapmış olursunuz. Tabi ki bu sizi ilgilendiren kısım değildir. Sizi ilgilendiren kısım, site icinden ilişkili diğer iceriğe bağlantı ” backlink ” oluşturmanızdır. Bu, SEO calışmalarında onemli, aynı zamanda da zahmetli bir iştir. Site ici linklemeyi bazı sistemler ozel yazılımlarla yapmayı başarmaktadır. Ornek olarak, haber sistemleri site ici linkleme kısmında ozel yazılımlar kullanmaktadır.
Haber
Bircok e-ticaret sisteminde haber ” blog ” sistemleri bulunmaktadır. Bu blog kısımlarında aynı zamanda bilgi verici iceriklerde paylaşılabilir.Buralardan ilgili kategoriye bağlantı oluşturabilirsiniz. Bir site online satış yapmanın yanı sıra, arama odaklı faydalı icerikler oluşturarak siteye ilgili ziyaretci cekebilir. Buna paralel olarak satışlarınızı da arttırabilirsiniz. Ayrıca bu sayfalarınızdan da kategorilerinize site ici linkleme yapabilirsiniz.
3. Bolum
Url Yapıları ” SEO Link “
Bu konu hususunda soylemek istediğim cok şey var; fakat firmaların tepkisini almak istemiyorum. En cok uzulduğum konu ise, bilincsiz kullanıcılara bu sistemlerin fahiş fiyatlarla satılmasıdır. Şunun altını onemle ciziyorum. E-ticaret sistemi edinirken SEO link yapısının olmasına dikkat ediniz; eğer yok ise, o yazılımı kesinlikle almayınız. Bazı firmaların urun kısımları, SEO link yapısını desteklemekte, fakat kategorileri desteklememektedir. Bir de url yapılarınız ne kadar cıplak olursa o kadar iyidir. Ornek;
site.com/!hizmet-12-106-ekran-tv.html bu urunu ifade eden seo uyumlu bir link yapısı şekli değildir.
SEO Uyumlu URL yapıları
site.com/id-12-106-ekran-tv.html
site.com/id-12-106-ekran-tv/
site.com/106-ekran-tv.html
site.com/106-ekran-tv/
4. Bolum
Backlink
Bu bolume ancak gelebildik. Backlink SEO calışmalarında sadece bir bolumdur. Evet en onemli bolumlerden birisidir; fakat yukarıda bahsedilen bolumler , sitenizin SEO kapasitesini arttıran, sitenizi SEO calışmasına hazırlayan ve yapılan calışmadan maksimum donuşu almanızı sağlayan calışmalardır. Yoksa calışma kısmi bir calışma olacaktır.
Sitemizde backlinkle alakalı bircok kaynak bulunmaktadır. Backlink calışmalarının alanı cok geniştir. Ama backlink alımlarınızda kesinlikle heklink denilen yontemi secmeyiniz. Zira bu hem haksız bir calışmadır. Aynı zamanda da kısa vadelidir. Backlink calışmalarında esas olan şey, ilgili iceriklerden dış bağlantı oluşturmaktır. Oluşturulan tum bağlantılara verilen ad Backlinktir.
5. Bolum
Sosyal Medya
Bu markalaşma yolunda atacağınız onemli adımlardan biridir. Zira herkesin yuksek butceli reklamlar vermesi mumkun değildir. Size bu alanda calışma yapabileceğiniz iki siteden bahsedeceğim.
Facebook
Twitter
Bu iki alanı iyi kullanabilirseniz hem satışa yonelik adımlar atmış olur, hem de markanızı duyurabilirsiniz. Bakınız, bir facebook sayfası oluşturup onu buyutmeniz oyle cok kolay bir şey değildir. Burada izleyeceğiniz 2 yol var. Ya sayfanızdaki kişilerin sayısını arttırmanız, ya da yuksek organik uyeye sahip sayfaları satın almaktır. Size şoyle bahsedeyim. Yuksek uyeli sayfayı buyutmek hem cok kolay, hem de geri donuşu yuksektir. Zira bugun 300 – 400 bin tekil, Turk kullanıcıya sahip sayfalar satılmaktadır. Twitter icin de aynı yolu izleyebilirsiniz.
Ayrıca, Ulusal haber sitelerinden tanıtım yazıları edinebilirsiniz. Bu yazıların maliyetleri de cok fazla değildir. Bu calışmayla sitenizin guvenilirlik oranını arttırabilirsiniz. Zira ulusal caplı haber sitelerinde bağlantınızın olması SEO surecinde onemli bir etki sağlayabilir.
Seo ancak tecrubeyle harmanlandığında, kullanabileceğiniz bir silahtır. Aksi halde başınıza bela olabilir. Saygılarımla…